Ebook

Masalah dengan Skim Pelaburan Emas Ar Rahnu @ 30:70

Ditulis pada 5 September 2014 – 9:36 pm | oleh syukor |


ar_rahnu

Pada 27 September 2013, saya pernah menulis artikel di dalam blog jutawanemas.com tentang 3 orang mangsa Arrahnu.

Anda boleh baca artikel itu disini (klik sini)

Hampir setahun telah berlalu.

Kini masalah yang sama timbul lagi.

Tiba-tiba saya menerima lagi soalan dari seorang mangsa skim Ar-Rahnu 30:70 iaitu puan Liza daripada Ipoh.

Beliau buntu dengan situasi yang beliau hadapi sekarang.

Beliau telah membeli emas setengah kilo menggunakan konsep 30:70 yang ditawarkan oleh sebuah syarikat yang popular dengan teknik ini.

Jadi, Puan Liza cuma keluarkan modal RM25 ribu sahaja (30%)

Baki 70% adalah pinjaman daripada Ar-Rahnu.

Masalah nak bayar upah simpan.

Upah simpan 6 bulan pertama berjumlah RM5 ribu. Beliau mampu bayar sebab harga emas naik. Boleh overlap surat (baca sebagai tambah hutang) dan cover upah simpan.

Pada 6 bulan kedua, harga emas jatuh dan puan Liza kena bayar upah simpan RM5k. Kat sini beliau sangkut sebab tiada modal dan teknik overlap tidak boleh digunakan.

Sekarang, dah masuk 6 bulan ketiga (dah satu setengah tahun), beliau dah terima notis minta bayar upah simpan. Kalau tak bayar secepat mungkin maka Ar-Rahnu Bank Rakyat akan lelong semua emas beliau.

Beliau rasa sedih dan tertipu kerana sewaktu agen syarikat menjual emas kepada beliau, macam-macam mereka janji. Nak bagi khidmat jualan terbaik lah, nak tolong orang Melayulah..

Tapi bila Puan Liza nak minta nasihat, langsung tidak berjawab dan senyap.

Call tak jawab
SMS tak reply
Whatsapp tak balas.

Jadi puan Liza terpaksa meminta saya, En Syukor (yang dipanggil En Shukri) untuk membantu.

pelaburan_emas_ar_rahnu_1

pelaburan_emas_ar_rahnu_2

pelaburan_emas_ar_rahnu_3

pelaburan_emas_ar_rahnu_4

Apa penyelesaiannya?

Jadi, jalan penyelesaian yang saya boleh cadangkan boleh boleh dilihat di dalam artikel yang saya tulis di sini (klik sini)

Saya rasa simpati dengan keadaan Puan Liza.

Beliau terpaksa menanggung upah simpan yang tinggi kat Ar-Rahnu.

6 bulan kena bayar RM5 ribu tu banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.

Kalau emas tu disimpan sendiri, at least bolehlah jugak pakai.

Apapun, jadikan ini sebagai pengajaran.

Apakah itu Ar-Rahnu?

Arrahnu ini cuma tempat pinjaman duit bercagarkan emas sahaja.

Mereka akan kenakan upah simpan kepada penyimpan. Jika gagal menjelaskan upah simpan, emas tuan puan akan dilelong.

No hard feeling. It is just business.

Sama juga dengan syarikat yang menjual dengan 30:70 nie

It is just business

Artikel berkaitan:

Comments

comments

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas