Ebook

Archive for July, 2009

Isu-isu berkenaan skim cepat kaya dan skim pelaburan emas

Monday, July 27th, 2009

isu_skim_pelaburan_emasAssalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian? saya doakan anda semua sihat ceria dan bahagia adanya…

Saya kat sini sibuk memanjang. Maklumlah baru dapat baby.. so asyik main ngan baby ajer sekarang nie..

Baiklah, untuk posting kali ini saya ingin menyentuh satu isu yang agak sensasi iaitu skim cepat kaya dan skim pelaburan emas yang disiasat pihak berkuasa.

Sejak dari bulan Jun 2009 saya dapati banyak syarikat yang disyaki menawarkan skim-skim pelaburan telah diserbu oleh Bank Negara Malaysia.

Syarikat-syarikat yang menawarkan skim pelaburan emas pun turut diserbu dan disiasat.

Mula-mula sekali Bestino Group (17 Jun 2009)
Kemudian Etika Emas Estet dan Genneva Sdn. Bhd (21 Julai 2009)

tn_bestino
Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti menyerbu Bestino Group

etika_emas_dan_genneva__kena_siasat
Etika Emas Estet dan Genneva dalam siasatan Bank Negara Malaysia.

Public Gold pula telah mengeluarkan notis kenyataan amaran dan menafikan penglibatan dengan sebarang aktiviti skim pelaburan emas.

Mereka cuma menjalankan perniagaan membeli dan menjual emas fizikal pada harga antarabangsa (klik sini). 

Laporan akhbar berkenaan skim cepat kaya.

The Star 13 Julai 2009 telah menyiarkan laporan khas berkenaan skim cepat kaya.

Laporan berkenaan menunjukkan pelabur-pelabur Malaysia telah kehilangan sejumlah RM845 juta  di dalam skim-skim cepat kaya.

Pergh! banyak tu.

tn_the_star
RM845  juta wang pelabur hangus di dalam skim cepat kaya.

Di dalam laporan tersebut, wartawan The Star cuba membongkar modus operasi syarikat-syarikat skim cepat kaya.

Antaranya ialah pelaburan sarang burung layang-layang, keahlian restoran dan pelaburan emas.

tn_skim_pelaburan_emas
Laporan The Star – Skim pelaburan emas yang diragui kesahihannya.

Mengapa orang berminat melabur dalam skim cepat kaya?

Bagi saya faktor yang menyebabkan orang ramai terjerumus dengan skim cepat kaya nie ada 2:

1. Nak cepat untung
2. Kurang ilmu

Nak cepat untung – Sebab nak untung cepat, nak kaya cepat… semua nak cepat.

Kurang ilmu -Bila kurang ilmu maka kita akan senang ditipu dan digula-gulakan. Tapi kalau kita ada ilmu, insyaAllah ilmu tersebut akan menjaga kita dari terjerumus ke dalam skim-skim cepat kaya nie.

Jadi, untuk mengelakkan daripada terpedaya, maka jangan tamak dan kena cari ilmu dulu.

warren_buffett

Apabila bercakap tentang ilmu pelaburan saya suka merujuk kata-kata daripada Warren Buffett (gambar).

Beliau adalah salah seorang pelabur terulung di dunia.

Dari segi kekayaan, beliau merupakan orang kedua terkaya di dunia.

Beliau pernah menyebut:

“Risk comes from not knowing what you’re doing” (Risiko datang bila anda tidak tahu apa yang anda lakukan)

Jika anda tak tahu apa yang anda buat maka anda menanggung risiko.

 

Tips: Bagaimana mengelakkan diri dari skim-skim pelaburan yang berisiko.

Saya pernah menulis artikel berkenaan  menulis artikel berkenaan pelaburan emas sebenar, skim pelaburan emas dan juga skim cepat kaya pada 9 Januari 2009.

Anda boleh membacanya disini (klik sini)

Saya ada berikan panduan sebelum menyertai mana-mana skim pelaburan emas.

1.Semak maklumat pendaftaran syarikat di Suruhanjaya Syarikat malaysia.
   Pastikan aktiviti syarikat adalah berkaitan aktiviti membeli dan menjual emas.
   anda boleh membeli profil syarikat di laman web SSM http://www.ssm.com.my/
   Biasanya, ini adalah perkara pertama yang saya akan lakukan.

2. Cuba lawati forum-forum terkemuka seperti www.carigold.com
  dan www.nogold.com. Tengok perbincangan mengenai skim-skim pelaburan disitu.

3. Sarch dalam Google – www.google.com  maklumat syarikat tersebut.

Bagaimana mendapatkan maklumat pendaftaran syarikat?

Mudah sahaja.

1. Mula-mula pergi ke laman web Suruhanjaya Syarikat Malaysia
   di http://www.ssm.com.my/

2. Klik carian nama dan pembelian profil syarikat. Then masukkan nama syarikat.
    Harga setiap satu profil syarikat ialah RM15.

Biasanya saya beli pakai kad kredit.

company_profile

3. Bila dah dapat profil syarikat maka anda boleh membaca dan mengenalpasti
    maklumat-maklumat yang kritikal.

    Antaranya:

1. Jenis perniagaan
2. Pengarah syarikat
3. Laporan kewangan

Saya sendiri menggunakan kaedah ini bagi menyelidik latar belakang sesebuah syarikat.

list_company_profile
Sebahagian profil syarikat pelaburan emas yang saya beli dari SSM

Kadang-kadang anda dapat melihat maklumat yang meragukan, contohnya ada syarikat pelaburan emas yang status perniagaannya dormant (tidak aktif!) ataupun sebenarnya tidak terlibat di dalam perniagaan emas langsung.

dormant
Jenis perniagaan: Dorman (tidak aktif)

tn_nature_of_business
Kekadang tu jenis perniagaan takder kena mengena dengan emas pun.

laporan_kewangan
Ada syarikat pelaburan emas yang rugi.

Bagi saya, jika ada sebarang keraguan terhadap profil syarikat pelaburan emas ini, maka elakkan melabur di di dalam skim-skim yang ditawarkan oleh syarikat ini.

Ini boleh menyelamatkan anda dari berputih mata.

Macam kes pelaburan emas di bawah nie. Pelaburan syiling Kijang Emas konon.

Tapi akhirnya songlap duit pelabur (Harian Metro 3/1/2009)


Kisah pelabur tertipu -klik untuk besarkan.

Saya telah melabur dan sekarang menghadapi masalah, bagaimana nak buat?

Jika anda merupakan pelabur di dalam skim-skim ini dan menghadapi masalah, especially bagi kes-kes Ar-Rahnu dan risau kerugian besar jika kena emas anda kena lelong,  sila hubungi saya melalui contact form ini (klik sini).

InsyaAllah saya akan berikan panduan menyelesaikan masalah anda.

Nyatakan bilangan gold bar yang dipajak, harga belian dan tarikh tamat kontrak pajakan.

Memandangkan setiap kes tak sama, jadi penyelesaian masalah setiap orang akan berbeza-beza.

Kesimpulan:

1. Skim cepat kaya akan terus wujud. Dulu kini dan selamanya. So, berhati-hati.

2. Sifat tamak dan tiada ilmu boleh mengundang padah kepada pelabur.
   Justeru carilah ilmu sebanyak mungkin sebelum terlibat dengan sesuatu pelaburan.

3. Cuba siasat dan fahami kenapa syarikat boleh menawarkan pulangan yang tinggi
   kepada pelabur. Jika anda kurang faham dan was-was dengan modus operasi
   syarikat, lebih baik tinggalkan awal-awal berbanding menyesal di kemudian hari.

4. Jika anda sudah melabur dan menghadapi masalah, especially kes Ar-Rahnu
  Anda boleh menghubungi saya. Saya akan analisa situasi anda dan cuba berikan
  panduan untuk menyelesaikan masalah anda. Hubungi saya dengan menggunakan
  contact form (klik sini).

5. Pelaburan emas nie sebenarnya amat menguntungkan jika kena cara dan
   tekniknya. Jadi rajin-rajinlah membaca maklumat pelaburan emas di blog nie.

6. InsyaAllah saya akan keluarkan ebook berkenaan pelaburan emas. InsyaAllah akan
   disiapkan pada bulan hadapan 🙂

Mari berkongsi pengalaman.

Jika anda ada sebarang pengalaman terlibat dengan skim pelaburan emas yang telah gagal, apa kata anda kongsikan maklumat tersebut disini.

Pengalaman anda akan membantu orang lain agar berhati-hati dan berwaspada.

Juga, jangan lupa melanggan newsletter jutawanemas. Anda akan menjadi orang pertama mendapat update daripada blog ini.

Ok then, selamat membuat pelaburan emas.

Kisah Kijang Emas Yang Tercalar

Monday, July 13th, 2009

kisah_kijang_emas_yang_tercalarAssalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua pembaca? Saya doakan anda semua sihat dan ceria semua.

Saya disini Alhamdulillah, sihat dan ceria. Cuma sibuk banyak… macam biasa lah..

Baiklah untuk posting kali ini saya akan berkongsi cerita tentang syiling Kijang Emas yang tercalar.

Untuk pengetahuan pembaca semua, salah satu daripada emas pelaburan yang terbaik di Malaysia ialah syiling Kijang Emas.

 Ini kerana Kijang Emas memiliki kelebihan berikut:

1. Spread yang rendah (3.1% – 6.7%)
2. Kualiti emas 24 karat
3. Mudah dibeli dan dijual semula di Maybank (cawangan tertentu)
4. Boleh digadaikan

Walaupun Kijang Emas merupakan salah satu daripada emas pelaburan terbaik, namun jika anda tersalah langkah maka ia akan menjadi pelaburan emas yang merugikan. 

Anda akan rugi jika syiling Kijang Emas anda calar dan bengkok.

Ini kerana jika calar atau bengkok maka Maybank tidak akan membeli kembali syiling Kijang Emas anda.

Antara faktor-faktor yang boleh mencalarkan syiling Kijang Emas:

1. Ketika proses pajak di Ar-Rahnu.
2. Terjatuh
3. Tergesel

tn_sepit
Proses menguji emas di Ar-Rahnu boleh mencalarkan Kijang Emas anda.

Tips bagi mengelakkan syiling Kijang Emas anda calar:

1. Kalau boleh elakkan dari gadai di Ar-Rahnu. Ini kerana proses menguji ketulenan
    emas boleh mencalarkan Kijang Emas anda kerana sepit yang digunakan
    diperbuat daripada besi. Kalau terpaksa gadai juga, maka pesan kepada pegawai
    Ar-Rahnu bank supaya berhati-hati ketika menyepit syiling Kijang Emas anda.
    (jangan sepit kuat-kuat, jangan goncang kuat-kuat)

2. Elakkan daripada membuka Kijang Emas daripada sarungnya. Ini boleh
    mengurangkan risiko Kijang Emas bengkok apabila terjatuh.

3. Sekiranya Syiling Kijang Emas anda tidak mempunyai sarung, maka belilah
    sarung plastik khas (baca sini)

Kisah Kijang Emas yang tercalar.

Kat sini saya ingin menunjukkan 3 keping syiling Kijang Emas yang tercalar.

Walaupun calarnya sedikit tetapi Maybank tidak mahu membeli semula syiling Kijang Emas ini.

Sedih betul.. tapi apa nak buat… nasib ler…

tn_3_kijang_emas
Ini adalah 3 keping syiling Kijang Emas yang tercalar.

Mari tengok gambar close-up setiap satu (klik gambar untuk besarkan)

Kijang Emas yang tercalar #1

tn_kijang_emas_calar_1_2

tn_kijang_emas_calar_1_3

Kijang Emas yang tercalar #2

tn_kijang_emas_calar_2

Kijang Emas yang tercalar #3

tn_kijang_emas_calar_3

tn_kijang_emas_calar_3_2

Kijang emas yang sumbing.

Ini adalah gambar Kijang Emas yang sumbing akibat terjatuh.

Sedih betul.

Maybank reject syiling Kijang Emas nie… so tak dapat lah nak jual balik.

kijang_sumbing

Kesimpulannya:

1. Kijang Emas adalah salah salah satu daripada emas pelaburan terbaik di Malaysia.
    Namun ia cuma sesuai jika anda boleh menyimpannya elok-elok dan tak mahu
    menggadaikannya di Ar-Rahnu.

2. Jika anda pelabur yang menggunakan khidmat Ar-Rahnu maka Kijang Emas
    tidak sesuai. Lebih baik anda membeli gold bar Public Gold. Peace of mind
    Ini kerana gold bar Public Gold boleh dijual semula walaupun calar, bengkok
    dan sumbing asalkan berat tetap sama. Public Gold gerenti beli balik.

3. Jika anda mahu membuat keuntungan menggunakan teknik pajak dan beli
    emas fizikal (baca sini) , saya cadangkan anda elakkan Kijang Emas.
    Lebih baik gunakan gold bar Public Gold (klik sini).

Jika anda ada sebarang pengalaman berkenaan Kijang Emas yang calar dan tak boleh jual balik ataupun hilang resit ataupun cerita-cerita yang sewaktu dengannya, apa kata anda berkongsi pengalaman anda kat sini.

Ok then, selamat membuat pelaburan emas.

p/s: Jangan lupa melanggan newsletter blog jutawanemas.
Anda akan menjadi orang pertama mendapat update daripada blog ini.
syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas