Ebook

Archive for July, 2008

Dah start menyimpan emas ke belum?

Monday, July 14th, 2008

Nampaknya ramai rakyat Malaysia yang mencari-cari info berkenaan pelaburan emas di Malaysia. Dengan membaca maklumat dalam blog ini, anda akan terbuka minda untuk memulakan pelaburan emas anda. Bukan setakat bercerita, saya terangkan sekali cara-caranya, kebaikan, keburukan dan lain-lain. Kalau ada soalan, boleh emel kepada saya di admin@jutawanemas.com atau gunakan contact form kat atas tu.

.Jadi pembaca sekalian, ilmu anda dah ada… bila nak start?

.Ingat. ilmu yang tidak diamalkan samalah seperti pokok tidak berbuah. Sia-sia.

Jangan ulangi kesilapan saya!

Pada Disember 2005, saya telah membeli majalah Personal Money. Majalah nie memang bagus kerana banyak aspek pengurusan kewangan di dalamnya.

Tajuk utama edisi Disember 2005 ialah Gold Shines Again.

Antara artikel yang dimuatkan ialah:

1. Why investor should still consider this precious metal (gold) for their portfolios despite soaring prices.

2. The gold dinar alternative, and other option for investing in gold.

Dengan kata lain, sejak Disember 2005 saya telah tahu mengenai kelebihan membeli dan menyimpan emas.

.Kesilapan saya?

Buat tak tahu, tidak beli emas dan biarkan maklumat berharga ini begitu sahaja.

Pada tahun 2008, hasil daripada program seminar Dinar dan Dirham di Universiti Multimedia Melaka, saya tersedar. Alamak! ruginyer tak beli emas awal-awal. Jadi saya pun buat research habis-habisan… saya kaji tentang pelaburan emas di malaysia, Singapore dan USA.

Dengan ilmu yang saya ada nie, saya mulakan aktiviti membeli emas dan menyimpan emas. Saya juga berniat nak sebarkan perkara nie kepada anda semua. Sebab tu terhasil laman web www.jutawanemas.com nie 🙂

Walau apapun, peristiwa yang dah lepas tu kira dah lepas lah… yang penting apa yang akan datang. Dengan ketidakstabilan ekonomi US, kebanjiran dollar di pasaran dunia serta peningkatan hutang US yang terlalu banyak menyebabkan US Dollar kehilangan nilainya. Jadi untuk langkah keselamatan, pelabur kini beralih kepada emas.

Portfolio emas saya.

Sekadar nak berkongsi, kalau anda baca blog nie dari awal artikel sampai ke ke akhir anda akan mendapati bahawa saya mencadangkan anda membeli:

1. syiling emas (cth. Kijang Emas, Maple Gold coin etc.)
2. emas jongkong (dipanggil bullion) 24K ( 999.9) minima 1 Oz

Kalau modal kecil anda boleh beli dinar emas Kelantan dan diikuti oleh gold saving passbook Public Bank dan Maybank.

 Saya lebih prefer emas fizikal berbanding kaedah gold saving. Ini kerana emas fizikal boleh digadai kalau nak pakai duit sedangkan emas gold saving passbook perlu dijual kalau nak pakai duit.

Setakat hari ini, saya telah memiliki:

1. Beberapa ketul Emas jongkong (Bullion) PAMP Suisse 100 gram yang dibeli melalui Etika Emas Estet Sdn Bhd.

2. Emas jongkong (bullion) PAMP Suisse 50 gram dan 31.10 gram
(beli kat kedai emas Poh Win)

3. Seekor Kijang Emas 1 Oz (31.10 gram) (beli kat Maybank) 🙂

Saya belum lagi membeli dinar emas kelantan dan dinar emas Islamic Mint. Sebabnya dinar emas Kelantan nie jauh dari tempat saya dan dinar emas Islamic Mint nie tinggi sangat perbezaan harga belian dan jualannya.

Jadi apa tunggu lagi? mulakan koleksi emas anda sekarang.

Gerenti tak menyesal 🙂

.

p/s: Nak minta tolong sikit boleh? kalau boleh tolong kongsikan ilmu ini bersama rakan-rakan anda. Beritahu tentang www.jutawanemas.com ini kepada mereka. Semoga rakan-rakan anda memperolehi manfaat dari maklumat ini.

..
Bacaan lain berkaitan pelaburan emas di Malaysia.

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan


.

Menggunakan analisis teknikal untuk menjangka pergerakan harga emas

Monday, July 14th, 2008

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Terima kasih kepada sahabat saya, En Syukor yang bersungguh-sungguh “menubuhkan” website ini khas untuk memberi kesedaran kepada masyarakat Malaysia tentang pelaburan di dalam EMAS ini. Beliau merupakan seorang yang sangat rajin membaca, begitu resourceful dan hensem sikit dari saya. heheh…

Baiklah. Saya akan menerangkan serba sedikit kepada anda berkaitan dengan bagaimana membuat analisis teknikal untuk menjangka pergerakan harga emas seterusnya, sama ada menaik (bullish) atau menurun (bearish). Kaedah yang saya gunakan sama dengan apa yang lakukan untuk menganalisis harga di dalam pasaran matawang (FOREX) dan saham (STOCK). Di harapkan dengan adanya analisis ini, ia akan dapat membantu anda semua membuat keputusan bilakah waktu yang sesuai untuk membeli emas, mendapatkan keuntungan dari spot gold dan mungkin menjual semula emas yang telah anda beli.

ok. kita mulakan dengan melihat kepada carta di bawah:

weekly gold price

Bagaimana? Familiar tak? Jika anda seorang pemain FOREX seperti saya, melihat kepada carta ini mungkin tidak menjadi satu masalah. Tetapi jika bukan, ianya hanya akan memeningkan kepala anda. Jangan risau, saya akan memudahkan kerja anda 🙂

Mula-mula, kita tengok indi yang paling basic sekali iaitu CANDLESTICK. Jika ianya berwarna biru beerti harga emas sedang menaik atau istilah nya BULLISH dan jika ianya berwarna merah , bererti ianya sedang turun atau BEARISH.

Dengan pengetahuan yang sedikit ini, bolehkah kita mngetahui harga emas untuk hari ini?? Boleh..nampak macam menaik kan? hehe..betul lah tu..BULLISH.

ok, sekarang kita da tahu ianya sedang menaik tetapi yang paling penting ialah naik sampai tahap mana? Apakah price yang akan di cecah oleh en. emas kita? bila pulak harga nya akan turun? semua info ini sangat berguna sebelum anda membuat keputusan untuk membeli atau membuat apa sahaje dengan emas anda. Buat waktu ini, saya menjangkakan harga emas still akan menaik sehingga ke USD983.57 sebelum turun sedikit. Jika harga nya tidak mencecah USD983.57 pun, harga nya akan berlegar-legar sekitar zon 947.88/983.57. Sebabnya? Indi STOCH sudah menunjukkan yang harga ini sudah OVERBOUGHT dan akan jatuh sedikit. Mudah kan?

Saya akan sambung di hari yang lain. Untuk maklumat mengenai FOREX, sila layari http://www.melakafx.com.

Membeli Dinar Emas / Dinar emas Kelantan

Sunday, July 6th, 2008

Tahukah anda? Antara cara termudah membuat pelaburan emas ialah dengan cara membeli dinar emas. Memandangkan dinar emas memang dijual di Malaysia, maka saya ingin berkongsi dengan anda bagaimana membuat pelaburan emas menggunakan dinar emas.

Terdapat 2 jenis dinar emas yang dijual di Malaysia iaitu:

1. Dinar Emas Kelantan
2. Dinar Emas keluaran Islamic Mint Sdn bhd.

.

Gambar: Dinar Emas IGD dan Dinar Emas Kelantan

1 dinar merujuk kepada syiling emas 22 Karat (emas 916) yang beratnya 4.25 gram manakala

1 dirham merujuk kepada syiling perak tulen (999.9) yang beratnya 2.975 gram

.

1. Dinar Emas Kelantan.


Gambar Dinar Emas Kelantan (1 Dinar)
.

Dinar emas Kelantan telah dilancarkan pada 20 September 2006.

Laman web Dinar Emas Kelantan ialah http://www.dinarkel.com/

Antara saiz Dinar Emas yang dijual adalah:

– 2 Dinar
– 1 Dinar
– 1/2 Dinar
– 1/4 Dinar

Bagaimana nak beli Dinar Emas Kelantan?

Jika anda berminat untuk membeli Dinar Emas Kelantan, anda boleh mendapatkannya di kedai Ar-Rahn di sekitar Kelantan.

Untuk lokasi kedai Ar-Rahn, sila rujuk http://www.dinarkel.com/wtb.html

Bagi mereka yang tinggal di kawasan KL dan Selangor, anda boleh mendapatkan dinar emas kelantan di Ar-Rahn berikut.

Ar-Rahn Kajang
No. 10 Jalan Raja Harun
43000 Kajang
Selangor
Tel: 03-87361517
Fax: 03-87367552

Ar-Rahn Raja Laut
No. 44G, Jalan Raja Laut,
50350 Kuala Lumpur.
Tel : 03-26933433
Fax : 03-26933431

Ar-Rahn Rawang
No. 49, Jalan Maxwell,
48000 Rawang, Selangor.
Tel : 03-60928441
Fax : 03-60928429

Bagaimana check harga dinar emas Kelantan?

Harga belian dan jualan dinar emas Kelantan boleh disemak
di laman web http://www.dinarkel.com/ .
Tengok kat penjuru kiri, bawah sikit, ada jadual seperti di bawah:

 

harga_dinar

Bagaimana menjual kembali dinar emas kelantan?

Jika anda hendak menjual semula dinar emas kelantan, anda boleh menjualnya di Ar-Rahn yang sama. Berdasarkan pengiraan saya pada laman web http://www.dinarkel.com/ didapati perbezaan antara harga belian dan jualan dinar emas kelantan adalah RM20 untuk 1 Dinar, RM10 untuk 1/2 Dinar dan RM5 untuk 1/4 Dinar.

.

2. Dinar Emas keluaran Islamic Mint Sdn bhd.

Islamic Mint Sdn Bhd adalah salah sebuah institusi yang mengeluar dan mempromosikan dinar emas dan juga dirham. Laman web utama syarikat ini ialah http://www.islamicmint.com.my

Bagaimana membeli dinar emas Islamic Mint Sdn. bhd.?

Anda boleh membeli dinar emas Islamic Mint Sdn bhd. di institusi yang dinamakan wakala.

Terdapat banyak wakala di Malaysia yang menjual dinar emas nie.
Untuk senarai penjual dinar emas di tempat anda sila rujuk disini:

https://www.medinamarket.com/map.html

Nampaknya negeri Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu tidak ada wakala lagi, jadi susah sket kalau nak beli dinar emas 🙁

Pengalaman saya.

Untuk tujuan mendapatkan maklumat berkenaan dinar emas ini, Saya telah pergi ke wakala di Melaka iaitu Singgahsana Emas Sdn. Bhd. Lokasinya di G-09 Plaza Usahawan, Jalan Hang Tuah, Melaka. Nombor telefon ialah 06-2846572. Jadi saya ingin kongsikan pengalaman ini dengan anda.

Membeli dinar emas di wakala.

Harga dinar emas dijual mengikut harga emas harian, justeru ianya adalah berdasarkan pergerakan harga emas semasa. Dinar yang dijual pula adalah 1 dinar sahaja. Singahsana Emas tak jual 1/2 atau 1/4 dinar. Bayar cash.

Menjual balik dinar emas.

Dinar emas boleh dijual balik di wakala. Pihak wakala akan membeli balik dinar emas anda pada harga semasa -15% ke 17% . Perghh!!!!! tinggi betul.

Kebaikan membeli dinar emas

1. Pelaburan emas dengan kos yang agak murah. Memandangkan berat 1 dinar cuma 4.25 gram, maka harganya adalah sekitar RM400 ++ sekeping (pada 6 Julai 2008).
2. Senang untuk dibeli dan dijual di wakala atau Ar-Rahn
3. Memandangkan emas ini adalah emas fizikal, maka anda boleh gadaikan emas nie kalau nak gunakan wang sementara.
4. Harga belian balik antara RM20, RM10 dan RM5 bagi dinar emas Kelantan adalah rendah dan menarik

Kelemahan dinar emas

1. Dinar emas kelantan banyak dijual di Ar-Rahn sekitar Kelantan dan 3 cawangan di sekitar KL dan Selangor, jadi jika anda di negeri lain maka sukar sikit untuk membeli dan menjual dinar emas Kelantan.
2. Bagi dinar Islamic Mint sdn. Bhd pula, tak semua negeri mempunyai wakala, contohnya Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu.
2. Harga belian balik Dinar emas Islamic Mint Sdn bhd sekitar -15%-18% dari harga semasa menyebabkan ianya tidak begitu menarik.

Kesimpulan.

Dinar emas adalah satu cara termudah dan termurah membeli dan menyimpan emas. Saya amat menggalakkan anda membeli dan menyimpan dinar emas.

Kalau nak beli, cuba beli satu dinar bukan 1/2 atau 1/4 dinar.

.

p/s: Memandangkan harga belian balik yang tinggi (tolak 17% dari harga semasa) oleh wakala kat Melaka nie, saya tak jadi beli dinar. Saya beli dirham je… 🙂 sekeping RM10

.

Gambar depan Dirham (klik untuk besarkan)

Gambar belakang Dirham (klik untuk besarkan)

Jika ada sebarang komen emelkan kepada admin@jutawanemas.com

.

Bacaan berkaitan:

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli syiling emas/gold bar Public Fine Gold.


syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas