Ebook

Archive for November, 2008

Tips: Memaksimakan keuntungan pelaburan emas anda.

Wednesday, November 26th, 2008

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca semua? saya harap anda semua sihat dan ceria.

Baiklah… sekarang saya ingin berikan anda panduan, bagaimana anda dapat memaksimumkan keuntungan pelaburan emas dalam jangkamasa pendek dan sederhana.

Walaupun emas nie memang dijamin boleh menguntungkan pembelinya dalam jangka masa panjang; apa kata kita belajar cara-cara mengaut keuntungan dalam jangka masa pendek ataupun jangkamasa sederhana? Saya tahu ramai peminat emas kat sini nak tahu cammana nak buat untung dalam jangka masa pendek betul tak?

 Tips ini sesuai dilakukan dengan akaun Public Bank Gold Investment Account (PBGIA).

Sifat harga emas.

Mula-mula sekali, kita kena tahu bahawa emas ini termasuk dalam kategori komoditi. Sifat komoditi ialah harganya akan berubah-ubah mengikut trend samada harga menaik atau harganya menurun.

Mari kita lihat graf harga emas dibawah. Nampak tak? harga emas naik… then turun…. lepas tu naik balik… lepas tu turun…  then naik balik…


gambar: harga pasaran emas (klik untuk besarkan)

Daripada sifat naik turun harga emas ini kita boleh buat untung. Anda cuma perlu baca dan fahami artikel ini, lepas tu mulakan langkah membeli emas anda dan membuat keuntungan 🙂

Beberapa istilah penting.

Untuk memahami kaedah ini dengan lebih lanjut, anda perlu tahu beberapa istilah iaitu support dan resistance.

Support bermaksud halangan untuk harga turun dengan lebih rendah.
Resistance bermaksud halangan untuk harga naik dengan lebih tinggi.

Bagaimana mengetahui samada trend harga menaik atau menurun?

Jawapan, senang ajer… kat jutawanemas nie ada sifu yang terrer buat analisis teknikal. Paling famous saudara tupai dengan gldsnpr lah… ramai pengunjung yang menuntut ilmu dengan diorang nie. Jadi kalau nak bersembang-sembang dengan mereka, rajin-rajinlah mengintai kat blog nie.

tupai dan gldsnpr selalu melepak-lepak kat chatbox sembang-sembang emas. gldsnpr pula mempunyai topik analisa teknikal di forum jutawanemas.com (Klik di sini untuk melawat forum gldsnpr)

Memaksimakan keuntungan bila trend harga menaik. 


gambar: trend harga menaik (Klik untuk besarkan)

Situasi: katakan anda telah membeli emas GIA pada 23/10/2008 sebanyak 202 gram.

Harga emas Public Bank GIA ketika itu ialah RM84.99/gram.

Jadi, jumlah modal anda ialah RM17,167.98

Kemudian, pada 25/11/2008, harga GIA ialah RM93.02/gram.

Anda telah untung sebanyak RM8.03/gram! Bestnyer…
Jumlah keuntungan keseluruhan anda pula ialah RM1622.06!! (selepas sebulan je)
(Pengiraan: RM8.03/gram x 202 gram)

Jadi, anda bercadang nak jual semula emas anda nie. Jadi berapa banyak nak jual balik? nak jual semua ke?

Jawapan: Memandangkan harga masih lagi dalam trend menaik, anda tak perlu menjual semua emas GIA anda. Anda cuma jual nilai keuntungan sahaja.

Dalam kes ini, keuntungan ialah RM1622.06 . Jadi anda kena jual sebanyak:

RM1622.06/RM93.02 = 17.43 gram

Memandangkan anda kena jual dalam gandaan 1 gram, maka anda cuma perlu menjual 17 gram sahaja dan membawa pulang RM1581.34.

Baki yang tinggal dalam akaun GIA anda sekarang ialah 185 gram. Jadi, bila harga terus menaik lagi, maka anda akan berpeluang mengaut keuntungan lagi dengan cara yang sama.

Best tak?

Kesimpulan:

Dalam trend harga menaik, jangan jual semua emas anda.
Jual keuntungan sahaja. 

Memaksimakan keuntungan bila trend harga menurun. 

Situasi: Katakan anda telah membeli emas GIA pada harga rendah. Kemudian harga telah meningkat.. dan meningkat sehingga mencapai harga resistance. Anda telah membuat keuntungan maksima!

Sekarang, harga emas dijangkakan dalam trend menurun.


Gambar: Trend harga menurun (klik untuk besarkan)

Apa nak buat?

Jawapan: Jual semua emas GIA anda. Tinggalkan baki 2 gram je.

Profit daripada jualan anda ambil, modal pulak anda transferkan kedalam akaun simpanan Public Bank.

Kemudian… tunggu aje sehingga harga turun dan turun…. sehingga harga emas mencapai support line. Ini kerana, selepas harga mencapai support line, maka trend menaik akan bermula kembali.

Penantian suatu penyiksaan, tapi once harga target dah sampai.. maka kita start beli balik emas GIA.

Jadi anda cuma perlu mengulangi proses-proses diatas. InsyaAllah anda boleh dapat banyak keuntungan daripada pelaburan emas anda.

Teknik membeli emas GIA.

Sewaktu masa membeli tiba, terdapat 2 teknik membeli.

1. Teknik cost averaging: beli sikit-sikit mengikut perubahan harga.
2. Teknik hentam perabis: semua modal tu terus beli emas. Tak payah tunggu.

Yang mana satu terbaik? erm… kena ikut style anda juga. Tepuk dada tanya selera 🙂

Ok, itu ajer yang saya nak kongsikan dengan anda. Jika anda hendak mengetahui masa terbaik membeli emas, jangkaan kenaikan harga emas, maka rajin-rajinlah datang ke blog ini dan tengok kat ruangan sembang-sembang emas. Tak pun pergi kat forum gldsnpr.

Jika ada komen, sila letakkan di bahagian komen. Jika ada soalan boleh dikemukakan di forum.

Kongsikan ilmu pelaburan emas ini dengan rakan-rakan anda. Ceritakan pasal blog jutawanemas ini pada mereka. Mereka pasti berterima kasih kepada anda. 

Bacaan berkaitan:

Keuntungan Lumayan Melalui Jual Beli Emas Part 1
Simpanan Gold Saving Passbook di Maybank dan Public Bank
Bagaimana membuka akaun simpanan Public bank GIA

.

Ilmu dan Emas

Monday, November 17th, 2008

Salam sejahtera kepada semua pembaca. Apa khabar semua? Saya harap anda semua sihat sejahtera.

Biasanya saya update artikel seminggu sekali, tapi minggu nie saya bercadang tulis 2 artikel. First artikel ini – Ilmu dan Emas dan artikel kedua berkenaan memajak emas fizikal di Ar-Rahnu dan sedikit analisa berkenaan melabur emas dengan duit dari Ar-Rahnu. Untung ke tak untung?

Ok, Saya ada satu soalan cepu emas.

Apakah yang menyebabkan anda kaya? Daripada tak kaya anda boleh jadi kaya.
Daripada kaya.. anda boleh jadi lebih kaya.. Teramat kaya… sampai jadi billionaire

Emas? Berlian Duit? Saham? Perniagaan? ermmm…. bukan… bukan…

Jawapannya ialah ilmu

Ya, Jawapannya ialah ilmu + amal 🙂

Tujuan saya menulis artikel artikel kat jutawanemas.com nie sebenarnya ialah untuk berkongsi ilmu. Dulu anda tak tahu pasal pelaburan emas. Sekarang anda dah pun berilmu… dah pandai pun… kalau tak pandai lagi pun at least boleh tanya-tanya kat forum atau sembang-sembang emas betul tak?

Saya tak berikan anda emas. Tapi ilmu berkenaan emas dan pelaburan emas.

Saya selalu dapat soalan-soalan seperti ini..

“Jika saya ada RM20,000, kat mana paling untung jika saya nak melabur?”

Jawapan ikhlas saya ialah “Laburkan dalam ilmu pengetahuan” Kerana pulangannya adalah berlipat kali ganda.

Contohnya..
jika anda belajar ilmu pelaburan emas, anda boleh jadi jutawan emas.
Jika anda belajar ilmu pasal hartanah.. anda boleh jadi jutawan hartanah…
jika belajar ilmu internet marketing.. anda boleh jadi jutawan internet marketing…
jika belajar ilmu berkenaan forex.. anda boleh jadi jutawan forex..
jika belajar ilmu perniagaan… anda boleh jadi seorang jutawan dalam perniagaan…
jika belajar ilmu penulisan… anda boleh jadi jutawan dalam bidang penulisan…

Dengan ilmu anda boleh jadi jutawan dalam apa jua bidang!

Rasulullah S.A.W pernah bersabda:

“Barangsiapa yang menginginkan dunia, maka hendaklah dengan ilmu”, 
“Barangsiapa yang menginginkan akhirat maka hendaklah dengan ilmu”,
“dan barangsiapa yang inginkan keduanya sekali, maka hendaklah dengan ilmu.”

Wah! menarik betul pesanan Rasulullah S.A.W kepada kita ya?  Pendek tapi padat.

Saidina Ali bin Abi Talib karramallahu wajhah pernah menyatakan bahawa orang yang berilmu lebih baik daripada orang yang berharta.

Pada satu ketika ulamak-ulamak Khawarij telah menguji pengetahuannya. Mereka masing-masing mengemukakan pertanyaan yang serupa, dan diminta memberi jawapan yang berlainan tetapi mencakupi ruang lingkup yang sama. Pertanyaan itu ialah:

Manakah lebih baik, ilmu atau harta?

Saidina Ali memberikan jawapan-jawapan berikut:

“Ilmu lebih baik dari harta sebab ilmu adalah pusaka para Nabi dan Rasul, sedangkan
harta pusaka daripada Firaun, Qarun dan lain-lain”

“Ilmu lebih baik daripada harta sebab ilmu dapat menjaga dan memelihara pemiliknya, sedangkan harta mesti dipelihara oleh pemiliknya sendiri.”

“Ilmu lebih baik daripada harta sebab ilmu membentuk banyak sahabat dan kawan sedangkan harta memperbanyakkan musuh dan lawan.”

“Ilmu lebih baik daripada harta sebab ilmu apabila dikeluarkan semakin bertambah sedangkan harta apabila dikeluarkan semakin berkurangan dan akhirnya habis.”

“Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang-orang yang berilmu selalu mendapat panggilan mulia dan hormat daripada masyarakat. Sedangkan orang yang berharta seringkali mendapat panggilan yang rendah.”

“Ilmu lebih utama dari harta sebab ilmu tidak boleh dicuri daripada pemilik nya tetapi harta dapat dicuri, hilang dan sebagainya.”

“Ilmu lebih baik dari harta kerana orang-orang yang berilmu pada hari qiamat akan mendapat pertolongan daripada ilmu yang dikembangkan, sedangkan orang yang berharta akan dihisab dan diminta bertanggungjawab terhadap pemakaian harta tersebut.”

“Ilmu lebih baik dari harta kerana ilmu tidak boleh habis walaupun tidak ditambah, sedangkan harta lambat laun akan habis.”

Pak Hamka pula berkata:

 “Ada ilmu ada harta jadi orang mulia,
 ada ilmu tidak ada harta jadi hamba orang,
 kalau tidak ada ilmu tidak ada harta jadi binatang.”

Jadi, untuk pembaca jutawanemas.com sekalian, marilah sama-sama kita mencari ilmu yang bermanfaat dan kita kongsikan ilmu ini dengan sesiapa sahaja. Semoga kita mendapat manfaat dariNya.

Ok, sekarang mari kita buat undian. Meh sama-sama jawab dengan ikhlas

    
[poll id=”3″]

Jika anda ada ilmu, kongsikan ilmu anda dengan orang lain di forum jutawanemas.com. Jika anda ada komen atau nak tambah lagi.. letakkan di bahagian komen.

Terima kasih ye! 🙂

Beli Emas Sekarang! lagi cerita mengenai emas.

Tuesday, November 11th, 2008

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca jutawanemas sekalian? Harap-harap tu sihat lah ye… kalau rasa kurang sihat. rajin-rajin lah bersenam… senaman ringan.. light jogging.. jalan-jalan. Kenapa ye? Well, kesihatan nie sangat penting.. nak kerja cari duit dan beli emas, badan kenalah sihat dulu… so, sebelum pikir pasal emas… fikirkanlah pasal kesihatan anda 🙂

Ok, sekarang saya ingin berkongsi maklumat yang saya perolehi dari sebuah buku. Tajuknya “Ruff’s Little Book of BIG FORTUNES IN GOLD and SILVER, A Middle Class License to Print Money”. Pengarangnya ialah Howard Ruff.

Buku ini saya beli dari www.amazon.com 

Ruff merupakan seorang penulis, penasihat kewangan dan gemar melakukan aktiviti-aktiviti kemanusiaan. Sebagai seorang penulis, beliau telah menulis satu newsletter kewangan yang bertajuk The Ruff Times. Newsletter ini telah ditulis beliau selama 33 tahun.

Newsletter The Ruff Times ditulis untuk sebagai panduan kewangan kepada orang biasa, macam kita nie. Dengan kata lain, sebagai penasihat kewangan tugas beliau ialah memberikan cadangan pelaburan kepada pelanggan newsletter dengan tujuan membantu orang-orang biasa memilih pelaburan yang menguntungkan.

Anda boleh melawat website beliau di http://www.rufftimes.com 

Kat bawah tu gambar Ruff dengan isteri.

Pada bulan Julai 1975, beliau telah menggesa pembacanya newsletternya untuk membeli emas (ketika itu berharga USD120/Oz) dan perak (USD2/Oz). Lima tahun kemudian (tahun 1980), beliau telah mencadangkan pembaca newsletter beliau untuk menjual emas dan perak tersebut (harga emas ketika itu USD750/Oz dan harga perak ialah USD35/Oz).

Pheww.. untung besar tu 🙂

Selepas itu, selama 20 tahun beliau telah mencadangkan agar pembaca newsletter beliau membeli saham, bon, hartanah dan juga pelaburan tradisi yang lain. Ini kerana beliau telah memaklumkan kepada pembacanya bahawa trend kenaikan harga emas dan perak sudah berakhir pada tahun 1980.

Kemudian, pada tahun 2006, beliau telah menulis buku ini yang bertajuk Ruff’s Little Book of BIG FORTUNES IN GOLD and SILVER, A Middle Class License to Print Money”.

Beliau menjangkakan emas dan perak akan menjadi pelaburan yang menguntungkan sekali lagi.. kenaikan besar harga emas dan perak akan berlaku lagi.

Beliau mengatakan bahawa kesilapan terbesar seseorang pelabur pada waktu ini ialah jika tidak mengambil peduli tentang emas dan perak. Ini kerana emas dan perak masih berada di peringkat awal kenaikan harga.

Jangkaan beliau? emas boleh mencecah USD2172/Oz dan perak boleh mencecah USD100/Oz.

Beliau menerangkan terdapat 3 fungsi utama emas dan perak yang perlu difahami oleh individu. Justeru saya ingin berkongsi dengan pembaca agar ianya jelas kepada kita tentang matlamat membeli, menyimpan dan membuat pelaburan emas:

1. Syiling emas dan perak sebagai insurans (non-investment)
2. Emas dan perak sebagai rizab kerajaan bagi menyokong nilai matawang negara (non-investment)
3. Emas dan perak sebagai satu pelaburan apabila tiba masa yang tepat dan sesuai.

Huraian:

1. Emas dan perak sebagai insurans.

Kita perlu memiliki emas dan perak sebagai persediaan terhadap situasi-situasi yang tidak terjangka. Sebagai contoh, berlakunya rusuhan, peperangan, hyper inflasi atau virus komputer dimasukkan kedalam komputer bank negara menyebabkan wang di dalam sistem perbankan lesap. Hm… nampak macam susah nak berlaku.. tapi ada kemungkinan untuk berlaku. Jadi, ianya lebih kepada insurans. Seperti insurans rumah dan kereta, ianya bertujuan melindungi kekayaan kita, just in case tragedi berlaku. Ini kerana apabila wang kertas tidak boleh digunakan maka emas dan perak boleh digunakan sebagai wang.

2. Emas dan perak sebagai rizab menyokong nilai matawang negara (non-investment)

Emas dan perak telah lama menjadi penyokong nilai matawang sesebuah negara. Amerika Syarikat sebagai contoh dahulunya mempunyai standard emas dan perak yang tersendiri di mana setiap US Dollar yang dicetak akan disokong oleh nilai emas/perak yang sama nilainya di dalam simpanan. Sehingga tahun 1934, sesetengah wang kertas Amerika boleh ditukar dengan emas/perak yang sama nilainya.

Fakta yang menarik kan?

Ini adalah contoh wang kertas US Dollar yang disokong oleh emas dan perak.


Gambar: 10 Dollars in Gold Coin
(klik untuk besarkan)
.
 
Gambar: 5 Dollars in Silver
(klik untuk besarkan)

Pada tahun 1971, Presiden Amerika Syarikat ketika itu, Richard Nixon telah mengistiharkan bahawa USD tidak boleh ditukarkan dengan emas. Jadi emas dan perak tidak lagi digunakan untuk menambat nilai matawang USD.

Hasilnya ialah wang fiat iaitu wang yang tidak disandarkan kepada mana-mana aset yang bernilai. Nilai wang berdasarkan persepsi pengguna bahawa ianya adalah wang dan bernilai. Wang fiat cuma bernilai kerana arahan/paksaan pemerintah.

Kalau dalam konteks Malaysia pulak.. senang jer.. cuba saudara/i renung kat duit kertas kita. Nampak tak perkataan nie:

“WANG KERTAS INI SAH DIPERLAKUKAN DENGAN NILAI”…

hehehe.. wang kertas Malaysia pun ialah wang fiat.

Ini kerana kertas itu sendiri tidak ada nilai… yang menyebabkan matawang kita bernilai ialah kerana undang-undang yang dikuatkuasakan oleh kerajaan Malaysia mengiktiraf kertas bercetak itu sebagai wang.

Apa akan jadi jika wang fiat tidak diiktiraf kerajaan?

Jawapannya.. wang tu tak laku lah…

Ingat tak lagi kisah syiling RM1? mesti ingat kan? dulu kita selalu guna syiling RM1 nie untuk beli apa-apa. Namun, mulai 7 Disember 2005 syiling ini telah diistiharkan tidak sah diperlakukan oleh Bank Negara Malaysia dan dikeluarkan dari pasaran.

So sesiapa yang menyimpan wang syiling RM1 nie.. hehehe… wang itu sudah tiada nilainya…

Saya sendiri ada menyimpan syiling RM1 nie.. just untuk kenang-kenangan ajelah.


Gambar: Syiling RM1. Dulu laku, sekarang tak laku 🙁

Kalau syiling emas cammana? boleh kerajaan cakap tak laku? Sudah tentu tak boleh.

Nampak tak? Hebatnya emas dan perak.

3. Emas dan perak sebagai satu pelaburan apabila tiba masa yang tepat dan sesuai.

Bagi Howard Ruff, apabila tiba masa yang tepat, emas dan perak boleh menjadi pelaburan yang sangat menguntungkan. Kita mendapat keuntungan apabila membeli pada harga rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi.

Soalan? Bila masa yang tepat untuk membeli emas?

Jawapan: Sekarang!

Ruff menjangkakan akan berlaku kenaikan tinggi harga emas dalam tempoh 8 – 13 tahun (daripada tahun 2006). Sebarang pelaburan di dalam emas dan perak akan memberikan pulangan yang sangat lumayan kepada pelabur.

Beliau juga berkata, sesiapa yang tak memperdulikan emas dan perak sekarang akan rugi besar. 


Kata-kata Ruff yang dipetik dari bukunya.

So sedara dan sedari sekalian, marilah kita bersedia mengaut keuntungan daripada pelaburan emas dari sekarang.

Apapun harga emas sekarang.. kita beli ajer… sebab dalam jangka masa panjang kita tetap akan untung 🙂

Belilah emas sekarang.. sementara masa dan stok masih ada.

Jika ada sebarang komen, sila letakkan di bahagian komen. Jika anda perlukan maklumat lain berkenaan pelaburan emas, dijemput ke forum jutawanemas.

p/s: Kalau Ruff ader newsletter.. saya pun ada offer gak..
jangan lupa subscribe newsletter jutawanemas. Percuma!
Anda akan menjadi orang pertama mendapat update mengenai cerita emas nie..
800+ orang melanggan.

Peluang menjadi agen Public Gold di seluruh Malaysia.

Tuesday, November 4th, 2008

Salam sejahtera kepada semua pembaca.
Saya doakan anda semua sihat sejahtera.

Saya pasti anda telah mengetahui mengenai peluang pelaburan emas fizikal melalui Public Fine Gold International Sdn Bhd (Public Gold). Betul tak?

Ini kerana saya ada menulis artikel berkenaan pelaburan emas fizikal yang ditawarkan oleh syarikat ini pada 7/10/2008 yang lalu. Anda boleh membaca artikel itu di sini

Sepanjang bulan 10/2008 yang lalu, saya dapati Public Gold telah mula mendapat liputan akhbar mengenai peluang pelaburan emas fizikal yang ditawarkan oleh mereka. Ini kerana artikel akhbar mengenai Public Gold telah muncul di dalam akhbar Harian Metro dan juga Berita Harian.

Anda boleh lihat keratan akhbar mengenainya disini.


Keratan akhbar Harian Metro 25/10/2008
(Klik untuk besarkan)

Ini pula keratan akhbar Berita Harian bulan 10/2008. Saya lupa nak catat tarikhnya 😛

 
Keratan akhbar Berita harian mengenai Public Gold
(Klik untuk besarkan)

Tahniah saya ucapkan kepada Public Gold kerana telah mempromosikan peluang membeli emas fizikal untuk tujuan pelaburan kepada kita semua.

Peluang menjadi agen Public Gold di setiap negeri seluruh negara.

Pada 3/11/2008 CEO syarikat Public Gold, Mr. Branson telah menelefon saya. Beliau meminta saya memaklumkan kepada pembaca blog jutawanemas bahawa Public Gold kini membuka peluang kepada individu/syarikat/koperasi yang berminat untuk menjadi agen Public Gold di setiap negeri di seluruh Malaysia.

(update) Modal untuk menjad agen Public Gold hanyalah RM30,000

Maklumat terperinci mengenai peluang menjadi agen Public Gold boleh diperolehi dengan menelefon saya di talian 013-3819901.

Ulasan peribadi saya.

Bagi sesiapa yang mengimpikan perniagaan emas sendiri, inilah peluang anda untuk memiliki perniagaan sendiri. Peluang dah ada di depan mata. Memandangkan bilangan agen untuk setiap negeri ada koutanya, maka siapa cepat dia dapat 🙂

Lagi satu, tidak lama lagi Public Gold akan melancarkan produk terbaru mereka iaitu Dinar Emas. Saya jangkakan Dinar Emas ini akan menjadi produk hot macam Dinar Emas Kelantan. Terdapat 3 saiz Dinar Emas Public Gold iaitu 1 Dinar, 5 Dinar dan 10 Dinar. Kalau nak tahu details, boleh tanya dengan Mr. Branson.

Bagi mereka yang berminat untuk membeli emas Public Gold pula, doakan agar ada agen Public Gold akan membuka kedai di sebelah opis/rumah anda. Nanti senang nak borong emas 🙂

Ok, itu sahaja pengumuman dari saya.

Jika ada sebarang komen, letakkan di bahagian komen atau kita bincangkan di forum jutawanemas.

Terima kasih.

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas