Ebook

Archive for the ‘coretan’ Category

Happy Birthday Jutawanemas.com – Dari meja admin

Monday, June 22nd, 2009 |

me_small_picAssalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian?

Saya doakan anda semua sihat, ceria dan senyum selalu.

Saya kat¬†sini sihat dan ceria… dan sibuk memanjang… ūüėÄ

Untuk pengetahuan anda, pada 21/6/2009 Рblog Jutawanemas telah mencecah usia setahun.

hehehe.. Happy Birthday Jutawanemas.

Pejam celik-pejam celik dah masuk setahun saya menulis pasal pelaburan emas. Kejap ajer rasanya.

Saya nampak blog jutawanemas telah berkembang daripada blog pasal pelaburan emas  kepada sebuah komuniti peminat-peminat emas. Terima kasih kepada semua.

Sepanjang saya menulis blog nie saya berharap semua artikel kat sini akan membuka minda anda mengenai kepentingan menyimpan emas.

Itulah tujuan utama saya sebenarnya: berkongsi ilmu tentang emas.

Selain itu, saya berharap anda telah mendapat keuntungan daripada teknik-teknik yang saya tulis kat blog nie.

Dah untung banyak ke? Nanti jawab kat pool di bawah tu ek ūüėÄ

Mengapa saya berkongsi maklumat ini?

Ilmu dan sejarah emas merupakan sesuatu yang sangat menarik.

Banyak ilmu-ilmu yang saya perolehi samada melalui pembacaan dan seminar memberikan pengetahuan yang tidak ternilai harganya.

Kalau saya simpan ilmu ini¬†sendiri pun tak bagus… so baik kita kongsikan bersama-sama betul tak? Semua orang dapat manfaat.

old_civilizationUntuk pengetahuan anda semua, emas mempunyai sejarah yang sangat penting di dalam kehidupan manusia.

Selama ribuan tahun manusia telah menggunakan emas dan perak sebagai wang dan menikmati kemakmuran.

Sejarah juga menunjukkan bahawa sesebuah tamadun yang hebat dan berjaya akan menggunakan emas dan perak sebagai matawang.

Ini kerana wang merupakan elemen yang sangat penting bagi mengembangkan ekonomi sesebuah negara.

Dengan adanya wang maka perdagangan, sistem cukai, sistem gaji dan sistem hutang dapat dijalankan dengan mudah. Wang yang stabil membolehkan tamadun manusia berkembang.

Namun, apabila manusia lari dari sistem wang emas dan perak, contohnya menggunakan kertas sebagai wang, maka banyak masalah akan berlaku. Ini kerana wang kertas boleh dimanipulasikan. 

Ia boleh dicetak sesuka hati.  Akhirnya nilai wang kertas akan merosot.

Inilah realiti dunia kita sekarang.

Dunia wang kertas.

Di dalam dunia wang kertas, nilai wang semakin merosot. Tetapi nilai emas akan semakin melambung tinggi.

Oleh sebab itu, sekarang merupakan masa yang paling penting untuk kita menyimpan emas.

gold_vs_dollar
Carta: Nilai emas menaik, nilai USD semakin menurun.

Selain daripada menyimpan emas, aset yang paling bernilai untuk seseorang manusia pada masa kini ialah kepintaran kewangan. Dengan menambahkan kepintaran kewangan InsyaAllah anda akan berjaya dari segi kewangan.

Duit dan aset anda akan menjadi lebih banyak.

Kat mana nak dapat ilmu emas?

Selain daripada membaca artikel kat blog nie ataupun kat forum jutawanemas, kalau nak dapat ilmu, kena rajin membaca buku.

Namun kat Malaysia nie tak banyak buku-buku pasal emas. Susah betul nak dapat.

Jadi kebanyakan buku-buku mengenai pelaburan emas saya beli dari www.amazon.com – kedai buku online terbesar di dunia.

Jika anda berminat mendalami ilmu emas, saya recommend anda beli buku-buku kat sana.

tn_my_books
Koleksi buku berkenaan emas, wang dan sistem kewangan saya. 

Setiap pengarang mempunyai perspektif yang tersendiri.

Ada yang menulis dari sudut sejarah, ada yang menulis dari sudut kewangan, ada yang menulis dari sudut pelaburan, sudut keagamaan dan lain-lain lagi. Jadi, dengan membaca buku-buku ini, kita dapat melihat fungsi emas secara menyeluruh.

Bila kita dapat melihat fungsi emas secara menyeluruh, kita akan rasa emas nie sangat best.

Bagi yang sudah ada ilmu, maka rajin-rajinlah berkongsi ilmu dengan orang lain, semoga kita kan mendapat manfaat daripadanya. 

Soalan: dah untung ke belum?

Ok, meh nak¬†buat survey¬†sket…bagi pembaca yang start buat pelaburan emas. Dah untung ke belum?

[poll id=”5″]

Sila berikan undian anda ūüôā

Soalan: Boleh jadi jutawan ke dengan emas nie?

thoughtSamada emas nie akan menjadikan anda jutawan atau tidak, bergantung kepada ilmu dan tindakan anda.

Kalau anda buat pelaburan dengan beli ketika harga rendah dan jual ketika harga tinggi.. untung jugak lah.. tapi sikit ajer.

Begitu juga kalau buat loan dan beli emas.

Tapi, kalau anda ambil peluang buat business emas, contohnya jadi agen Public Gold.. maka untung lebih lagi lah.. sebab jual emas dapat komisyen.. tak perlu tunggu harga tinggi baru untung.

Kalau anda jadi master agen Public Gold, buka kedai emas.. pergh.. lagi lah untung besar… memang sah jutawan emas nie ūüôā

Nampak tak? nak untung besar, usaha pun kena besar lah…

Dari masa ke semasa saya akan terus berkongsi ilmu dan maklumat berkenaan emas.

Semoga kita kaya bersama-sama. Amin.

Apa komen anda?

Ok, sempena setahun umur blog nie, saya perlukan feedback daripada pembaca semua.. mungkin ada cadangan bagaimana nak perbaiki blog nie. Semua cadangan anda saya akan nilai dan buat. InsyaAllah..

Semoga blog ini akan terus memberikan maklumat yang lebih berguna.

Terima kasih kepada semua pembaca dan pengiklan.

p/s: Jangan lupa melanggan newsletter jutawanemas.com.
Anda akan menjadi orang pertama mendapat update daripada saya.

 

Tambahkan Kepintaran Kewangan dan Kekayaan Anda.

Wednesday, May 20th, 2009 |
Nota Admin: Saya dah selamat menghabiskan cuti-cuti Malaysia.
Terima kasih kepada mereka yang datang berjumpa, saya amat gembira.
Kalau dah berminat nak jadi tokey emas boleh SMS saya di 013-3819901.TQ
________________________________________________________________________

financial_iqAssalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian? Saya doakan anda semua sihat sejahtera. Saya kat sini alhamdulillah.. sihat dan sibuk seperti biasa.

Sepanjang saya menulis blog jutawanemas nie, saya selalu menerima pertanyaan seperti berikut:

1. Macammana boleh untung dengan emas nie?
2. Kalau saya gadaikan emas, bagaimana
    saya boleh hasilkan keuntungan
3. Untung ke kalau saya beli emas sekarang?

Sebahagian daripada jawapan tersebut boleh diperolehi jika anda membaca artikel-artikel terdahulu (klik sini).

 Well, saya harap posting kali ini menjawab lebih banyak persoalan anda.

Jawapan kepada soalan-soalan tersebut.

Banyak mana keuntungan yang anda boleh generate daripada emas, samada sikit ker.. banyak ker.. adalah bergantung kepada ilmu pengetahuan anda dan tindakan yang anda ambil setelah mengetahui maklumat tersebut.

Semakin banyak ilmu yang anda anda, maka makin banyaklah kreativiti dan keuntungan anda. Emas tu cumalah alat sahaja. Blog jutawanemas ini penyedia maklumat sahaja.

Saya ingin berkongsi maklumat mengenai sebuah buku yang ditulis oleh Robert Kiyosaki yang bertajuk “Increase Your Financial IQ – Get Smarter With Your Money”.

rich_dadRobert Kiyosaki merupakan pengarang yang terkenal dengan bukunya “Rich Dad Poor Dad” yang diterbitkan pada tahun 1997.

Kedua-dua buku nie sangat best…

Adalah penting bagi anda menambah kepintaran kewangan anda. Ini kerana dunia sekarang sangat mencabar dan tidak seperti dahulu. Justeru, anda perlu membaca buku “Increase Your Financial IQ – Get Smarter With Your Money”

Hanya orang yang mempunyai kepintaran kewangan mampu hidup mewah dan mengekalkan kekayaan. Bagi mereka yang tidak mempunyai kepintaran kewangan, mereka akan menghadapi masalah.

Fakta sejarah yang perlu diketahui.

Robert Kiyosaki menyatakan bahawa kebanyakan daripada masalah ekonomi global bermula daripada tahun 1971… apabila Presiden USA ketika itu Richard Nixon telah menamatkan standard emas daripada US dollar.

Ini bermakna US dollar tidak lagi boleh ditukar kepada emas. Ia 100% menjadi wang fiat (tidak disandarkan kepada aset nyata seperti emas dan perak).

21
Petikan daripada belakang buku Increase Your Financial IQ

Sejarah telah membuktikan, jika sesuatu kerajaan menamatkan standard emas ke atas matawang maka situasi haru biru akan berlaku. Ini kerana tanpa standard emas wang boleh dicetak sesuka hati oleh kerajaan. Maka banyak wang akan berada di dalam pasaran.

Akibatnya inflasi akan berlaku. Nilai wang akan merosot dan bila nilai wang merosot dengan banyak, maka rakyat akan menolak wang tersebut. (contohnya di Zimbabwe)

Inilah yang sedang berlaku kepada US dollar. Nilainya sedang menurun.

Kalau anda membaca mana-mana buku pasal sejarah wang, perkara nie ada dinyatakan. 

Selamat datang ke dunia wang fiat.

fiat_moneyUntuk pengetahuan anda semua, kita sekarang berada di dalam dunia wang fiat.

Welcome to fiat money world ūüôā

Wang kertas @ fiat = juga dipanggil currency.

Di dalam istilah Bahasa Inggeris wang kertas dipanggil currency. Kata dasar untuk currency ialah current yang bermaksud arus atau aliran. Dalam bahasa mudah wang kertas perlu sentiasa bergerak.

Jika wang kertas berhenti bergerak, nilainya akan mula merosot.

Contoh paling mudah.. anda ambil RM10,000 dan letakkan di dalam almari. Biarkan selama 10 tahun. Tengok apa yang akan terjadi? Sudah pasti wang RM10,000 itu akan merosot nilainya. Terjejas akibat inflasi.

Itu adalah kelemahan currency.

Contoh kedua. Anda ambil seketul jongkong emas bernilai RM10,000 dan letakkan kedalam almari. Biarkan 10 tahun. tengok apa yang terjadi? Sudah pasti harganya akan naik walaupun ia tak bergerak. Mana ada kena inflasi.

Itu adalah keistimewaan money.

Di dalam dunia wang  fiat, nilai wang semakin mengecil.

peningSemua orang tahu kuasa beli wang kertas semakin lama semakin mengecil.

Kononnya ini adalah inflasi.

Harga barangan makin meningkat. Hidup semakin susah. Ramai yang menjadi mangsa, terutamanya golongan berpendapatan rendah. Ini kerana pendapatan mereka adalah kecil. Inflasi akan memberi tekanan yang tinggi kepada hidup golongan ini.

Wang yang sama setahun dahulu tidak mencukupi untuk membeli barangan dan perkhidmatan yang sama. Kalau gaji naik pun, bukan menjadi semakin senang sebaliknya cuma mampu mengekalkan cara hidup yang sedia ada.

Memang pening kepala kalau jadi orang yang berpendapatan rendah. Betul tak?

Jadi, bila kita faham tentang dunia dan wang yang kita gunakan sekarang, kita boleh merangka strategi untuk berjaya dari segi kewangan.

Robert Kiyosaki memberitahu bahawa kegunaan currency adalah untuk mendapatkan aset-aset yang mempunyai nilai intrinsik seperti emas, perak, rumah, tanah dan perniagaan. Aset-aset ini pula biarlah yang boleh menjana aliran tunai dan juga naik dari segi nilai dalam jangka masa panjang.

Itu barulah dinamakan¬†strategi mengumpul kekayaan ūüôā

Apa nak buat?

Jika kita sedar bahawa wang kertas sentiasa susut nilainya, apa yang perlu kita lakukan?

Well, inilah pentingnya kepintaran kewangan. Inilah yang akan diajar oleh Robert Kiyosaki di dalam buku ini.

Isi kandungan buku nie lebih kurang macam nie:

Topik 1:  Apakah itu kepintaran kewangan?
Topik 2: 5 kepintaran kewangan
Topik 3: Membuat banyak wang
Topik 4: Melindungi wang anda
Topik 5: Rancang perbelanjaan anda
Topik 6: Leverage kan wang anda
Topik 7: Memperbaiki maklumat kewangan anda
Topik 8: Integriti wang
Topik 9: Membangunkan genius kewangan anda
Topik 10: Membangunkan IQ Kewangan anda

Jadi, saudara saudari sekalian. Cepat-cepat pergi kedai buku Popular ke.. MHP ke… dapatkan buku ini dan baca betul-betul betul. Saya gerenti anda akan mendapat ilmu yang sangat berguna.

Bagaimana saya menjana wang dengan ilmu emas?

Oklah, kat sini saya nak share sikit dengan anda. Bagaimana ilmu membantu saya generate income.

1. Jadi agen Public Gold. saya boleh dapat untung runcit dengan menjual emas
    Public Gold. Dapat komisyen. Tak perlu tunggu harga emas naik baru untung.
    Untung tetap dapat (baca sini).

2. Bercerita kepada orang lain tentang emas. Kemudian mereka akan tertarik
    untuk membeli emas. Ada yang nak jadi agen PG. Dapat insentif.

3. Beli emas Public Gold, pajak.. dapat duit.. beli emas Public Gold lagi..lagi..
¬†¬†¬†¬†jual.. dapat komisyen.. untung komisyen beli emas lagi… jual lagi….
¬†¬†¬†¬†repeat the cycle. Pergh banyak untung tu…

4. Beli ketika harga rendah, jual ketika harga tinggi untuk mendapat untung kapital.

5. Dividen ASB yang berjumlah 15K + saya keluarkan untuk tambah stok emas
    Public Gold. Ia boleh generate lebih banyak untung (baca sini)

6. Tulis artikel pasal emas… dapat duit.. ini jer dah ribuan ringgit.
    Itu belum tulis buku lagi. Boleh dapat royalti.

7. Tulis artikel yang berguna untuk blog jutawanemas.com –
    dapat ribuan/ratusan pengunjung sehari. Then boleh jual iklan.

Inilah pendapatan hasil dari pengetahuan mengenai pelaburan emas saya.

Kalau saya boleh buat anda pun boleh juga.
 

Kepentingan berkongsi ilmu.

knowledge1Jika anda ada ilmu yang bermanfaat, kongsilah dengan orang lain. Kalau saya ada seringgit dan anda ada seringgit, kalau kita bertukar-tukar.. masing-masing cuma ada seringgit aje akhirnya.

Tapi kalau saya ada satu ilmu dan anda ada satu ilmu, kalau kita bertukar-tukar maka setiap seorang ada 2 ilmu.. kan cantik dan untung.

Kalau anda mahukan ilmu emas, anda kenalah rajin membaca. Kalau anda baca semua artikel saya dengan minat (kat sini), maka anda akan mendapat banyak ilmu. kalau anda baca sepintas lalu, ilmu yang dapat pun sepintas lalu. Kalau baca lompat-lompat, maka ilmu yang anda dapat pun ialah ilmu lompat-lompat.

Kemudian, anda tidak akan faham dan akan sms/tanya saya soalan-soalan yang sangat remeh. So baca lah ye…

Ok then selamat menimba ilmu dan membuat kekayaan ūüôā

Dalam Apa Jua Situasi Ekonomi dan Politik, Menyimpan Emas Menguntungkan Anda.

Tuesday, April 7th, 2009 |

main1Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian? Saya berharap anda sihat walafiat.

Saya nie baru nak recover dari demam dan batuk.

Letih … so pembaca semua, tolong doakan saya sihat ok!

Harga emas turun banyak sekarang.
Dalam USD870 per Oz.

Jadi ini adalah masa terbaik untuk membeli emas ūüôā

baiklah, untuk posting kali ini kita akan melihat peranan emas di dalam 2 situasi yang berbeza.

Yang pertama, ketika keadaan aman, seperti di Malaysia dan kedua ketika krisis ekonomi dan politik, seperti yang sedang berlaku di negara Zimbabwe.

Peranan emas ketika negara aman dan makmur.

Bagi kita rakyat Malaysia, apabila kita membeli  emas, biasanya ada 4 tujuan:

1. Sebagai penyimpan kekayaan (harga emas stabil/naik dalam jangkamasa panjang)
2. Sebagai pelaburan –¬†untung beli ketika harga rendah, jual ketika harga tinggi
3. Sebagai barang kemas sebab nak nampak cantik.
4. Hantaran kahwin

Memandangkan kita berada di dalam keadaan yang sangat aman dan ekonomi yang stabil, tidak pernah terlintas di hati kita bahawa emas adalah penyelamat nyawa, duit ataupun penentu hidup atau mati betul tak?

Peranan emas ketika kegawatan ekonomi dan politik.

Di dalam keadaan kegawatan ekonomi atau politik, emas akan memainkan peranan utama sebagai medium pertukaran – atau wang. Ketika itu manusia tidak akan mempercayai wang kertas kerana wang kertas hanyalah – kertas! tak ada nilai.

Contoh yang paling mudah ialah apa yang berlaku di Negara Zimbabwe.

Ketika ini keadaan ekonomi dan politik Zimbabwe adalah tidak menentu. Kadar inflasi di Zimbabwe mencecah 5 sextillion peratus (ada 21 biji kosong)

 huge-inflation
5 ,000,000,000,000,000,000,000% inflasi. Pergh… teruk giler…

100-billion-dollar
Wang 100 billion Zimbabwean Dollar cuma boleh membeli 3 biji telur.

Pada tahun 1980, Zimbabwean Dollar mempunyai nilai yang lebih tinggi daripada USD, tetapi kerana pemerintah yang sesuka hati mencetak wang kertas, maka nilai wang negara Zimbabwe telah kehilangan nilainya (baca kat sini)

carry-money
Wang kertas Zimbabwe tak laku…

Kehidupan rakyat Zimbabwe.

Saudara saudari sekalian, dengan keadaan politik dan ekonomi yang tidak stabil kehidupan mereka sangat sukar. Wang kertas tidak ada nilai.

Jadi, bagaimana mereka meneruskan kehidupan? Apa yang mereka gunakan sebagai duit?

Jawapannya. Emas.

Untuk meneruskan kehidupan rakyat Zimbabwe terpaksa mendulang emas. Ini kerana emas diterima sebagai wang.

Anda mesti lihat video kat bawah nie… wajib tengok…

 

Kat sana, emas nie menentukan hidup atau mati. Kalau tak ada emas, maka tak boleh beli makanan Рanda akan mati kebuluran. 

Roti, bijirin, minyak masak dan berbagai barangan keperluan dibeli menggunakan emas.

gold-for-bread
Nak beli roti nie? bayar dengan 0.1 gram emas

dont-remember
Wang kertas tak laku pun..

everything-they-want-gold
Segala keperluan dibeli menggunakan emas

without-03g-gold-you-wont-survive
Di Zimbabwe, tanpa emas anda tak boleh hidup.

because-hunger
Mereka mendulang emas untuk meneruskan kehidupan

starving
Rakyat Zimbabwe yang kelaparan… 3 hari tak makan

fighting-for-life1
Emas adalah penyambung kehidupan.

Kesimpulannya.

Walau apa jua keadaan ekonomi dan politik, orang yang menyimpan emas tetap akan untung. Bagi kita rakyat Malaysia, kita amat bertuah kerana negara kita aman, stabil dan makmur. Jadi kalau kita simpan emas ianya lebih kepada menyimpan kekayaan dan membuat pelaburan.

Kita tetap untung.

Dalam situasi yang politik dan ekonomi yang tidak stabil, emas akan menjadi penyelamat nyawa kita dan keluarga kita. Inilah yang akan menjadi wang nanti.

Jadi, dengan harga emas yang turun sekarang nie anda dah boleh beli emas. So apa tunggu lagi, mulakan simpanan emas anda sekarang! Jika berminat membeli emas Public Gold, anda boleh dapatkan disini (klik)

p/s: Jangan lupa melanggan newsletter jutawanemas.com -
anda akan menjadi orang pertama mendapat update daripada blog ini..
Kalau nak dapat lebih banyak ilmu sila kunjungi forum jutawanemas.
Banyak lagi ilmu pelaburan emas kat sana :) 

Keburukan Membeli Jongkong Emas di Kedai Emas.

Monday, March 23rd, 2009 |

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian? Harap anda semua sihat sejahtera.

Kali ini saya ingin bercerita tentang keburukan membeli jongkong emas di kedai emas. Kalau boleh biarlah pengalaman saya menjadi pengajaran untuk kita semua.

Kisah sedih nie… ūüôĀ

Untuk pengetahuan anda, kedai emas ada menjual gold bar. Sebagai contoh:

1. Habib Jewel – Menjual PAMP Suisse (certificate pink) & Lady Fortuna
2. Kedai Emas biasa –¬†PAMP Suisse gold bar (Lady Fortuna – dalam plastik biru)
3. Poh Kong – Menjual Bunga Raya Gold Bar.

Saya sendiri telah membeli 3 ketul PAMP Suisse (Lady Fortuna) dengan Kedai Emas Poh Win Melaka.

 

kedai_emas_poh_win

Pada waktu tu, memang gembira rasa hatiku…

my_pamp_suisse
PAMP Suisse saya – Lady Fortuna

Namun setelah dibuat kajian mendalam, saya dapati membeli emas kat kedai emas ini lebih banyak kelemahannya.

Antaranya kelemahan ialah:

1. Harga yang lebih tinggi daripada harga emas antarabangsa (ikut harga FGJAM)
2. Perbezaan harga belian dan jualan yang tinggi
3. Tak boleh bukak plastik cover, kalau kita buka cover plastik tersebut
     maka gold bar tersebut akan dikira emas terpakai.

Kisah Lady Fortuna yang dibuka.

Untuk pengetahuan anda semua, saya telah membuka plastik emas PAMP Suisse Lady Fortuna saya.

Kena pakai pisau.

buka_lady_fortuna
Kena toreh dengan pisau. Plastiknya keras.

Bukan seketul, tapi ketiga-tiganya saya buka ūüėõ

lady_fortuna_dibuka
hehehe.. PAMP Suisse Lady Fortuna yang telah dibuka.

Sebabnya saya nak pergi gadai kat Ar-Rahnu Bank Rakyat, dapat duit then invest balik dengan membeli lebih banyak emas.

Kemudian, saya pergi balik kat Kedai Emas Poh Win sekitar Melaka dan bertanya kepada mereka 2 soalan:

1. Adakah mereka akan terima PAMP Suisse Lady Fortuna yang dibuka?
2. Kalau terima, berapa % akan ditolak dari harga semasa?

Kedai Emas Poh Win #1 (lokasi dirahsiakan)

“Kalau saya bukak cover plastik PAMP Suisse nie.. you all akan beli balik tak?””saya tanya..
“Of course kami akan beli balik, tapi kena tambah lagi 5%, jawab jurujual Poh Win”
“I see… ¬†jadi you all akan tolak 18% la…
“Yes, kalau tak buka plastik¬†tolak 13%, kalau buka plastik tolak 18%” jawabnya lagi…

Pergh… bukak plastik saja kena potong 18%

Kedai Emas Poh Win #2 (lokasi dirahsiakan)

Saya tiba ke kedai Poh Win yang kedua, nak tanya soalan yang sama…

“Kalau saya bukak cover plastik PAMP Suisse nie.. you all akan beli balik tak?””saya tanya..
“Of course kami akan beli balik, tapi kena tolak 25%, jawab jurujual Poh Win”
“Aiya! apasal banyak sangat” saya tanya. Terkejut beruk dibuatnya¬†…
“Ooo… kalau bukak plastik kita kira used gold” jawab sales girl…

Pergh… kedai nie lagi teruk… gold bar tu dikira used gold.

Lepas tu kena tolak 25% dari harga semasa.

Rasa menyesal beli emas kat diorang nie.

Kes Gold Bar Poh Kong Bunga Raya.

poh_kong_bunga_raya
Gold Bar Bunga Raya – tak boleh buka.

Isnin 16/3/2009 – Saya pergi ke Kedai Emas Poh Kong kat Jusco Seremban, nak beli gelang kat isteri…¬† jadi waktu isteri dok tengah pilih gelang, saya tanya sales girl pasal gold bar Bunga Raya.

Gold bar yang saya tengok ialah Bunga Raya yang beratnya 20gram (harga RM2600)

“Gold bar nie kalau jual balik berapa kena potong?” saya bertanya
“Oh.. ini potong dalam 11.5% encik..” jawab sales girl tersebut sambil menunjukkan buku nota harga belian dan jualan gold bar.
“Kalau saya buka plastik nie macammana.. u all akan ambil balik tak?” saya tanya sales girl tu..
“Oooo.. kalau buka plasik nie kita kira used gold.. akan tolak 25%”

Hati kecil¬†saya berkata¬†.. “Buka plastik cover yang tak bernilai tu boleh menyebabkan susutnilai emas daripada 11.5% kepada 25%”

Rugi betul.

Jadi, bagi mereka yang nak beli jongkong emas dari kedai emas, hati-hatilah…

Kalau tak boleh bukak plastik cover emas tu.. maknanya anda tak boleh nak gadaikan emas anda di Ar-Rahnu. Sebab Ar-Rahnu akan test emas anda. Memang kena buka cover plastik tu…

Namun, kalau dibuka plastik cover tu, diorang kira sebagai emas terpakai. Bertambah lagi potongan yang dikenakan.

Apakah penyelesaian kepada masalah ini?

So far, yang saya tahu ialah Gold Bar Public Gold.

Harganya adalah lebih murah berbanding harga kedai emas. Kemudian, boleh dibuka, digadai, dicalar… tak ada masalah asalkan berat emas tersebut masih sama.

Ini adalah jaminan daripada chairman Public Gold sendiri, Mr. Ng

public_gold_bar_atas_tapak_tangan
Gold Bar Public Gold – kalau buka sarung plastik pun tak terjejas harganya.

Berbezaan harga belian dan jualan emas public gold pula sangat berpatutan, iaitu antara 5% ke 6% sahaja berbanding 11% ke 25% bagi kedai emas.

Jadi, saya berpendapat ia lebih menguntungkan pembeli yang berminat untuk membuat pelaburan emas. Lebih cepat buat untung bila harga naik.

Kesimpulannya.

Disini saya sekadar menceritakan pengalaman peribadi saya. Ianya hanyalah panduan untuk anda semua. Jika anda ada pengalaman seperti saya, harap dapat dikongsikan bersama-sama pembaca yang lain. Lebih banyak ilmu dan pengalaman yang kita kongsikan bersama, maka kesannya lebih baik.

Pada pendapat saya, memang lebih jelas Gold Bar Public Gold lebih menguntungkan pelabur emas.

Jika anda berminat mendapatkan gold bar Public gold, anda boleh lihat senarai agen Public Gold yang berhampiran dengan anda. (Klik sini)

Apa tunggu lagi.. mulakan pelaburan emas anda sekarang!

p/s: Jangan lupa melanggan newsletter jutawanemas.com
- anda akan menjadi orang pertama mendapat update blog ini. Tq

.

Keistimewaan Emas Sebagai Logam Terpilih

Friday, February 27th, 2009 |

seminar_gold_dinar_2009Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pada 21 Februari 2009 saya telah menghadiri Seminar Dinar Emas 2009 yang dianjurkan oleh Persatuan Mahasiswa Kelantan Universiti Malaya.

Tahniah saya ucapkan kepada persatuan berkenaan kerana mengajurkan program sedemikian rupa. Ianya bermanfaat dan bermaklumat. Harap-harap acara sebegini boleh dianjurkan lagi pada masa hadapan.

Jika ada lagi seminar seperti ini. Anda kena hadir. Ilmu yang diperolehi tak ternilai harganya. Walaupun saya tahu banyak pasal emas, tapi seminar ini masih memberikan saya ilmu tambahan.

Untuk posting kali ini,¬†saya cuma nak ambil petikan daripada salah seorang penceramah seminar berkenaan iaitu YB Dato’ Paduka Hj Husam Musa.

husam

Beliau menyebut “Emas adalah logam terpilih… yang dijadikan Allah dengan keistimewaannya yang tersendiri”.

Menarik betul ayat tersebut.

Saya sangat bersetuju dengan Dato’ Paduka Hj. Husam.

Emas adalah logam yang sangat istimewa. Bukan sekadar sifat fizikal, tetapi peranan dan pengaruhnya kepada manusia adalah sangat besar kerana:

Emas adalah lambang kekayaan
Emas adalah lambang kecantikan
Emas adalah lambang kekuasaan
Emas adalah lambang kejayaan di akhirat

Emas sebagai lambang kekayaan.

gold-coins-images

Emas itu adalah lambang kekayaan kerana ia adalah wang.

Wang kertas jika dibandingkan dengan emas adalah ibarat langit dengan bumi. Wang kertas boleh menjadi matawang bagi beberapa buah negara tetapi emas boleh menjadi matawang untuk seluruh dunia.

Wang kertas tidak mempunyai nilai. Ia diterima pakai kerana ‘dipaksa oleh pemerintah’.

Menyimpan kekayaan anda dengan emas adalah cara yang paling baik, selamat dan bijak.

Emas itu lambang kecantikan.

bridaljewellery_13286

Semua orang tahu bahawa emas adalah logam utama untuk membuat barang kemas.

Sifat uniknya yang berwarna kuning berkilau, lembut, tidak berkarat dan sukar diperolehi menyebabkan emas mendapat tempat di hati manusia.

Sejak ribuan tahun yang lalu manusia telah membuat perhiasan menggunakan emas. Sehingga ke hari ini, kita masih meminati dan menghargai emas.

Selain itu emas boleh memberi nilai sentimental kepada manusia. Contohnya, gelang, rantai atau cincin yang mak kita pakai mungkin merupakan harta pusaka nenek, moyang etc. Ia boleh diwariskan kepada generasi yang akan datang.

Di India misalnya, masyarakatnya amat menghargai dan menyimpan emas. Sewaktu perkahwinan, dowri atau mas kawin bagi orang India biasanya adalah emas.

Lebih banyak emas yang dipakai oleh pengantin perempuan maka ia adalah lebih baik kerana melambangkan tuah yang akan dibawa oleh pengantin perempuan kepada keluarga pengantin lelaki.

Emas itu lambang kekuasaan.

 mahkota_emas

Raja-raja biasanya menggunakan emas pada mahkota, keris dan alat-alat kebesaran kerajaan. Ini secara tidak langsung mengaitkan emas dengan kekuasaan. Even kat Malaysia sekarang, kita semua tahu bahawa kuning ialah warna Diraja.

Amacam? Hebat tak emas?

Jadi, memang saya bersetuju dengan YB Dato’ Paduka Hj. Husam Musa.

Emas adalah logam terpilih.

 

Emas itu lambang kejayaan di akhirat.

Satu perkara yang menarik mengenai emas ialah ianya wujud di dalam syurga.

Al-Quran di dalam surah Al-Hajj menyebut emas adalah simbol kejayaan dan kemewahan penduduk syurga. Mereka akan dipakaikan dengan gelang-gelang emas dan mutiara dan pakaian mereka diperbuat daripada sutera.

al-hajj-23-2
Sesungguhnya Allah akan memasukkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh ke dalam syurga yang mengalir padanya beberapa sungai; mereka dihiaskan di situ dengan gelang-gelang emas dan mutiara, dan pakaian mereka di situ dari sutera (Surah Al-Hajj:23)

Jadi, memang Allah SWT mengangkat martabat emas sebagai barangan yang berharga, bukan sekadar di dunia, malah di akhirat jua..

Memang logam terpilih emas ni ūüôā

Bagi mereka yang belum membeli emas. Cuba beli seketul. Letak kat tapak tangan. Kemudian cuba renung betul-betul. Saya jamin emas tersebut akan memberikan anda satu ‘good feeling’.

public_gold_bar_atas_tapak_tangan

Kalau tak percaya, cubalah buat ūüôā

Jika anda berminat untuk mendapatkan gold bar diatas, anda boleh membelinya daripada saya. (Klik sini untuk maklumat lanjut)

Jika ada sebarang komen, sila letakkan di bahagian komen. Jika mahu lebih banyak maklumat berkenaan pelaburan emas, lawati forum jutawanemas.

Mulakan pelaburan emas anda sekarang!

p/s: Jangan lupa melanggan newsletter jutawanemas.com. Anda akan menjadi orang pertama mendapat update blog ini.

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas