Ebook

Archive for September, 2008

Harga Emas: Analisis teknikal raya edition :)

Friday, September 26th, 2008

Salam. Lamanye saya tak post kan analisis dalam website ni. semalam saya n family bukak pose ngn syukor, segan pulak sebab da lama tak update kan. ehehe..

Baik, sebagai menghargai jasa syukor kerana berjaya menghabiskan ikan bakar semalam, hari ini saya akan menulis sedikit berkaitan pergerakan harga emas untuk edisi raya.

Special tuh!!! 🙂

Seperti biasa, anda boleh rujuk kepada graf teknikal di bawah:

emas raya
Analisis pergerakan harga emas.

sebelum itu, jikalau anda masih lagi tertanya-tanya macam mana la nak bace graf ni, anda boleh sama ada:

1. belajar sendiri FOREX
2. cari GURU untuk belajar FOREX
3. komen sikit kat syukor, mintak die buat kelas FOREX (nanti saya yang ajar! hehe).

Jadik, pilihlah mana2 satu langkah yang anda fikirkan bijak..

ok, kita sambung. berdasarkan kepada graf di atas, saya bole membuat andaian bahawa harga emas akan NAIK. ya, tuan-tuan dan puan-puan. NAIK. banyak mana? bila? saya jawab satu-satu dulu ye..

1. Banyak mana? Harga emas hari ini, berdasarkan graf ini ialah pada usd881.88. cantik nombor tu…saya menjangkakan dia akan jatuh sikit sahaja dulu, sebelum membuat pusingan U ke atas.

2 harga yang sesuai ialah pada usd879.43 dan seterusnya ke usd861.78. Kalau harga tak melepasi kedua-dua had ini@support line ini, harga akan terus ke resistance line usd891.07 (61.8 on Fibo), seterusnya ke usd895.13, usd912.78 dan seterunya ke usd928.48. Ini di sokong oleh pergerakan MACD daily dan keupayaan STOCH untuk mengekalkan momentumnya untuk sekurang-kurangnya sehingga minggu hadapan. Selain dari itu, candle untuk WEEKLY grad juga telah menunjukkan yang ada pergerakan BULLISH dan di sokong oleh WEEKLY STOCH yang sedang menaik. heheh..pening tak???

3. bile? kalau nak ramal secara tepat tu mungkin susah tetapi pada pendapat saya by next week sekurang-kurangnya harga emas boleh mencecah ke paras usd895.13, atas sikit dari garisan 61.8. saya melihat kepada momentum positif dari WEEKLY STOCH.

jadi demikian lah sudah analisis saya. saya paham mungkin ramai yang tak begitu paham macam mana nak bace graf ni dan bagaimana graduan IT macam saya ni bole terbabas jadik pembaca graf pulak. hehe..kalau nak belajar FOREX atau sekurang-kurangnya nak tau asas untuk baca graf ini (untuk memudahkan nak tau harga emas naik ke turun), request kan syukor. Insyaallah syukor dan saya akan datang dengan solution yang baik dan mampu menyelesaikan masalah ketidakpahaman anda.

oleh itu, selamat membeli emas ye! oh ye, lupe nak bagitahu, website saya http://www.melakafx.com telah berwajah baru tapi belum di update sepenuhnya. lepas raya lah ye…TQ

 

Shufaad

p/s: buat pengetahuan anda semua, saya trade FOREX untuk hanya membayar duit kereta saya, isteri saya, rumah kami dan sedikit lauk pauk kat dapur. cukup lah……jangan tamak! eheh

Forum Jutawanemas akan dilancarkan selepas raya

Thursday, September 25th, 2008

Salam sejahtera kepada semua pembaca blog jutawanemas.com

Pertama sekali saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih diatas sokongan dan respon terhadap blog ini.

Saya gembira kerana ilmu yang dikongsi di blog ini dapat membantu anda semua mempelajari ilmu mengenai emas. Saya pasti ada dikalangan pembaca yang telah mengambil tindakan yang bijak dengan membeli dan menyimpan emas selepas membaca blog ini.

Saya selalu menerima sms atau panggilan telefon daripada pembaca blog ini, samada untuk meminta nasihat dan pandangan dan juga untuk membeli emas. Ada di kalangan pembaca blog ini yang menghantar sms meminta saya update blog ini dengan topik-topik tertentu.

 Memandangkan topik emas dan pelaburan emas ini sangat besar dan ramai pembaca yang berminat untuk mengetahuinya, saya membuat keputusan untuk melancarkan forum jutawanemas.com selepas raya nanti. So kita beraya puas-puas dulu.. then lepas tu kita sambung aktiviti membuat duit dengan pelaburan emas ok!

Forum ini akan membolehkan kita semua berkongsi maklumat/ilmu pengetahuan dan bertukar-tukar pandangan mengenai pelaburan emas. Saya pasti lebih ramai pembaca yang akan berkongsi dan memperolehi ilmu melalui perbincangan di forum.

So pembaca sekalian.. get ready … lepas habis demam raya, demam kuih raya dan demam sebab habis duit pasal raya… kita start berforum ok 🙂

by the way, saya memerlukan pandangan anda. Boleh tak anda jenguk-jenguk forum jutawanemas, belek-belek dan berikan komen anda. Mungkin ada topik yang perlu dimasukkan dan dikeluarkan… dan ada cadangan-cadangan tertentu… komen anda amat saya hargai.

Pasal Balik raya.

Hm.. raya pun dah dekat. Semua orang sibuk betul tak? saya pun sibuk jugak… buat persiapan. Anda balik beraya kat mana tahun nie? Saya akan balik Pulau Langkawi. Kampung saya kat sana.. cuma kerja ajer kat Melaka. InsyaAllah hari sabtu lepas sahur jer terus driving balik…

So untuk pembaca yang beragama Islam, saya ingin mengucapkan selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin. Kalau ada yang driving balik kampung jauh-jauh, selamat memandu..

Selamat menghabiskan duit raya utk mak ayah.. adik adik, anak sedara, anak jiran, anak kawan dan sebagainya.. hehehe.. setahun sekali habis burn duit betul tak 🙂

Nanti lepas raya kita discuss balik cammana nak buat income balik dengan pelaburan emas ok!

take care.

p/s: Jika anda suka membaca blog ini, anda boleh
melanggan newsletter jutawanemas.com
Anda akan menjadi orang pertama mendapat update.
Terima kasih.

Keuntungan Lumayan Melalui Jual Beli Emas Part 1

Monday, September 22nd, 2008

Salam sejahtera kepada semua pembaca. Saya pasti anda semua ingin mengetahui bagaimana menjana keuntungan melalui aktiviti jual beli emas.

Memandangkan terdapat banyak cara membuat keuntungan daripada business emas nie, maka saya kupas topik ini kepada beberapa bahagian. Ini ialah bahagian pertama artikel ini.

Untuk pengetahuan anda, berapa banyak pendapatan yang anda akan perolehi daripada aktiviti trading emas ini bergantung kepada beberapa faktor iaitu:

1. Ilmu pengetahuan anda berkenaan emas
2. Modal yang anda ada
3. Networking anda (berapa ramai supplier, buyer dan investor yang anda kenal)
4. Kejujuran/trustworthy (sejauh mana orang percaya kat anda)

Ok, sekarang kita lihat antara kaedah buat duit dalam trading emas nie:

Kaedah Pertama:

Beli emas fizikal pada harga rendah dan jual pada harga tinggi.


Emas fizikal pilihan; syiling emas, Dinar dan gold Bar.

Ini adalah kaedah yang termudah sekali. Anda beli emas fizikal seperti Syiling Kijang Emas, Dinar Emas, syiling emas dari UOB Bank, Poh Kong Bunga Raya, PAMP Suisse gold bar kemudian simpan.

Apabila harga naik melepasi target keuntungan anda maka anda boleh jual balik kat bank atau kedai emas dan mendapat keuntungan.

Contoh bagi Kijang Emas:

Berdasarkan kepada jadual diatas, anda dapati harga Kijang Emas memang naik. Tapi untuk membuat untung, anda sendiri yang tentukan 🙂

Kebaikan:
1. anda berkemungkinan boleh menjual dengan harga yang lebih tinggi dari harga pasaran kepada orang yang berminat nak beli. So boleh tambah profit lagi 🙂

Kelemahan:
1. Kalau anda nak pakai kaedah beli harga rendah dan jual harga tinggi utk jangkamasa pendek, maka tak berapa sesuai guna emas fizikal. Ini kerana syiling emas nie produk yang hot. Selalu out of stock. So takut nanti bila nak beli balik stok dah tak ada.

 

Kaedah kedua:

Buat loan bank semaksima mungkin (antara 5 ke 10 tahun) dan beli syiling emas 1Oz seperti Kijang Emas, Syiling Emas dari UOB Bank atau Dinar Emas.

 

Dengan membuat pinjaman, anda boleh membeli emas dengan kuantiti yang lebih banyak. Untung pun InsyaAllah banyak 🙂

Kemudian simpan syiling emas berkenaan sehingga loan habis bayar. Anda akan mendapati kenaikan harga emas tersebut akan cover duit loan dan akan berikan anda keuntungan.

Untuk maklumat lanjut, sila refer posting saya yang bertajuk:
Buat loan bank untuk beli Emas. Untung ke?

 

Kaedah ketiga:

Membeli dan menjual emas melalui Public Bank Gold Investment Account.

Public Bank menjual emas mengikut pergerakan harga emas dunia
(spot gold + exchange rate bank + untung bank).

Anda boleh membuat keuntungan yang menarik melalui kaedah Ini.

Caranya ialah membeli emas apabila harga turun dan menjual kembali apabila harga emas naik.

Memandangkan perbezaan harga belian dan jualan yang rendah (RM3) maka anda boleh mendapat keuntungan lumayan jika harga emas naik melebihi RM3.

hehehe.. mari kita lihat contoh sebenar:

Pada 12/9/2008 harga jualan emas Public Bank ialah RM85.99/gram

 

Pada 19/9/2008 harga emas naik menjadi RM92.71/gram


Ini adalah keuntungan RM6.72/gram (7.81%) dalam masa seminggu!

Katakan anda membeli 302 gram emas, dan anda jual balik 300 gram pada 19/9/2008
(kena simpan min 2 gram dalam akaun) maka

anda akan untung RM6.72 x 300 = RM2016.00!!

Kemudian, nak dijadikan cerita, harga emas terus naik daripada 19/9/2008…
Setelah 2 minggu (26/9/2008) harganya mencecah RM96.27


Ini adalah keuntungan RM10.28/gram (11.95%) selepas 2 minggu!!!

Dalam tempoh 2 minggu sahaja 300 gram emas yang anda beli kat Public Bank akan memberikan keuntungan sebanyak RM3084.00
(RM10.28 x 300 gram = RM3084)

Kalah dividen setahun ASB betul tak? 🙂

Jika anda nak tahu harga semasa Gold Investment Account Public Bank
klik sini: http://www.pbebank.com/en/en_content/personal/rates/goldinvest.html

Kebaikan:
1. Takder masalah stok abis. Mudah dibeli dan dijual balik kat bank.
2. Public Bank ada di seluruh Malaysia, so anda mudah nak pergi beli
3. Kos membuka akaun yang rendah (cuma beli 20 gram permulaan)
4. Dalam jangkamasa panjang emas akan naik harga, so cepat atau lambat anda tetap akan untung.

Kelemahan:
1. Kena pandai baca timing, bila nak beli dan bila nak jual. Anda kena peka terhadap tinggi rendah harga emas bulanan dan tahunan. Once anda dah mahir timing.. hehehe.. anda akan kaya (err.. tengok modal jugak lah..)

Ok, itu sahaja untuk part 1.

Diharap anda bersabar menunggu artikel part 2: Keuntungan lumayan melalui trading emas. Tekniknya lebih sofistikated.

Ok then, selamat berpuasa. Hari raya dah dekat 🙂
Jadi disini saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca. Terima kasih atas sokongan anda.

p/s: Jika anda suka membaca artikel blog jutawanemas.com ini,
harap dapat subscribe newsletter jutawanemas.com
anda akan menjadi orang pertama mendapat update dari blog ini.

Pengiraan Harga Emas Part 2 : cara termudah

Monday, September 15th, 2008

Salam sejahtera kepada semua pembaca.

Sekarang saya ingin berkongsi cara termudah mengira harga emas pasaran dunia. Anda boleh menggunakan harga ini sebagai perbandingan dengan harga emas yang dijual di Malaysia.

Saya pernah menulis artikel ini pada bulan 6 yang lalu.
Anda boleh refer kat sini. 

Tapi ada pembaca yang masih memerlukan panduan yang lebih lengkap, so ini adalah artikel part 2 🙂 – Pengiraan harga emas cara termudah.

Dengan ilmu ini anda akan membuat perbandingan harga emas yang dijual oleh bank, kedai emas, Etika Emas, Kedai Emas Poh Kong, Habib Jewel dan sebagainya dengan harga emas dunia.

Pertama sekali anda perlu tahu yang harga harian emas dunia ditetapkan di pasaran emas London. Jadi harga ini akan digunapakai oleh pasaran emas dunia yang lain Seperti New York, Swiss dan Hong Kong.

Daripada harga ini.. maka perdagangan emas dijalankan. Permintaan dan penawaran emas akan menyebabkan berlaku turun naik harga seperti yang dapat dilihat di www.kitco.com

Bagaimana mengira harga emas dunia?

First sekali anda boleh lihat harga emas pasaran London dengan melawati laman web London Bullion Market Association (klik).

So, anda dapat lihat rate harga emas harian untuk pasaran London kat bahagian current statistic:

 Sebelum tu, anda kena tahu beberapa fakta:

1. Harga emas ditetapkan sebanyak 2 kali sehari (AM fixed dan PM fixed)
2. Harga yang dipaparkan adalah untuk 1 Troy Ounce emas (bersamaan 31.10 gram)
3. harga rujukan yang digunakan ialah PM fixed  (bulatan merah)
4. Waktu London dan Malaysia berbeza 7 jam 
    (Malaysia pukul 8 malam – London baru pukul 1 tengahari)

Untuk contoh pengiraan, saya akan gunakan harga USD (refer gambar di atas).

Tarikh: Jumaat 12/9/2008 – London time

Harga ditetapkan ialah USD750.25/ Troy Oz
Jadi untuk tukar kepada harga segram maka:

USD750.25 / 31.10
= USD24.1237 segram

Sekarang kita dah dapat rate dalam USD. Sekarang kita nak kena tukar ke RM pula. So, anda pergi ke laman web http://www.xe.com/ucc/

Pilih convert: USD to Malaysian Ringgit (MYR)

Daripada conversion rate, didapati bahawa harga semasa emas dunia pada 12/9/2008 ialah RM81.99 segram.

Lepas anda dah dapat harga semasa emas dunia, maka anda boleh bandingkan dengan rate emas semasa yang ditawarkan oleh bank atau kedai emas:

Sebagai contoh, Public Bank, Maybank dan UOB Bank. Jom lihat satu persatu:

Maybank:

Rate pada 12/9/2008

1. Rate jualan emas Gold Saving = RM87.75
2. Rate jualan Kijang Emas = RM88.07/gram

Link: http://www.maybank2u.com.my/rates/gold_rates.shtml

Public bank:

Rate pada 12/9/2008

1. Rate jualan: RM85.99 / gram

Link: http://www.pbebank.com/en/en_content/personal/rates/goldinvest.html

UOB Bank pulak..

Rate pada 12/9/2008

hehe.. cuba kira sendiri harga.. saya dah tunjukkan 🙂
p/s: Ini adalah harga emas fizikal.

http://www1.uob.com.my/jsp/finance/fin_gold.jsp?func=gold

Kedai emas Poh Win Melaka pula  (saya survey pada 14/9/2008)

Harga PAMP Suisse 10 gram = RM1190.00 (RM119/gram)
perg!!! mahal…

Oklah! dengan pengetahuan ini, saya berharap anda semua dapat tahu bagaimana mengira harga emas semasa dunia, dan kemudian bandingkan dengan harga emas kat pasaran Malaysia. Jadi ini akan memberikan manfaat kepada anda agar peka dengan harga emas.

Tapi saya ingatkan bahawa harga emas nie bukan harga kawalan. Jadi setiap penjual emas boleh letak harga mengikut kehendak masing-masing. So, sebagai buyer, anda boleh tawar menawar dengan penjual. Takder masalah..

 Ok then, jika ada soalan dan pertanyaan, sila letakkan di bahagian komen. InsyaAllah saya akan cuba menjawab untuk anda.

Sila kunjungi forum jutawanemas.com untuk perbincangan mengenai pelaburan emas. Disana lebih ramai orang dan best kalau nak bincang 🙂

Beli emas sekarang! Harga tengah cantik :)

Friday, September 5th, 2008

Salam sejahtera kepada semua pembaca. First sekali saya ingin ucapkan selamat berpuasa kepada Muslimin dan Muslimat sekalian.

Saya pernah membuat ramalan bahawa harga emas akan naik mulai Ogos 2008. Anda boleh refer kat posting saya kat sini. Namun apa yang telah berlaku ialah harga emas beransur-ansur turun daripada 4 Ogos 2008 daripada 890 USD / Oz kepada USD796.05 pada 4 September 2008.

Carta dari www.kitco.com menunjukkan penurunan harga spot gold.

Di Malaysia pula, Harga syiling Kijang Emas 1 Oz pada 4/8/2008 ialah RM3,143 dan harganya pada 4/9/2008 adalah RM2,918 (perbezaan RM225).

Dengan kata lain, harga emas sekarang masih lagi sangat menarik.

Jika anda mempunyai wang, bolehlah membeli emas sekarang.

Soalan.

Adakah anda perlu menunggu lagi sehingga harga turun lebih banyak lagi sebelum membeli?

Jawapan: Saya cadangkan anda jangan menunggu lagi. Kalau ada duit,  beli sahaja emas utk simpanan. Bukan apa, saya dengar banyak komen daripada pembaca blog ini yang mengatakan bahawa sukar mendapat Kijang Emas 1 Oz dan juga Dinar Emas Kelantan sekarang.

 
Gambar: Kijang Emas 1 Oz dan Dinar Emas Kelantan dikatakan sukar didapati sekarang.

 

Betul ker susah nak dapat?

Saya memerlukan respon pembaca semua. Jadi jika anda ada masalah mendapatkan emas-emas nie, sila kongsikan dengan pembaca lain di dalam blog ini. Sila letakkan komen anda.

Terima kasih.

.

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas