Ebook

Archive for July, 2008

Jualan Mega Habib Jewel – jualan emas, berlian dan permata

Wednesday, July 30th, 2008

Salam sejahtera untuk semua pembaca.

Untuk pengetahuan anda, Habib Jewel telah mengadakan jualan Mega Habib, meraikan ulangtahun ke 50.

Saya ternampak iklan nie dalam akhbar Berita Minggu bertarikh 27 julai 2008.

So, Habib Jewel, I wish you Happy Birthday. Semoga panjang umur, murah rezeki 🙂

(klik gambar untuk besarkan)

Jualan Mega Habib bermula dari 27 Julai 2008 sehingga 1 September 2008.

Ada sesuatu yang menarik di dalam iklan tersebut yang ingin saya kongsikan dengan anda.

Cuba lihat iklan tersebut dengan teliti…

Nampak tak perkataan “PELABURAN TERBAIK 100gm EMAS 999 dan gambar gold bar”?

Walaupun dalam iklan tersebut terpampang banyak gambar cincin berlian, gelang tangan emas 916, gelang tangan berlian yang bersilau-silau, loket emas, subang emas dan serba-serbi barang kemas,

tapi bila datang bab pelaburan emas, Habib Jewel sendiri menyatakan bahawa pelaburan terbaik adalah gold bar 100 gram emas 999.9?

Betul tak?

yang bestnyer… Habib memberikan potongan sehingga 70% untuk semua barangan berlian dan batu permata, tapi bila datang kat gold bar.. mereka jual pada harga emas semasa. Itu yang tak best 🙁

: Saudara Hafiz, salah seorang pembaca blog Jutawanemas.com telah memaklumkan kepada saya bahawa pihak habib Jewel sebenarnya ada memberikan diskaun untuk gold bar. Jadi saya telah menelefon semula beberapa cawangan Habib untuk confirmkan diskaun.

Untuk pembelian tunai, Habib Jewel memberikan diskaun sebanyak RM7 segram.
Untuk pembelian secara kad kredit, Habib Jewel memberikan diskaun RM5 segram.

p/s: Mula-mula waktu saya telefon Habib Jewel Plaza Angsana, takder pulak mereka beritahu pasal diskaun, terus cakap RM116 segram. Hmm…..

Saya telah menelefon habib Jewel cawangan Plaza Angsana untuk bertanyakan pasal gold bar yang dijual, jenis, berat, harga dan juga harga jualan semula.

Ini adalah ringkasan terhadap gold bar yang dijual oleh Habib Jewel,

– Jenis gold bar: PAMP Suisse 100 gram bersama sijil warna pink (gambar)
– Harga jualan pada 27/7/2008: RM11,600.00 ( tapi ada diskaun RM7 atau RM5 segram)
– Harga kalau kita nak tolak balik emas tu kat Habib Jewel (diorang tolak 18% ke 20% dari harga semasa emas)

Kesimpulan:

Bagi mereka yang nak beli gold bar, anda boleh kunjungi Habib Jewel. Reputasi mereka tinggi dan mereka telah lama terlibat dengan industri barang kemas. So, peace of mind to buyer. Selain itu ada skim bayaran mudah untuk pemegang kad kredit CIMB, Citibank, HSBC, maybank, MBF, RHB dan Standard Chartered, tertakluk kepada terma dan syarat.

Dari segi kelemahan pula, saya dapati harga gold bar nie agak mahal (RM116 segram) berbanding harga emas semasa Bank Rakyat (harga harian Bank Rakyat pada Jumaat 25/7/2008 ialah RM113.26 segram, harga pada 28/7/2008 adalah RM114.69 segram). Tapi memandangkan ada diskaun, maka harga Habib adalah lebih rendah dari harga semasa bank Rakyat.

Selain itu harga belian balik antara -18% ke -20% dari harga semasa adalah merugikan penjual. Jika anda beli dan simpan gold bar nie selama 3 tahun keatas, baru boleh untung lebih.

p/s: Jika anda ingin membeli emas PAMP Suisse di atas dengan harga
yang lebih murah (ada diskaun), minimum 100gram, cash on delivery.
anda boleh hubungi saya. Buat masa nie offer nie utk buyer
yang boleh datang KL sahaja.
SMS saya di 013-3819901 atau gunakan link ini. (Dah ada stok, cepat!)

2. Jangan lupa melanggan Newsletter jutawanemas.com
Anda akan menjadi orang pertama mendapat update
mengenai pelaburan emas di Malaysia.
.

Analisis teknikal 3

Tuesday, July 29th, 2008

Salam dan selamat tengah hari.

Saya baru balik lunch dengan En. Syukor td. Macam2 yang kami bincangkan berkaitan dengan emas ni. And as usual, mamat ni mmg sgt2 informatif….hehe.

Baiklah. kita sambung analisis kita untuk minggu ini. Minggu lepas harga emas turun banyak, sehingga ke paras usd917.29. Mulanya saya menjangkakan harga nya akan turun hanya ke paras usd962.78, tp ternyata silap. emm takpe. Nmpaknye selepas ini saya memasukkan lebih banyak parameter ke dalam analisis saya. ok!

semasa saya menulis artikel ini, harge emas semasa adalah pada paras usd930.20. Sedikit peningkatan daripada harga minggu lepas. Namun yang demikian, saya menjangkakan harga emas akan turun lagi sehingga ke paras usd905.02/22 (S1). Jika harga emas berjaya memecahkan aras ini, kemungkinan akan berlaku lagi penurunan sehingga ke paras usd880.53(S2) dan seterusnya usd845.12. tetapi sebelum harga boleh jatuh ke paras tersebut, 3 support line terdekat perlu di pecahkan terlebih dahulu iaitu usd924.54 (S1), usd922.16 (S2) dan 918.30(S3). Sehingga ketiga-tiga support ini dipecahkan, barulah saya boleh mengkonfirmkan yang harga emas betul2 jatuh 🙂

On the upside pulak, harga emas mestilah mampu memecahkan weekly pivot line iaitu pada aras usd940.43. selepas itu pula, ialah pada paras usd964.92 (R1), usd1000.33(R2) dan 1024.82(S3). Untuk jangkamas terdekat, harga mestilah mampu memecahkan paras usd932.26 (R1), usd934.64 (S2) dan usd938.50. Pokok nya, weekly pivot line (usd940.43) mestilah mampu dipecahkan dahulu sebelum sebarang kenaikan boleh di ambil kira.

kesimpulannya, untuk tempoh terdekat, saya lihat harga emas akan turun sedikit. tetapi secara jangka panjang, ia still akan naik.

sehingga berjumpa lagi!

p/s: untuk mengetahui lebih lanjut berkaitan dengan forex trading, sila layari http://www.melakafx.com

Buat loan bank untuk beli Emas. Untung ke?

Wednesday, July 23rd, 2008

Antara soalan-soalan cepu emas yang saya selalu terima melalui emel ialah:

“Saya berminat nak membeli emas, tapi sekarang modal tak der lagi.
Cammana kalau saya buat loan bank? ok ke?

So saya akan memberikan jawapannya di dalam posting ini 🙂

Untuk orang yang nak buat pinjaman bank, ini jer petuanya…

Pinjaman yang baik ialah pinjaman yang menyebabkan anda menjadi bertambah kaya
Pinjaman yang buruk ialah pinjaman yang menyebabkan anda bertambah miskin.

Mudah kan?

Sebelum anda buat pinjaman bank, cuba buat kira-kira sket, tanya diri sendiri.
“Adakah aku akan bertambah kaya dengan loan nie? Atau bertambah beban nak bayar installment bulanan?”

Selepas itu baru anda akan sedar bahawa pinjaman ini baik untuk kesihatan kewangan anda atau sebaliknya.

Ok, berbalik pada cerita buat pinjaman untuk membeli emas. Di sini adalah analisis saya berdasarkan data yang sebenar..

Pada Mei 2002 jika anda buat personal loan Bank Rakyat sebanyak RM10,000 selama 5 tahun maka anda perlu bayar RM227 sebulan bermula Jun 2002 sampai April 2007.

Jadi jumlah bayaran kepada bank selama 5 tahun ialah RM13,620.00

Bank akan dapat untung sebanyak RM3620.00 (bersamaan 36.30%) selepas 5 tahun.

Katakan dengan loan RM10,000 semuanya anda beli syiling Kijang Emas 1 Oz (2 Mei 2002)

.
Harga Kijang Emas 1 Oz ketika itu ialah RM1244.00 (semak kat sini)

Jadi anda dapat beli 8 Keping Kijang Emas 1 Oz 🙂


Bila loan anda dah selesai bayar pada April 2007, nilai Kijang Emas 1 Oz itu telah naik menjadi RM2351.00 (2/4/2007).

Dengan kata lain, setelah 5 tahun Kijang Emas anda sebanyak 8 keping itu berharga RM2351.00 x 8 = RM18,808!

Kalau anda jual semua syiling Kijang Emas tersebut pada 2/4/2007, maka keuntungan bersih anda ialah RM5188.00!

Anda untung 51.88% 🙂

Katakan anda tak nak jual Kijang Emas tersebut dan masih memegang sehingga hari ini (23/7/2008).

Berapa untungnyer? Jom kira…

Harga Kijang Emas pada 22/7/2008 ialah RM3208.00 seunit
Jadi RM3208.00 x 8 keping = RM25,664.00!!

.

Keuntungan bersih anda ialah RM12,044!!
dalam masa 6 tahun (bersamaan 120%)

Kesimpulannya…

Saya dapat simpulkan bahawa pinjaman bank yang digunakan untuk membeli emas mampu memberikan pulangan yang menarik. So, betullah orang tua-tua cakap. Beli emas nie tak rugi…

Ok, apa tunggu lagi… buat loan bank dan beli emas 🙂
Jangan pinjam along dah ler…

Disclaimer: Walaupun data yang saya gunakan disini adalah data sebenar,
tapi saya tak dapat menjamin kenaikan harga emas pada masa hadapan.
Ini adalah panduan semata-mata.
Kalau anda nak buat loan, terpulanglah pada anda.
Saya cuma berkongsi ilmu :)
.

Bacaan lain berkaitan pelaburan emas di Malaysia.

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan
6. Membeli syiling emas/gold bar Public Fine Gold.

Menggunakan analisis teknikal untuk menjangka pergerakan harga emas 2

Tuesday, July 22nd, 2008

Salam.

Maafkan saya kerana lambat mengupdate analisis di dalam site ni. lately sgt bz dgn my day job 🙂

Baiklah. jom kita tengok analisis untuk minggu ini.
.

Jadi, ke mana arah harga emas kita ye?

Secara teknikal nya saya menjangkakan harga emas still akan naik lagi sehingga ke usd978.58 ataupun weekly R1. oh ye. R tu ape ye? R ialah RESISTANCE.

R ini akan bertindak sebagai benteng untuk sedia dipecahkan oleh pergerakan harga tersebut. so, price akan acah R, kalau tak lepas, acah lagi, kalau tak, acah lagi, sampai la R tu berjaya di pecahkan. kalau tidak juga, price akan membuat CORRECTION. ok? di dalam FOREX, selalunya harga yang pernah di cecah, akan di cecah semula a.k.a history price. cume kita tak tau bila.

Untuk mengira harga-harga ini, kita menggunakan INDICATOR yang di kenali sebagai PIVOT ataupun FIBONACCI. di dalam kes harga emas ini, saya menggunakan weekly auto pivot yang akan mengira harga-harga ini secara automatik. reason, maleh nak kire byk2! ehe. so…harga yang paling dekat akan di jejak ialah usd978.58 tersebut kerana ianya adalah weekly R1. itu kalau weekly atau secara mingguan. saya juga mampu untuk meramalkan (menggunakan tools bukan SIHIR!!!) harga emas dalam jangkamasa yang lebih kecil.

Contohnya, price untuk DAILY R1 ialah usd970.55 dan R2 ialah usd975.80. current price ialah usd967.60. so tgok mcm tak jauh kan die nak naik ke price 970.55 tu? itu sebab saya tak buat analisis daily. kalau tak jenuh la saya kene update! lepas ni sy mintak insentif kat en. syukor. hehe

kalau tuan-tuan tgok, dekat chart tu ade satu lagi line merah, yang menghala ke atas. line itu juga di kenali sebagai resistance. tetapi penghasilan dan penggunaan nya agak berbeza dengan line yang di hasilkan dari PIVOT. line resistance itu juga boleh bertindak sebagai trend line, yang akan menentukan trend price kita. so kalau kita tgok line tu ke atas semacam jek, so nampak sgt la price mmg nak naik sampai ke tahap penyilangan antara line merah dan hijau. nmpk mcm tiga segi tak?

lagi satu, oleh kerana indicator STOCH masih lagi berada di atas paras 50, maka saya yakin dan percaya, harga emas still akan naik dengan jaya nya. die turun tak? yep! akan turun sedikit. mungkin ke harga usd965.83 ataupun lagi rendah iaitu usd962.78.

Kita berjumpe di minggu hadapan k!

p/s: chart ini boleh di download di mana2 trading broker.
saya menggunakan fxopen sebagai broker.
Tapi mungkin nak tukar ke forex master.
Untuk info berkaitan dengan FOREX, sila layari http://www.melakafx.com
.
.

Membeli syiling emas di Malaysia

Friday, July 18th, 2008

Ok ! Sekarang saya nak bercerita tentang pelaburan syiling emas di Malaysia.

Maklumat semuanya dah ada di dalam blog ini tapi sekarang nie saya just nak buat summary dalam satu posting.

Untuk pengetahuan anda, di antara pelaburan emas yang paling mudah, murah dan best ialah membeli syiling emas?

Ya betul! syiling emas 🙂

.

Kenapa syiling emas?

Jawapan: syiling emas ada banyak kebaikan. Antaranya:

1. Mudah dibawa (portable)
Ini kerana syiling emas nie biasanya bersaiz 1 Oz , 1/2 Oz, 1/4 Oz, 1/10 Oz dan 1/20 Oz.

2. Mempunyai saiz, bentuk dan berat yang standard.
Ini kerana syiling emas dikilangkan (minting) mengikut standard yang ditetapkan. Dengan kata lain dengan melihat syiling emas berkenaan kita boleh mengetahui jenis syiling, pengeluar, berat dan ketulenan syiling berkenaan.

3. Mudah ditunaikan.
Memandangkan syiling emas nie mempunyai ciri-ciri seperti diatas, ianya mudah ditunaikan.

Ok, kita dah lihat kebaikan syiling emas, sekarang mari kita lihat syiling emas yang terdapat di Malaysia.

Di Malaysia terdapat beberapa jenis syiling emas yang boleh anda beli dan simpan, iaitu:

1. Syiling Kijang Emas

Syiling Kijang Emas boleh dibeli di Maybank.
Boleh didapati dalam bentuk 1 Oz, 1/2 Oz dan 1/4 Oz

Harga harian boleh check kat http://www.maybank2u.com.my/rates/gold_rates.shtml
Details kalau nak beli boleh baca kat sini

 

2. Syiling Emas yang dijual oleh UOB Bank, antaranya:

a) Canadian gold Maple Leave
Boleh didapati dalam saiz 1 Oz, 1/2 Oz, 1/4 Oz, 1/10 Oz dan 1/20 Oz

.
b) Australian Kangaroo Gold Nugget

Boleh didapati dalam saiz 1 Oz, 1/2 Oz, 1/4 Oz, 1/10 Oz dan 1/20 Oz

.
c) Singapore Lion Gold Coin
Boleh didapati dalam saiz 1 Oz, 1/2 Oz, 1/4 Oz, 1/10 Oz dan 1/20 Oz

Details pasal syiling emas kat UOB baca kat sini

3. Dinar Emas Kelantan

Boleh didapati salam saiz 2 dinar, 1 Dinar, 1/2 Dinar dan 1/4 Dinar
Harga harian boleh cek kat sini http://www.dinarkel.com/

Details kalau nak beli baca kat sini

 

Jika anda saya yang mana nak satu nak beli?

Jawapan saya ialah yang mana terdekat kat tempat anda.

Kesemuanya baik belaka 🙂
Asalkan anda boleh beli dan simpan dah kira ok.

Ok, seperti biasa, saya nak minta tolong sket boleh?
Mari berkongsi ilmu ini dengan rakan-rakan anda atau sesiapa sahaja.
Beritahu mereka pasal website www.jutawanemas.com

Semoga mereka mendapat ilmu pasal pelaburan emas ini 🙂

..

.Bacaan lain berkaitan pelaburan emas di Malaysia.

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas