Ebook

Archive for October, 2008

Anugerah Juara Pelaburan Emas 2008 – Musim Pertama

Wednesday, October 29th, 2008

Salam sejahtera kepada semua pembaca. Saya doakan anda semua sihat sejahtera ūüôā

Jika anda peminat pelaburan emas, saya percaya anda telah membaca semua artikel-artikel di dalam blog ini dan telah subscribe newsletter jutawanemas. Anda juga mungkin telah menyelongkar semua topik-topik yang ada di forum. Pendek kata anda dah tahu tentang pelaburan emas. Sekarang nie cuma nak cari duit lebih ajer untuk beli emas.

Di sepanjang penulisan saya, didapati terdapat banyak jenis emas yang boleh dipilih, kekadang tu sampai tak tahu yang mana satu nak dipilih.

Jadi disini saya ingin menyelesaikan masalah sukar nak pilih pelaburan emas.¬†Untuk posting kali ini saya telah menganalisis peluang-peluang pelaburan emas yang terdapat di Malaysia samada fizikal ataupun bukan fizikal dan¬†untuk pertama kalinya jutawanemas.com ingin mengumumkan satu anugerah ciptaan sendiri…

Anugerah Juara Pelaburan Emas 2008 – Musim Pertama

Anugerah ini adalah berdasarkan kepada emas-emas pelaburan yang mampu memberikan pulangan terbaik kepada pelabur. Ia bertujuan memudahkan peminat-peminat pelaburan emas seperti anda semua membuat keputusan memilih emas pelaburan yang terbaik ūüôā

Antara aspek-aspek yang diberikan perhatian adalah:

i.   Perbezaan harga belian dan jualan yang rendah (dipanggil spread)
ii.  Mudah untuk diperolehi
iii. Mudah untuk berurusniaga
iv. Ketulenan emas
v.  Boleh digadaikan

Sekarang, mari kita barisan calon-calonnya:

1. Kijang Emas
2. Emas UOB Bank
3. Public Fine Gold (Public Gold)
4. Dinar Emas Kelantan
5. Dinar Emas IGD
6. Habib Jewel (PAMP Suisse)
7. Poh Kong (Bunga Raya Gold Bar)
8. Public Bank Gold Investment account (kategori bukan fizikal)
9. Maybank Gold Saving Passbook (kategori bukan fizikal)

Mari kita lihat satu persatu…

1. Kijang Emas


Ulasan:

i. Perbezaan harga belian dan jualan rendah

Berat

Spread (anggaran)

        1 Oz

3.13% – 3.2%

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬Ĺ Oz

4.9% – 5.0%

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬ľ Oz

6.6% – 6.8%

ii. Boleh dibeli di cawangan Maybank tertentu di seluruh negara
iii. Kualiti emas 24K (999.9)
iv. Boleh digadaikan
v. Harga harian boleh dipantau melalui website Maybank/BNM
vi. Kelemahan – hot produk, selalu sold out
vi. Untuk memaksimakan keuntungan, dapatkan berat 1 Oz

Kesimpulannya, saya berikan Kijang Emas:

Pelaburan emas lima bintang! 

 
2. Syiling Emas UOB Bank


Ulasan:

i. Perbezaan harga belian dan jualan rendah

Berat  Spread (anggaran)
        1 Oz 3.05%
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬Ĺ Oz 5.17%
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬ľ Oz 6.82%

ii. Boleh dibeli di cawangan UOB
iii. Kualiti emas 24K (999.9)
iv. Boleh digadaikan
v. Syiling emas yang dijual terkemuka dunia
    (Canadian Gold Maple, Australian Gold Nugget, Singapore Gold Lion) 
vi. Harga boleh dipantau di website UOB Bank
vii. Kelemahan – hot produk, selalu sold out
viii. Untuk memaksimakan keuntungan, dapatkan berat 1 Oz

Kesimpulannya, saya berikan Syiling Emas UOB Bank:

Pelaburan emas lima bintang! 

3. Public Gold (syiling emas dan jongkong emas)


Ulasan:

i. Perbezaan harga belian dan jualan yang rendah

Berat

Spread (anggaran)

Kos tambahan

        20 gram

6%

  Delivery + RM10
        50 gram

5.5%

  Delivery + RM20

100 gram

5%

  Delivery + RM30

ii. Selain daripada Kijang Emas/UOB gold coin, Public Gold merupakan pilihan terbaik.
iii. Kualiti emas 24K (999.9)
iv. Boleh digadaikan
v. Kualiti minting yang cantik
vi. Boleh beli menggunakan kad kredit (surcharge 3%)
vii. Harga semasa boleh dipantau di website Public Gold

Kesimpulannya, saya berikan Public Gold:

Pelaburan emas lima bintang! 

4. Dinar Emas Kelantan


Ulasan:

i. Perbezaan harga belian dan jualan rendah

Berat

Spread

        1 Dinar

RM20

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬Ĺ Dinar

RM10

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬ľ Dinar

RM5

ii. Kos seunit yang agak rendah
iii. Kualiti emas 22K (916)
iv. Boleh digadaikan
v. Kelemahan – tak banyak cawangan di seluruh negara
vi. Dapatkan saiz 1 Dinar untuk memaksimakan keuntungan

Kesimpulannya, saya berikan Dinar Emas Kelantan

Pelaburan emas lima bintang! 

 
5. Dinar Emas IGD (company dah tutup)


Ulasan:

i. Kelemahan – Perbezaan harga belian dan jualan tinggi (16% ke 18%)
ii. Stok agak susah untuk diperolehi
iii. Kelemahan – tak banyak cawangan di seluruh negara

Kesimpulannya, saya berikan Dinar Emas IGD

Pelaburan emas 3 bintang

6. Habib Jewel (PAMP Suisse)


Ulasan:

i. Kelemahan – Perbezaan harga belian dan jualan tinggi (15% ke 18%)
ii. Harga ikut harga semasa (rate Habib Jewel) 
iii. Boleh beli pakai kad kredit
iv. Emas berjenama (PAMP Suisse)

Kesimpulannya, saya berikan pelaburan jongkong emas Habib Jewel

Pelaburan emas 3 bintang

7. Poh Kong (Bunga Raya Gold Bar)


Ulasan:

i. Kelemahan Perbezaan harga belian dan jualan tinggi (14% ke 15%)
ii. Harga ikut harga semasa (rate Poh Kong) 
iii. Boleh beli pakai kad kredit
iv. Kelemahan РPembungkusan di dalam plastik yang sukar dibuka.
     Jadi akan ada masalah kalau nak pergi gadai.

Kesimpulannya, saya berikan pelaburan jongkong emas Poh Kong

Pelaburan emas 3 bintang

8. Public Bank Gold Investment account
    (kategori bukan fizikal)


Ulasan:

i. Spread rendah (RM3 sahaja/gram)
ii. Urusniaga jual beli yang mudah 
iii. Harga emas yang mudah dipantau
iv. Selamat dari segi penyimpanan
v. Berpotensi untuk membuat keuntungan jangka pendek
vi. Kelemahan– sekarang dah tak tawarkan pengeluaran emas fizikal
vii. Kelemahan– tidak boleh digadaikan

Kesimpulannya, saya berikan Public Bank GIA

Pelaburan emas 4.5 bintang! 

9. Maybank Gold Saving Passbook
    (kategori bukan fizikal)

Ulasan:

i. Kelemahan – Spread yang tinggi (RM7-RM8 /gram)
ii. Akaun yang mudah dibuka
iii. Urusniaga jual beli yang mudah 
iv. Harga emas yang mudah dipantau
v. Selamat dari segi penyimpanan
vi. Menawarkan tawarkan pengeluaran emas fizikal
vii. Kelemahan– tak boleh digadaikan

Kesimpulannya, saya berikan Maybank Gold Saving

Pelaburan emas 3 bintang

Ok, dah habis dah…

Jika anda berminat membuat pelaburan emas, saya cadangkan anda memilih pelaburan emas berstatus dan  

Pelaburan  kalau boleh jadikan pilihan terakhir.

Walau bagaimanapun, keputusan akhir pemilihan juara emas pelaburan ini terletak di tangan juri awam iaitu anda sendiri (60%) dan juri professional cuma (40%).

Ini kerana juri awam sendiri¬†yang akan mengeluarkan duit untuk membeli emas ini ūüôā

Apa pun, sekarang adalah waktu terbaik untuk anda memulakan pelaburan emas anda. Kongsikan ilmu ini dengan rakan-rakan anda. Mereka pasti berterima kasih kepada anda.

Jika ada sebarang persoalan, sila letakkan di bahagian komen. Paling baik lagi jika kita boleh bersoal jawab di forum jutawanemas.

Terima kasih.

Membuka akaun Public Bank Gold Investment Account (GIA)

Tuesday, October 21st, 2008
Nota: Jemputlah datang ke forum jutawanemas.
Banyak perbincangan mengenai pelaburan emas ada di sana.
Mari kita berforum (klik sini)

Salam sejahtera kepada semua pembaca.

Sebelum ini saya telah menulis artikel pasal membuat pelaburan emas melalui Public Bank Gold Investment Account (GIA). Namun bagi artikel kali ini, saya akan menceritakan sendiri pengalaman membuka akaun ini.

Memang seronok ūüôā

Bukan setakat nak ceritakan pengalaman, saya juga akan letakkan gambar buku GIA ini dan maklumat yang terdapat di dalamnya. Saya berharap dengan pendedahan ini, anda akan lebih berminat dan teruja untuk membuat pelaburan emas anda sendiri.

Untuk pengetahuan pembaca sekalian, akaun Public Bank GIA ini mempunyai beberapa kelebihan tersendiri. Antaranya ialah:

1. Sungguh mudah!

Anda boleh membuka akaun ini di mana-mana cawangan Public Bank di seluruh Malaysia. Untuk mengetahui Public Bank yang berhampiran tempat anda, sila lawati http://www.pbebank.com/en/en_content/info/branches.html 

Anda juga boleh membeli dan menjual emas sepanjang waktu beroperasi Public bank. Mudah bukan?

2. Kos pelaburan yang murah.

Anda cuma perlu membeli minimum 20 gram emas sahaja sebagai permulaan. Jika nak tambah pelaburan emas anda, minima ialah 5 gram dan dalam gandaan 1 gram.

Selain itu perbezaan harga belian dan jualan cuma RM3/gram. Memang murah berbanding Maybank Gold Saving Passbook (perbezaan antara 7-8 ringgit/gram)

3. Harga emas yang mudah dipantau.

Sebagai pelabur, anda tentu nak tengok perkembangan harga emas betul tak? Naik ker? turun ker? Jadi anda boleh tengok perkembangan harga emas Public Bank GIA kat sini:

http://www.pbebank.com/en/en_content/personal/rates/goldinvest.html 


Screen shot: Rate harian Public bank GIA
.

4. Selamat

Anda tak perlu simpan emas fizikal. Nilai emas yang dibeli akan direkodkan kedalam buku simpanan anda. Tak perlu takut hilang emas. Kalau buku hilang pun boleh pegi ke Public Bank dan buat buku baru. Peace of mind. Betul tak?

Pengalaman membuka akaun Public Bank GIA: 


Gambar Public Bank Ayer Keroh, Melaka

Pada hari Jumaat 17/10/2008, saya telah membuka akaun Public Bank GIA di Public bank Ayer Keroh, Melaka.

Jadi saya ingin berkongsi maklumat dengan anda tentang akaun Public Bank GIA ini secara terperinci.

First sekali, untuk membuka akaun Public Bank GIA, anda mesti mempunyai akaun simpanan (saving) dengan Public Bank. Jika belum ada, maka anda akan diminta membuka akaun simpanan terlebih dahulu. Pegawai Public Bank akan uruskan untuk anda.

Terdapat 2 jenis akaun simpanan yang boleh anda pilih iaitu:

1. Akaun simpanan biasa (Basic- deposit RM20)
    Sumber: http://www.pbebank.com/en/en_content/personal/deposits/b_savings.html

2. Akaun simpanan Al-Wadiah-i (deposit RM250)
    Sumber: http://www.pbebank.com/en/en_content/personal/islamic/index.html 

Selepas buka salah satu daripada akaun simpanan di atas, baru boleh buka GIA.

Kalau anda dah ada akaun simpanan Public Bank, maka anda boleh terus membuka akaun GIA.

Senang jer… pegawai bank akan print borang permohonan anda¬†dan anda kena tandatangan borang-borang tersebut. Tengok contoh borang kat bawah:


Gambar borang permohonan GIA

Lepas tandatangan, anda akan dapat buku GIA anda… nie dier rupanya..


Gambar depan buku Public Bank GIA
.
.

Maklumat peraturan-peraturan GIA di dalam buku
(klik untuk besarkan)

Selepas anda mendapat buku GIA anda, kini tibalah masa yang dinanti-nantikan.

Masa untuk membeli emas ūüôā

Anda cuma perlu ambil nombor giliran, kemudian pergi ke kaunter untuk membeli emas anda. First time, minimum kena beli 20 gram ye!

Pembelian anda akan direkodkan dalam buku GIA.

Saya telah membeli 33 gram emas sebagai pelaburan permulaan.

 
Contoh transaksi. (klik untuk besarkan)

.

Oh ya! mari kita tengok, siapa lagi yang dah buka akaun Public Bank GIA..

jeng..jeng..jeng…..

.


Ya! siapa lagi kalau bukan Shufaad ūüôā
.

Jika anda belum buat pelaburan emas.. apa tunggu lagi?

Mulakan sekarang!

 

Resources:

– Laman web Public Bank GIA:
   http://www.pbebank.com/en/en_content/personal/investments/gold.html

Bacaan berkaitan:

Keuntungan Lumayan Melalui Jual Beli Emas Part 1
Simpanan Gold Saving Passbook di Maybank dan Public Bank
Perbincangan mengenai Public Bank GIA di forum Jutawanemas
Hukum akaun pelaburan emas di web ustaz Zaharuddin

 

p/s: Jika anda telah membuka akaun Public Bank GIA,
sharelah pengalaman anda kat sini... letakkan di bahagian komen
ataupun kita boleh berbincang mengenainya di forum jutawanemas.
p.p.s: Jangan lupa melanggan newsletter jutawanemas.
Anda akan menjadi orang pertama mendapat update dari blog ini :)

Kejatuhan pasaran saham dunia – pelabur beralih kepada emas

Tuesday, October 14th, 2008

Salam sejahtera kepada semua pembaca.

Satu soalan cepu emas untuk anda.

Apakah salah satu perkara hangat yang diperkatakan Malaysia sekarang? Hangat sampai boleh demam kura-kura? ūüôā

Pemilihan agung UMNO? hehehe.. bukan

Harga minyak akan turun lagi? ops! bukan jugak…

Well, perkara itu ialah kejatuhan pasaran saham dan betapa ruginya pelabur saham sekarang. Sampai apek kedai hardware pun mengadu dengan saya saham jatuh teruk..

“Aiya skarang saham jatuh manyak teruk oooo”… uncle hardware mengadu kat saya.

” you jual harga rendah pun orang tak mau beli ooo.. orang lain offer harga lagi rendah dari u pun¬†orang tak beli”

Saya tersenyum ajer dengar keluhan apek kedai hardware tu (umur dalam 60an)… nak sembang pasal saham¬†nie saya tak pandai. Nak dengar luahan perasaan boleh lah…¬† pi kedai hardware pun nak beli cat ajer..

Hm.. kalau tengok kat suratkhabar nie, isu yang hangat diperkatakan ialah kegawatan sistem kewangan dunia, bank-bank yang dah runtuh, firma-firma pelaburan yang runtuh akibat krisis sub-prima yang berlaku di US dan merebak ke seluruh dunia.

Nak tahu sejauh mana kerugiannya? meh tengok:

Sejumlah syarikat di Britain kehilangan nilai saham £60 bilion (RM364 bilion) dalam tempoh beberapa minit. Petikan dari KOSMO online (klik sini untuk baca)                                    

Pergh! RM364 billion dalam beberapa minit.
(1 Billion = 1000 juta)

Bayangkan kalau anda pemegang saham syarikat-syarikat nie. Tak ke naya… hebat punya loss. Mesti pening punya..


BROKER-BROKER saham berkumpul di Bursa Saham New York

 


Pak Arab meneliti indeks saham di Kuwait (sambil berzikir)

Anda boleh baca situasi ekonomi dan pasaran saham kat portal suratkhabar online, contohnya:

Utusan Online melapurkan “Bursa Malaysia ditutup bercampur-campur” (klik sini)

Berita Harian Online melapurkan “saham perbankan rugi teruk” (klik sini)

Kosmo online melapurkan “panik melanda bursa saham dunia” (klik sini)

Kosmo online melapurkan “Dunia selamatkan bank yang makin goyah” (klik sini)

 

Sistem kewangan dunia di ambang kehancuran – IMF

Ada satu artikel yang sangat menarik di dalam akhbar Utusan Malaysia.

Artikel bertarikh 13/10/2008 menyatakan bahawa Dana Kewangan Dunia (IMF) semalam memberikan amaran bahawa, sistem kewangan dunia kini diambang kehancuran.

Memetik kata-kata ketua IMF, Dominique Strauss-Kahn¬†yang berkata “Kebimbangan mengenai krisis institusi perbankan di Eropah dan Amerika Syarikat telah mengakibatkan sistem kewangan dunia menghadapi” kehancuran

Sebab itu semua pemimpin-pemimpin negara-negara Eropah dan Amerika syarikat terpaksa mencari jalan memujuk bank-bank agar terus memberikan pinjaman dan menyelesaikan krisis kredit ( pada waktu ini, bank-bank dah mula jadi kedekut untuk memberikan pinjaman sebab diorang takut peminjam tak boleh bayar)

 

Apa terjadi kepada emas?

Yang bestnyer..

Emas tetap teguh.. stabil dan telah menjadi menjadi pilihan pelabur sebagai “pelaburan selamat” (safe heaven)

Mari kita lihat sebahagian berita mengenai emas kebelakangan ini.

The Star (10/10/2008) Рsegmen Biz (commodity):
Pasaran hadapan emas meningkat 2% kerana pelabur mula melabur dalam pasaran emas sebagai pelaburan selamat.


Laporan akhbar: Pelabur mula beralih kepada emas sebagai pelaburan selamat
.
.
.

Lagi laporan akhbar: Pelabur beralih kepada emas

The Star Online (25/9/2008) – All eyes on gold for safe investment (baca kat sini)

Bila kita tengok harga emas kat kitco bulan 9-10, pun stabil.

Berlegar-legar antara USD820 ke USD920.


Harga spot gold September 2008: USD820- USD900
 .
.

Harga spot gold Oktober 2008: USD820- USD920

Dengan kata lain, emas juga yang menjadi pilihan pelabur apabila berlaku sebarang krisis kewangan.

Justeru, ini juga merupakan sebab terbaik untuk kita mula melabur/membeli emas.

1. Harganya stabil. Tak naik turun dengan drastik
2. Harganya tetap akan menaik dalam jangkamasa panjang
3. Dalam keadaan krisis, emas menjadi pilihan utama pelabur

Saya menjangkakan, dengan trend ekonomi dunia¬†sekarang yang merudum, harga emas akan naik.. naik… naik…

Apa tunggu lagi.

Mulakan pelaburan emas anda sekarang!

Anda boleh berikan komen atau berbincang mengenai pelaburan emas di forum jutawanemas.

p/s: Anda ada kawan yang rugi banyak dalam saham?
sharelah sket kat sini ok!

Membeli dan menjual emas fizikal melalui syarikat Public Fine Gold International Sdn Bhd.

Tuesday, October 7th, 2008

Salam sejahtera kepada semua pembaca. Kita¬†berjumpa kembali selepas cuit raya yang panjang. Bestnyer cuti raya, balik kampung jumpa family. Then bila kembali, kita sambung cakap pasal emas ok ūüôā

Bila bercakap tentang pelaburan emas fizikal, saya selalu mencadangkan supaya anda membeli syiling emas atau gold bar (Kijang Emas, UOB Bank atau PAMP Suisse). Ini kerana perbezaan antara harga beli dan jual yang rendah membolehkan kita mendapat keuntungan yang lebih tinggi apabila harga emas. Tak seperti pelaburan melalui barang kemas yang akan ditolak antara 15% – 20% dari harga emas semasa.

Namun begitu, rata rata pembaca memberi komen yang syiling Kijang Emas dan¬†gold coin UOB bank selalu sold out. Tak boleh¬†nak beli sebab takde stok… ramai sangat orang beli. Kalau ada stok pun tak boleh nak booking, kena cash on delivery dan siapa cepat dia dapat… itu yang susah sikit tu..

Namun sekarang, masalah itu boleh dikurangkan. Sebab saya dah jumpa satu syarikat yang membuat aktiviti menjual dan membeli emas untuk pelaburan dengan harga menarik dan kualiti 24K. Anda boleh membeli emas kat sini ūüôā

Nama syarikat ini ialah Public Fine Gold International Sdn. Bhd.

Alamatnya:

Public Fine Gold International Sdn Bhd
(818840-U)
12E Ground Floor, Jalan Rumbia,
11900 Bukit Jambul, Penang.
Tel : 04-644 9999

Nama pendeknya ialah Public Gold.

Saya telah dimaklumkan tentang syarikat ini pada awal bulan puasa yang lalu. Jadi, saya pun buat research dulu dengan melayari laman web syarikat Public Gold di www.publicgold.com.my

Hmm… nampak menarik

Jadi saya mengambil keputusan untuk melawat syarikat Public Gold nie untuk melihat sendiri syiling emas dan gold bar yang dikeluarkan oleh mereka. So, on the way driving balik beraya ke Kedah, saya singgah sebentar di Bukit Jambul, Pulau Pinang.

Risalah pelaburan emas Public Gold

Apabila tiba di Public Gold, saya diberikan risalah mengenai peluang pelaburan emas yang ditawarkan oleh syarikat ini.


Risalah tentang pelaburan emas dari Public Gold (klik untuk besarkan)
.

Emas yang dijual

Public Gold menawarkan syiling emas dan gold bar kepada pembeli.

Untuk syiling emas cuma terdapat 1 saiz  iaitu 50 gram (emas 24K)

Bagi gold bar pula, ia terdapat dalam saiz 20 gram, 50 gram dan 1 Kg (emas 24K)


Syiling emas dan gold bar yang dijual. Klik untuk besarkan

Syiling emas dan gold bar keluaran Public Gold memang cantik, Ini antara gambar-gambar syiling emas dan gold bar Public Gold yang saya ambil:

Syiling emas 50 gram, emas 24k
 
.
Gold bar 20 gram dan 50 gram (24K)
 
.

Gambar gold bar close-up kat tangan ūüôā
Berkilat betul gold bar nie sampai nampak bayang kamera saya.
 
.

Gambar belakang gold bar
.

Setiap gold bar ada siri nombor dan certificate.
.

Ujian berat dan ketulenan.

Saya telah meminta agar emas ini diuji menggunakan precious metal tester untuk menguji berat dan ketulenannya… of course la.. nak recommend kat orang kena test dulu betul tak? ūüôā

Untuk timbang berat, ini keputusannya:


Berat gold bar 50gram – timbang dapat 50.01gram
.

Untuk ujian ketulenan pula ini hasilnya:


Keputusan: Gold 24K (999.9)

Namun apa yang lebih menarik ialah harganya…¬†

Harga belian dan jualan.

Anda boleh melihat sendiri harga belian dan jualan emas Public Gold di laman web mereka www.publicgold.com.my

buy_n_sell
Screenshot harga emas di laman web Public Gold

Terdapat kos penghantaran yang perlu ditambah iaitu:

RM10 untuk gold bar 20gram,
RM20 untuk gold bar 50gram 
RM30 untuk gold bar 100 gram.

Cara membeli dan menjual emas.

Syarikat ini berpusat di Pulau Pinang, so untunglah orang-orang Penang nie. Mudah nak beli sebab dekat.

Buat masa ini, jika anda nak beli, anda perlu menelefon pejabat mereka di 04-6449999. Harga semasa akan diberitahu kepada anda, jika berminat, maka Public Gold akan menghantar kontrak melalui emel atau fax kepada anda. Anda perlu tandatangan kontrak ini dan hantar balik kepada Public Gold.

Untuk pembayaran pula, anda boleh bayar 30% deposit daripada harga emas tersebut dan bakinya dijelaskan ketika menerima emas ataupun bayar 100% sewaktu order emas tersebut (bank-in ke dalam akaun bank Public Gold).

Jika anda ada soalan mengenai penghantaran, baik tanya sewaktu nak order bagi mengelakkan masalah.

Untuk keterangan lanjut, anda boleh refer cara membeli di sini: http://www.publicgold.com.my/content/view/39/69/ 

Perancangan jangka panjang syarikat.

Saya dimaklumkan bahawa Public Gold akan mengeluarkan Dinar Emas pada masa hadapan. Konsepnya seperti Dinar Emas Kelantan. Harga belian dan jualan pun lebih kurang sama dengan Dinar Emas Kelantan. Jadi, kita tunggulah kemunculannya di masa hadapan. Kalau Dinar tu dah keluar, saya akan update dalam blog ini.

Selain itu, lebih banyak cawangan Public Gold akan dibuka di seluruh negara.

Ok, ini summary saya:

Kebaikan:

1. Harga emas fizikal yang dijual adalah sangat kompetitif
2. Emas 24K, 999.9 dan Kualiti minting yang cantik.
3. Harga belian balik yang menarik ( cuma -1% dari harga emas semasa)
4. Boleh beli emas pakai kad kredit (tambah 3% dari nilai belian)
5. Laman web syarikat yang informatif tentang emas.
6. Emas nie emas fizikal, so boleh gi pajak kat bank Rakyat or Agro Bank

Kelemahan:

1. Syarikat nie kat Pulau Pinang, so kalau nak melawat kena ke sana.
2. Tak banyak cawangan lagi di seluruh Malaysia.
3. Saiz emas bermula dengan 20 gram. So mungkin agak tinggi bagi sesetengah orang.

Saya berpendapat, Public Gold menawarkan peluang terbaik untuk membuat pelaburan emas fizikal. Dalam keadaan ekonomi dunia yang tidak stabil, membeli emas adalah pelaburan terbaik. So, apa tunggu lagi. Mulakan pelaburan emas anda sekarang.

p/s: Jika anda ingin membeli gold bar Public Gold, anda boleh mendapatkan maklumat lanjut disini (klik sini)

.

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas