Ebook

Archive for the ‘how to start?’ Category

Bagaimana saya nak mulakan pelaburan emas?

Sunday, August 3rd, 2008 |

Salam sejahtera pembaca semua.

Saya seringkali menerima pertanyaan daripada pembaca blog jutawanemas.com bertanya tentang pelaburan emas manakah yang terbaik.

Memandangkan tiada jawapan yang khusus untuk soalan ini, maka saya berikan panduan umum berkenaan pelaburan emas yang baik/sesuai untuk anda. Harap-harap lepas nie terjawablah semua persoalan anda 🙂

Antara persoalan-persoalan yang perlu anda ketahui sebelum membeli emas/membuat pelaburan emas ialah samada anda suka emas fizikal atau tidak? Modal anda besar atau kecil? Ada masalah menyimpan tak?

Posting ini adalah panduan asas semata-mata, anda boleh ubahsuai mengikut aspek-aspek lain seperti jarak institusi jualan emas tersebut dengan tempat anda, cara pembayaran samada cash atau credit card etc, modal anda, kemudahan menyimpan emas dan sebagainya.

1. Panduan pertama: Emas fizikal atau bukan fizikal?

Jawapan: Kalau anda suka emas fizikal dan tak ada masalah untuk menyimpan, maka pelaburan terbaik untuk anda ialah:

1. Syiling emas
2. gold bar.

Jika susah nak simpan, maka saya cadangkan anda buka akaun simpanan gold saving Public Bank atau Maybank.

Pilihan pertama – Syiling Kijang Emas (1 Oz)
Sebab: Modal yang tidak tinggi, kualiti emas 999.9, mudah dibeli dan dijual balik.


Syiling Kijang Emas
.

Pilihan kedua – Syiling emas UOB bank (1 Oz) .
Anda boleh membeli mana-mana syiling-syiling emas ini samada:

– Canadian gold Maple Leave
– Australian Nugget
– Singapore gold coin


Syiling-syiling emas yang dijual UOB Bank
 
 
 

Pilihan ketiga:
a) Syiling Emas/gold Bar Public Gold
b) gold bar (PAMP Suisse atau Poh Kong Bunga Raya)

Sebab: Kualiti emas 999.9 (24K)
Bagi gold bar PAMP pula, ia jenama yang terkenal di seluruh dunia.
Mudah diperolehi di kedai emas.


Syiling emas Public Gold 50 gram (24K)
.
.

Gold bar Public Gold 20 gram dan 50 gram (24K)

 

 
.
Ini gambar PAMP Suisse gold bar:
.
 
.
 

gambar gold bar Poh Kong Bunga Raya
. 
Pilihan keempat- Dinar Emas Kelantan (1 Dinar)
Sebab: Kos yang murah, kualiti emas 22K. Mudah dibeli dan dijual.
.
Gambar Dinar Emas Kelantan
.


p/s: Kalau anda minat emas fizikal tapi modal anda kecil,
saya cadangkan anda beli Dinar Emas Public Gold/Kelantan sebagai pilihan pertama. .

.

2. Anda tak minat emas fizikal atau risau nak simpan emas.

Jawapan: Kalau anda tak minat emas fizikal atau risau emas hilang, saya nasihatkan anda membuka akaun simpanan emas.

Terdapat 2 jenis akaun simpanan emas yang terdapat di malaysia iaitu:

1. Public Bank Gold Investment Account
2. Maybank Gold Saving Passbook Account

Pilihan pertama – Public Bank gold saving passbook.
Kebaikan: Harga Harga jual beli yang rendah (beza RM3.00)

Pilihan kedua – Maybank Gold saving passbook
p/s: Harga jual beli Maybank adalah lebih tinggi berbanding Public Bank.

Posting ini hanyalah panduan semata-mata. Anda boleh ubahsuai mengikut citarasa dan kemudahan anda. No problem. Kalau ada persoalan, maka letakkan soalan anda di forum jutawanemas atau pada ruangan komen kat bawah. InsyaAllah saya akan cuba bantu.

Sekarang nie saya nak buat survey sikit, saya minta semua pembaca ambil bahagian dalam survey nie ok!

[poll id=”1″]

p/s: Kongsikan maklumat mengenai pelaburan emas dengan rakan-rakan anda. Beritahu mereka tentang website jutawanemas.com ini. Ajak mereka vote sekali kat sini. Kita tengok pandangan orang Malaysia pasal pelaburan emas nie 🙂

Bacaan berkaitan:

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan
6. Membeli syiling emas/gold bar Public Fine Gold.

 

 

Buat loan bank untuk beli Emas. Untung ke?

Wednesday, July 23rd, 2008 |

Antara soalan-soalan cepu emas yang saya selalu terima melalui emel ialah:

“Saya berminat nak membeli emas, tapi sekarang modal tak der lagi.
Cammana kalau saya buat loan bank? ok ke?

So saya akan memberikan jawapannya di dalam posting ini 🙂

Untuk orang yang nak buat pinjaman bank, ini jer petuanya…

Pinjaman yang baik ialah pinjaman yang menyebabkan anda menjadi bertambah kaya
Pinjaman yang buruk ialah pinjaman yang menyebabkan anda bertambah miskin.

Mudah kan?

Sebelum anda buat pinjaman bank, cuba buat kira-kira sket, tanya diri sendiri.
“Adakah aku akan bertambah kaya dengan loan nie? Atau bertambah beban nak bayar installment bulanan?”

Selepas itu baru anda akan sedar bahawa pinjaman ini baik untuk kesihatan kewangan anda atau sebaliknya.

Ok, berbalik pada cerita buat pinjaman untuk membeli emas. Di sini adalah analisis saya berdasarkan data yang sebenar..

Pada Mei 2002 jika anda buat personal loan Bank Rakyat sebanyak RM10,000 selama 5 tahun maka anda perlu bayar RM227 sebulan bermula Jun 2002 sampai April 2007.

Jadi jumlah bayaran kepada bank selama 5 tahun ialah RM13,620.00

Bank akan dapat untung sebanyak RM3620.00 (bersamaan 36.30%) selepas 5 tahun.

Katakan dengan loan RM10,000 semuanya anda beli syiling Kijang Emas 1 Oz (2 Mei 2002)

.
Harga Kijang Emas 1 Oz ketika itu ialah RM1244.00 (semak kat sini)

Jadi anda dapat beli 8 Keping Kijang Emas 1 Oz 🙂


Bila loan anda dah selesai bayar pada April 2007, nilai Kijang Emas 1 Oz itu telah naik menjadi RM2351.00 (2/4/2007).

Dengan kata lain, setelah 5 tahun Kijang Emas anda sebanyak 8 keping itu berharga RM2351.00 x 8 = RM18,808!

Kalau anda jual semua syiling Kijang Emas tersebut pada 2/4/2007, maka keuntungan bersih anda ialah RM5188.00!

Anda untung 51.88% 🙂

Katakan anda tak nak jual Kijang Emas tersebut dan masih memegang sehingga hari ini (23/7/2008).

Berapa untungnyer? Jom kira…

Harga Kijang Emas pada 22/7/2008 ialah RM3208.00 seunit
Jadi RM3208.00 x 8 keping = RM25,664.00!!

.

Keuntungan bersih anda ialah RM12,044!!
dalam masa 6 tahun (bersamaan 120%)

Kesimpulannya…

Saya dapat simpulkan bahawa pinjaman bank yang digunakan untuk membeli emas mampu memberikan pulangan yang menarik. So, betullah orang tua-tua cakap. Beli emas nie tak rugi…

Ok, apa tunggu lagi… buat loan bank dan beli emas 🙂
Jangan pinjam along dah ler…

Disclaimer: Walaupun data yang saya gunakan disini adalah data sebenar,
tapi saya tak dapat menjamin kenaikan harga emas pada masa hadapan.
Ini adalah panduan semata-mata.
Kalau anda nak buat loan, terpulanglah pada anda.
Saya cuma berkongsi ilmu :)
.

Bacaan lain berkaitan pelaburan emas di Malaysia.

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan
6. Membeli syiling emas/gold bar Public Fine Gold.

Dah start menyimpan emas ke belum?

Monday, July 14th, 2008 |

Nampaknya ramai rakyat Malaysia yang mencari-cari info berkenaan pelaburan emas di Malaysia. Dengan membaca maklumat dalam blog ini, anda akan terbuka minda untuk memulakan pelaburan emas anda. Bukan setakat bercerita, saya terangkan sekali cara-caranya, kebaikan, keburukan dan lain-lain. Kalau ada soalan, boleh emel kepada saya di admin@jutawanemas.com atau gunakan contact form kat atas tu.

.Jadi pembaca sekalian, ilmu anda dah ada… bila nak start?

.Ingat. ilmu yang tidak diamalkan samalah seperti pokok tidak berbuah. Sia-sia.

Jangan ulangi kesilapan saya!

Pada Disember 2005, saya telah membeli majalah Personal Money. Majalah nie memang bagus kerana banyak aspek pengurusan kewangan di dalamnya.

Tajuk utama edisi Disember 2005 ialah Gold Shines Again.

Antara artikel yang dimuatkan ialah:

1. Why investor should still consider this precious metal (gold) for their portfolios despite soaring prices.

2. The gold dinar alternative, and other option for investing in gold.

Dengan kata lain, sejak Disember 2005 saya telah tahu mengenai kelebihan membeli dan menyimpan emas.

.Kesilapan saya?

Buat tak tahu, tidak beli emas dan biarkan maklumat berharga ini begitu sahaja.

Pada tahun 2008, hasil daripada program seminar Dinar dan Dirham di Universiti Multimedia Melaka, saya tersedar. Alamak! ruginyer tak beli emas awal-awal. Jadi saya pun buat research habis-habisan… saya kaji tentang pelaburan emas di malaysia, Singapore dan USA.

Dengan ilmu yang saya ada nie, saya mulakan aktiviti membeli emas dan menyimpan emas. Saya juga berniat nak sebarkan perkara nie kepada anda semua. Sebab tu terhasil laman web www.jutawanemas.com nie 🙂

Walau apapun, peristiwa yang dah lepas tu kira dah lepas lah… yang penting apa yang akan datang. Dengan ketidakstabilan ekonomi US, kebanjiran dollar di pasaran dunia serta peningkatan hutang US yang terlalu banyak menyebabkan US Dollar kehilangan nilainya. Jadi untuk langkah keselamatan, pelabur kini beralih kepada emas.

Portfolio emas saya.

Sekadar nak berkongsi, kalau anda baca blog nie dari awal artikel sampai ke ke akhir anda akan mendapati bahawa saya mencadangkan anda membeli:

1. syiling emas (cth. Kijang Emas, Maple Gold coin etc.)
2. emas jongkong (dipanggil bullion) 24K ( 999.9) minima 1 Oz

Kalau modal kecil anda boleh beli dinar emas Kelantan dan diikuti oleh gold saving passbook Public Bank dan Maybank.

 Saya lebih prefer emas fizikal berbanding kaedah gold saving. Ini kerana emas fizikal boleh digadai kalau nak pakai duit sedangkan emas gold saving passbook perlu dijual kalau nak pakai duit.

Setakat hari ini, saya telah memiliki:

1. Beberapa ketul Emas jongkong (Bullion) PAMP Suisse 100 gram yang dibeli melalui Etika Emas Estet Sdn Bhd.

2. Emas jongkong (bullion) PAMP Suisse 50 gram dan 31.10 gram
(beli kat kedai emas Poh Win)

3. Seekor Kijang Emas 1 Oz (31.10 gram) (beli kat Maybank) 🙂

Saya belum lagi membeli dinar emas kelantan dan dinar emas Islamic Mint. Sebabnya dinar emas Kelantan nie jauh dari tempat saya dan dinar emas Islamic Mint nie tinggi sangat perbezaan harga belian dan jualannya.

Jadi apa tunggu lagi? mulakan koleksi emas anda sekarang.

Gerenti tak menyesal 🙂

.

p/s: Nak minta tolong sikit boleh? kalau boleh tolong kongsikan ilmu ini bersama rakan-rakan anda. Beritahu tentang www.jutawanemas.com ini kepada mereka. Semoga rakan-rakan anda memperolehi manfaat dari maklumat ini.

..
Bacaan lain berkaitan pelaburan emas di Malaysia.

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan


.

Bagaimana membuat pelaburan Emas di Malaysia

Saturday, June 21st, 2008 |

Panduan Pelaburan Emas di Malaysia di www.JutawanEmas.com

Emas merupakan pelaburan yang amat baik untuk jangkamasa sederhana dan panjang.

Ini kerana nilai emas sentiasa meningkat dari tahun ke tahun.

Sebagai contoh,

harga untuk 1 ounce (31.10 gram) syiling Kijang Emas pada:

>> 18/7/2001 ialah RM1082.00
>> 7/6/2008 ialah RM3048.00 !!!

Ini adalah kenaikan sebanyak 181.70% dalam masa 7 tahun.
atau purata pulangan 25.95% setahun!!

Namun tahukah anda bagaimanakan cara untuk anda membuat pelaburan emas di negara kita? apakah pelaburan yang terbaik? dimana mendapatkannya? blog Jutawanemas.com akan menjawab persoalan ini untuk anda.

Saya akan membuat analisa dari masa ke semasa tentang kebaikan/keburukan dan perkembangan emas di Malaysia.

Terdapat beberapa cara membuat pelaburan emas di Malaysia.

Antaranya ialah:

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan



Saya akan menghuraikan secara terperinci satu persatu peluang pelaburan emas ini dari masa ke semasa. Semoga ia dapat memberikan panduan kepada anda bagaimana membuat pelaburan emas.

.

Pesanan 1: Jangan lupa untuk melanggan newsletter JutawanEmas.com Blog ini sentiasa diupdate dengan panduan dalam pelaburan emas. Pastikan anda menjadi orang pertama mendapat update. Cuma masukkan email anda didalam kotak sebelah kanan laman web ini 🙂

.

Pesanan 2: Nantikan kemunculan ebook saya yang bertajuk “Peluang Pelaburan Emas di Malaysia – Bagaimana membuat pelaburan emas yang menguntungkan” .
Ianya mengandungi panduan, fakta-fakta, tips berkenaan pelaburan emas. ianya adalah PERCUMA!!
Semoga ia akan membantu anda mendapatkan kekayaan sebenar .

.

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas