Ebook

Archive for the ‘coretan’ Category

Ketahui Perkembangan Pelaburan Emas Dengan Google Alerts

Thursday, February 12th, 2009 |

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya pasti semua pembaca blog ini merupakan peminat emas betul tak? Jadi kat sini saya ingin berkongsi satu maklumat yang sangat menarik.

Dengan ilmu ini anda boleh mendapatkan perkembangan semasa mengenai emas, pelaburan emas dan apa-apa sahaja mengenai emas.

Caranya ialah menggunakan perkhidmatan Google Alerts.

Google Alerts akan menghantar maklumat yang relevan mengenai topik pilihan anda ke e-mail anda.

Memandangkan Google merupakan search engine yang hebat, saya dapati kebanyakan maklumat yang dihantar adalah terkini, relevan dan menarik.

Bagaimana cara menggunakannya?

Caranya sangat mudah, anda cuma perlu mengunjungi laman web Google Alerts disini:

http://www.google.com/alerts

Kemudian, masukkan maklumat yang diperlukan ke dalam Search Terms: contohnya gold investment.


Gambar: Google Alerts: Gold Investment

Paling baik ialah carian di dalam Bahasa Inggeris kerana banyak maklumat mengenai pelaburan emas terdapat di dalam Bahasa Inggeris.

Untuk Type, anda boleh klik menu dan pilih samada comprehensive, News, Blogs, Web etc. Biasanya saya pilih comprehensive.

How often: pilih once a day

Lepas tu klik Create Alert.

Kemudian, Google akan menghantar verification email kepada e-mail anda.
Klik link tersebut.


Gambar: Confirmation e-mail dari Google

Selepas itu, setiap hari anda akan mendapat e-mail alert daripada Google berkenaan gold investment. Jika ada berita yang menarik perhatian anda, klik sahaja link di dalam email tersebut dan anda akan dapat membaca berita tersebut.


Gambar: Contoh alerts yang dihantar ke-email anda setiap hari

Kesimpulan.

Saya dah lama menggunakan perkhidmatan Google Alerts untuk mendapat maklumat terkini mengenai pelaburan emas.

Memang best.

Banyak info-info baru dan terkini dan relevan mengenai pelaburan emas akan dihantar ke email saya. Mudah dan menjimatkan masa saya. Kadang-kadang idea untuk menulis blog nie datang daripada Google Alerts nie ūüôā

So, gunakan Google Alerts sekarang!

Nak Simpan Wang? Ketahui Rahsia Wang Sebenar

Monday, January 19th, 2009 |

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar pembaca sekalian? Saya harap anda sihat dan ceria adanya… maklumlah, kita baru melangkah ke tahun baru.

Ada buat matlamat tahun baru tak? Saya pasti anda ada matlamat tahun baru..

Adakah menyimpan wang merupakan salah satu daripada azam anda?

¬†Jika¬†jawapan anda adalah¬†Ya…¬†tahniah!

Sebelum anda menyimpan wang, ada baiknya kita berkongsi maklumat tentang rahsia wang. Hehehehe… wang pun ada rahsianya… anda tau tak?

Kalau anda dah mengenali wang yang sebenarnya.. sudah pasti anda akan jatuh cinta dengannya ūüôā

Well, artikel kali ini menyentuh tentang wang,
kalau dalam bahasa Inggerisnya = Money

Rakyat Malaysia dan Wang.

Bagi rakyat Malaysia, bila bercakap tentang wang, maka di dalam minda kita akan terbayang wang kertas Ringgit Malaysia (RM).

Betul tak?

maklumlah.. celik-celik mata ajer… wang kertas inilah yang kita gunakan¬†hari-hari.
Kita sangkakan inilah wang yang sebenarnya… hmmm… betul ker?


Ringgit Malaysia – wang kertas kita

Tahukah anda, bila anda memahami tentang wang dan fungsi-fungsi wang, anda akan teperanjat!

Anda akan tahu apakah itu wang yang sebenarnya.

Adakah wang kertas yang kita gunakan merupakan wang yang benar-benar berfungsi sebagai wang?

Fungsi-Fungsi Wang.

Wang mempunyai 4 fungsi yang utama:

1. Sebagai unit nilai:
    Wang perlu berfungsi sebagai pengukur nilai bagi barangan dan perkhidmatan.
    Contohnya, kesemua barangan dan perkhidmatan di Malaysia dijual di dalam
    Ringgit Malaysia (RM). Unit nilai bagi negara kita ialah ringgit dan sen.

2. Media Pertukaran:
    Wang perlu berfungsi sebagai media pertukaran. Ia membolehkan kita menukarnya
    dengan barangan dan perkhidmatan yang diperlukan. 
    Contoh, jika anda hendak ke pasar malam dan anda hendak membeli 10 barangan,
    anda cuma perlu membawa Ringgit Malaysia yang mencukupi.
    Anda tahu semua peniaga pasar malam menerima RM sebagai media pertukaran
    dengan barangan yang mereka jual.

3. Sebagai Piawai Bayaran Tertunda:
    Wang perlu memainkan berfungsi sebagai piawai bayaran tertunda.
    Ini membolehkan urusniaga secara kredit atau bayaran tertunda dilakukan.
   Contohnya, jika anda membuat pinjaman bank dengan kadar keuntungan sekian %,
   maka jumlah pembayaran pada masa hadapan boleh dikira dengan mudah.

4. Sebagai penyimpan nilai:
    Wang perlu menjadi penyimpan nilai yang unggul.
    Dengan kata lain kita boleh menyimpan wang dan menggunakannya pada masa
    hadapan/bila diperlukan tanpa perlu risau wang tersebut kehilangan nilainya.
    Sebab itulah benda-benda yang mudah rosak seperti buah-buahan tidak boleh
    menjadi penyimpan nilai yang baik.

Jika wang gagal memenuhi mana-mana fungsi ini, maka wang tersebut bukanlah merupakan wang terbaik.

Wang Fiat Ringgit Malaysia.

Wang kertas RM yang kita gunakan sekarang sebenarnya wang fiat.

Wang fiat merujuk kepada wang yang tidak disandarkan kepada sesuatu yang bernilai seperti emas dan perak, sebaliknya digunakan kerana arahan pemerintah.

Wang fiat mempunyai kelemahan yang sangat ketara:

1. Tidak mempunyai nilai intrinsik.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir dalam ucapan Hari Raya Aidilfitri 18/1/1999 telah mengakui bahawa wang kertas sebenarnya tidak berharga.

Ini adalah petikan daripada ucapan Tun Dr. Mahathir

11.¬†¬† “Sebenarnya¬† matawang tidak berharga¬† melainkan¬† jika Kerajaan¬† memberi¬† nilai kepadanya.¬†¬† Wang¬† kertas¬† RM1.00¬† bukan¬† bernilai RM1.00 daripada segi harga kertasnya.¬†¬† Ia¬† bernilai¬† RM1.00 kerana itulah nilai yang ditetapkan¬† oleh¬† Kerajaan.¬† Jika Kerajaan mencetak angka lima atau¬† sepuluh¬† maka¬†¬† nilai¬† kertasnya¬† tidak¬† naik¬† kepada¬† RM5.00¬† atau¬† RM10.00.¬†¬† Hanya¬† pengakuan¬† dan¬† jaminan¬† Kerajaan¬†¬† yang menjadikannya bernilai sebanyak mana yang ditentukan”¬† (petikannya di sini)

Nah, lihatlah pengakuan daripada bekas Perdana Menteri Malaysia. Sudah terang lagi bersuluh…

2. Wang kertas adalah penyimpan nilai yang lemah.

Satu fungsi utama wang yang gagal dimainkan oleh wang kertas adalah penyimpan nilai yang baik. Dengan kata lain, nilai wang kertas akan menyusut dalam jangka masa yang panjang. Inflasi akan memakan nilai wang anda, menyebabkan nilai wang kertas ditangan anda sekarang tidak akan sama dengan nilainya pada masa hadapan.

Contohnya amat mudah:

Katakan anda menyimpan wang kertas bernilai RM1000 di bawah bantal. 10 tahun akan datang, adakah nilai RM1000 tersebut boleh membeli barangan yang sama seperti sekarang? jawapannya, sudah pasti tak boleh.

Nilai wang kertas RM1000 itu akan menyusut akibat inflasi. Betul tak?

Jadi bagus ke tak bagus menyimpan wang kertas nie?

Memang sah tak bagus ūüôĀ

Cuba bayangkan jika anda menyimpan emas bernilai RM1000 di bawah almari. 10 tahun dari sekarang, apa yang akan terjadi kepada nilai emas berkenaan? Sudah pasti nilainya akan naik.


Harga emas 10 tahun naik dari USD280 kepada USD842

Inilah yang dikatakan penyimpan nilai terunggul, terbaik dan tepat.

Tanpa perlu membuat sebarang pelaburan pun.

Emas sebagai penyimpan nilai terunggul:

Professor Roy W. Jastram, di dalam bukunya yang terkenal “The Golden Constant”¬†yang diterbitkan pada tahun 1977 menyebut “Emas mengekalkan kuasa membeli dalam jangkamasa yang panjang, contohnya setengah abad”.

Di dalam buku tersebut, beliau telah mengkaji peranan emas sebagai pelindung inflasi dan deflasi dalam jangkamasa 400 tahun.

Kesimpulan:

Pembaca sekalian, emas adalah wang yang sebenarnya. Jika anda hendak menyimpan wang, simpanlah dalam bentuk emas.

Sejarah telah membuktikan bahawa emas adalah wang yang terunggul dan tiada bandingannya. Dulu..kini dan selamanya.. ūüôā

Wang kertas gagal berfungsi sebagai wang. Ia mempunyai kelemahan yang sangat besar kerana tidak mempunyai nilai intrinsik yang tersendiri. Ia gagal menyimpan nilai untuk jangkamasa panjang dan akan merugikan penyimpannya. Musuh utama wang kertas ialah inflasi yang menghakis nilai wang kertas ini.

Menyimpan kekayaan di dalam bentuk emas akan memberikan ketenangan jiwa kepada penyimpannya. Kita tidak perlu takut kehilangan nilai dalam jangka masa panjang dan juga kita tidak perlu bergantung kepada pengakuan dan jaminan kerajaan mengenai nilai wang kita.

Jadi mulai hari ini, saya berharap anda semua belajar suatu perkara yang sangat penting

Wang =  Emas

Simpan wang = Simpan emas

Survey

Ok, saya nak buat sedikit survey, harap anda semua dapat mengambil bahagian ūüôā

 

[poll id=”4″]

Jika anda hendak mengetahui mengenai emas pelaburan, sila rujuk link kat bawah;

1. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
2. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
3. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
4. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan
5. Membeli syiling emas/gold bar Public Fine Gold. 

Jika anda mempunyai sebarang komen, sila letakkan di bahagian komen. Jika anda perlukan lebih banyak maklumat mengenai pelaburan emas di Malaysia, sila kunjungi forum jutawanemas.com

Banyak maklumat di sana. Terima kasih banyak-banyak ye ūüôā

Kombinasi pelaburan ASB dan emas.

Saturday, December 27th, 2008 |

Salam sejahtera kepada semua pembaca. Apa khabar? Saya harap anda semua ceria-ceria belaka.

Nampaknya tahun 2008 akan meninggalkan kita. Tahun 2009 pula akan datang. Selamat datang tahun 2009!

Bagi saya, semoga tahun 2009 akan memberikan lebih banyak ilmu yang berguna dan bermanfaat dan boleh dikongsikan di blog ini ūüôā

Setiap kali tiba hujung tahun, salah satu perkara yang hangat dibincangkan ialah berkenaan pulangan ASB betul tak? Dekat bahagian sembang-sembang emas nie pun saya tengok ASB nie ada dibincangkan. Maklumlah… peram duit kat situ dekat setahun… then bila hujung tahun… tunggu pengumuman berapa dividen ngan bonus…

Untuk posting kali ini, saya ingin berkongsi maklumat dengan anda semua, bagaimana membuat pelaburan jangka masa panjang menggunakan kombinasi pelaburan ASB dan juga emas. InsyaAllah, akan menguntungkan anda dalam jangka masa panjang.

Pelaburan ASB + emas.

Memandangkan teknik ini saya sendiri telah mencubanya, maka ada baiknya saya berkongsi dengan anda semua. Semoga kita semua mendapat manfaatnya. InsyaAllah.

Sejarah dividen & bonus ASB dari tahun 1991-2008.

Setelah setahun menunggu akhirnya diumumkan… dividen ASB bagi tahun 2008 ialah 7 sen manakala bonus pulak 1.75 sen seunit. Alhamdulillah… tapi bagaimana prestasi pelaburan ASB tahun-tahun sebelumnya?

Jadual dibawah menunjukkan pulangan ASB daripada tahun 1991-2008. Bagi pelaburan yang dijamin oleh kerajaan, ASB memang sesuai bagi pelabur yang ingin pulangan yang menarik dengan risiko yang paling minimum untuk jangka masa panjang.

 
Sejarah pulangan dividen dan bonus ASB 1991-2008

Hukum pelaburan ASB

First sekali, Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam telah memutuskan bahawa hukum melabur dalam Skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) adalah harus .

Sumber: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0203&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_09.htm

Jadi ia sedikit sebanyak melegakan hati pelabur yang risau status pelaburan ASB ini.

Kelebihan ASB

Saya mendapati ASB mempunyai banyak kelebihan. Antaranya ialah:

1. Termasuk di dalam pelaburan kategori selamat
2. Pelaburan dijamin kerajaan
3. Rate pulangan yang tinggi berbanding fixed deposit
4. Bank sanggup memberikan pinjaman ASB sehingga maksima RM200,000 
5. Ada bank yang menawarkan skim pinjaman ASB secara Islamik
6. Pinjaman ASB boleh disertakan perlindungan insurans (macam MRTA),
    jadi kalau sesuatu tragedi terjadi, maka loan tersebut tidak perlu dibayar
    dan menjadi milik kita sepenuhnya.

Teknik memaksimakan keuntungan ASB.

Secara ringkasnya, untuk mendapat simpanan ASB yang maksimum anda perlu:

1. Buat personal loan dalam lingkungan RM30,000
    (sebagai leverage untuk membayar ABS loan selama setahun)
2. Buat ASB loan RM200,000 kat Maybank Islamic
3. Balance personal loan dilaburkan di dalam Public Bank GIA untuk 
    menjana keuntungan tambahan.


Kalau penerangan dalam bentuk grafik, ini gambar nyer ūüôā

.

Membuat pelaburan ASB secara pinjaman.

Berdasarkan pengiraan saya, mengambil pinjaman untuk pelaburan ASB adalah baik.

Ini kerana ia adalah pinjaman yang mengkayakan peminjam.

Memang ada faktor risiko, tetapi memandangkan faktor pulangan tahun sebelum-sebelumnya, adalah berbaloi untuk mengambil risiko ini. Ini kerana risikonya adalah rendah.

ASB Loan dari Maybank Islamic

Maybank Islamic ada menawarkan pinjaman ASB. Cuba tengok gambar kat bawah.

Kalau anda buat pinjaman maksimum RM200,000 selama 20 tahun maka bayaran bulanan ialah RM1406.00 sebulan.

Dalam setahun anda kena bayar RM16,872.00


Pinjaman ASB Maybank Islamic (klik untuk besarkan)

Strategi.

Selepas setahun, ASB akan memberikan dividen dan bonus. Jadi dividen dan bonus tu boleh rolling untuk bayar loan daripada tahun ke-2 dan seterusnya… sehingga 20 tahun.

Andaian yang dibuat ialah pulangan ASB adalah di sekitar 9.00 peratus setahun.

Soalan: Saya tak ada duit RM16 872.00. Kat mana nak cekau?

Jawapan: Guna personal loan ūüôā

Saya sendiri pun asalnya takder modal RM16 872.00. Jadi saya buat personal loan RM30,000 dengan Bank Rakyat.

Tempoh 10 tahun. Kena bayar RM394.00 sebulan.

Lepas tolak kos pinjaman, saya terima bersih around RM28,000. Daripada jumlah tu saya dah reserved duit bayaran setahun ASB dalam akaun.

Dengan kata lain, saya tak perlu membayar RM1406.00 sebulan untuk ASB loan, tetapi hanya membayar RM394.00 sebulan untuk personal loan.

Jadi, personal loan menjadi leverage untuk mendapatkan keuntungan lebih besar di dalam ASB loan RM200,000.00

Baki personal loan tu invest kat Public bank GIA.

Bakinya RM10,000 ++ tu saya cadangkan anda simpan kat Public Bank GIA. Kalau anda main strategi beli waktu murah, jual waktu tinggi, insyaAllah keuntungan melebihi 10%.

Untuk maklumat lanjut tentang strategi tersebut, refer kat posting nie. http://jutawanemas.com/v1/pelaburan-emas/tips-memaksimakan-keuntungan-pelaburan-emas-gia-anda/

Bukti pelaburan saya sendiri:

Pulangan tahun 2006.

Pada tahun 2006 saya try buat loan ASB sebanyak RM100,000.
Tiap-tiap bulan kena bayar RM630.00 selama 20 tahun.

Dividen dan bonus 2006 dapat RM7501.82 memang boleh cover bayar loan tahun depan.. kena topup RM58.18 aje.


Statement ASB tahun 2006 (RM100,000)

Pulangan tahun 2007

Lepas tu.. pada tahun 2007 saya tambah lagi ASB loan menjadi RM200,000.
Installment bulanan pulak RM1362.00 sebulan untuk tempoh 20 tahun.

Selepas setahun, pulangan ASB pada tahun 2007 ialah RM15,135.96

Jadi untuk tahun 2008, saya cuma kena topup lagi RM1208.04 (bersamaan RM100.67 sebulan).


Statement ASB tahun 2007 (RM200,000)

Dengan melabur baki personal loan ke dalam emas, saya boleh generate keuntungan RM1208.04 nie.

Dengan mengulang-ulang proses ini selama 20 tahun, maka ASB loan RM200,000 itu akan menjadi milik anda sepenuhnya ūüôā

hehehehe…. best tak?

Pulangan tahun 2008

Setelah mengemaskini akaun ASB, saya dapati¬†dividen dan bonus¬†tahun 2008 ialah RM15,527.33 ūüôā

Erm.. memang best..

Loan nak bayar tahun nie ialah RM16,344.00
Jadi saya kena top-up lagi RM816.67 bersamaan RM68.05 sebulan untuk cover ASB loan nie sepanjang tahun 2009.

Ok, that’s a very good investment.

Kebaikan:

1. Berdasarkan jadual pulangan ASB diatas, didapati pulangan ASB mampu cover
    sebahagian besar duit loan ASB anda.
2. Dengan menggunakan strategi ASB + pelaburan emas, anda boleh menjana 
    keuntungan tambahan untuk cover sebahagian lagi installment loan tersebut.
3. Duit ASB nie boleh guna untuk cover pendidikan anak-anak, atau
    bayar hutang rumah sekali gus setelah 20 tahun
4. Dengan menggunakan strategi personal loan sebagai leverage,
    anda boleh memiliki pelaburan ASB semaksimum RM200,000
5. Kemudahan pinjaman ASB Islamik dan personal loan berkonsep Islam
    memudahkan orang Islam membuat pelaburan ini.
6. Pinjaman ASB nie baik untuk memenuhi matlamat kewangan jangka panjang
    contohnya untuk pendidikan anak-anak, melangsaikan hutang rumah
    sekali gus.
7. Dengan perlindungan insurans, amount yang dipinjam tidak perlu dibayar sekiranya
    terjadi apa-apa kejadian yang tidak diingini kepada peminjam contohnya
    kematian dan kecacatan kekal

Keburukan:

1. Membuat pinjaman untuk pelaburan adalah sesuatu yang berisiko.
    Tidak semua orang sesuai untuk mengambil risiko pinjaman untuk pelaburan
2. Prestasi ASB boleh berubah-ubah. Mungkin ada risiko pulangan rendah
3. Pinjaman ASB akan ditukar dalam bentuk sijil dan disimpan oleh pihak bank
4. Jika gagal membayar installment, maka bank akan menjual sijil ASB

Jika anda ada sebarang komen, letakkan di bahagian komen. Jika ingin membincangkan perkara ini secara lanjut, sila buka topik di forum jutawanemas.com. Saya akan membantu menjawab persoalan anda.

Sama-samalah kita menjana kekayaan ūüôā

Disclaimer: Posting ini bukanlah merupakan nasihat pelaburan. Cuma ikhlas nak berkongsi maklumat semata-mata. Anda dinasihatkan membuat pengiraan dengan teliti sebelum mengambil keputusan untuk mengambil loan ABS. Pendapatan ASB pada masa lepas tidak menjamin pendapatan pada masa hadapan.
.

Ilmu dan Emas

Monday, November 17th, 2008 |

Salam sejahtera kepada semua pembaca. Apa khabar semua? Saya harap anda semua sihat sejahtera.

Biasanya saya update artikel seminggu sekali, tapi minggu nie saya bercadang tulis¬†2 artikel. First artikel ini –¬†Ilmu dan Emas¬†dan artikel kedua berkenaan memajak emas fizikal di Ar-Rahnu dan sedikit analisa berkenaan melabur emas dengan duit dari Ar-Rahnu. Untung ke tak untung?

Ok, Saya ada satu soalan cepu emas.

Apakah yang menyebabkan anda kaya? Daripada tak kaya anda boleh jadi kaya.
Daripada kaya.. anda boleh jadi lebih kaya.. Teramat kaya… sampai jadi billionaire

Emas? Berlian Duit? Saham? Perniagaan? ermmm…. bukan… bukan…

Jawapannya ialah ilmu

Ya, Jawapannya ialah ilmu + amal ūüôā

Tujuan saya menulis artikel artikel kat jutawanemas.com nie¬†sebenarnya ialah untuk berkongsi ilmu. Dulu anda tak tahu pasal pelaburan emas. Sekarang anda dah pun berilmu… dah pandai pun… kalau tak pandai lagi pun at least boleh tanya-tanya kat forum atau sembang-sembang emas betul tak?

Saya tak berikan anda emas. Tapi ilmu berkenaan emas dan pelaburan emas.

Saya selalu dapat soalan-soalan seperti ini..

“Jika saya ada RM20,000, kat mana paling untung jika saya nak melabur?”

Jawapan ikhlas saya ialah “Laburkan dalam ilmu pengetahuan” Kerana pulangannya adalah berlipat kali ganda.

Contohnya..
jika anda belajar ilmu pelaburan emas, anda boleh jadi jutawan emas.
Jika anda belajar ilmu pasal hartanah.. anda boleh jadi jutawan hartanah…
jika belajar ilmu internet marketing.. anda boleh jadi jutawan internet marketing…
jika belajar ilmu berkenaan forex.. anda boleh jadi jutawan forex..
jika belajar ilmu perniagaan… anda boleh jadi seorang jutawan dalam perniagaan…
jika belajar ilmu penulisan… anda boleh jadi jutawan dalam bidang penulisan…

Dengan ilmu anda boleh jadi jutawan dalam apa jua bidang!

Rasulullah S.A.W pernah bersabda:

“Barangsiapa yang menginginkan dunia, maka hendaklah dengan ilmu”,¬†
“Barangsiapa yang menginginkan akhirat maka hendaklah dengan ilmu”,
“dan barangsiapa yang inginkan keduanya sekali, maka hendaklah dengan ilmu.”

Wah! menarik betul pesanan Rasulullah S.A.W kepada kita ya?  Pendek tapi padat.

Saidina Ali bin Abi Talib karramallahu wajhah pernah menyatakan bahawa orang yang berilmu lebih baik daripada orang yang berharta.

Pada satu ketika ulamak-ulamak Khawarij telah menguji pengetahuannya. Mereka masing-masing mengemukakan pertanyaan yang serupa, dan diminta memberi jawapan yang berlainan tetapi mencakupi ruang lingkup yang sama. Pertanyaan itu ialah:

Manakah lebih baik, ilmu atau harta?

Saidina Ali memberikan jawapan-jawapan berikut:

“Ilmu lebih baik dari harta sebab ilmu adalah pusaka para Nabi dan Rasul, sedangkan
harta pusaka daripada Firaun, Qarun dan lain-lain”

“Ilmu lebih baik daripada harta sebab ilmu dapat menjaga dan memelihara pemiliknya, sedangkan harta mesti dipelihara oleh pemiliknya sendiri.”

“Ilmu lebih baik daripada harta sebab ilmu membentuk banyak sahabat dan kawan sedangkan harta memperbanyakkan musuh dan lawan.”

“Ilmu lebih baik daripada harta sebab ilmu apabila dikeluarkan semakin bertambah sedangkan harta apabila dikeluarkan semakin berkurangan dan akhirnya habis.”

“Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang-orang yang berilmu selalu mendapat panggilan mulia dan hormat daripada masyarakat. Sedangkan orang yang berharta seringkali mendapat panggilan yang rendah.”

“Ilmu lebih utama dari harta sebab ilmu tidak boleh dicuri daripada pemilik nya tetapi harta dapat dicuri, hilang dan sebagainya.”

“Ilmu lebih baik dari harta kerana orang-orang yang berilmu pada hari qiamat akan mendapat pertolongan daripada ilmu yang dikembangkan, sedangkan orang yang berharta akan dihisab dan diminta bertanggungjawab terhadap pemakaian harta tersebut.”

“Ilmu lebih baik dari harta kerana ilmu tidak boleh habis walaupun tidak ditambah, sedangkan harta lambat laun akan habis.”

Pak Hamka pula berkata:

¬†“Ada ilmu ada harta jadi orang mulia,
 ada ilmu tidak ada harta jadi hamba orang,
¬†kalau tidak ada ilmu tidak ada harta jadi binatang.”

Jadi, untuk pembaca jutawanemas.com sekalian, marilah sama-sama kita mencari ilmu yang bermanfaat dan kita kongsikan ilmu ini dengan sesiapa sahaja. Semoga kita mendapat manfaat dariNya.

Ok, sekarang mari kita buat undian. Meh sama-sama jawab dengan ikhlas

    
[poll id=”3″]

Jika anda ada ilmu, kongsikan ilmu anda dengan orang lain di forum jutawanemas.com. Jika anda ada komen atau nak tambah lagi.. letakkan di bahagian komen.

Terima kasih ye! ūüôā

Forum Jutawanemas akan dilancarkan selepas raya

Thursday, September 25th, 2008 |

Salam sejahtera kepada semua pembaca blog jutawanemas.com

Pertama sekali saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih diatas sokongan dan respon terhadap blog ini.

Saya gembira kerana ilmu yang dikongsi di blog ini dapat membantu anda semua mempelajari ilmu mengenai emas. Saya pasti ada dikalangan pembaca yang telah mengambil tindakan yang bijak dengan membeli dan menyimpan emas selepas membaca blog ini.

Saya selalu menerima sms atau panggilan telefon daripada pembaca blog ini, samada untuk meminta nasihat dan pandangan dan juga untuk membeli emas. Ada di kalangan pembaca blog ini yang menghantar sms meminta saya update blog ini dengan topik-topik tertentu.

 Memandangkan topik emas dan pelaburan emas ini sangat besar dan ramai pembaca yang berminat untuk mengetahuinya, saya membuat keputusan untuk melancarkan forum jutawanemas.com selepas raya nanti. So kita beraya puas-puas dulu.. then lepas tu kita sambung aktiviti membuat duit dengan pelaburan emas ok!

Forum ini akan membolehkan kita semua berkongsi maklumat/ilmu pengetahuan dan bertukar-tukar pandangan mengenai pelaburan emas. Saya pasti lebih ramai pembaca yang akan berkongsi dan memperolehi ilmu melalui perbincangan di forum.

So pembaca sekalian.. get ready … lepas habis demam raya, demam kuih raya dan¬†demam sebab habis duit pasal raya… kita start berforum ok ūüôā

by the way, saya memerlukan pandangan anda. Boleh tak anda jenguk-jenguk forum jutawanemas, belek-belek dan berikan komen anda. Mungkin ada topik yang perlu dimasukkan dan dikeluarkan… dan ada cadangan-cadangan tertentu… komen anda amat saya hargai.

Pasal Balik raya.

Hm.. raya pun dah dekat. Semua orang sibuk betul tak? saya pun sibuk jugak… buat persiapan. Anda balik beraya kat mana tahun nie? Saya akan balik Pulau Langkawi. Kampung saya kat sana.. cuma kerja ajer kat Melaka. InsyaAllah hari sabtu lepas sahur jer¬†terus driving balik…

So untuk pembaca yang beragama Islam, saya ingin mengucapkan selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin. Kalau ada yang driving balik kampung jauh-jauh, selamat memandu..

Selamat menghabiskan duit raya utk mak ayah.. adik adik, anak¬†sedara, anak jiran, anak kawan dan sebagainya.. hehehe.. setahun sekali habis burn duit betul tak ūüôā

Nanti lepas raya kita discuss balik cammana nak buat income balik dengan pelaburan emas ok!

take care.

p/s: Jika anda suka membaca blog ini, anda boleh
melanggan newsletter jutawanemas.com
Anda akan menjadi orang pertama mendapat update.
Terima kasih.
syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas