Ebook

Archive for the ‘gold bar’ Category

Anda Ingin Mengumpulkan Jongkong Emas 0.5 gram emas 999.9? Harga murah ajer..

Thursday, October 8th, 2015 |

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Public Gold kini mengeluarkan jongkong emas 0.5 gram emas 999.9 sebagai koleksi.

Jika anda seorang pengumpul emas, terdapat 3 design yang anda boleh pilih iaitu:

1. Public Gold Museum
2. Penang Street Art – Kids on Bicycle
3. Penang Street Art – Skippy the cat

Untuk gambaran lanjut, sila lihat gambar di bawah:

Harga

Harga jongkong emas 0.5 gram boleh dilihat di http://publicgold.com.my/v1/

harga

Buat masa ini, harganya adalah RM110 sekeping.

Anda boleh terus order, bayar dan collect di mana-mana cawangan Public Gold.

 

pg_gold_museum

Gambar: Gold Bar Public Gold Museum 0.5 gram

 

kids_on_bicycle

Gambar: Penang Street Art – Kids on Bicycle 0.5 gram

skippy_cat

Gambar: Penang Street Art – Kids on Bicycle 0.5 gram

Kaedah membeli.

1. Anda boleh menelefon mana-mana cawangan Public Gold yang berhampiran dengan tempat anda.

2. Anda boleh booking stock dengan office Public Gold. Beritahu mereka introducer anda ialah en Syukor Hashim PG000012

3. Public Gold akan emalkan sales order ke email anda (sila check email)

4. Anda buat pembayaran ke dalam akaun Public Gold

5. Bawa slip bayaran dan ambil emas tersebut di cawangan Pilihan Anda.

Cawangan Public Gold di seluruh negara.

Ini adalah alamat lokasi, nombor telefon dan alamat pejabat Public Gold di seluruh Malaysia.

Untukbooking emas 0.5 gram ini, anda boleh call cawangan yang berhampiran dengan tempat anda dan buat booking.

Cawangan Nombor Telefon Alamat
Ampang, KL 03-42579916 98A & 98B, Lorong Mamanda 2,
Ampang Point Batu 41/2, Jalan
Ampang, 68000 Ampang
(Sebelah Cash Converter)
Alor Setar, Kedah 04-7344916 No.1577, tingkat 1 dan 2, Jalan Kota,
Alor Setar, Kedah (bertentangan
Etiqa Takaful).
Sungai Petani, Kedah 04-4232999 No.86B, 1st Floor, Jalan Pengkalan
Taman Pekan Baru, 08000 Sungai
Petani, Kedah.(bersebelahan
Public Bank Jalan Kota)
Relau, Penang 04-6449999 88E, tingkat 1&2,
Jln Tun Dr. Awang
11900 Bayan Lepas, Penang
Bishop street, Penang 04-261999 No.95, Lebuh Bishop,
10200 Penang.
Ipoh, Perak 05-242 8916 No. 26, 28 & 30, Jln yang kalsom
30250 Ipoh, Perak
Bandar Sunway,
Petaling Jaya, Selangor
03-56348999 42A, Jln PJS 8/6 (Tingkat 3)
Mentari Business Park,
Bandar Sunway,
46150 Petaling Jaya,
(di atas Royal Safe Deposit Box)
Kajang, Selangor 03-87349916 No.19B, 19C, Jalan M/J1,
Taman Majlis Jaya,
Sungai Chua,
43000 Kajang,
Selangor Darul Ehsan.
(sebelah Hong Leong Bank)
Senawang, N.Sembilan 06-6782916 152-1, Block M,
Taipan Senawang,
Jln Taman Komersil
Senawang 1,
Tmn Komersil Senawang,
(Sebelah Bank Rakyat)
Melaka 06-3175499 No.9-A, Jalan Melaka Baru 22,
Taman Melaka Baru,
Batu Berendam,
75350 Melaka.
(sebelah perodua)
Taman Perling, JB 07-2358999 No.45 A&B, Jln Persisiran Perling,
Taman Perling,
81200 Johor Bahru,
(Bersebelahan 7 Eleven)
Kota Bharu, Kelantan 09-7462999 Tingkat 1, Lot 257,
Jalan Kebun Sultan,
15000 Kota Bharu,
(sebelah Public Bank)
Kuala Terengganu 09-6263999 16A, 1st &2nd Floor,
Jalan Sultan Ismail,
20200 Kuala Terengganu.
(Sebelah KFC )
Kuantan, Pahang 09-5678916 A-6624 1st &2nd Floor,
Jalan Beserah,
25250 Kuantan, Pahang.
(Sebelah Maybank Jalan Beserah)
Kuching, Sarawak 082-259916 Lot 456 & 457, tingkat 3,
Al-Idrus Commercial Centre,
Jalan Satok, 93400 Kuching,
(Sebelah Maybank Jalan Satok)
Kota Kinabalu, Sabah 088-447916 Lot No. 19, Block B-10,
Lorong Plaza Permai 1,
Along Jalan Sulaman,
Kota Kinabalu, Sabah
(sebelah Maybank Alam Mesra,
1 Borneo)

Kat bawah nie adalah gambar saya dan 0.5 gram Public Gold Museum 0.5 gram.

Jika ada soalan, boleh call/whatsapp saya di 013-2126999

Saya akan bantu anda.

Selamat mengumpulkan emas.

me_and_gold

Gambar: Saya sendiri beli 0.5 gram PG Museum sebagai koleksi.

Jongkong emas 1 gram baru untuk anda miliki

Thursday, July 23rd, 2015 |

Berita baik untuk peminat emas.

Public Gold akan mengeluarkan jongkong emas 1 gram emas 999.9 dengan 2 design terbaru iaitu:

i. I love You
ii. New Born Baby

baby

Gambar: Jongkong Emas New Born baby

love_1gram

Gambar: Jongkong Emas 1 gram I Love You.

Jongkong emas ini akan dipasarkan mulai awal bulan Ogos 2015.

Ia sesuai dijadikan hadiah kepada yang tersayang ataupun kepada mereka yang mendapat cahaya mata.

Sementara harga emas tengah rendah ini, apa kata anda kumpulkan 1 gram emas yang cantik ini sekarang.

Caranya, gunakan kemudahan Public Gold Gold Accumulation Program

Serendah 1 gram sahaja

Baca caranya disini : http://bit.ly/TipsBeliEmasMurah

Selamat mengumpulkan emas

Pelaburan Emas Melalui Kuwait Finance House Malaysia (KFH Gold Account-i)

Thursday, May 6th, 2010 |

kuwait_finance_house_malaysiaAssalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar pembaca sekalian? Saya doakan anda semua sihat, ceria dan bertenaga semuanya 🙂

Saya kat sini Alhamdulillah..sihat dan ceria sahaja.

Sekarang saya agak sibuk  menulis buku mengenai pelaburan emas.

Saya berharap buku ini akan menjadi panduan yang lebih lengkap dan mantap bagi mereka yang ingin mengetahui rahsia membuat pelaburan emas dan rahsia berniaga emas. InsyaAllah

Baiklah, untuk posting kali ini saya akan berkongsi tentang akaun simpanan emas Kuwait Finance House Gold Account (KFH Gold Account-i) serta pengalaman saya membuka akaun simpanan ini.

Pengenalan kepada Kuwait Finance House.

kuwait_finance_house_malaysia
Kuwait Finance House cawangan KL – Etiqa Twins

Untuk pengetahuan anda Kuwait Finance House Malaysia (KFH)  adalah bank yang menawarkan perbankan Islam.  KFH menawarkan produk-produk perbankan yang berlandaskan syariah.

Antaranya ialah akaun simpanan emas-i, akaun simpanan-i, akaun simpanan sementara-i, akaun pelaburan-i, pinjaman perumahan-i, pinjaman kereta-i dan pinjaman peribadi-i.

Anda boleh check kat sini untuk melihat produk-produk mereka:
http://www.kfhonline.com.my/kfhmb/ep/home.do?tabId=1 

Pengenalan kepada KFH Gold Account-i.

kuwait_finance_house_gold_account_brochure

Akaun simpanan emas yang ditawarkan oleh KFH dinamakan Kuwait Finance House Gold Account (singkatan – KFH Gold Account-i). 

KFH Gold Account-i menawarkan emas fizikal kepada pelabur.

Dengan kata lain pelabur KFH Gold Account-i  boleh mengambil emas fizikal on the spot ataupun boleh menyerahkan semula emas fizikal tersebut kepada pihak bank untuk disimpan. Tiada cas simpanan dikenakan.

Jadi, dengan adanya KFH Gold Account-i maka kini terdapat 4 buah bank di Malaysia yang menawarkan peluang pelaburan emas iaitu:

1. Maybank (syiling Kijang Emas dan Gold Saving Passbook Account)
2. Public Bank (Gold Investment Account)
3. UOB Bank (menjual emas fizikal)
3. Kuwait Finance House (KFH Gold Account-i)

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai KFH Gold Account-i maka anda boleh membaca di website KFH disini (klik sini)

Jongkong Emas yang dijual oleh KFH.

KFH menawarkan jongkong emas keluaran Istanbul Altin Rafinerisi – daripada Turki.

KFH_goldbar_front_back
Gambar jongkong emas keluaran Istanbul Altin Rafinerisi

Jongkong emas ini memiliki ketulenan 995.0

Jadi ketulenan jongkong emas ini adalah lebih rendah berbanding jongkong-jongkong emas lain di Malaysia.

(p/s:  Contohnya jongkong PAMP Suisse, Poh Kong Bunga Raya atau Public Gold memiliki ketulenan 999.9)

 KFH_995_goldbar
Jongkong Emas KFH Gold Account-i mempunyai ketulenan 995.0

Harga Emas KFH Gold Account-i

 Harga emas harian KFH Gold Account-i boleh dilihat di dalam laman web KFH.

Alamatnya ialah: http://www.kfhonline.com.my/

 KFH_gold_account

Daripada harga emas tersebut didapati spread diantara harga belian dan jualan adalah RM6 segram.

Selain daripada melihat harga emas, KFH turut meletakkan jadual waktu sembahyang bagi kawasan Kuala Lumpur dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya 🙂

Hehehehe… selain asyik tengok harga emas, diorang nak suruh kita tengok waktu sembahyang jugak 😀

Syarat-syarat membuka akaun KFH Gold Account-i.

Untuk pengetahuan anda semua, saya telah membuka akaun KFH Gold Account-i di KFH cawangan Kuala Lumpur di Etiqa Twins, Jalan Pinang, KL.  Hehehe.. excited nak mencuba.

So saya nak share dengan anda semua pengalaman ini.

kuwait_finance_house

Kebetulan waktu saya sampai kesana, saya sorang ajer customernyer.. so terus dapat layanan dari Pegawai KFH.

Mula-mula kena apply untuk bukak akaun saving. Lepas tu baru apply akaun KFH Gold Investment-i

isi_borang

Bagi akaun individu, anda boleh membuka akaun KFH Gold Account-i dengan minima 10 gram emas.

Anda boleh ambil jongkong emas tersebut kalau mahu tetapi perlu menyimpan minima 2 gram emas di dalam akaun.

(contoh: kalau buka akaun dengan minima 10 gram maka anda boleh keluarkan jongkong emas sebanyak 8 gram sahaja)

Kalau nak tambah lagi pelaburan, anda perlu membeli minimum 5 gram.

Kalau nak jual emas tersebut, anda hanya perlu bawa emas atau statement akaun ke KFH dan jual emas tersebut mengikut harga belian semasa.

Semasa membuka akaun tersebut saya telah meminta untuk mendapat emas fizikal.

Jadi saya diberikan 8 gram jongkong emas (5 gram sekeping dan 1 gram x 3 keping)

8_gram_emas
Ini emas fizikal KFA Gold Account-i (5g x 1 pcs, 1g x 3 pcs)

Penting! Syarat-syarat tambahan KFH Gold Account-i.

Memandangkan jongkong emas yang diberi oleh KFH itu telah di laminate dan tidak boleh dibuka, saya bertanya kepada pegawai KFH samada saya boleh buka sarung laminate emas ini untuk digadaikan ( in case nak rolling duit)

Malangnya saya dimaklumkan bahawa untuk menjual balik jongkong emas ini terdapat beberapa syarat yang dikenakan oleh KFH diantaranya:

1. Sarung plastik jongkong emas ini tidak boleh dibuka
2. Sarungnya tidak boleh calar
3. Sarung plastik emas ini tidak boleh bengkok 

Jika berlaku situasi diatas maka emas ini tidak akan diterima terus oleh KFH.

Pergh… agak malang kerana kita tidak boleh membuat teknik manipulasi emas (seperti teknik Ar-Rahnu untuk mendapat wang daripada emas fizikal).

Jadi, jika anda membuka KFH Gold Account-i, maka anda cuma boleh mendapat keuntungan dengan membeli ketika harga rendah dan menjual semula apabila harga emas naik.

Walaupun saya mendapat emas fizikal, namun tak berapa excited sebab tak boleh nak buka sarung tu.. so confirm tak boleh nak pergi ke Ar-Rahnu jika nak pakai cash 🙁

Cawangan-cawangan Kuwait Finance House Malaysia (KFH).

Jika anda berminat untuk membuka KFH Gold Account-i, maka anda boleh membuka akaun tersebut di semua cawangan KFH di seluruh Malaysia.

Buat masa ini KFH mempunyai cawangan di Kuala Lumpur, Shah Alam, Johor Bharu, Penang, Kelang dan Kuching sahaja. (Klik sini)

So bagi mereka yang tinggal di negeri lain maka susah lah sikit.

Daripada kajian saya, maka saya boleh membuat rumusan berikut.

smiley_good2

Kelebihan KFH Gold Account-i.

1. Produk yang patuh syariah kerana menawarkan emas fizikal kepada pelanggan
2. Harga yang kompetitif (kerana menggunakan emas 995.0)
3. Proses membuka akaun yang mudah dan cepat.
4. Anda boleh menyimpan emas tersebut di bank tanpa sebarang kos penyimpanan.

thumb_down

Kekurangan KFH Gold Account-i

1. Kualiti emas 995.0 berbanding jongkong emas lain di Malaysia yang biasanya
    mempunyai ketulenan 999.9 . 
2. Spread RM5 (sederhana tinggi)
3. Cawangan yang terhad
4. Emas boleh dibeli dan dijual ketika office hour KFH sahaja (9.30 pagi – 4.30 petang)
5. Sarung plastik emas tidak boleh dibuka, tak boleh calar dan tak boleh bengkok.
6. Tak boleh digadaikan kerana emas di laminate, jadi anda tak boleh
    membawa emas tersebut ke Ar-Rahnu jika memerlukan wang.

p.s Jika anda mahu menggunakan teknik Ar-Rahnu bagi menjana keuntungan
    maka anda perlu membeli emas fizikal yang tidak dilaminate contohnya
    UOB gold coin, Syiling Kijang Emas dan emas Public Gold dan Public Dinar.

Kesimpulannya.

First sekali, tahniah saya ucapkan kepada Kuwait Finance House kerana menawarkan KFH Gold Account-i yang mematuhi kehendak syariah. Ia sedikit sebanyak memberikan alternatif kepada rakyat Malaysia untuk membuat pelaburan emas.

Pelancaran produk KFH Gold Account-i ini telah memberikan gambaran yang jelas bahawa trend melabur di dalam emas telah mendapat perhatian institusi perbankan.

Bagi mereka ingin melihat perkembangan harga emas, anda boleh nampak dengan jelas trend kenaikan harga emas sejak 5 tahun kebelakangan ini menjangkau 2.58 kali ganda (kenaikan harga 38.49% setahun).

harga_emas_5_tahun

Ini menyebabkan sebahagian daripada bank-bank tempatan dan bank asing di Malaysia bertindak menawarkan peluang membuat pelaburan emas samada melalui emas fizikal ataupun akaun simpanan pelaburan emas.

 

ebookPesanan saya.

Jika anda masih baru di dalam pelaburan emas dan berminat mengetahui lebih lanjut mengenai pelaburan emas, saya cadangkan anda untuk membaca semua artikel terdahulu saya di dalam blog ini (klik sini)

Jika anda merasakan yang pelaburan emas ini boleh menjana keuntungan untuk anda untuk masa hadapan, saya cadangkan anda untuk mendapatkan e-book saya yang bertajuk “Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas”.

Info-info di dalam ebook ini dijamin akan membantu anda memahami pelaburan emas dan cara-cara menjana keuntungan melalui emas dengan lebih cepat. 

Jika berminat anda boleh dapatkannya disini (klik sini)

Selain itu, anda boleh melanggan newsletter blog jutawanemas secara PERCUMA.

Anda akan menjadi orang pertama mendapat update daripada blog ini. Cuma masukkan emel anda ke dalam kotak di penjuru kanan blog ini. Mudah ajer…

Ok then. Selamat membuat pelaburan emas 😀
.
.

Gold Bar Public Gold Mencipta Rekod “The Malaysia Book Of Record”

Thursday, April 23rd, 2009 |

tn_malaysia_book_of_recordAssalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian? Saya doakan anda sihat sejahtera adanya…

Saya nie baru nak sihat. Rupanya sekarang musim demam.. batuk.. selsema dan sebagainya… kalau anda belum kena.. Alhamdulillah.. kalau baru kena…harap bersabar.. kalau dah pulih.. syukur pada Ilahi 🙂

Baiklah, untuk posting kali ini saya ingin bercerita satu pencapaian pertama di Malaysia oleh Public Gold.

Untuk pengetahuan anda Public Gold telah menjadi syarikat pertama di Malaysia yang mencipta rekod “The Malaysian Book of Record” sebagai:

1. Pengeluar gold bar tempatan pertama mendapat pengiktirafan assayer dari segi ketulenan gold barnya.

Gold bar yang diiktiraf adalah 20 gram, 50 gram dan 100 gram.

Tahniah saya ucapkan kepada Public Gold kerana berjaya mendapat pengiktirafan daripada Malaysia book of Record (klik sini utk melihat gambar sijil)

Mengapa pengiktirafan ketulenan emas penting?

Untuk pengetahuan anda, gold bar yang berjenama kesemuanya diiktiraf oleh Certified Assayer.

Assayer adalah orang yang menguji ketulenan logam berharga. Setelah assayer menjalankan ujikaji terhadap logam berkenaan dan berpuas hati dengan ketulenan berkenaan, maka assayer tersebut akan menandatangani sijil pengesahan ketulenan emas berkenaan.

Contohnya gold bar yang terkenal dan berjenama seperti PAMP Suisse akan mempunyai “Assay Certificate“.

Ini adalah contoh gold bar yang disahkan ketulenannya oleh “Certified Assayer

lady_fortuna
PAMP Suisse lady Fortuna

pamp_tembam
PAMP Suisse dengan pink certificate

credit_suisse
Gold bar Credit Suisse

public_gold_100gram
Sijil ketulenan gold bar Public gold

Dengan adanya “Assay Certificate” maka pembeli boleh merasa yakin dengan kualiti emas yang dibeli.

Teknik Assay Emas

Terdapat beberapa teknik yang digunakan oleh assayer untuk menguji ketulenan emas contohnya Flame Atomic Absorption Spectrometry Technique (bahasa ringkas Fire Assay) dan Induction Couple Plasma, icp-oes or icp-ms.

Untuk gold bar Public Gold, teknik yang digunakan adalah  Flame Atomic Absorption Spectrometry Technique (Fire Assay).

fire_assay

Dalam kaedah ini, sampel gold bar akan diambil, dimasukkan ke dalam ketuhar dan dipanaskan sehingga  1064° C (suhu dimana emas akan melebur).

Kemudian emas yang melebur ini akan diuji ketulenannya dengan proses-proses tertentu.

(saya tak boleh cerita dengan details sebab teknikal sangat). Tapi anda boleh baca tentang fire assay (kat sini)

Tips: Bagaimana kita boleh menguji ketulenan emas?

Bagi orang biasa cara termudah untuk kita mengetahui ketulenan emas ialah dengan menggunakan mesin precious metal tester. Biasanya mesin ini ada di Ar-Rahnu Bank Rakyat, Ar-Rahnu Agro bank atau mana-mana Ar-Rahnu.

precious_metal_tester
Gambar precious metal tester

Contohnya jika anda membeli emas Public Gold dan mahu menguji ketulenannya,

pg_gold_bar_50gram
Gold bar Public Gold 50 gram

Mudah ajer.. bawa gold bar tersebut ke Ar-Rahnu, kemudian cakap macam nie:

“Saya bercadang nak gadai emas nie.. boleh tak encik tolong kira berapa saya boleh dapat?” jadi, pegawai Ar-Rahnu tadi akan uji emas anda dan beritahu ketulenan emas tersebut dan berapa jumlah yang akan anda dapat. Lepas tu kalau tak nak gadai.. just ucap terima kasih dan cakap… “terima kasih ye.. nanti saya fikir dulu…”

Kalau boleh elakkan daripada cakap macam nie:

“Encik, saya nie baru beli emas nie.. entah tulen.. entah tidak…boleh tak encik tolong test emas nie.. tengok tulen ke tak tulen?”

Kalau cakap macam tu.. most likely pegawai Ar-Rahnu akan keberatan nak uji sebab anda bukan nak gadai kat diorang.

Buang masa diorang ajer…

Kesimpulannya.

First sekali saya ingin mengucapkan tahniah kepada Public Gold kerana telah mendapat pengiktirafan daripada The Malaysian Book of Record. Dengan pencapaian ini, ia sedikit sebanyak menaikkan nama Public Gold sebagai pengeluar gold bar yang berkualiti.

Bagi rakyat Malaysia, ia sedikit sebanyak memberikan keyakinan bahawa gold bar Public gold adalah setanding dengan gold bar terkemuka yang lain seperti PAMP Suisse. Jika anda berminat mendapatkan emas Public Gold, anda boleh menghubungi agen Public Gold yang berhampiran dengan tempat anda (klik sini)

Jika anda berminat untuk menjadi agen Public Gold dan menjual gold bar dan dinar keluaran mereka, sila baca kat sini.

Jika ada soalan, anda boleh letakkan di forum jutawanemas.com atau hubungi saya melalui melalui online form ini (klik)

Ok then… Selamat membuat pelaburan emas.

Pengalaman memajak emas di Ar-Rahnu

Wednesday, December 17th, 2008 |

ar-rahnu-public-gold

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian? harap-harap anda akan sihat dan ceria semua.

Nampaknya kita sudah menghampiri hujung tahun 2008. Tak lama lagi tahun 2009 akan tiba.

Jadi marilah kita sama-sama berdoa agar tahun 2009 ini akan membawa lebih banyak keberkatan, kekayaan dan juga kebahagiaan.

Ok! sekarang mari kita bercakap pasal emas pula 🙂

Salah satu kelebihan emas fizikal ialah ianya boleh digadaikan. Dengan kata lain emas ini boleh disandarkan sebagai cagaran untuk mendapatkan pinjaman. Pinjaman ini boleh digunakan samada untuk:

1. Membuat pelaburan jangka pendek yang lebih menguntungkan.
2. Sebab sesak nak pakai duit untuk jangkamasa pendek.

Jadi, bagi pembaca yang nak mengetahui cara-cara menggadai emas, saya akan menceritakan pengalaman saya memajak emas di Ar-Rahnu bank Rakyat dan Ar-Rahnu Agro Bank.

Tapi sebelum itu, mari kita lihat sistem pajak gadai yang terdapat di Malaysia.

Sistem pajak gadai di malaysia.

Untuk pengetahuan anda semua, terdapat 2 sistem pajak gadai di Malaysia iaitu:

1. Sistem pajak gadai konvensional
2. Sistem pajak gadai berkonsep Islam (Ar-Rahnu)

Sistem pajak gadai konvensional biasanya dikuasai oleh orang bukan Islam dan tertakluk kepada Akta Pajak Gadai 1972. Pajak gadai konvensional boleh mengenakan faedah/riba keatas pinjaman sehingga 2% sebulan bagi tempoh maksima pajakan 6 bulan. Maksima pinjaman pula ialah RM5000.00

Saya tiada pengalaman memajak emas di pajak gadai konvensional. Lagipun pajak gadai konvensional menggunakan sistem faedah/riba yang jelas bertentangan dengan Islam.

So saya tak recommend lah….

Sistem pajak gadai berkonsep Islam Ar-Rahnu.

Kebaikan sistem pajak gadai Islam berbanding pajak gadai konvensional ialah:

1. Tidak mengenakan faedah/riba sebaliknya menggunakan konsep upah simpan.
2. Wang lebih gadaian dipulangkan jika emas yang tidak ditebus dilelong.
3. Cas perkhidmatan yang rendah
4. Tiada unsur penipuan semasa membuat penimbangan.
5. Tempoh membayar balik yang munasabah
6. Kalau emas hendak dilelong, notis akan diberikan kepada penggadai.

Di Malaysia, diantara bank yang menawarkan perkhidmatan Ar-Rahnu ialah Bank Rakyat dan Agro Bank.

Memandangkan saya pernah memajak emas di kedua-dua bank, maka saya akan tumpukan kepada bank-bank ini.

1. Ar-Rahnu Bank Rakyat:
Maklumat lanjut tentang skim Ar-Rahnu Bank Rakyat boleh baca kat sini:
http://bankrakyat.com.my/web/guest/arrahnu 

2. Ar-Rahnu Agro Bank:
Maklumat lanjut mengenai skim Ar-Rahnu Agro Bank boleh dibaca kat sini
http://www.agrobank.com.my/article.cfm?id=711

Pengalaman memajak emas di Bank Rakyat.

Saya ada memajak 6 ketul emas PAMP Suisse 100 gram di Bank Rakyat Melaka.

Untuk pengetahuan anda, terdapat 2 jenis rate pajak iaitu barang kemas dan juga gold bar.

Jika anda hendak pajak gold bar, anda perlu membawa sijil gold bar berkenaan atau resit pembelian gold bar tersebut. Tapi untuk barangan kemas, tak perlu bawa sijil.

gold_bar_PAMP_Suisse
Emas PAMP Suisse 100gram yang digadai

Memajak emas di Bank Rakyat sangat mudah.

Dalam 15-20 minit aje dah selesai.

Apa yang perlu dibawa ialah emas dan kad pengenalan.

Kalau ada resit pembelian emas, saya cadangkan anda membawanya. In case pegawai Bank Rakyat minta tengok.

Emas yang biasa digadaikan ialah emas 999 (24K) dan emas 916 (22K)


Pegawai bank akan menguji berat dan ketulenan emas.

Bank Rakyat akan memberi pinjaman 65% daripada nilai keseluruhan emas.

Rate harga emas pula berubah-ubah setiap hari berdasarkan harga emas pasaran.
kalau nak tahu rate, kena telefon atau kunjungi cawangan Ar-Rahnu Bank Rakyat.

Tempoh simpanan ialah 6 bulan. Anda boleh tebus awal kalau nak.
Anda akan dapat diskaun jika menebus awal.

Selepas tempoh 6 bulan, anda boleh terus menyimpan lagi 6 bulan, tapi dengan syarat anda kena jelaskan upah simpan untuk 6 bulan yang terdahulu.

Upah simpan Ar-Rahnu Bank Rakyat

Upah simpan yang dikenakan oleh Bank Rakyat bergantung kepada nilai harga emas yang disimpan ( dipanggil nilai marhum).

Macam kes saya nie, nilai emas (marhum) ialah RM64,500.

Jadi, saya boleh pinjam 65% daripada nilai marhum iaitu bersamaa RM41,900.00

Memandangkan nilai gadaian melebihi RM5000, ia dah masuk kategori Az-Zahab
(Az- Zahab adalah skim lanjutan kepada Ar-Rahnu. Ia menawarkan pembiayaan lebih tinggi dan tempoh bayaran balik lebih lama daripada Skim Pajak Gadai-i Ar-Rahnu. Ar-Rahnu untuk nilai marhum RM5000 ke bawah)

Pengiraan:

Nilai emas yang disimpan = RM64 500.00

Nilai pinjaman yang diberikan  = 65% x RM64 500.00
= RM41 925.00  (dibundarkan jadi RM41 900.00)

Upah simpan = 0.75% x RM64 500.00 (nilai marhum)
= RM483.00 sebulan (tapi kena bayar RM485.08)

Jumlah upah simpan 6 bulan = RM485.08 x 6
= RM2910.45

.


Ini adalah resit pajakan emas di bank Rakyat.

 Kebaikan:

1. Proses gadaian mudah dan cepat
2. Boleh pajak sehingga nilai maksimum RM50,000
3. Bank Rakyat boleh keluarkan terus RM50,00 kepada pemajak
4. Upah simpan dibayar semasa nak tebus emas tersebut

Kelemahan:

1. Emas yang ada gambar binatang dan manusia tak diterima. Ini kerana Ar-Rahnu
ialah produk Islam, jadi ia perlu menepati kehendak syarak.
2. Semakin tinggi nilai gadaian, semakin tinggi rate upah simpan

Pengalaman memajak emas di Agro Bank.

Saya ada memajak emas PAMP Suisse 50gram (plastik biru) dan Kijang Emas 1Oz di Agro Bank Melaka.

Ini kerana Agro Bank boleh menerima gold bar yang ada gambar untuk dipajakkan.


PAMP Suisse 50gram yang digadai

Kijang emas yang digadai

Prosesnya pun mudah juga. Dalam 20 minit selesai urusan mengisi borang dan menguji ketulenan emas. Pegawai Agro Bank meminta saya sertakan resit pembelian emas untuk disimpan.

Bagi Agro Bank, anda boleh memohon untuk mendapat 50% atau 60% atau 70% daripada nilai gadaian.

Semakin tinggi nilai gadaian, maka semakin tinggi upah simpan yang dikenakan kepada penggadai.

Bagi kes saya, saya ambil 70% 🙂

Ini adalah resit gadaian emas Agro Bank


Klik untuk besarkan

 Kebaikan:

1. Emas yang mempunyai gambar haiwan/orang boleh diterima.
2. Nilai gadaian maksimum ialah RM50,000.
3. Boleh gadai dengan nilai 50%, 60% atau 70% dari nilai emas.
4. Upah simpan emas dibayar sewaktu nak tebus emas berkenaan.
5. Proses gadaian yang mudah dan cepat.

Kelemahan:

1. Sehari Agro Bank boleh keluarkan RM10,000 sahaja. Kalau anda nak dapat 50,000
kena berulang-alik ke Agro Bank 5 hari berturut-turut lah..
2. Semakin tinggi nilai gadaian, semakin tinggi upah simpan.

Kesimpulan:
Menyimpan emas memang menguntungkan. Ini kerana nilai emas akan meningkat dalam jangkamasa panjang. Jadi apabila nilainya meningkat, maka nilai gadaian juga akan meningkat. Justeru, jika anda memerlukan wang dengan kadar segera, emas anda boleh digadaikan dengan mudah.

Apa tunggu lagi.. mulakan simpanan emas anda sekarang! untuk long term memang berbaloi 🙂

Lain-lain fakta:

Institusi lain yang menawarkan perkhidmatan Ar-Rahnu (setahu saya):

Jika anda ada sebarang komen, letakkan di bahagian komen. Jika ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pelaburan emas, jemput ke forum jutawanemas.

Sekian terima kasih.

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas