Ebook

Archive for the ‘Kijang Emas’ Category

Buat loan bank untuk beli Emas. Untung ke?

Wednesday, July 23rd, 2008 |

Antara soalan-soalan cepu emas yang saya selalu terima melalui emel ialah:

“Saya berminat nak membeli emas, tapi sekarang modal tak der lagi.
Cammana kalau saya buat loan bank? ok ke?

So saya akan memberikan jawapannya di dalam posting ini ๐Ÿ™‚

Untuk orang yang nak buat pinjaman bank, ini jer petuanya…

Pinjaman yang baik ialah pinjaman yang menyebabkan anda menjadi bertambah kaya
Pinjaman yang buruk ialah pinjaman yang menyebabkan anda bertambah miskin.

Mudah kan?

Sebelum anda buat pinjaman bank, cuba buat kira-kira sket, tanya diri sendiri.
“Adakah aku akan bertambah kaya dengan loan nie? Atau bertambah beban nak bayar installment bulanan?”

Selepas itu baru anda akan sedar bahawa pinjaman ini baik untuk kesihatan kewangan anda atau sebaliknya.

Ok, berbalik pada cerita buat pinjaman untuk membeli emas. Di sini adalah analisis saya berdasarkan data yang sebenar..

Pada Mei 2002 jika anda buat personal loan Bank Rakyat sebanyak RM10,000 selama 5 tahun maka anda perlu bayar RM227 sebulan bermula Jun 2002 sampai April 2007.

Jadi jumlah bayaran kepada bank selama 5 tahun ialah RM13,620.00

Bank akan dapat untung sebanyak RM3620.00 (bersamaan 36.30%) selepas 5 tahun.

Katakan dengan loan RM10,000 semuanya anda beli syiling Kijang Emas 1 Oz (2 Mei 2002)

.
Harga Kijang Emas 1 Oz ketika itu ialah RM1244.00 (semak kat sini)

Jadi anda dapat beli 8 Keping Kijang Emas 1 Oz ๐Ÿ™‚


Bila loan anda dah selesai bayar pada April 2007, nilai Kijang Emas 1 Oz itu telah naik menjadi RM2351.00 (2/4/2007).

Dengan kata lain, setelah 5 tahun Kijang Emas anda sebanyak 8 keping itu berharga RM2351.00 x 8 = RM18,808!

Kalau anda jual semua syiling Kijang Emas tersebut pada 2/4/2007, maka keuntungan bersih anda ialah RM5188.00!

Anda untung 51.88% ๐Ÿ™‚

Katakan anda tak nak jual Kijang Emas tersebut dan masih memegang sehingga hari ini (23/7/2008).

Berapa untungnyer? Jom kira…

Harga Kijang Emas pada 22/7/2008 ialah RM3208.00 seunit
Jadi RM3208.00 x 8 keping = RM25,664.00!!

.

Keuntungan bersih anda ialah RM12,044!!
dalam masa 6 tahun (bersamaan 120%)

Kesimpulannya…

Saya dapat simpulkan bahawa pinjaman bank yang digunakan untuk membeli emas mampu memberikan pulangan yang menarik. So, betullah orang tua-tua cakap. Beli emas nie tak rugi…

Ok, apa tunggu lagi… buat loan bank dan beli emas ๐Ÿ™‚
Jangan pinjam along dah ler…

Disclaimer: Walaupun data yang saya gunakan disini adalah data sebenar,
tapi saya tak dapat menjamin kenaikan harga emas pada masa hadapan.
Ini adalah panduan semata-mata.
Kalau anda nak buat loan, terpulanglah pada anda.
Saya cuma berkongsi ilmu :)
.

Bacaan lain berkaitan pelaburan emas di Malaysia.

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan
6. Membeliย syiling emas/gold bar Public Fine Gold.

Dah start menyimpan emas ke belum?

Monday, July 14th, 2008 |

Nampaknya ramai rakyat Malaysia yang mencari-cari info berkenaan pelaburan emas di Malaysia. Dengan membaca maklumat dalam blog ini, anda akan terbuka minda untuk memulakan pelaburan emas anda. Bukan setakat bercerita, saya terangkan sekali cara-caranya, kebaikan, keburukan dan lain-lain. Kalau ada soalan, boleh emel kepada saya di admin@jutawanemas.com atau gunakan contact form kat atas tu.

.Jadi pembaca sekalian, ilmu anda dah ada… bila nak start?

.Ingat. ilmu yang tidak diamalkan samalah seperti pokok tidak berbuah. Sia-sia.

Jangan ulangi kesilapan saya!

Pada Disember 2005, saya telah membeli majalah Personal Money. Majalah nie memang bagus kerana banyak aspek pengurusan kewangan di dalamnya.

Tajuk utama edisi Disember 2005 ialah Gold Shines Again.

Antara artikel yang dimuatkan ialah:

1. Why investor should still consider this precious metal (gold) for their portfolios despite soaring prices.

2. The gold dinar alternative, and other option for investing in gold.

Dengan kata lain, sejak Disember 2005 saya telah tahu mengenai kelebihan membeli dan menyimpan emas.

.Kesilapan saya?

Buat tak tahu, tidak beli emas dan biarkan maklumat berharga ini begitu sahaja.

Pada tahun 2008, hasil daripada program seminar Dinar dan Dirham di Universiti Multimedia Melaka, saya tersedar. Alamak! ruginyer tak beli emas awal-awal. Jadi saya pun buat research habis-habisan… saya kaji tentang pelaburan emas di malaysia, Singapore dan USA.

Dengan ilmu yang saya ada nie, saya mulakan aktiviti membeli emas dan menyimpan emas. Saya juga berniat nak sebarkan perkara nie kepada anda semua. Sebab tu terhasil laman web www.jutawanemas.com nie ๐Ÿ™‚

Walau apapun, peristiwa yang dah lepas tu kira dah lepas lah… yang penting apa yang akan datang. Dengan ketidakstabilan ekonomi US, kebanjiran dollar di pasaran dunia serta peningkatan hutang US yang terlalu banyak menyebabkan US Dollar kehilangan nilainya. Jadi untuk langkah keselamatan, pelabur kini beralih kepada emas.

Portfolio emas saya.

Sekadar nak berkongsi, kalau anda baca blog nie dari awal artikel sampai ke ke akhir anda akan mendapati bahawa saya mencadangkan anda membeli:

1. syiling emas (cth. Kijang Emas, Maple Gold coin etc.)
2. emas jongkong (dipanggil bullion) 24K ( 999.9) minima 1 Oz

Kalau modal kecil anda boleh beli dinar emas Kelantan dan diikuti oleh gold saving passbook Public Bank dan Maybank.

ย Saya lebih prefer emas fizikal berbanding kaedah gold saving. Ini kerana emas fizikal boleh digadai kalau nak pakai duit sedangkan emas gold saving passbook perlu dijual kalau nak pakai duit.

Setakat hari ini, saya telah memiliki:

1. Beberapa ketul Emas jongkong (Bullion) PAMP Suisse 100 gram yang dibeli melalui Etika Emas Estet Sdn Bhd.

2. Emas jongkong (bullion) PAMP Suisse 50 gram dan 31.10 gram
(beli kat kedai emas Poh Win)

3. Seekor Kijang Emas 1 Oz (31.10 gram) (beli kat Maybank) ๐Ÿ™‚

Saya belum lagi membeli dinar emas kelantan dan dinar emas Islamic Mint. Sebabnya dinar emas Kelantan nie jauh dari tempat saya dan dinar emas Islamic Mint nie tinggi sangat perbezaan harga belian dan jualannya.

Jadi apa tunggu lagi? mulakan koleksi emas anda sekarang.

Gerenti tak menyesal ๐Ÿ™‚

.

p/s: Nak minta tolong sikit boleh? kalau boleh tolong kongsikan ilmu ini bersama rakan-rakan anda. Beritahu tentang www.jutawanemas.com ini kepada mereka. Semoga rakan-rakan anda memperolehi manfaat dari maklumat ini.

..
Bacaan lain berkaitan pelaburan emas di Malaysia.

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan


.

Membeli syiling Kijang Emas

Wednesday, June 18th, 2008 |

Tahukah anda, antara pelaburan emas fizikal yang termudah di Malaysia adalah membeli syiling emas Kijang Emas?

Pada 9/6/2008 saya ada membeli syiling Kijang Emas ini (1Oz). Jadi saya ingin berkongsikan pengalaman bagaimana anda boleh membeli wang syiling Kijang Emas ini.

Sebelum itu, Kijang Emas nie apa ya?

Jawapan: Kijang Emas adalah wang syiling emas rasmi Malaysia dan dikeluarkan oleh Royal Mint of Malaysia. utk bacaan lanjut, lihat di sini http://en.wikipedia.org/wiki/Kijang_Emas

Ianya terdapat di dalam 3 saiz iaitu 1 Oz, 1/2 Oz dan 1/4 Oz ( 1 Oz = 31.1 gram). Ketulenan emasnya ialah 24K (999.9)

Bagaimana membeli Syiling Kijang Emas?

1. Kijang Emas dijual di Maybank cawangan tertentu sahaja (tengok bawah)
2. Bawa duit yang mencukupi sebab kena bayar cash.
3. Bawa IC sebab pembelian akan direkodkan dan anda diberi sijil pembelian.

Gambar: Sijil belian Kijang Emas

p/s: Tidak ada had limit untuk anda membeli Kijang Emas. kalau ada stok, Maybank akan jual.

Gambar: Cawangan Maybank yang menjual Kijang Emas

ย 

Apakah kebaikan membeli Kijang Emas ini?

1. harga yang agak rendah kerana terdapat dalam 3 saiz iaitu 1 troy ounce, 1/2 troy ounce dan 1/4 troy ounce. Syiling termahal pun cuma 1 Oz (31.10 gram, harga RM3000 ++). Tapi kalau nak tengok harga harian Kijang Emas, boleh lawati laman web Bank Negara malaysia di http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=12&pg=141

2. Syiling ini ketulenannya ialah 999 (24 Karat). Jadi mutu emasnya terbaik.

3. Anda boleh membeli syiling Kijang Emas ini di Maybank, tapi cawangan tertentu sahaja. Jangan lupa bawa IC. Di Melaka ia cuma dijual di Maybank Main, jalan Hang Tuah.

Untuk mengetahui cawangan-cawangan Maybank lain yang menjual Kijang Emas sila rujuk link ini:

http://www.maybank2u.com.my/promotions/goldcoin.shtml#

4. Syiling ini boleh dijual semula kepada Maybank pada harga semasa ditolak antara 3.15% dan 3.20% (utk 1 Troy Ounce) . Ini boleh dikatakan rendah berbanding kedai emas yang biasanya menolak 10% – 15% daripada harga emas semasa. So dah untung.

5. Syiling ini boleh bawa ke pajak gadai kalau tak ada duit ๐Ÿ™‚ anytime

Antara kelemahan membeli syiling Kijang Emas.

1. Kena bayar cash ( kalau kat kedai emas biasa boleh beli pakai kredit card)

2. Nak kena pergi Maybank awal-awal pagi. Kalau kat Melaka nie staff Maybank minta datang sebelum 12 tengahari.

3. Maybank punyalah sibuk… saya kena tunggu sejam, baru dapat beli.

4. Maybank staff akan beritahu yang syiling nie kena jaga elok-elok. tak boleh bengkok atau terguris sewaktu nak jual balik. kalau bengkok, mungkin Maybank tak akan beli balik. Lagi satu, jangan lupa bawa resit asal sewaktu anda membeli Kijang Emas ini sewaktu hendak menjual balik syiling ini.

Rasanya itu sahaja kelebihan/kelemahan yang saya dapat kenalpasti.

Sekarang, mari kita lihat harga syiling Kijang Emas (1 troy ounce) sewaktu dilancarkan pada 18/7/2001 sehingga 17/6/2008 ( dekat 7 tahun).

18/7/2001 – harganya ialah RM1082.00
sekarang 17/6/2008 – harganya ialah RM3048.00 !!!

Kenaikan 181.70% !!!
Purata kenaikan setahun : 25.95% !!!

Bandingkan dengan ASB ( Antara 8.5% ke 9.00 % setahun )

Amacam? nak beli emas tak??

By the way, ini gambar syiling Kijang Emas saya (Klik untuk besarkan) ๐Ÿ™‚

a) Ini adalah Kijang Emas dalam bungkusannya:

2) Ini gambar Syiling Kijang Emas yang saya buka.

ย 

Bacaan berkaitan.

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
3. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
4. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan
5. Membeli syiling emas/gold bar Public Fine Gold.

.

.

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas