Ebook

Archive for May, 2009

Tambahkan Kepintaran Kewangan dan Kekayaan Anda.

Wednesday, May 20th, 2009
Nota Admin: Saya dah selamat menghabiskan cuti-cuti Malaysia.
Terima kasih kepada mereka yang datang berjumpa, saya amat gembira.
Kalau dah berminat nak jadi tokey emas boleh SMS saya di 013-3819901.TQ
________________________________________________________________________

financial_iqAssalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian? Saya doakan anda semua sihat sejahtera. Saya kat sini alhamdulillah.. sihat dan sibuk seperti biasa.

Sepanjang saya menulis blog jutawanemas nie, saya selalu menerima pertanyaan seperti berikut:

1. Macammana boleh untung dengan emas nie?
2. Kalau saya gadaikan emas, bagaimana
    saya boleh hasilkan keuntungan
3. Untung ke kalau saya beli emas sekarang?

Sebahagian daripada jawapan tersebut boleh diperolehi jika anda membaca artikel-artikel terdahulu (klik sini).

 Well, saya harap posting kali ini menjawab lebih banyak persoalan anda.

Jawapan kepada soalan-soalan tersebut.

Banyak mana keuntungan yang anda boleh generate daripada emas, samada sikit ker.. banyak ker.. adalah bergantung kepada ilmu pengetahuan anda dan tindakan yang anda ambil setelah mengetahui maklumat tersebut.

Semakin banyak ilmu yang anda anda, maka makin banyaklah kreativiti dan keuntungan anda. Emas tu cumalah alat sahaja. Blog jutawanemas ini penyedia maklumat sahaja.

Saya ingin berkongsi maklumat mengenai sebuah buku yang ditulis oleh Robert Kiyosaki yang bertajuk “Increase Your Financial IQ – Get Smarter With Your Money”.

rich_dadRobert Kiyosaki merupakan pengarang yang terkenal dengan bukunya “Rich Dad Poor Dad” yang diterbitkan pada tahun 1997.

Kedua-dua buku nie sangat best…

Adalah penting bagi anda menambah kepintaran kewangan anda. Ini kerana dunia sekarang sangat mencabar dan tidak seperti dahulu. Justeru, anda perlu membaca buku “Increase Your Financial IQ – Get Smarter With Your Money”

Hanya orang yang mempunyai kepintaran kewangan mampu hidup mewah dan mengekalkan kekayaan. Bagi mereka yang tidak mempunyai kepintaran kewangan, mereka akan menghadapi masalah.

Fakta sejarah yang perlu diketahui.

Robert Kiyosaki menyatakan bahawa kebanyakan daripada masalah ekonomi global bermula daripada tahun 1971… apabila Presiden USA ketika itu Richard Nixon telah menamatkan standard emas daripada US dollar.

Ini bermakna US dollar tidak lagi boleh ditukar kepada emas. Ia 100% menjadi wang fiat (tidak disandarkan kepada aset nyata seperti emas dan perak).

21
Petikan daripada belakang buku Increase Your Financial IQ

Sejarah telah membuktikan, jika sesuatu kerajaan menamatkan standard emas ke atas matawang maka situasi haru biru akan berlaku. Ini kerana tanpa standard emas wang boleh dicetak sesuka hati oleh kerajaan. Maka banyak wang akan berada di dalam pasaran.

Akibatnya inflasi akan berlaku. Nilai wang akan merosot dan bila nilai wang merosot dengan banyak, maka rakyat akan menolak wang tersebut. (contohnya di Zimbabwe)

Inilah yang sedang berlaku kepada US dollar. Nilainya sedang menurun.

Kalau anda membaca mana-mana buku pasal sejarah wang, perkara nie ada dinyatakan. 

Selamat datang ke dunia wang fiat.

fiat_moneyUntuk pengetahuan anda semua, kita sekarang berada di dalam dunia wang fiat.

Welcome to fiat money world 🙂

Wang kertas @ fiat = juga dipanggil currency.

Di dalam istilah Bahasa Inggeris wang kertas dipanggil currency. Kata dasar untuk currency ialah current yang bermaksud arus atau aliran. Dalam bahasa mudah wang kertas perlu sentiasa bergerak.

Jika wang kertas berhenti bergerak, nilainya akan mula merosot.

Contoh paling mudah.. anda ambil RM10,000 dan letakkan di dalam almari. Biarkan selama 10 tahun. Tengok apa yang akan terjadi? Sudah pasti wang RM10,000 itu akan merosot nilainya. Terjejas akibat inflasi.

Itu adalah kelemahan currency.

Contoh kedua. Anda ambil seketul jongkong emas bernilai RM10,000 dan letakkan kedalam almari. Biarkan 10 tahun. tengok apa yang terjadi? Sudah pasti harganya akan naik walaupun ia tak bergerak. Mana ada kena inflasi.

Itu adalah keistimewaan money.

Di dalam dunia wang  fiat, nilai wang semakin mengecil.

peningSemua orang tahu kuasa beli wang kertas semakin lama semakin mengecil.

Kononnya ini adalah inflasi.

Harga barangan makin meningkat. Hidup semakin susah. Ramai yang menjadi mangsa, terutamanya golongan berpendapatan rendah. Ini kerana pendapatan mereka adalah kecil. Inflasi akan memberi tekanan yang tinggi kepada hidup golongan ini.

Wang yang sama setahun dahulu tidak mencukupi untuk membeli barangan dan perkhidmatan yang sama. Kalau gaji naik pun, bukan menjadi semakin senang sebaliknya cuma mampu mengekalkan cara hidup yang sedia ada.

Memang pening kepala kalau jadi orang yang berpendapatan rendah. Betul tak?

Jadi, bila kita faham tentang dunia dan wang yang kita gunakan sekarang, kita boleh merangka strategi untuk berjaya dari segi kewangan.

Robert Kiyosaki memberitahu bahawa kegunaan currency adalah untuk mendapatkan aset-aset yang mempunyai nilai intrinsik seperti emas, perak, rumah, tanah dan perniagaan. Aset-aset ini pula biarlah yang boleh menjana aliran tunai dan juga naik dari segi nilai dalam jangka masa panjang.

Itu barulah dinamakan strategi mengumpul kekayaan 🙂

Apa nak buat?

Jika kita sedar bahawa wang kertas sentiasa susut nilainya, apa yang perlu kita lakukan?

Well, inilah pentingnya kepintaran kewangan. Inilah yang akan diajar oleh Robert Kiyosaki di dalam buku ini.

Isi kandungan buku nie lebih kurang macam nie:

Topik 1:  Apakah itu kepintaran kewangan?
Topik 2: 5 kepintaran kewangan
Topik 3: Membuat banyak wang
Topik 4: Melindungi wang anda
Topik 5: Rancang perbelanjaan anda
Topik 6: Leverage kan wang anda
Topik 7: Memperbaiki maklumat kewangan anda
Topik 8: Integriti wang
Topik 9: Membangunkan genius kewangan anda
Topik 10: Membangunkan IQ Kewangan anda

Jadi, saudara saudari sekalian. Cepat-cepat pergi kedai buku Popular ke.. MHP ke… dapatkan buku ini dan baca betul-betul betul. Saya gerenti anda akan mendapat ilmu yang sangat berguna.

Bagaimana saya menjana wang dengan ilmu emas?

Oklah, kat sini saya nak share sikit dengan anda. Bagaimana ilmu membantu saya generate income.

1. Jadi agen Public Gold. saya boleh dapat untung runcit dengan menjual emas
    Public Gold. Dapat komisyen. Tak perlu tunggu harga emas naik baru untung.
    Untung tetap dapat (baca sini).

2. Bercerita kepada orang lain tentang emas. Kemudian mereka akan tertarik
    untuk membeli emas. Ada yang nak jadi agen PG. Dapat insentif.

3. Beli emas Public Gold, pajak.. dapat duit.. beli emas Public Gold lagi..lagi..
    jual.. dapat komisyen.. untung komisyen beli emas lagi… jual lagi….
    repeat the cycle. Pergh banyak untung tu…

4. Beli ketika harga rendah, jual ketika harga tinggi untuk mendapat untung kapital.

5. Dividen ASB yang berjumlah 15K + saya keluarkan untuk tambah stok emas
    Public Gold. Ia boleh generate lebih banyak untung (baca sini)

6. Tulis artikel pasal emas… dapat duit.. ini jer dah ribuan ringgit.
    Itu belum tulis buku lagi. Boleh dapat royalti.

7. Tulis artikel yang berguna untuk blog jutawanemas.com –
    dapat ribuan/ratusan pengunjung sehari. Then boleh jual iklan.

Inilah pendapatan hasil dari pengetahuan mengenai pelaburan emas saya.

Kalau saya boleh buat anda pun boleh juga.
 

Kepentingan berkongsi ilmu.

knowledge1Jika anda ada ilmu yang bermanfaat, kongsilah dengan orang lain. Kalau saya ada seringgit dan anda ada seringgit, kalau kita bertukar-tukar.. masing-masing cuma ada seringgit aje akhirnya.

Tapi kalau saya ada satu ilmu dan anda ada satu ilmu, kalau kita bertukar-tukar maka setiap seorang ada 2 ilmu.. kan cantik dan untung.

Kalau anda mahukan ilmu emas, anda kenalah rajin membaca. Kalau anda baca semua artikel saya dengan minat (kat sini), maka anda akan mendapat banyak ilmu. kalau anda baca sepintas lalu, ilmu yang dapat pun sepintas lalu. Kalau baca lompat-lompat, maka ilmu yang anda dapat pun ialah ilmu lompat-lompat.

Kemudian, anda tidak akan faham dan akan sms/tanya saya soalan-soalan yang sangat remeh. So baca lah ye…

Ok then selamat menimba ilmu dan membuat kekayaan 🙂

Nak Buat Business Emas? Baca Tips Ini.

Tuesday, May 5th, 2009

tipsAssalamualaikum dan salam sejahtera.  Apa khabar semua? Saya doakan anda semua sihat sejahtera.

Untuk pengetahuan anda semua, saya selalu dapat soalan-soalan berkenaan business emas.

Ada orang tanya saya cammana nak jadi tokey emas, ada yang minta pendapat saya tentang business model emas dan macam-macam lagi…

Untuk posting kali ini, saya ingin memberikan panduan bagaimana anda boleh memulakan perniagaan emas. Bagi mereka yang nak panduan berniaga emas maka artikel ini boleh membantu.

Perniagaan emas.

Rasulullah pernah bersabda, 9/10 daripada rezeki datangnya daripada perniagaan. Best tu…

pikiaq21Sekarang cuba bayangkan…

Anda mempunyai perniagaan emas sendiri… bila orang beli emas anda dapat duit.. orang beli emas dapat lagi duit… dan duit itu pula datang sepanjang masa.. kekadang pagi.. tengahari…petang… malam… hari bekerja..hari cuti… semuanya duit.

Best tak?

Perniagaan emas ialah perniagaan yang sangat menarik dan menguntungkan.

Ini kerana:

1. Minat manusia terhadap emas tidak pernah pudar. Makin bertambah ada lah….
2. Orang tetap akan beli emas walaupun harga tinggi atau rendah.
3. Kalau anda simpan stok emas, nilainya akan naik dalam jangkamasa panjang.
4. Senang  jual dan beli. Bila pelanggan tahu anda jual emas, diorang yang akan cari
    anda untuk beli… nak jual pun diorang akan cari anda.

Tips perniagaan emas yang berjaya:

Berdasarkan kajian saya, terdapat 5 perkara yang sangat penting kalau anda nak jadi peniaga emas yang berjaya:

1. Anda mempunyai pembekal (supplier) yang baik.
2. Anda mempunyai pembeli yang baik
3. Banyak cash (lagi banyak lagi bagus)
4. Sifat amanah dan boleh dipercayai
5. Banyak ilmu berkenaan emas.

Ok, mari saya huraikan satu persatu:

1. Pembekal yang baik.

1. Boleh memberikan stok emas dalam kuantiti yang anda kehendaki.
2. Kalau boleh dapat stok segera lagi bagus. Kalau kena tunggu lama then susah lah..
3. Supplier mesti mampu memberikan emas ketika harga emas naik ataupun turun.
    Kalau supplier anda boleh supply ketika harga emas naik tapi takder stok waktu
    harga turun, then anda akan hadapi masalah nak buat business.
4. Sanggup membeli balik emas pada spread yang kecil. Bukan setakat jual lepas tu
    tak nak ambil balik emas diorang ataupun potong sampai 10% keatas.

2. Pembeli yang baik.

Selain daripada pembekal yang baik. Anda perlukan pembeli yang baik. Pembeli yang bermasalah akan memeningkan kepala anda dan boleh merugikan masa dan perniagaan anda.

1. Pembeli mesti membayar cash bila beli emas ataupun semasa lock harga emas.
    Emas nie tak boleh beli secara hutang atau ansuran. Hukumnya haram  (baca sini)
2. Pembeli anda mesti jujur. Kalau dah bersetuju untuk membeli atau “lock” pada
    harga tertentu, maka kenalah ikut harga yang dipersetujui.
    (p/s:  lock bermaksud pembeli dan penjual bersetuju membeli dan menjual emas
    pada satu harga yang dipersetujui bersama).

Dalam business ini anda akan jumpa pembeli yang tidak jujur dan pentingkan diri sendiri. Mula-mula setuju untuk ‘lock’ harga, tetapi bila harga emas turun daripada harga yang dia booking… maka jadilah adegan drama minta diskaun lah… takut rugilah… nak lock harga baru lah…nak batalkan pembelian lah.. telepon tak angkat lah..dan macam-macam lagi…

3. Banyak cash (lagi banyak lagi bagus)

1. Dalam business emas, lebih banyak cash lebih bagus. Anda boleh simpan banyak
    stok.  Tambahan pula kalau stok dibeli pada harga murah dan dijual pada harga
    tinggi.  Anda menggandakan keuntungan.
2. Cash diperlukan untuk membeli balik emas daripada pelanggan jika mereka nak
     jual balik emas mereka. So cash kena ada banyak.
3. Kalau dalam business emas terpakai memang banyak tunai diperlukan.

4. Sifat amanah dan boleh dipercayai.

1. Dalam business emas, sifat amanah, jujur dan boleh dipercayai sangat penting.
    Bila pelanggan bank-in duit, kita kena hantar emas.
2. Jangan mungkir janji atau tipu pelanggan. Kalau ada masalah,
    just beritahu pelanggan. Jangan nak sembunyi-sembunyi.
3. Kalau order emas dari supplier.. jangan batalkan.
    Kalau dah lock harga dengan pelanggan, kita kena ikut harga tu..

5. Banyak ilmu tentang emas.

1. Lebih banyak ilmu dan pengetahuan mengenai emas yang anda ada,
    maka pelanggan lebih yakin terhadap anda.
2. Lebih yakin pelanggan anda terhadap anda, lebih banyak jualan anda.
3. Anda pun akan lebih yakin apabila berhadapan dengan pelanggan.
4. Nak dapat ilmu emas? baca dan print semua artikel blog jutawanemas (klik sini)
5. Banyakkan bertanya kepada orang yang tahu.. contohnya tanya saya.
6. Banyak baca buku, website, artikel dan lain-lain.

Saya sendiri memiliki banyak koleksi buku-buku berkenaan emas. Kat Malaysia nie buku-buku pasal pelaburan emas amat terhad. Kalau anda berminat, boleh order daripada www.amazon.com atau gi tengok kat kedai buku Popular atau MPH.

books1
Sebahagian dari buku-buku berkenaan emas dan sistem kewangan milik saya.

Soalan: Saya berminat nak buat business emas nie. Cammana ye?

pg_opisCara yang termudah menceburi business emas dengan modal yang kecil ialah dengan menjadi agen Public Gold.

Saya pernah menulis tentang peluang perniagaan emas Public Gold di sini (klik untuk baca)

Modal yang diperlukan hanyalah RM30,000.

Semua modal nie pulak digunakan untuk membeli stok emas satu set (gold bar 100 gram, 50 gram dan 20 gram, 1 dinar, 5 dinar dan 10 dinar) dan termasuk kotak letak emas.

Kalau harga set ini kurang dari RM30,000 maka Public Gold akan berikan tambahan emas sehingga belian hampir RM30,000.

Jadi, RM30,000  yang dikeluarkan tu semuanya kita gunakan untuk membeli emas. So memang tak rugi.

pg_box_big
Kalau tunjuk kat bakal pembeli, berpinau mata diorang 🙂

Memandangkan saya sendiri buat business emas Public Gold, maka saya dapat berkongsi kebaikan menjadi agen Public Gold ini.

Kebaikan menjadi agen Public Gold.

1. Stok sentiasa ada.

Public Gold mengeluarkan produknya sendiri. Jadi stok sentiasa ada. Pelanggan boleh lock harga emas ikut harga website Public Gold. Samada harga naik atau turun, anda boleh order emas. Confirm dapat. Berbeza dengan Kijang Emas Maybank dan UOB gold product, biasanya stok susah nak dapat especially waktu harga emas turun. Harga cantik tapi tak boleh nak beli.

2. Harga emas yang rendah.

Bandingkan harga emas Public Gold dengan harga emas kat kedai emas. Memang boleh nampak harga emas yang jauh berbeza. Harga Public Gold lebih murah. Boleh tengok kat website Public Gold kat www.publicgold.com.my dan harga kedai emas (FGJAM)

3. Produk yang hot dan menarik.

Produk yang dijual adalah emas pelaburan iaitu gold bar dan dinar. Gold bar (20 gram, 50 gram dan 100 gram), dinar ( 1 dinar, 5 dinar dan 10 dinar). Memang hot product dan senang jual.

4. Perbezaan harga jual beli yang rendah.

Perbezaan antara harga belian dan jualan emas Public Gold adalah rendah. Untuk gold bar, perbezaan hanyalah 5% – 6%. Jadi ia menguntungkan pembeli.

5. Public Gold merupakan pakar emas.

Satu masalah kalau beli Kijang Emas atau kat UOB Bank atau kat Poh Kong ialah emas tak boleh calar, bengkok, tak boleh bukak plastik pembalut dan bermacam-macam ragam lagi. Silap-silap tak akan diterima, kalau kedai emas pulak akan kena potong sampai 25%. pergh.. (baca kat sini)

Mr. Ng, Chairman Public Gold pula memberikan jaminan akan membeli balik emas mereka walaupun calar, kemek, bengkok dan sebagainya asalkan berat tak hilang. Ini baru betul-betul berniaga emas.

6. Bantuan promosi diberikan.

Agen akan dapat pamplet, fail dan bimbingan yang boleh  membantu mereka membuat business emas nie…

pamplet

InsyaAllah, kalau tambah dengan usaha diri sendiri anda boleh berjaya.

Komisyen agen ialah 1.5% daripada jumlah jualan.

Dengan strategi yang betul, jadi agen Public Gold memang boleh dapat sehingga 5%-6% keuntungan. Tapi yang itu saya akan cerita kat orang yang jadi agen ajer lah…

Kesimpulan.

Perniagaan emas ialah perniagaan yang menguntungkan dengan risiko yang sangat minima. Ini kerana emas itu sendiri merupakan produk yang disukai manusia.

Jika berminat nak jadi agen Public Gold, anda boleh hubungi saya melalui contact form (klik sini) atau sms 013-3819901. Saya akan rasa gembira sekiranya dapat berkongsi pengalaman dengan anda dan membimbing anda.

Kalau saya terlewat atau terlupa hubungi anda balik, harap ingatkan saya, sms balik atau e-mailkan semula. Maklumlah… memanjang sibuk 🙂

Ok then, selamat menjadi usahawan emas.

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas