Ebook

Archive for June, 2010

Kehebatan Emas: Ia Mengekalkan Kuasa Beli Di dalam Jangkamasa Panjang.

Wednesday, June 23rd, 2010

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Apa khabar pembaca sekalian? Saya doakan anda semua sentiasa sihat dan¬†ceria adanya ūüôā

Baiklah, untuk kali ini saya ingin berkongsi satu fakta menarik mengenai emas.

Salah satu daripada keistimewaan emas ialah ia berupaya mengekalkan kuasa membelinya di dalam jangka masa panjang.

Dengan kata lain, apa yang boleh dibeli oleh emas ratusan tahun malah ribuan tahun dahulu masih boleh dibeli dengan berat emas yang sama pada masa sekarang.

Memang mengkagumkan.

the_golden_constant_coverPerkara ini dijelaskan di dalam buku¬†“The Golden Constant – The English and American Experience 1560-2007” Karangan Prof. Roy W. Jastram (klik sini)

Di dalam buku ini Prof. Jastram cuba menjawab satu persoalan:

“Adakah nilai wang pada masa lampau adalah¬†lebih tinggi berbanding sekarang?”

Di dalam kes ini, wang yang dimaksudkan adalah emas. Kajian ini adalah berdasarkan data daripada tahun 1560 Р2007. Prof. Jastram telah mengumpulkan data indeks harga barangan di England dan Amerika serta harga emas semasa.

Daripada hasil kajian terhadap kuasa beli emas dan indeks komoditi, Prof. Jastram telah membuat rumusan berikut:

“Kami mendapati kuasa beli emas pada pertengahan abad ke 20 adalah hampir sama dengan kuasa belinya pada pertengahan abad ke 17”

petikan
Petikan daripada buku The Golden Constant – mukasurat 189

petikan_belakang
Gambar: Abstrak daripada kulit belakang buku.

Memang untung jika anda menyimpan emas.

Hasil analisis data 447 tahun diatas akan menguntungkan anda sekiranya anda membeli dan menyimpan emas.

Ini kerana telah terbukti bahawa kuasa membeli emas adalah sangat stabil. Apa yang emas boleh beli pada masa sekarang tetap boleh dibeli beberapa ratus tahun malah ribuan tahun daripada sekarang.

Bagi saya, ini adalah satu sebab yang kukuh mengapa anda perlu membeli dan menyimpan emas.

Kuasa beli dinar emas dan 1400 tahun lalu dan sekarang.

dinar_emas
Dinar emas – mengekalkan kuasa beli sejak 1400 tahun lalu.

Satu kisah yang menarik berkenaan kuasa beli dinar emas dapat dilihat di dalam hadis nabi.

Ketika zaman Rasulullah SAW, harga seekor kambing adalah 1 Dinar. Ceritanya adalah seperti di bawah:

Dilaporkan oleh Ahmad dalam Musnadnya, daripada ‚ÄėUrwah yang bermaksud:

¬†‚Äú(Pada suatu hari) Rasulullah s.a.w menemui sekumpulan binatang ternakan yang hendak dijual. Lalu Rasulullah s.a.w memberi kepadaku satu dinar dan berkata: ‚ÄúWahai Urwah, pergi kepada lelaki tersebut dan belikan untukku seekor kambing.‚ÄĚ Akupun pergi menemui lelaki tersebut dan melakukan tawar menawar sehingga aku dapat membeli dua ekor kambing dengan harga satu dinar.

Kemudian aku membawa kedua ekor kambing tersebut. Di perjalanan, seorang lelaki menemui aku dan ingin membeli salah seekor kambing daripadaku. Lalu aku menjualnya dengan harga satu dinar. Kemudian aku berjumpa Rasulullah s.a.w dengan membawa seekor kambing dan satu dinar lalu aku berkata: ‚ÄúWahai Rasulullah, inilah dinar dan kambing milikmu.‚ÄĚ

Rasulullah bertanya: Bagaimana kamu melakukannya? Akupun menceritakan kepada Baginda apa yang telah aku lakukan lalu Baginda berkata: ‚ÄúYa Allah, berkatilah perniagaannya.‚ÄĚ

Dengan kata lain harga semasa seekor kambing pada zaman Rasulullah ialah 1 dinar.

Okie.. fast forward.. ke tahun 2010. Agak-agak¬†boleh tak kita beli seekor kambing dengan¬†1 dinar? ūüôā

Jawapannya.. ya, boleh!

Untuk pengetahuan anda, dengan 1 dinar emas anda masih boleh membeli seekor kambing.

Jadi disini saya akan cerita bagaimana cara membeli kambing dengan harga 1 dinar.

Tawaran daripada Green Acres Farm Sdn Bhd. (1 dinar untuk seekor kambing)

green_acres_farm

Baru-baru ini saya telah mengunjungi Green Acres Farm Sdn Bhd di Dengkil, Selangor.

Mereka merupakan pembekal daging kambing Boer, Farel & baka serta menawarkan perkhidmatan aqiqah, korban, pawah dan latihan.

Pemilik syarikat berkenaan ialah En. Abdullah bin Ismail.

Beliau menawarkan pembelian seekor kambing dengan harga 1 dinar sahaja.

abdullah_ismail
En. Abdullah bin Ismail, pemilik Green Acres Farm Sdn. Bhd.

Beliau berkata, dengan harga 1 dinar anda boleh membeli seekor kambing baka farel berusia 2 tahun dengan berat lingkungan 30-35 kilogram. Kambing farel sesuai untuk akikah, korban, majlis kenduri, buat kambing golek.

Jika anda perlukan khidmat sembelih dan lapah, maka terdapat tambahan bayaran sebanyak 3 dirham.

kambing_1_dinar
1 Dinar untuk seekor kambing – pilihlah yang mana satu idaman hati ūüôā

kambing_1dinar
Kambing ini harganya 1 dinar sahaja.

1 dinar untuk 2 ekor kambing.

Selain itu, dengan 1 dinar anda juga boleh membeli 2 ekor anak kambing ūüôā

Anak kambing berusia 6-9 bulan baka jenis boer (f3 – generasi ke 3) ini akan menjadi milik anda dengan hanya 1 dinar. Jika anda berminat menternak kambing maka bolehlah membeli anak-anak kambing ini daripada Green Acres Farm Sdn. Bhd.

kambing_2ekor_1dinar
Harga anak kambing ini adalah 2 ekor = 1 dinar sahaja

Pakej seekor kambing golek dengan harga 2 dinar ūüôā

En. Abdullah turut menawarkan pakej kambing golek dengan harga 2 dinar.

Kambing yang digunakan adalah daripada baka tempatan (boer @ kambing kampung), berumur 2 tahun dengan purata berat 30kg – 35kg. Pakej termasuk kos sembelih dan lapah, bakar golek dan penghantaran kepada pelanggan di sekitar Lembah Kelang.

Ini adalah nombor telefon En. Abdullah Ismail, jika anda berminat sila call atau sms beliau di talian 014-6666 996.

Alamat ladang adalah seperti berikut:

Green Acres Farm Sdn Bhd.
Lot 7735 Batu 27 Jalan Salak
Kampung Jenderam Hulu
43800 Dengkil
Selangor.

Dinar yang diterima oleh beliau.

En. Abdullah menerima semua jenis dinar emas. Tak kiralah dinar emas Public Dinar, Dinar emas Kelantan, Dinar Emas Mariwasa, Dinar Emas Islamic Mint atau apa-apa sahaja dinar yang wujud di Malaysia nie.

Ini kerana beliau tahu dinar emas ini mempunyai piawaian berat dan ketulenan yang sama (4.25 gram emas 22k).

Jadi nilai emasnya tetap sama walaupun berbeza pengeluarnya.

So, tahniah En. Abdullah kerana menerima semua jenis dinar emas ūüôā

dinar_emas_public_dinar

Dinar Emas Public Dinar

 

dinar_kelantan
Dinar Emas Kelantan

 

dinar_logam_mulia
Dinar Emas Logam Mulia

 

islamic_mint
Dinar Emas Islamic Mint / Dinar Muslim

 

Ayam kampung dengan harga 1 dirham.

dirhamSelain menjual kambing pada harga 1 dinar, En. Abdullah juga menjual ayam kampung dengan harga 1 dirham.

(Dirham merujuk kepada syiling perak yang beratnya 3 gram dan ketulenannya adalah 999.9)

1400 tahun yang lalu harga seekor ayam di pasar Madinah juga adalah 1 dirham.

Jadi, jika harga seekor  ayam dibayar dengan dirham maka inflasi adalah 0%.

Dengan kata lain, emas dan perak masih mengekalkan kuasa beli yang sama sejak ribuan tahun lamanya.

Memang best.

ayam_kampung
Harga seekor ayam = 1 dirham.

Kesimpulannya:

1.  Selain menjadi pelaburan, emas juga adalah penyimpan nilai yang terunggul.
Ini kerana emas mampu mengekalkan kuasa beli yang sama untuk ratusan tahun,
malah boleh menjangkau ribuan tahun. Begitu juga dengan perak.
Ia turut mengekalkan kuasa membelinya.

2. Emas sangat istimewa. Sejak dahulu hingga sekarang manusia sanggup menerima
emas sebagai media pertukaran. Tokey kambing tahun 2010 pun sanggup terima.

3. Oleh yang demikian, tindakan membeli dan menyimpan emas boleh dikatakan
amat bijak terutamanya emas fizikal.

4. Jika anda belum memulakan pelaburan emas, sekarang adalah masa yang terbaik.
Anda boleh membeli emas fizikal Public Gold daripada agen yang berhampiran
dengan tempat tinggal anda (klik sini untuk melihat senarai agen Public Gold)

5. Jika anda ingin mengetahui rahsia pelaburan emas, dapatkan ebook saya
yang bertajuk “Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas” (klik sini)
Maklumat di dalamnya akan membolehkan anda memahami kaedah membuat
pelaburan emas di Malaysia dan teknik-teknik menjana keuntungan dengan emas.

6. Jangan lupa melanggan newsletter blog jutawanemas.com.
Anda akan menjadi orang pertama mendapat update daripada blog ini.

7. Saya mengalu-alukan sebarang komen atau cadangan daripada pembaca.
Letakkan di bahagian komen dibawah sana.

8. Kongsikan artikel ini dengan rakan-rakan facebook anda.
Klik ikon facebook recommend dan share kat bawah sana.
Kawan-kawan anda akan berterima kasih kepada anda.
Saya pun akan berterima kasih kepada anda.

9. Ok then, selamat membuat pelaburan emas ūüôā

.

Seminar Menyingkap Rahsia Emas di Agrobank Kuala Terengganu (9/6/2010)

Wednesday, June 16th, 2010

agrobankAssalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar pembaca semua? Saya doakan anda semua sihat, ceria dan bertenaga semua ūüôā

Saya sekarang sedang bercuti kat Pulau Langkawi dan juga Taiping.

Maklumlah, rehat kejap selepas memberikan seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold di sabah dan Sarawak.

InsyaAllah pengalaman itu akan dikongsikan nanti.

Seminar celik emas di Agrobank Kuala Terengganu.

Baiklah, untuk pengetahuan anda semua, pada 9/6/2010 saya telah dijemput oleh Kelab Kakitangan Agrobank Kuala Terengganu untuk memberi satu seminar berkenaan emas.

agrobank_kuala_terengganu
Gambar: Agrobank Kuala Terengganu

Tajuknya ialah “Menyingkap Rahsia Emas”

Objektif seminar ini adalah untuk memberikan berkongsi ilmu mengenai keistimewaan emas dan teknik-teknik membuat pelaburan emas di Malaysia.

seminar
Gambar: Sebahagian kakitangan Agrobank Kuala Terengganu yang hadir

Isi kandungan presentation saya adalah seperti berikut:

1. Sejarah manusia dan emas
2. Keistimewaan emas
3. Sejarah kenaikan harga emas
4. Emas sebagai harta
5. Bagaimana membuat pelaburan emas di Malaysia.

Mari kita berkongsi ilmu.

Disini saya ingin berkongsi ilmu dengan anda semua.

Anda boleh download slide presentation saya untuk seminar ini. (format pdf).

seminar_celik_emas

adobe_pdf_icon
Klik icon PDF diatas untuk download

Jika ada lagi seminar celik emas di masa hadapan, anda boleh menghadirinya.
Mungkin ada persoalan yang ingin ditanya untuk kefahaman yang lebih.

Untuk mendapat maklumat mengenai seminar-seminar yang akan dianjurkan pada masa akan datang, anda perlu melanggan newsletter blog jutawanemas.com.

Cuma masukkan emel anda ke dalam kotak di penjuru kanan blog ini. Ianya percuma.

Tahniah dan syabas Agrobank Kuala Terengganu.

Tahniah saya ucapkan kepada Kelab Kakitangan Agrobank Kuala Terengganu kerana menganjurkan seminar yang bermanfaat ini.

Adalah menjadi harapan saya agar mereka yang menghadiri seminar ini akan memahami kepentingan emas dan memulakan simpanan emas mereka mulai sekarang ūüôā

seminar_emas
Gambar: Ketika sedang memberikan presentation

Saya ada beritahu mereka “Selepas tuan-tuan dan puan-puan mendengar cerita mengenai emas, saya yakin minda tuan-tuan dan puan-puan akan berubah”

“Minda tuan-tuan dan puan-puan akan menjadi seperti ini ūüôā ” hehehehe…

 otak_emas
Gambar: Minda anda selepas seminar celik emas.

cenderamata
Gambar: Menerima cenderamata dari Hj. Razali – branch manager disaksikan oleh En. Mohd Hasnizam, setiausaha kelab kakitangan Agrobank.

makan
Gambar: Turut hadir Hj. Kamaruddin – Pengurus Negeri Agrobank Terengganu

Kesimpulan:

1. Saya berharap agar dapat berkongsi lebih banyak ilmu dengan anda di luar sana.
    Ini kerana ilmu mengenai emas adalah sangat unik dan menarik untuk diketahui.
    Gerenti akan mengubah minda anda.

2. Jika ada lagi seminar seumpama ini, anda mesti join. FREE ajer.

3. Jangan lupa melanggan newsletter blog jutawanemas.com. Anda akan menjadi
    orang pertama mendapat update daripada blog ini. Ianya percuma.

Ok then, selamat membuat pelaburan emas ūüôā

.

Promosi: Peluang menjadi agen Public Gold dengan modal serendah RM20,000 sahaja.

Thursday, June 3rd, 2010
Nota admin: Promosi sedang berjalan. Kos untuk menjadi agen
hanya RM20k ++ (mengikut harga emas semasa).
TAWARAN INI AKAN TAMAT PADA 31/10/2010.
cepat ambil tindakan. Terima kasih.
_____________________________________________________________________

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua pembaca? Saya doakan anda semua sihat, ceria dan bertenaga adanya.

Saya kat sini Alhamdulillah sihat…

Baiklah, disini saya ingin membuat satu pengumuman menarik, yang saya terima semalam daripada Public Gold.

Pengumuman ini juga dipaparkan di dalam Facebook page Public Gold.

Ini adalah promosi kali kedua, memandangkan sambutan daripada promosi yang diadakan pada bulan Jun 2010 adalah sangat menggalakkan.

.

Ianya adalah promosi menjadi agen Public Gold dengan modal 20,000 sahaja!

Sebelum ini, kos untuk menjadi agen adalah sekitar RM40,000 (bergantung kepada harga emas semasa). Anda boleh membaca mengenai peluang menjadi agen Public Gold di sini (klik)

Dengan hanya RM20k, anda berpeluang mendapat peluang menjadi tokey emas Public Gold. Ini adalah satu peluang yang menarik kerana anda boleh menjual produk-produk Public Gold dan mendapatkan keuntungan.

Sebagai agen Public Gold anda boleh menjual produk-produk Public Gold seperti:

1. Jongkong Emas Public Gold
2. Dinar Emas Public Dinar
3. Jongkong Perak Public Silver
4. Barang kemas Public Jewellery

produk_public_gold
Rangkaian produk-produk Public Gold yang boleh dijual ūüôā

Anda akan mendapat komisyen jualan 1.5% daripada nilai jualan produk Public Gold.

Selain itu, anda juga boleh mendapat keuntungan belian balik produk antara 5% dan 6%.

Dengan training yang saya berikan, anda akan diajar teknik-teknik marketing dan teknik-teknik manipulasi emas fizikal (contohnya Ar-Rahnu) bagi menambahkan keuntungan ūüôā

Memang best.

Nak tahu keuntungan menjadi peniaga emas?

Apakah keistimewaan berniaga emas?

Untuk mendapat jawapannya, anda boleh lihat powerpoint presentation saya. Saya gunakan powerpoint ini di dalam seminar peluang perniagaan emas bersama Public Gold di seluruh Malaysia.

Saya dah tukarkan ke dalam bentuk pdf bagi memudahkan anda membacanya (klik untuk download)

Di dalam slide ini saya bercerita tentang 3 perkara:

1. Kenapa emas? Apakah keistimewaannya?
2. Kenapa berniaga emas?
3. Keistimewaan menjadi agen Public Gold

tn_ppt
Slide presentation saya (klik gambar untuk download)

Saya harap selepas anda melihat slide ini, anda akan mendapat sedikit ilham tentang betapa untungnya menjadi pelabur + peniaga emas secara kecil-kecilan ūüôā

Dengan kata lain:

1. Beli emas untuk pelaburan (simpanan) = untung
2. Beli emas untuk untuk pelaburan + berniaga = untung banyak
3. Beli emas untuk pelaburan + berniaga + teknik-teknik manipulasi emas
     = untung maksima.

Training untuk agen-agen yang baru.

Bagi mereka yang baru dalam dunia emas, anda akan diberikan training oleh saya sendiri. Saya akan bantu anda untuk lebih faham potensi perniagaan ini dan boleh memulakan business emas anda.

Ini adalah gambar daripada salah satu training agen Public Gold.

tn_agent_training
Gambar agen-agen Public Gold yang menghadiri training di Sunway office.

Saya berminat. Apakah langkah yang saya perlu ambil?

Jika anda berminat, maka anda boleh mengambil langkah-langkah berikut:

1. Isikan borang agen dibawah (klik untuk download).
   Pastikan ruangan introducer adalah Syukor Hashim
   (anda akan menjadi business partner saya)

Word_icon
Klik untuk download borang pendaftaran agen.

2. Buat belian 20k ( samada Jongkong, Dinar, perak atau jewellery)
   (Anda bebas membuat pilihan. Anda boleh campur antara gold bar, dinar,
   barang kemas dan jongkong perak asalkan nilai keseluruhan RM20k keatas.

3. Buat bayaran kepada Public Gold. Hubungi mereka jika anda masalah
     Nombor telefon office Public Gold Sunway, KL = 03-5634 8999
     Nombor telefon office Public Gold Penang = 04-6449999
     Nombor telefon office Public Gold Kota Bharu = 09-7462 999
     Nombor telefon office Public Gold Ipoh = 05-242 8999

     (p/s: hantarkan borang agen semasa mengambil stok emas anda)

4. Datang sesi training untuk agen.

5. Selesai ūüôā

Jika anda ingin mendapatkan bantuan, sila sms saya di talian 013-3819901 atau hubungi saya melalui contact form (klik sini)

Kesimpulan:

1. Jangan lepaskan peluang ini. Jadikan emas sebagai business sampingan anda.
2. Dengan membuat business emas, anda akan menjana pendapatan melalui
    kaedah melabur + berniaga.
3. Dengan menghadiri training dan mempelajari teknik-teknik pemasaran dan
    manipulasi emas, anda mampu membuat keuntungan yang lebih.

Ok then, selamat menjadi tokey emas ūüôā

.

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas