Ebook

Archive for the ‘pelaburan emas’ Category

Membeli emas fizikal daripada UOB Bank

Sunday, June 22nd, 2008 |

Untuk pengetahuan anda UOB Bank ada menyediakan perkhidmatan menjual emas fizikal ( gold bullion dan syiling emas).

Maklumat berkenaan boleh didapati daripada laman web UOB Bank.

http://www1.uob.com.my/business/GMIM/GMIM_pga.html

Saya telah membuat artikel panjang lebar mengenai UOB tetapi telah diminta agar mengeluarkan artikel tersebut daripada blog ini:

Jadi, bagi mereka yang berminat, sila baca info kat website UOB sendiri.

thank you.

Membeli emas fizikal di kedai emas

Sunday, June 22nd, 2008 |

Salah satu cara termudah membeli emas ialah dengan membeli di kedai emas yang berhampiran di tempat anda. Mudah kan?

Saya sendiri ada membeli emas dengan cara ini. Jadi saya ingin berkongsi tips bagaimana membeli emas di kedai emas.

Namun ada beberapa perkara penting yang perlu diambil kira sebelum anda membeli emas di kedai berkenaan.

1. Pertama sekali, disarankan anda membeli emas di kedai emas yang terkemuka contohnya Poh Kong, K.M Oli Mohamed dan Habib Jewel. Ini memudahkan anda untuk menjual kembali emas berkenaan pada masa depan.

Kat Melaka nie saya pergi beli emas di Kedai Emas Poh Win, kat Melaka Mall.

Cuma 5 minit driving dari rumah saya.
Yang bestnyer kat situ ada jual PAMP Suisse gold bar.

2. Untuk tujuan pelaburan, emas itu mestilah gold bar 24Karat @ emas 999.
Jangan beli barang kemas. Ini kerana barang kemas harganya lebih tinggi sebab pertukangan + keuntungan kedai.

Contoh gold bar yang lain ialah PAPM Suisse (terkenal). Bukan semua kedai emas menjual gold bar. Kalau kedai emas tersebut tidak menjual gold bar, pergilah ke kedai emas lain.

Contoh gold bar terbaik: PAMP Suisse gold bar. Saya recommend gold bar ini untuk tujuan simpanan.
.

Kedai emas Poh Kong ada menjual gold bar keluaran mereka sendiri.
Namanya Bunga Raya gold bar.

Gambar: Ini adalah gold bar Poh Kong Bunga Raya. Klik untuk besarkan
.

3. Tanya kedai emas berkenaan samada mereka akan membeli balik emas tersebut dimasa hadapan. Biasanya kedai emas akan meminta anda untuk membawa balik resit jualan asal bila anda mahu menjual.

4. Tanya berapa jumlah potongan yang akan mereka tolak apabila anda menjual emas kembali. Biasanya potongan adalah lingkungan 10% ke 15%.

5. Tanya kedai berkenaan adakah ada tambahan potongan jika ketul emas berkenaan terguris atau bengkok.

6. Jika anda nak beli dengan kredit card, tanya berapa surcharge yang kena tambah, biasanya 2%

Bila anda sudah mendapat jawapan-jawapan ini, maka anda boleh membuat keputusan samada nak membeli di situ atau pergi ke kedai lain.

Kebaikan membeli di kedai emas.

1. Kedai emas biasanya senang nak cari dan berdekatan dengan tempat tinggal anda. Berbeza dengan pembelian syiling emas Kijang Emas yang cuma boleh dibeli di Maybank cawangan tertentu sahaja.

2. Boleh beli after office hour. Tak seperti membeli emas di bank yang opis hournya dari jam 9.00 pagi sehingga 4 petang, kedai emas kadang-kadang buka sampai pukul 10 malam.

3. Boleh beli pakai emas kat sana pakai kad kredit. So mudah sket kalau takder cash in hand 🙂 kalau nak beli emas kat bank kena pakai cash.

4. Dapat emas fizikal. Boleh pegang. seronok. Boleh gi gadai kalau sesak-sesak nak pakai duit 🙂

5. kalau pandai tawar menawar, boleh dapat diskaun sket.

Antara Kelemahan beli emas di kedai emas.

1. Kalau beli kat kedai emas yang tak de brand name, mungkin dia akan tutup dan pergi ke tempat lain. Nanti susah nak jual balik.

2. Harga akan dipotong antara 10% ke 15% daripada harga semasa. Berbanding Kijang Emas yang cuma ditolak 3.1% – 3.2%.

Jadi itu sahaja yang saya dapat ceritakan berkenaan belian emas di kedai.

Semoga anda memperolehi manfaat dan akan memulakan simpanan emas anda sekarang.

Bacaan berkaitan:

1. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
2. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
3. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
4. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan
5. Membeli syiling emas/gold bar Public Fine Gold.


Pesanan: Jangan lupa untuk melanggan newsletter JutawanEmas.com Blog ini sentiasa diupdate dengan panduan dalam pelaburan emas. Pastikan anda menjadi orang pertama mendapat update. Cuma masukkan email anda didalam kotak sebelah kanan laman web ini 🙂

.

Nantikan kemunculan ebook saya yang bertajuk “Peluang Pelaburan Emas di Malaysia – Bagaimana membuat pelaburan emas yang menguntungkan” .
Ianya mengandungi panduan, fakta-fakta, tips berkenaan pelaburan emas. ianya adalah PERCUMA!!
Semoga ia akan membantu anda mendapatkan kekayaan sebenar .
.
.

Bagaimana membuat pelaburan Emas di Malaysia

Saturday, June 21st, 2008 |

Panduan Pelaburan Emas di Malaysia di www.JutawanEmas.com

Emas merupakan pelaburan yang amat baik untuk jangkamasa sederhana dan panjang.

Ini kerana nilai emas sentiasa meningkat dari tahun ke tahun.

Sebagai contoh,

harga untuk 1 ounce (31.10 gram) syiling Kijang Emas pada:

>> 18/7/2001 ialah RM1082.00
>> 7/6/2008 ialah RM3048.00 !!!

Ini adalah kenaikan sebanyak 181.70% dalam masa 7 tahun.
atau purata pulangan 25.95% setahun!!

Namun tahukah anda bagaimanakan cara untuk anda membuat pelaburan emas di negara kita? apakah pelaburan yang terbaik? dimana mendapatkannya? blog Jutawanemas.com akan menjawab persoalan ini untuk anda.

Saya akan membuat analisa dari masa ke semasa tentang kebaikan/keburukan dan perkembangan emas di Malaysia.

Terdapat beberapa cara membuat pelaburan emas di Malaysia.

Antaranya ialah:

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan



Saya akan menghuraikan secara terperinci satu persatu peluang pelaburan emas ini dari masa ke semasa. Semoga ia dapat memberikan panduan kepada anda bagaimana membuat pelaburan emas.

.

Pesanan 1: Jangan lupa untuk melanggan newsletter JutawanEmas.com Blog ini sentiasa diupdate dengan panduan dalam pelaburan emas. Pastikan anda menjadi orang pertama mendapat update. Cuma masukkan email anda didalam kotak sebelah kanan laman web ini 🙂

.

Pesanan 2: Nantikan kemunculan ebook saya yang bertajuk “Peluang Pelaburan Emas di Malaysia – Bagaimana membuat pelaburan emas yang menguntungkan” .
Ianya mengandungi panduan, fakta-fakta, tips berkenaan pelaburan emas. ianya adalah PERCUMA!!
Semoga ia akan membantu anda mendapatkan kekayaan sebenar .

.

Membeli syiling Kijang Emas

Wednesday, June 18th, 2008 |

Tahukah anda, antara pelaburan emas fizikal yang termudah di Malaysia adalah membeli syiling emas Kijang Emas?

Pada 9/6/2008 saya ada membeli syiling Kijang Emas ini (1Oz). Jadi saya ingin berkongsikan pengalaman bagaimana anda boleh membeli wang syiling Kijang Emas ini.

Sebelum itu, Kijang Emas nie apa ya?

Jawapan: Kijang Emas adalah wang syiling emas rasmi Malaysia dan dikeluarkan oleh Royal Mint of Malaysia. utk bacaan lanjut, lihat di sini http://en.wikipedia.org/wiki/Kijang_Emas

Ianya terdapat di dalam 3 saiz iaitu 1 Oz, 1/2 Oz dan 1/4 Oz ( 1 Oz = 31.1 gram). Ketulenan emasnya ialah 24K (999.9)

Bagaimana membeli Syiling Kijang Emas?

1. Kijang Emas dijual di Maybank cawangan tertentu sahaja (tengok bawah)
2. Bawa duit yang mencukupi sebab kena bayar cash.
3. Bawa IC sebab pembelian akan direkodkan dan anda diberi sijil pembelian.

Gambar: Sijil belian Kijang Emas

p/s: Tidak ada had limit untuk anda membeli Kijang Emas. kalau ada stok, Maybank akan jual.

Gambar: Cawangan Maybank yang menjual Kijang Emas

 

Apakah kebaikan membeli Kijang Emas ini?

1. harga yang agak rendah kerana terdapat dalam 3 saiz iaitu 1 troy ounce, 1/2 troy ounce dan 1/4 troy ounce. Syiling termahal pun cuma 1 Oz (31.10 gram, harga RM3000 ++). Tapi kalau nak tengok harga harian Kijang Emas, boleh lawati laman web Bank Negara malaysia di http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=12&pg=141

2. Syiling ini ketulenannya ialah 999 (24 Karat). Jadi mutu emasnya terbaik.

3. Anda boleh membeli syiling Kijang Emas ini di Maybank, tapi cawangan tertentu sahaja. Jangan lupa bawa IC. Di Melaka ia cuma dijual di Maybank Main, jalan Hang Tuah.

Untuk mengetahui cawangan-cawangan Maybank lain yang menjual Kijang Emas sila rujuk link ini:

http://www.maybank2u.com.my/promotions/goldcoin.shtml#

4. Syiling ini boleh dijual semula kepada Maybank pada harga semasa ditolak antara 3.15% dan 3.20% (utk 1 Troy Ounce) . Ini boleh dikatakan rendah berbanding kedai emas yang biasanya menolak 10% – 15% daripada harga emas semasa. So dah untung.

5. Syiling ini boleh bawa ke pajak gadai kalau tak ada duit 🙂 anytime

Antara kelemahan membeli syiling Kijang Emas.

1. Kena bayar cash ( kalau kat kedai emas biasa boleh beli pakai kredit card)

2. Nak kena pergi Maybank awal-awal pagi. Kalau kat Melaka nie staff Maybank minta datang sebelum 12 tengahari.

3. Maybank punyalah sibuk… saya kena tunggu sejam, baru dapat beli.

4. Maybank staff akan beritahu yang syiling nie kena jaga elok-elok. tak boleh bengkok atau terguris sewaktu nak jual balik. kalau bengkok, mungkin Maybank tak akan beli balik. Lagi satu, jangan lupa bawa resit asal sewaktu anda membeli Kijang Emas ini sewaktu hendak menjual balik syiling ini.

Rasanya itu sahaja kelebihan/kelemahan yang saya dapat kenalpasti.

Sekarang, mari kita lihat harga syiling Kijang Emas (1 troy ounce) sewaktu dilancarkan pada 18/7/2001 sehingga 17/6/2008 ( dekat 7 tahun).

18/7/2001 – harganya ialah RM1082.00
sekarang 17/6/2008 – harganya ialah RM3048.00 !!!

Kenaikan 181.70% !!!
Purata kenaikan setahun : 25.95% !!!

Bandingkan dengan ASB ( Antara 8.5% ke 9.00 % setahun )

Amacam? nak beli emas tak??

By the way, ini gambar syiling Kijang Emas saya (Klik untuk besarkan) 🙂

a) Ini adalah Kijang Emas dalam bungkusannya:

2) Ini gambar Syiling Kijang Emas yang saya buka.

 

Bacaan berkaitan.

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
3. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
4. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan
5. Membeli syiling emas/gold bar Public Fine Gold.

.

.

Dinar dan Dirham

Monday, June 9th, 2008 |

Pernahkah anda melihat Dinar dan Dirham?

Dinar dan Dirham adalah matawang Islam.

Dinar diperbuat daripada Emas manakala Dirham pula diperbuat daripada Perak. Ini adalah contoh Dinar dan Dirham. Satu dinar mempunyai 91.6% atau 22 karat seberat 4.25 gram manakala dirham ialah syiling perak seberat 2.975 gram.

Dari segi kegunaan dinar emas turut mampu dijadikan perantaraan urusniaga hartanah, gaji dan bonus pekerja, mahar dan hantaran perkahwinan, urusan haji dan umrah, zakat dan fitrah serta semua pembayaran perniagaan dalam dan luar negara bagi negara yang berminat.

Ini memandangkan dinar emas mempunyai nilai intrinsik atau tersendiri yang diterimapakai oleh masyarakat dunia. Nilai emas adalah stabil dan meningkat dari semasa ke semasa berbanding matawang konvesional.

Video mengenai Emas . Menjelaskan kenapa anda patut menyimpan Emas 🙂

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas