Ebook

Archive for June, 2016

Ilmu paling basic. Simpan emas nie untungnya kat mana?

Wednesday, June 29th, 2016

Saya ingin menjawab satu soalan paling basic. Ramai orang yang ingin tahu.

Yakni, simpan emas nie, untungnya kat mana?

Bagi mereka yang tak nampak untung menyimpan emas, kat sini saya nak bagi jawapannya.

  1. Keuntungan utama simpan emas, ia mengelakkan kebocoran wang
  2. Emas menyebabkan kekayaan “melekat” pada anda

Itu dia ilmu emas yang paling basic.

Diulangi…. itu ilmu emas yang paling…paling basic.

Kenapa saya cakap macam tu? Baca lagi…

Soalan keramat pasal duit.

Saya berpengalaman selama 8 tahun dalam ilmu emas.

Saya beri seminar tentang ilmu emas kepada ribuan orang.

Di dalam ceramah saya, saya selalu bertanya satu soalan.

Soalan: Tuan puan sekalian “Duit kertas nie senang nak perabis atau senang nak simpan?

duit
Gambar: Jawab. senang simpan ke senang habis duit nie?

Tuan puan sekalian. 100% orang menjawab “Duit senang perabis en Syukor…”

Soalan saya lagi “Kalau saya bagi RM1000 kat tuan puan, berapa lama masa yang tuan puan amik untuk perabis duit tu?”

Ada yang jawab sejam ajer… beli kasut… beli handbag… beli baju dan beli macam-macam lagi (paling best, ada sorang kakak tu jawab, saya boleh perabis dalam masa seminit ajer en Syukor, sambil terseyum-senyum).

shopping
Gambar: Senang sangat perabis duit. Shopping!!!!

Kenapa susah simpan duit?

Jawapan: sebabnya, sejak kita mula kenal duit. Otak kita dah diprogramkan dengan tabiat berikut:

Dapat duit, pergi belanja.

Ingat tak waktu anda di sekolah rendah dan sekolah menengah dulu?

Mak ayah akan bagi duit belanja sekolah tiap-tiap hari.

Lepas tu kita pergi sekolah, duit tu kita belanja. Esok pergi sekolah, dapat duit lagi.. belanja lagi..

Perkara ini diulangi tiap-tiap hari sekolah selama 6 tahun di sekolah rendah dan 5 tahun di sekolah menengah. Total 11 tahun!

Tuan puan sekalian, benda yang berulang-ulang kali dibuat, lama kelamaan akan menjadi TABIAT.

Tabiat dapat duit, lepas tu belanja adalah MERBAHAYA DALAM JANGKA MASA PANJANG.

habits

Kenapa? Kita boleh lihat kesannya bila kita meningkat dewasa.

Bila dah dewasa, dah kerja dan ada gaji sendiri. Dapat duit tiap-tiap bulan.

Apa jadi?

Tuan puan. bila dah jadi dewasa, dah masuk alam pekerjaan… tuan puan cuba tengok balik. Apa tabiat tuan puan dengan duit?

Masih seronok nak belanja kan?

Kalau tak belanja.. duit tu bayar hutang kan?

Pendek kata, asal dapat duit, ada ajer cara nak habiskan @ terpaksa habiskan.

Ingat tuan puan.

Tabiat manusia dengan duit = syok perabis.

Lama kelamaan anda dapati, susah benar nak simpan duit nie. Asyik tak ada duit ajer.

Mari buat survey.

Cuba tengok duit simpanan anda sepanjang tahun lepas dan tahun ini.

saving_money

Adakah anda menyimpan duit secara konsisten?

Kalau anda simpan secara konsisten setiap bulan sebanyak RM200, maka pada hujung tahun anda akan ada simpanan RM2400.

Tengok ajer simpanan tahun nie. Bila dapat gaji, berapa boleh simpan?

Atau pun duit tu habis dan anda tak tahu ia pergi mana?

Kebanyakan orang susah nak simpan duit. Sebab, tabiat itu tidak ada.

Saving-Money-Fail

Cuba renung-renung balik… tabiat dapat duit dan belanja, jika diamalkan berterusan maka anda jadi orang tak berharta.

Nanti nak pergi umrah pun susah. Nanti anak nak masuk kolej @ universiti pun susah. Sebab tak ada simpanan.

Apa ubat kepada masalah “Susah nak simpan duit?”

Jika anda ada masalah nak simpan duit, maka ubatnya adalah emas. Tukar duit yang anda nak simpan itu ke dalam bentuk emas.

Yes, saya cakap benda yang betul.

Ubat untuk orang yang tak boleh simpan duit adalah emas.

Tukar duit tu jadi emas.

Kenapa?

Sebab fitrah manusia dengan emas adalah simpan.

Tengok gambar nie…

Ini adalah gambar jongkong emas 5 gram yang bernilai RM1000 dan duit kertas yang juga bernilai RM1000.

gold_dan_RM1000

Tanya diri anda 2 soalan:

  1. Kalau aku ada emas 5 gram, apa aku akan buat?
  2. Kalau aku ada duit cash RM1000, apa aku akan buat?

Jawapan paling logik adalah.

Emas 5 gram= Simpan elok-elok, jangan bagi hilang, jangan bagi orang tahu.

Duit cash RM1000 = beli baju, beli seluar, beli kasut, belanja awek, belanja keluarga, beli aksesori kereta, beli pinggan mangkuk, beli penapis air…

Hah! Kan banyak jawapan yang datang. Kebanyakan jawapan-jawapan tersebut adalah berbentuk perabis duit.

Fitrah manusia dengan emas.

Tuan puan sekalian, fitrah manusia dengan emas adalah nak simpan elok-elok supaya tak hilang.

Jadi apabila anda tukar duit jadi emas maka keinginan nak beli baju, seluar, belanja awek, dan macam-macam lagi tu akan hilang terus. Yillek!

Jadi, ilmu paling basic tentang “kenapa nak simpan emas?” adalah

  1. Emas adalah ubat kepada kebocoran wang
  2. Emas menyebabkan kekayaan melekat pada anda
  3. Orang yang tahu ilmu emas nie, InsyaAllah kewangan dia adalah lebih baik.

Jangan percaya saya, buat sendiri experimen ini.

Jangan percaya apa yang saya cakap, tapi anda cuba buat experimen sendiri.

5gram_emas_dalam_wallet

Cuba try beli sekeping 5 gram emas bernilai RM1000 nie dan letakkan dalam beg duit anda.

Tengok, hujung tahun nie emas tu ada lagi tak kat dalam tu?

InsyaAllah, anda tak boleh belanja emas tersebut dan kekayaan RM1000 dalam bentuk emas tidak akan bocor selama-lamanya…

Tapi… takkan nak simpan 5 gram ajer kan?

 

Prestasi harga emas tahun 2016 dan potensi kenaikan harga lebih tinggi.

Monday, June 27th, 2016

Tahun 2016 adalah tahun yang sangat bagus untuk emas.

Harga emas meningkat daripada USD1082/Oz (awal Januari) kepada USD1325/Oz

Ini adalah peningkatan sebanyak 22.45% dalam masa 6 bulan.

au2016
Gambar: Harga emas dari Jan 2016 – Jun 2016

Berdasarkan analisis saya, potensi harga emas untuk naik adalah lebih tinggi.

Ini memandangkan situasi ekonomi dan politik dunia yang agak kucar-kacir.

Ada 2 faktor besar yang akan menyumbang kepada kenaikan harga emas (gold price rally)

  1. Situasi ekonomi China yang tidak berapa bagus.
    Anda boleh lihat graf dibawah, China sebagai kuasa ekonomi kedua terbesar di dunia, mengalami masalah untuk mengekalkan pertumbuhan ekonomi.
    Apabila ekonomi China bermasalah, maka seluruh ekonomi dunia akan kena tempiasnya.
    baca: http://www.bloomberg.com/graphics/2016-changing-chinese-economy/

china_economy
Gambar: Pertumbuhan ekonomi China menurun.

2. Faktor politik Brexit (UK keluar daripada kesatuan Eropah)

brexit
Gambar: Rakyat Britain buas keputusan. Keluar EU

Dunia huru hara apabila rakyat Britain membuat undian untuk keluar daripada Kesatuan Eropah.

Ini menyebabkan harga emas naik melambung.

Bukan sedikit, melambung 8.2% tau. Banyak tu…

brexit2
Gambar: Ini keputusan undian. Britain keluar EU!

Untuk pengetahuan anda, emas adalah pengukur kepada situasi ‘ketakutan’ @ fear barometer.

Bila berlaku ketidaktentuan dalam ekonomi dan politik, maka emas akan melonjak naik.

kesan_brexit
Gambar: Harga emas naik mencanak sebaik keputusan Brexit diumumkan.

Jika anda google “brexit effect to gold” maka anda dapati ramai penganalisis ekonomi dan politik meramalkan harga emas boleh terus meningkat sehingga USD1500 sehingga akhir tahun ini.

Jadi, sebagai persediaan awal. Anda boleh start mengumpul emas dari sekarang.

Kesimpulan.

Pada pendapat saya, faktor besar seperti ekonomi China dan kesan Brexit akan mempengaruhi kenaikan harga emas dunia.

Anda boleh mnggunakan peluang ini untuk menyimpan emas.

Anda akan menikmati kenaikan harganya di dalam jangka masa panjang.

Sekian.

Syukor Hashim

————– Copy paste artikel berita Google News ————

In the news
Image for the news result

Gold prices soar, but many commodities will suffer from the ripple effects of the referendum.

More news for brexit effect to gold


Why gold may hit $1,500 by year’s end—and it’s not just about Brexit …

www.marketwatch.com › Investing › Commodities › Commodities Corner

MarketWatch

12 hours ago – Gold’s dramatic rally is just a taste of more gains to come, analysts say. … Brexit is “a global monetary event, with destructive effects in individual …

Why gold could ‘brenefit’ regardless of Brexit vote outcome – CNBC.com

www.cnbc.com/…/why-gold-could-brenefit-regardless-of-brexit-vote-outcome….

CNBC

5 days ago – Gold could manage to rise if the U.K. opts to stay in the EU, and it may … but gold is also feeling the effects of uncertainty over the Brexit vote.

What Would a Brexit Mean for Gold Prices? – Investing News Network

investingnews.com/daily/resource-investing/precious-metals…/gold…/brexitgold-pric…

5 days ago – Gold prices could see a turnaround if Britain decides to leave the European Union after the … How would a Brexit affect gold prices? New polls …

How Will a Brexit Vote Impact Gold and Silver Prices? – Gold Stock Bull

goldstockbull.com/articles/will-brexitimpactgold-silver-prices/

Jun 14, 2016 – How will a vote for the UK to leave the EU, Brexit, impact gold and silver prices going forward. Here are our gold and silver price targets.

Gold Prices Slide Ahead of ‘Brexit’ Vote – WSJ

www.wsj.com/…/gold-prices-slide-ahead-of-brexit-vote-146660…

The Wall Street Journal

5 days ago – Gold prices slid Wednesday for the fourth day in a row, the day before Britain’s contentious … How Will ‘BrexitImpact the U.S. Election?

HSBC note on gold and Brexit – Business Insider

uk.businessinsider.com/hsbc-note-on-gold-and-brexit-2016-4

 

Sila recommend artikel ini kepada rakan-rakan anda.

klik butang Recommend di bawah sana. Terima kasih.

.

Buku ini akan membantu anda menjadi pelabur@ trader hebat.

Saturday, June 25th, 2016

Sahabat saya Noor Shufaad MelakaFx adalah seorang trader full time.

paad

Beliau mempunyai 10 tahun berpengalaman di dalam dunia trading.

Beliau trade saham, cfd, currencies, gold, silver dan apa-apa kaunter yang boleh mendatangkan untung.

Dengan pengalaman luas sebagai trader, beliau juga menjadi seorang coach kepada bakal-bakal trader.

Beliau berkata salah satu daripada rahsia kejayaan seorang trader bergantung kepada kebolehan membuat analisis teknikal dengan betul.

Dalam ilmu analisis teknikal, trader perlu menguasai 2 ilmu penting iaitu candlestick dan divergence.

Mungkin anda belum tahu apa itu candlestick dan divergence serta kepentingannya kepada seorang trader.

Tapi dengan membaca buku terbaru penulisan Shufaad, persoalan ini bakal terjawab.

Shufaad telah menulis satu buku bertajuk “The Power of Candlestick + Divergence” 

Buku ini akan dilancarkan pada 8/7/2016 Selepas raya.

Bagi mereka yang bercita-cita untuk menjadi seorang trader, ini adalah salah satu buku yang perlu anda baca.

candlestick divergence1 (1)

Buku ini mengambil masa 2 tahun untuk disiapkan.

Ia padat dengan rahsia-rahsia trading berasaskan candlestick dan divergence.

Harganya ialah RM90 (buku fizikal + versi ebook).

Tapi! ada berita baik. Untuk mereka yang pre-order buku ini mulai sekarang sehingga 7/7/2016, anda dapat beli buku ini pada harga special RM70 sahaja.

Anda jimat RM20.

Ya betul. Harganya sekarang RM70 sahaja. Harga ini valid sehingga 7/7/16 sahaja.

Anda bayar sekarang RM70, buku ini akan diposkan kepada anda mulai 8/7/2016. Versi ebook akan di emelkan lebih awal iaitu pada 27/6/2016, minggu depan.

Jika anda berminat, sila whatsapp/sms/call saya di talian 013-2126999.

Saya akan beritahu cara mendapatkannya.

Syukor Hashim.

p/s: Anda boleh download dan baca satu chapter percuma buku ini disini : http://bit.ly/CandleDivergence

 

.

Untuk memaksimakan keuntungan, belajar berniaga emas!

Saturday, June 25th, 2016

jadi_dealer_public_goldApabila membeli emas, anda pasti mahukan keuntungan dengan cepat bukan?

Membeli emas akan menguntungkan anda di dalam jangka masa panjang.

Namun, ada lagi satu cara untuk untung cepat dengan emas, iaitu dengan menjadi agen/dealer Public Gold.

Ini kerana, anda akan mendapat banyak kelebihan.

Antaranya, agen boleh untung walaupun harga emas naik atau turun.

Kelebihan ini tidak akan anda perolehi jika anda sekadar menjadi penyimpan emas.

Saya akan huraikan dengan terperinci tentang kelebihan menjadi seorang dealer@agen Public Gold.

Syarat untuk menjadi dealer adalah seperti berikut:

  1. Anda perlu membuat pembelian emas/perak fizikal sebanyak RM30,000 di dalam satu resit.
  2. Menyertai apa-apa promosi bulanan yang ditawarkan oleh Public Gold (contohnya belian RM10 ribu GAP layak menjadi dealer)
  3. Anda boleh hubungi saya di 013-2126999 untuk bertanya tentang promosi semasa.

Pembelian pertama akan melayakkan anda mendapat status dealer.

Pembelian kali kedua dan seterusnya, anda akan mendapat diskaun antara 1% sehingga 1.5% dari jumlah pembelian.

Apakah kelebihan menjadi agen Public Gold?

Kelebihan pertama: Diskaun 1% sehingga 1.5% untuk pembelian diri sendiri.

Public Gold akan mengira jumlah belian anda sepanjang bulan dan akan masukkan nilai diskaun belian ke dalam akaun bank anda pada 20 hb bulan berikutnya.

Contoh, katakan nilai pembelian anda sepanjang bulan Januari adalah sebanyak RM20,000 maka diskaun 1% (RM200) akan dimasukkan ke dalam akaun bank anda pada 20 hb Februari.

p/s: dah ler harga emas Public Gold lebih murah dari kedai emas. Anda dapat lagi diskaun. pergh!!! laagi untung!

Kelebihan kedua: Rebat 0.3% daripada harga emas, apabila anda menjual semula emas kepada Public Gold.

Agen Public Gold akan mendapat rebat sebanyak 0.3% setiap kali mereka menjual balik emas kepada Public Gold.

0.3

Contohnya, anda telah menjual balik emas 100 gram pada harga RM16,567.00

Public Gold akan memberikan rebat berjumlah 0.3% daripada nilai jualan anda iaitu RM16,567.00 iaitu RM49.70

Rebat ini akan dimasukkan kedalam akaun bank anda pada 20 hb bulan berikutnya.

Kelebihan ketiga: Komisyen jika anda memperkenalkan pelanggan baru kepada Public Gold.

Setiap kali agen MEMPERKENALKAN pelanggan baru kepada public gold, maka agen akan dapat komisyen 1% daripada nilai pembelian customer tersebut.

Setiap kali pelanggan tersebut membuat ulangan belian, maka agen yang memperkenalkan pelanggan tersebut tetap akan mendapat komisyen sebanyak 1%.

Agen tidak perlu menjual emas. Sekadar memperkenalkan pelanggan baru sahaja.

Di sinilah terletaknya kekuatan Public Gold.

Kerana pada tahap ini anda sudah mula menikmati pendapatan pasif (daripada komisyen pembelian customer anda)

Agen akan menikmati pendapatan pasif.

PASSIVE_INCOME

Contoh: Andaikan anda mempunyai 500 orang pelanggan dan mereka membeli emas/perak dengan jumlah RM100,000 pada bulan ini.

Maka anda akan mendapat komisyen 1% (RM1000) pada bulan depan.

Anda sudah menikmati pendapatan pasif dengan hanya memperkenalkan pelanggan baru kepada Public Gold.

Jika pelanggan anda berulang-ulang membeli emas, maka anda tetap akan mendapat komisyen 1% daripada pembelian mereka sehingga bila-bila.

Kelebihan keempat: Boleh membeli balik emas daripada pelanggan pada harga PG BUY.

Sebagai dealer, anda dikira sebagai wakil Public Gold.

Antara kelebihan besar menjadi wakil Public Gold adalah anda boleh beli balik emas pelanggan pada harga PG BUY.

buyback

Sebagai contoh, jika anda pelanggan yang ingin menjual emas 50 gram kepada anda, maka anda boleh membeli emas tersebut pada harga RM8613.00

Bayangkan lepas tu ada customer nak beli sekeping 50 gram. Anda boleh jual pada harga semasa RM9211.00.

Boleh untung RM598.00

Saya telah menjadi agen Public Gold. Ada tak sebarang latihan yang diberikan?

Ya sudah tentu ada.

Agen Public Gold boleh menghadiri beberapa latihan yang disediakan oleh pihak Public Gold.

Latihan ini bertujuan memberikan pendedahan tentang cara membangunkan business Public Gold dengan betul.

Antara latihan yang disediakan adalah:

  1. SIP (Sales Incentive Program)
  2. Jutawanemas Leadership Training (JLT)
  3. PG1System meeting

p/s: Untuk pengetahuan anda, saya adalah salah seorang mentor dan speaker untuk program latihan agen Public Gold 🙂

Jadi, saya mempunyai pengalaman yang luas dalam membantu anda berjaya di dalam business ini.

Gambar-gambar SIP (Sales Incentive Program)

Gambar-gambar Jutawanemas Leadership Training

Gambar-gambar di seminar PG1System

Kesimpulan.

Bagi saya, ini adalah satu peluang yang sangat baik bagi anda memiliki perniagaan emas sendiri.

Jika anda mempunyai modal dan juga keinginan untuk mencari perniagaan yang menguntungkan, maka menjadi agen Public Gold merupakan pilihan yang baik. Bukan sekadar mendapat keuntungan, namun ini adalah peluang bagi anda untuk berkongsi ilmu berkenaan kepentingan emas dengan masyarakat di luar sana.

Anda untung, mereka pun untung.

Jika berminat, hubungi saya.

Jika anda berminat menjadi agen Public Gold, anda boleh hubungi saya dengan menghantar pertanyaan (klik sini) atau sms saya di 013-2126999.

Saya amat gembira sekiranya dapat membantu anda menjadi pelabur + peniaga emas yang berjaya.

 

Ar- Rahnu POS. Kini anda boleh gadaikan emas di sana. Banyak kelebihan.

Thursday, June 23rd, 2016

Untuk pengetahuan anda, POS Malaysia ada menyediakan kemudahan Ar-rahnu (pajak gadai Islam).

Anda boleh menggadaikan emas anda dan boleh mendapat pinjaman sehingga 75% daripada nilai emas.

poster_ar-rahnu_POS_malaysia

Antara jenis emas yang diterima untuk gadaian adalah:

  1. Barang kemas
  2. Jongkong emas Public Gold
  3. Dinar emas Public Gold
  4. Jongkong emas PAMP Suisse

Maklumat tentang Ar-Rahnu POS.

ar-rahnu_pos_muar

Anda boleh melawat laman web Ar-rahnu POS di sini http://www.pos.com.my/post-offices/pos-arrahnu/

Daripada pemerhatian saya, Ar-Rahnu POS mempunyai banyak cawangan di seluruh Malaysia. Biasanya office mereka terletak di dalam pejabat Pos.

Anda boleh melihat cawangan-cawangan Ar-rahnu POS di sini http://www.pos.com.my/post-offices/pos-arrahnu/?outlets 

Kelebihan Ar-Rahnu POS.

  1. Menerima gadaian emas Public Gold dan PAMP Suisse tanpa perlu membuka sarungnya.
  2. Memandangkan Ar-rahnu POS bukan bank, pinjaman Ar-rahnu POS tidak akan nampak dalam rekod CTOS. Kalau anda buat pinjaman Ar-rahnu di bank, rekod pinjaman ini akan nampak dalam CTOS. Anda mungkin mengalamai masalah untuk membuat pinjaman bank di kemudian hari.
  3. Menyediakan kemudahan membeli emas lama/rosak
  4. Menyediakan kemudahan membeli dan menjual emas Public Gold
  5. Menyediakan perkhidmatan mencuci emas pada kos RM3 untuk 1 item.
  6. Upah simpan yang reasonable iaitu 0.85 sen/sebulan untuk setiap RM100 nilai emas (marhun)

ar-rahnu_POS_bunting

Cara menggadaikan emas.

Untuk menggadaikan emas di Ar-rahnu POS, anda hanya perlu membawa:

  1. Jongkong emas @ barang kemas dan
  2. kad pengenalan
  3. Resit belian emas tidak diperlukan.

Pengalaman menggadaikan emas di Ar-rahnu POS.

Saya sendiri telah banyak kali menggunakan perkhidmatan Ar-rahnu POS.

Ar-rahnu POS adalah pilihan pertama saya jika mahu membuat gadaian. Ini kerana mereka tidak membuka sarung plastik untuk emas Public Gold dan PAMP Suisse.

Berbeza dengan Ar-rahnu bank, mereka mahu membuka sarung plastik kerana mahu menguji emas dengan densimeter. Jadi, ini merugikan saya kerana ia akan merosakkan packaging emas tersebut.

Kemudian, servis yang diberikan adalah pantas dan mesra.

slip_penebusan_arrahnu_pos

Gambar: Gadaian di Ar-rahnu POS (gadai 4 bulan)

Kesimpulan.

Kehadiran Pos Ar-rahnu memberikan kemudahan kepada penyimpan emas untuk mendapat tunai segera.

Jika anda memerlukan pinjaman jangka masa pendek, maka anda boleh menggunakan kemudahan Ar-rahnu POS.

Selain itu, jika anda mempunyai jongkong emas Public Gold yang bersarung, atau PAMP Suisse yang bersarung maka gadaian di Ar-rahnu POS amatlah digalakkan.

 

 

.

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas