Ebook

Menggunakan analisis teknikal untuk menjangka pergerakan harga emas 2

Ditulis pada 22 July 2008 – 2:39 pm | oleh shufaad |


Salam.

Maafkan saya kerana lambat mengupdate analisis di dalam site ni. lately sgt bz dgn my day job 🙂

Baiklah. jom kita tengok analisis untuk minggu ini.
.

Jadi, ke mana arah harga emas kita ye?

Secara teknikal nya saya menjangkakan harga emas still akan naik lagi sehingga ke usd978.58 ataupun weekly R1. oh ye. R tu ape ye? R ialah RESISTANCE.

R ini akan bertindak sebagai benteng untuk sedia dipecahkan oleh pergerakan harga tersebut. so, price akan acah R, kalau tak lepas, acah lagi, kalau tak, acah lagi, sampai la R tu berjaya di pecahkan. kalau tidak juga, price akan membuat CORRECTION. ok? di dalam FOREX, selalunya harga yang pernah di cecah, akan di cecah semula a.k.a history price. cume kita tak tau bila.

Untuk mengira harga-harga ini, kita menggunakan INDICATOR yang di kenali sebagai PIVOT ataupun FIBONACCI. di dalam kes harga emas ini, saya menggunakan weekly auto pivot yang akan mengira harga-harga ini secara automatik. reason, maleh nak kire byk2! ehe. so…harga yang paling dekat akan di jejak ialah usd978.58 tersebut kerana ianya adalah weekly R1. itu kalau weekly atau secara mingguan. saya juga mampu untuk meramalkan (menggunakan tools bukan SIHIR!!!) harga emas dalam jangkamasa yang lebih kecil.

Contohnya, price untuk DAILY R1 ialah usd970.55 dan R2 ialah usd975.80. current price ialah usd967.60. so tgok mcm tak jauh kan die nak naik ke price 970.55 tu? itu sebab saya tak buat analisis daily. kalau tak jenuh la saya kene update! lepas ni sy mintak insentif kat en. syukor. hehe

kalau tuan-tuan tgok, dekat chart tu ade satu lagi line merah, yang menghala ke atas. line itu juga di kenali sebagai resistance. tetapi penghasilan dan penggunaan nya agak berbeza dengan line yang di hasilkan dari PIVOT. line resistance itu juga boleh bertindak sebagai trend line, yang akan menentukan trend price kita. so kalau kita tgok line tu ke atas semacam jek, so nampak sgt la price mmg nak naik sampai ke tahap penyilangan antara line merah dan hijau. nmpk mcm tiga segi tak?

lagi satu, oleh kerana indicator STOCH masih lagi berada di atas paras 50, maka saya yakin dan percaya, harga emas still akan naik dengan jaya nya. die turun tak? yep! akan turun sedikit. mungkin ke harga usd965.83 ataupun lagi rendah iaitu usd962.78.

Kita berjumpe di minggu hadapan k!

p/s: chart ini boleh di download di mana2 trading broker.
saya menggunakan fxopen sebagai broker.
Tapi mungkin nak tukar ke forex master.
Untuk info berkaitan dengan FOREX, sila layari http://www.melakafx.com
.
.

Artikel berkaitan:

Comments

comments

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas