Ebook

Archive for the ‘harga emas’ Category

Kompilasi harga-harga emas di Malaysia.

Tuesday, December 9th, 2008 |

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pertama sekali saya ingin mengucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidiladha kepada semua pembaca yang beragama Islam.

Semoga hari raya ini memberikan erti yang besar untuk kita semua. Mungkin ada yang telah membuat korban, atau berniat nak buat korban tahun depan…. atau mungkin ada yang berniat nak menunaikan haji dalam jangka masa yang terdekat.

Walau apapun niat kita, berdoa dan berusahalah kearah itu… semoga usaha kita akan diberkati dan dimakbulkan oleh Allah SWT.

Baiklah, untuk posting kali ini saya akan letakkan link-link harga-harga emas yang berguna untuk rujukan kita bersama. Ini kerana saya mendapati masih ada pembaca yang masih mencari-cari kat mana nak tengok harga emas.

Pertama sekali, anda kena tahu bahawa harga emas tidak dikawal oleh kerajaaan. Oleh yang demikian harganya berubah-ubah mengikut kehendak penjual emas tersebut.

Harga emas kat Malaysia nie biasanya dikira berdasarkan per gram atau per Troy Oz.
1 Troy Oz adalah bersamaan 31.1 gram. 

Bagi dinar pula, 1 dinar bersamaan 4.25 gram emas 916 (22K).

Link-link harga emas.


1. Harga Harian Syiling Kijang Emas.
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=12&pg=141

.
2. Harga Harian Emas Public Bank Gold Investment Account (GIA)
http://www.pbebank.com/en/en_content/personal/rates/goldinvest.html

3. Harga Emas Public Fine Gold (Public Gold)
http://publicgold.com.my/

4. Harga Dinar Emas Kelantan
http://www.dinarkel.com/

5. Harga Emas UOB Bank
http://www1.uob.com.my/jsp/finance/fin_gold.jsp?func=gold

6. Harga Emas Federation of Goldsmiths And Jewellers Associations Of Malaysia
http://www.fgjam.org.my/


p/s: Kalau anda nak tahu harga emas 916,
anda boleh dapatkan panduan dari website ini.

7. Harga Harian Emas Maybank Gold Saving
http://www.maybank2u.com.my/rates/gold_rates.shtml

8. Harga Dinar Emas IDG
http://www.medinamarket.com/Default.asp

9. Harga Emas dunia (spot gold)
http://www.kitco.com/charts/livegold.html

10. Harga Emas dunia (spot gold) dalam RM/gram
http://goldprice.org/gold-price-malaysia.html

Bacaan berkaitan:

1. Bagaimana mengira harga emas part 1
http://jutawanemas.com/v1/?p=129

2. Cara termudah mengira harga emas part 2
http://jutawanemas.com/v1/?p=614

Jika ada komen, sila letakkan di bahagian komen.

Jika ada pertanyaan, anda boleh kunjungi forum dan berbicara dengan peminat emas yang lain.
Banyak topik dan ilmu pelaburan emas kat sana.

Ok, sekali lagi saya ingin mengucapkan selamat Hari Raya Aidiladha.

Pengiraan Harga Emas Part 2 : cara termudah

Monday, September 15th, 2008 |

Salam sejahtera kepada semua pembaca.

Sekarang saya ingin berkongsi cara termudah mengira harga emas pasaran dunia. Anda boleh menggunakan harga ini sebagai perbandingan dengan harga emas yang dijual di Malaysia.

Saya pernah menulis artikel ini pada bulan 6 yang lalu.
Anda boleh refer kat sini. 

Tapi ada pembaca yang masih memerlukan panduan yang lebih lengkap, so ini adalah artikel part 2 🙂 – Pengiraan harga emas cara termudah.

Dengan ilmu ini anda akan membuat perbandingan harga emas yang dijual oleh bank, kedai emas, Etika Emas, Kedai Emas Poh Kong, Habib Jewel dan sebagainya dengan harga emas dunia.

Pertama sekali anda perlu tahu yang harga harian emas dunia ditetapkan di pasaran emas London. Jadi harga ini akan digunapakai oleh pasaran emas dunia yang lain Seperti New York, Swiss dan Hong Kong.

Daripada harga ini.. maka perdagangan emas dijalankan. Permintaan dan penawaran emas akan menyebabkan berlaku turun naik harga seperti yang dapat dilihat di www.kitco.com

Bagaimana mengira harga emas dunia?

First sekali anda boleh lihat harga emas pasaran London dengan melawati laman web London Bullion Market Association (klik).

So, anda dapat lihat rate harga emas harian untuk pasaran London kat bahagian current statistic:

 Sebelum tu, anda kena tahu beberapa fakta:

1. Harga emas ditetapkan sebanyak 2 kali sehari (AM fixed dan PM fixed)
2. Harga yang dipaparkan adalah untuk 1 Troy Ounce emas (bersamaan 31.10 gram)
3. harga rujukan yang digunakan ialah PM fixed  (bulatan merah)
4. Waktu London dan Malaysia berbeza 7 jam 
    (Malaysia pukul 8 malam – London baru pukul 1 tengahari)

Untuk contoh pengiraan, saya akan gunakan harga USD (refer gambar di atas).

Tarikh: Jumaat 12/9/2008 – London time

Harga ditetapkan ialah USD750.25/ Troy Oz
Jadi untuk tukar kepada harga segram maka:

USD750.25 / 31.10
= USD24.1237 segram

Sekarang kita dah dapat rate dalam USD. Sekarang kita nak kena tukar ke RM pula. So, anda pergi ke laman web http://www.xe.com/ucc/

Pilih convert: USD to Malaysian Ringgit (MYR)

Daripada conversion rate, didapati bahawa harga semasa emas dunia pada 12/9/2008 ialah RM81.99 segram.

Lepas anda dah dapat harga semasa emas dunia, maka anda boleh bandingkan dengan rate emas semasa yang ditawarkan oleh bank atau kedai emas:

Sebagai contoh, Public Bank, Maybank dan UOB Bank. Jom lihat satu persatu:

Maybank:

Rate pada 12/9/2008

1. Rate jualan emas Gold Saving = RM87.75
2. Rate jualan Kijang Emas = RM88.07/gram

Link: http://www.maybank2u.com.my/rates/gold_rates.shtml

Public bank:

Rate pada 12/9/2008

1. Rate jualan: RM85.99 / gram

Link: http://www.pbebank.com/en/en_content/personal/rates/goldinvest.html

UOB Bank pulak..

Rate pada 12/9/2008

hehe.. cuba kira sendiri harga.. saya dah tunjukkan 🙂
p/s: Ini adalah harga emas fizikal.

http://www1.uob.com.my/jsp/finance/fin_gold.jsp?func=gold

Kedai emas Poh Win Melaka pula  (saya survey pada 14/9/2008)

Harga PAMP Suisse 10 gram = RM1190.00 (RM119/gram)
perg!!! mahal…

Oklah! dengan pengetahuan ini, saya berharap anda semua dapat tahu bagaimana mengira harga emas semasa dunia, dan kemudian bandingkan dengan harga emas kat pasaran Malaysia. Jadi ini akan memberikan manfaat kepada anda agar peka dengan harga emas.

Tapi saya ingatkan bahawa harga emas nie bukan harga kawalan. Jadi setiap penjual emas boleh letak harga mengikut kehendak masing-masing. So, sebagai buyer, anda boleh tawar menawar dengan penjual. Takder masalah..

 Ok then, jika ada soalan dan pertanyaan, sila letakkan di bahagian komen. InsyaAllah saya akan cuba menjawab untuk anda.

Sila kunjungi forum jutawanemas.com untuk perbincangan mengenai pelaburan emas. Disana lebih ramai orang dan best kalau nak bincang 🙂

Beli emas sekarang! Harga tengah cantik :)

Friday, September 5th, 2008 |

Salam sejahtera kepada semua pembaca. First sekali saya ingin ucapkan selamat berpuasa kepada Muslimin dan Muslimat sekalian.

Saya pernah membuat ramalan bahawa harga emas akan naik mulai Ogos 2008. Anda boleh refer kat posting saya kat sini. Namun apa yang telah berlaku ialah harga emas beransur-ansur turun daripada 4 Ogos 2008 daripada 890 USD / Oz kepada USD796.05 pada 4 September 2008.

Carta dari www.kitco.com menunjukkan penurunan harga spot gold.

Di Malaysia pula, Harga syiling Kijang Emas 1 Oz pada 4/8/2008 ialah RM3,143 dan harganya pada 4/9/2008 adalah RM2,918 (perbezaan RM225).

Dengan kata lain, harga emas sekarang masih lagi sangat menarik.

Jika anda mempunyai wang, bolehlah membeli emas sekarang.

Soalan.

Adakah anda perlu menunggu lagi sehingga harga turun lebih banyak lagi sebelum membeli?

Jawapan: Saya cadangkan anda jangan menunggu lagi. Kalau ada duit,  beli sahaja emas utk simpanan. Bukan apa, saya dengar banyak komen daripada pembaca blog ini yang mengatakan bahawa sukar mendapat Kijang Emas 1 Oz dan juga Dinar Emas Kelantan sekarang.

 
Gambar: Kijang Emas 1 Oz dan Dinar Emas Kelantan dikatakan sukar didapati sekarang.

 

Betul ker susah nak dapat?

Saya memerlukan respon pembaca semua. Jadi jika anda ada masalah mendapatkan emas-emas nie, sila kongsikan dengan pembaca lain di dalam blog ini. Sila letakkan komen anda.

Terima kasih.

.

Harga emas akan naik bermula Ogos ini?

Monday, August 4th, 2008 |

Salam sejahtera,

ramai yang masih menunggu ilham dan masa yang tepat untuk membeli emas. Jadi di sini saya kongsikan analisis pergerakan harga emas dan ramalan pergerakan harga emas. Mungkin ini dapat membantu anda untuk mengenalpasti masa terbaik untuk membeli emas 🙂

.
Untuk tujuan ini saya telah merujuk kepada artikel daripada laman web www.usagold.com . Pemilik laman web ini ialah Michael J. Kosares

Beliau merupakan penulis buku The ABCs of Gold Investing: How to Protect and Build Your Wealth with Gold“. Saya sendiri membeli dan membaca buku ini.

Bagi beliau, masa terbaik untuk membeli emas ialah daripada bulan Jun dan Julai.
Anda boleh baca artikel berkenaan di http://www.usagold.com/analysis/doldrums-2008.html

Namun bagi saya pula masa terbaik ialah pada awal bulan Ogos (iaitu sekarang).
Saya ada buat analisis saya yang tersendiri.

Mari kita lihat sejarah harga emas daripada tahun 2000 sehingga 2007.

Garisan merah menegak mewakili bulan Ogos
Garisan merah mendatar menunjukkan pergerakan harga daripada Ogos sehingga Disember.

Graf di bawah: Carta harga emas dari tahun 2001 sehingga 2008

 

Daripada graf harga emas sepanjang 7 tahun ini, boleh dikatakan harga akan mula naik dari Ogos sehingga hujung tahun.

Jadi sekarang adalah masa terbaik untuk membeli emas.

Semoga anda kini mendapat ilham.

Ok, saya nak buat survey… penglibatan anda diperlukan 🙂

[poll id=”2″]

 

Disclaimer: Ini adalah ramalan sahaja berdasarkan maklumat lepas.
Ia tidak menjamin prestasi harga emas pada masa hadapan.
Ini sekadar analisis berpandukan sejarah harga emas.

Bacaan berkaitan:

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan
6. Membeli syiling emas/gold bar Public Fine Gold.

Bagaimana mengira harga emas dunia dan Malaysia?

Wednesday, June 25th, 2008 |

Bagaimana cara melihat dan mengira harga emas semasa dunia dan juga Malaysia?

Laman web paling terkenal untuk melihat harga emas semasa dunia ialah di www.kitco.com

bagi pasaran emas New York spot gold, harga emas berubah setiap saat dan setiap minit.

Sebagai contoh, jika anda lihat jadual di bawah,

pada 19 Jun 2008, harga emas di Pasaran Spot Gold New York ditutup pada USD898.00/Oz

1 Oz ( atau Troy Ounce) bersamaan 31.10 gram.

Dengan andaian 1 USD = RM3.25
maka harga emas di pasaran spot gold New york pada 19/6/2008 ialah:

RM2918.50 untuk 1 Oz/31.10 gram
atau bersamaan RM93.84 sen/gram

Memandangkan perbezaan waktu antara Malaysia dan New York, saya akan ambil harga emas Malaysia pada 20/6/2008.

Pada 20/6/2008 – Harga Emas Kijang Emas di laman web Bank Negara Malaysia ialah RM3088.00/Oz.

ini bersamaan RM99.30 per gram.

Pada 20/6/2008 – harga emas bar PAMP Suisse di kedai Emas Poh Win Melaka Mall adalah RM111.00 se gram.

Walaupun berbeza harga sebanyak RM5.46 dan RM17.70 se gram, namun ingin saya nyatakan bahawa harga pasaran Emas dunia New york tidak boleh disamakan dengan harga emas harian Bank Negara atau pun kedai emas di Poh Win di Melaka Mall, Melaka 🙂

Kita boleh anggap harga emas New York Spot Gold adalah lebih kepada harga pengeluar emas.

Harga emas Bank negara pula dikemaskini setiap hari bekerja manakala harga emas di kedai emas Poh Win biasanya dikemaskini seminggu sekali.

Dalam konteks harga emas Malaysia (emas fizikal), kita boleh merujuk kepada 2 website utama bank yang terlibat dengan penjualan emas fizikal iaitu bank Negara Malaysia dan UOB Bank.

1. Laman web Bank Negara malaysia (Kijang Emas price)
di: http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=12&pg=141

2. Laman web UOB Bank (Gold coin dan bullion price)
di: http://www1.uob.com.my/jsp/finance/fin_gold.jsp?func=gold

Jika anda nak tahu harga emas per gram, anda ambil nilai jualan 1 troy ounce/ Oz dan bahagikan dengan 31.10

Ini kerana 1 troy ounce/ Oz bersamaan 31.10 gram.

Contoh:

Harga Emas Aust Nugget UOB Bank 20/6/2008 ialah RM3052.00
Jadi harga emas se gram pada 20/6/208 bersamaan
RM3052/31.10 = RM98.14 se gram.

Soalan: Kenapa harga emas tak sama dari satu institusi dengan institusi lain?

Memandangkan harga emas bukan harga kawalan, memang terdapat perbezaan antara satu institusi dan institusi yang lain. Ini kerana terdapat banyak overhead yang terlibat, contohnya kos insurans, kos simpanan, kos pengangkutan, kos staff, kos operasi dan pengambilan untung.

Justeru, anda akan dapati harga emas di bank negara dan kedai emas tidak sama. Begitu juga harga semasa emas bagi institusi Ar-Rahnu seperti Bank Rakyat dan Agrobank. Mereka mempunyai harga harian sendiri. Kalau nak tahu harga harian mereka, kena telefon ke bank berkenaan.

Bagi kes Gold Saving Passbook (samada Maybank atau Public bank), anda akan dapati harga emas yang dipaparkan adalah lebih rendah dari emas fizikal. ini kerana gold saving passbook tak deal dengan emas fizikal, cuma nilai emas sahaja. Jadi kos seperti insurans, simpanan, pengangkutan tiada atau minimum.

Ok, itu sahaja. Semoga anda lebih memahami tentang bagaimana menyemak / mengira harga emas dunia dan di Malaysia.

Bacaan berkaitan:

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan


syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas