Ebook

Archive for the ‘Public Gold’ Category

Gambar-Gambar Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold

Tuesday, November 10th, 2009 |

me_seminarAssalamualaikum dan salam sejahtera… ūüôā

Pertama sekali saya ingin mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada mereka yang hadir ke seminar peluang perniagaan emas Public Gold. Saya harap ianya akan membuka mata anda tentang kepentingan emas, perniagaan emas dan kelebihan menjadi agen Public Gold.

Saya rasa terkejut dengan sambutan yang diterima.

Memang hangat.

Ramai yang berminat dan datang… Jadi kat sini saya ingin paparkan sebahagian daripada gambar-gambar ketika seminar diadakan di Kota Bahru, Kuala Terengganu, Kuantan, Melaka, Seremban, Bandar Sunway, Batu Pahat, Johor Bahru dan Ipoh.

Isi kandungan seminar:

Didalam seminar ini, peserta akan didedahkan dengan beberapa maklumat iaitu:

1. Latar belakang syarikat Public Gold
2. Keistimewaan emas
3. Kenapa berniaga emas
4. Keistimewaan menjadi agen Public Gold

Saya yakin peserta seminar ini akan mendapat ilmu yang berguna dan membuka minda mereka mengenai emas dan juga perniagaan emas.

Bagi mereka yang berminat menghadiri seminar ini (jadual seminar tengok kat bawah sana), anda boleh mendaftar dengan menghantar nama, no hp dan lokasi pilihan anda. SMS saya di 013-3819901 atau register melalui contact form ini (klik sini)

Bagi mereka yang dah hadir seminar ini dan berminat dan berminat menjadi agen Public Gold, anda boleh menghubungi saya melalui contact form ini (klik sini)

Baiklah, mari kita tengok gambar-gambar sepanjang seminar peluang perniagaan emas Public Gold.

Gambar seminar di Kota Bahru ūüôā

seminar_kelantan_1

seminar_kelantan_2

seminar_kelantan_3

Gambar seminar di Kuala Terengganu ūüôā

seminar_kuala_terengganu_1

seminar_kuala_terengganu_2

Gambar seminar di¬†Kuantan ūüôā

seminar_kuantan_1

seminar_kuantan_2

Gambar seminar di¬†Melaka ūüôā

seminar_melaka_1

seminar_melaka_2

seminar_melaka_3

Gambar Seminar di Seremban ūüôā

seminar_seremban_1

seminar_seremban_2

Gambar seminar di¬†Office Public Gold Bandar Sunway ūüôā

seminar_Public_Gold_Sunway

seminar_Public_Gold_Sunway_3

seminar_Public_Gold_Sunway_4

seminar_Public_Gold_Sunway_2
Terlalu ramai yang hadir sehingga terpaksa berdiri kat luar.

Gambar seminar di¬†Batu Pahat ūüôā

seminar_Batu_Pahat_2

seminar_Batu_Pahat_1

Gambar seminar di¬†Johor Bahru ūüôā

seminar_Johor_bahru_1

seminar_Johor_Bahru_2

Gambar seminar di¬†Office Public Gold (second round) ūüôā

seminar_Sunway_round2_3
Nr. Louis Ng – Chairman Public Gold turut hadir memberi taklimat.

seminar_sunway_round2_4

seminar_sunway_round2

 

seminar_Sunway_round2_2

Gambar seminar di¬†Ipoh ūüôā

seminar_ipoh_2

seminar_ipoh_1
Pokli sedang memberikan motivasi perniagaan kepada peserta.

Kesimpulan.

1. Sesiapa yang berminat mengetahui peluang perniagaan emas pelaburan Public
   Gold, anda dijemput datang ke seminar ini. Gerenti membuka minda anda.
   Anda akan mengetahui keistimewaan emas, perniagaan emas dan juga peluang
   menjual emas pelaburan Public Gold.

2. Bagi mereka yang dah hadir seminar ini dan berminat menjadi agen Public Gold,
     anda boleh menghubungi saya melalui contact form ini (klik sini)

3. Bagi mereka yang berminat untuk menghadiri seminar ini, anda boleh melihat
     jadual seminar yang seterusnya dibawah:

Seminar di Terengganu, Penang, Alor Setar dan Sunway.

Day

Date

Time

Town

Venue

Sat

14.11.09

8pm-10.30pm

Paka

Residence Resort

Sun

15.11.09

4pm-6pm

Bandar Sunway

PG Outlet (PJ)

Sat

21.11.09

8pm-10.30pm

Alor Setar

Grand Crystal Hotel

Sun

22.11.09

10am-12pm

Georgetown

PG Outlet(Bishop)

 

 

2pm-4pm

Georgetown

PG Outlet(Bishop)

Sat

28.11.09

10am-12pm

Bandar Sunway

PG Outlet (PJ)

2pm-4pm

Bandar Sunway

PG Outlet (PJ)

8pm-10pm

Bandar Sunway

PG Outlet (PJ)

Ok then, harap berjumpa di seminar. Selamat menjadi tokey emas ūüôā

p/s: Jangan lupa melanggan newsletter blog jutawanemas.com
Cuma masukkan emel anda dalam kotak diatas sana. FREE ajer..
.

Bagaimana Menjana Keuntungan Dengan Pinjaman Ar-Rahnu?

Thursday, October 8th, 2009 |

ar_rahnu_bank_rakyatAssalamualaikum dan salam sejahtera.
Apa khabar pembaca sekalian? Saya doakan anda semua sihat ceria dan bahagia adanya. Saya kat sini Alhamdulillah sihat sahaja.

Saya kat sini erm.. memang sibuk sangat. Tengah menulis buku pasal pelaburan emas dan sedang merancang bahan-bahan untuk seminar pelaburan emas yang akan saya buat bulan ini. Walaupun sibuk tapi takper.. still survive lagi ūüôā

Baiklah, untuk posting kali ini saya ingin berkongsi pengalaman saya menjana keuntungan dengan pinjaman Ar-Rahnu.

Saya berharap selepas membaca posting ini anda akan mendapat idea bagaimana membut keuntungan dengan menggunakan teknik Ar-Rahnu ini.

Teknik Ar-Rahnu memerlukan emas fizikal.

gold_bar_public_gold_100gram
Kita perlukan emas fizikal – Contohnya gold bar Public Gold.

Salah satu keistimewaan emas fizikal adalah ianya boleh di Ar-Rahnukan
(Ar-Rahnu ialah sistem gadaian Islam)

Ia membolehkan kita meminjam wang daripada institusi Ar-Rahn dengan menyandarkan emas milik kita. Nilai maksima pinjaman yang diberikan ialah 65% – 75% daripada nilai emas yang kita pajakkan.

Saya telah menceritakan pengalaman gadai emas di Ar-Rahnu didalam artikel sebelum ini.

Anda boleh baca kat sini:

1. Pengalaman memajak emas di Ar-Rahnu
2. Memajak Jongkong Emas Public Gold di Ar-Rahnu Bank Rakyat 

Jadi, sementara menunggu harga emas naik, kita boleh menggunakan teknik Ar-Rahnu untuk menjana keuntungan apabila ada peluang. 

Semua itu hanya memerlukan kreativiti dan kepintaran kewangan anda :).

Inilah ilmu yang ingin saya kongsikan bersama-sama anda.

Sebab itulah saya kurang gemar membuat pelaburan dengan akaun simpanan Public Bank GIA dan juga Maybank GSPA. Ini kerana akaun simpanan pelaburan emas tidak boleh dimanipulasikan dengan menggunakan teknik Ar-Rahnu ini bagi menjana lebih banyak untung.

Kita cuma beli dan berharap harga emas naik. Kalau harga emas lambat naik maka kita terpaksa menunggulah jawabnya….

Bagaimana saya menjana keuntungan dengan teknik Ar-Rahnu.

Untuk pengetahuan anda semua, setelah saya memajak gold bar Public Gold sebanyak 500 gram tu, saya mendapat pinjaman sebanyak RM41 300 (klik sini).  Saya cuma pajak selama 8 hari je ( daripada 18/8/2009 Р25/8/2009)

Jumlah upah simpan untuk 8 hari adalah RM235 sahaja.

RM235
Resit penebusan – RM235 untuk gadaian selama 8 hari (klik untuk besarkan)

Walaupun Ar-Rahnu Bank Rakyat memberikan tempoh selama 6 bulan untuk setiap gadaian, tak semestinya kita pergi gadai selama 6 bulan. Kalau kita nak pergi gadai sehari pun boleh juga.. takder masalah.

Di dalam masa 8 hari saya telah membuat beberapa transaksi yang telah mendatangkan keuntungan.

Antaranya:

1. Membeli 200 gram emas PAMP Suisse pelabur Etika Emas yang tersangkut di
    Ar-Rahnu dan menjual kembali kepada kawan saya.
   Jumlah keuntungan daripada transaksi ini = RM400

2. Membeli balik (buy back) 3 keping gold bar Public Gold 100 gram daripada orang
    persendirian yang nak pakai cash (dah untung kot). Ketiga-tiga gold bar ini telah
   saya jualkan semula kepada pembeli-pembeli baru.
   Anggaran keuntungan daripada transaksi ini = RM668.00

Jadi, jumlah keuntungan kasar = RM1068.00
tolak upah simpan = RM235.00
Jumlah untung bersih = RM833.00 ūüôā

Dengan kata lain, teknik gadaian Ar-Rahnu nie boleh digunakan untuk apa juga transaksi asalkan jumlah keuntungan yang diperolehi melebihi upah simpan.

Segalanya tertakluk kepada kreativiti dan peluang yang datang kepada anda.

Teknik Ar-Rahnu ketika harga emas rendah.

Selain daripada mendapat keuntungan dengan contoh diatas, saya ada ceritakan bagaimana menjana keuntungan dengan teknik menggadai emas ketika harga emas jatuh untuk mendapat modal, kemudian beli emas fizikal dan gadai kembali untuk dapat modal.. kemudian beli emas fizikal lagi.

Anda boleh baca perkara tersebut kat posting ini (klik sini).

Sedikit penjelasan kepada mereka yang tidak memahami teknik ini.

Kenapa gadai ketika harga emas rendah?

Jawapan: Tujuan gadai ialah mendapat modal sahaja.

Kemudian modal tersebut digunakan untuk membeli emas fizikal (ketika harga emas tengah jatuh).

Ini kerana apabila harga emas naik semula, maka kita akan dapat keuntungan (capital gain).

kenaikan_harga_emas
Penjelasan dalam bentuk graf: Kenapa gadai ketika harga rendah?

Kalau kita gadaikan emas ketika harga emas tengah tinggi, maka kemungkinan harga emas naik lebih tinggi adalah lebih kecil.

So untuk selamat, kita pajak gadaikan emas ketika harga emas jatuh. Ini kerana peluang mendapat keuntungan daripada kenaikan harga emas adalah lebih tinggi.

Kesimpulan:

1. Belilah emas fizikal. Ia jauh lebih baik dari akaun simpanan pelaburan emas kerana
    boleh dimanipulasikan dengan Ar-Rahnu untuk keuntungan lebih.

2. Walaupun kita boleh gadaikan emas selama 6 bulan, tak semestinya kita letak emas
    kita selama 6 bulan. Sehari pun takper. Kita cuma pinjam untuk jana untung ajer..
   dah untung tebus lah balik. Boleh save sikit upah simpan.

3. Memandangkan harga emas sentiasa naik dalam jangkamasa panjang, maka kita
    akan untung bila menggadaikan emas fizikal. Ini kerana nilai 65% yang diberikan
    oleh Ar-Rahn akan meningkat. So kita boleh pinjam lebih banyak wang.
    Lebih banyak wang maka lebih peluang.

4. Jenis peluang yang akan anda jumpa adalah berdasarkan ilmu, networking dan
     business opportunity anda. Semakin banyak ilmu dan networking anda,
     makin cerah peluang anda menjana keuntungan.

pesanan:

1.Jika anda ingin mengetahui rahsia pelaburan emas, dapatkan ebook
  saya yang bertajuk "Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas"
  Ilmu yang terkandung didalamnya dijamin membantu anda membuat
  pelaburan emas yang menguntungkan, selamat dan meyakinkan.
  Klik sini untuk maklumat lanjut (klik sini)
2.Jika anda ingin membeli emas fizikal Public Gold,
  anda boleh lihat senarai agen Public Gold disini (klik sini)
3. Jangan lupa melanggan newsletter blog jutawanemas.com
   Anda akan menjadi orang pertama mendapat update blog ini.

Ok then, selamat membuat pelaburan emas.

Memajak Jongkong Emas Public Gold di Ar-Rahnu Bank Rakyat

Thursday, August 20th, 2009 |

ar_rahnu_bank_rakyatAssalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian?

Saya doakan anda sihat sejahtera. Saya kat sini sibuk banyak.

Untuk pengetahuan anda semua saya telah dijemput untuk membentangkan satu kertas kerja bertajuk “Bagaimana Membuat Pelaburan Emas di Malaysia”.

Kertas kerja ini akan dibentangkan di Seminar Antarabangsa Penjanaan Ekonomi Melalui Transaksi Wang Dinar. Tempatnya di Auditorium, Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM), Bangi.

Tarikhnya  pada 27 Ogos 2009. Anda dijemput hadir.

Kalau nak tahu details event nie anda boleh  (klik sini). 

Jika anda berminat membaca kertas kerja saya then anda boleh download kat sini:

Kertas Kerja Penuh Sedinar09 UKMBagaimana Membuat Pelaburan Emas di Malaysia (klik)

Baiklah, untuk posting kali ini saya akan menceritakan pengalaman memajak gold bar Public Gold di Ar-Rahnu Bank Rakyat.

Ini kerana saya dapati ramai orang mempunyai pengalaman yang berbeza-beza apabila pergi memajak gold bar Public Gold.

Jadi disini saya ingin berkongsi pengalaman saya pula.

Saya pajak pada 18/8/2009.

Tujuan saya memajak gold bar Public Gold.

1. Untuk melihat samada gold Bar Public Gold diterima di Ar-Rahnu Bank Rakyat
2. Menguji berat dan ketulenan Public Gold
3. Saya perlukan modal cepat untuk rolling balik
4. Melihat samada boleh buat pinjaman Ar-Rahnu bank Rakyat sehingga RM100,000
   (sebab saya dah dapat pinjaman Ar-Rahnu Bank Rakyat RM45 900 sebelum nie)

Gold bar yang dipajak.

Saya memajak 5 x 100 gram gold bar Public Gold (jumlah semua 500 gram)

public_gold_gold_bar_5pcs_100gram
5 keping Gold Bar Public Gold 100 gram yang dipajak

Proses memajak di Ar-Rahnu Bank Rakyat.

Sampai ajer kat Bank Rakyat saya terus tengok berapa harga emas Ar-Rahnu pada hari tersebut.

Mudah jer.. tengok kat papan elektronik. Anda boleh lihat jenis emas serta nilai gadaian pada hari tersebut dan juga rate pada hari sebelumnya.

Ar_Rahnu_Bank_Rakyat_electronic_display
Jenis emas dan nilai pajakan akan dipaparkan di papan elektronik.

Kemudian saya pun masuk ke dalam bilik Ar-Rahnu tersebut.

Soalan pertama saya kat pegawai Ar-Rahnu “Boleh ke saya pajak gold bar Public Gold?”

Jawapan yang diberikan “Ya, boleh. ” jawab pegawai Ar-Rahnu Bank Rakyat tersebut.

So.. pembaca semua.. Ar-Rahnu Bank Rakyat menerima gold bar Public Gold.
No problem.

Gold bar yang tidak diterima adalah daripada Etika Emas, Bestino dan Geneva. Ini kerana syarikat-syarikat ini sedang di dalam siasatan Bank Negara.

Menguji berat dan ketulenan gold bar Public Gold.

Kelima-lima gold bar tersebut diuji berat dan ketulenan menggunakan mesin Precious Metal Tester model GK300. Mesin nie memang sensitif kepada getaran dan tekanan.

precious_metal_tester
Gold bar Public Gold yang ditimbang.

Hasil ujian timbang berat:

1 keping dapat 100.01 gram
3 keping dapat 100.00 gram
1 keping dapat 99.99 gram

So, sisihan piawai untuk timbang berat ialah 0.01 gram.
Jumlah berat kesemua gold bar ialah 500 gram.

Perfect!!

Hasil ujian ketulenan (timbang isipadu).

Selepas diuji, kesemua lima keping gold bar Public Gold memberikan bacaan 24K/999.9

Perfect!!

ujian_ketulenan
Bacaan dari mesin akan dipindahkan secara automatik kedalam sistem komputer.

proses_pajak
Selesai ujian berat dan ketulenan, semua gold bar disimpan Ar-Rahnu.

Selepas semua proses menguji berat dan ketulenan selesai, saya diberikan surat pajak.

Ini suratnyer…

surat_pajak_small
Surat pajak emas Public Gold. Klik untuk besarkan.

jadual_berat_dan_ketulenan
Jadual berat, ketulenan dan nilai marhum gold Bar Public Gold.

Hasil pajakan yang diterima:

Dengan menggadaikan 500 gram gold bar Public Gold saya telah memperolehi pinjaman sebanyak RM41 300.

Ini pengiraannya:

Nilai marhum 500 gram emas tersebut adalah RM63 540.00
Jadi pinjaman 65% pula berjumlah RM41 300.00
Upah simpan bulanan = RM480.47
Jumlah upah simpan setelah 6 bulan = RM2882.80

Kesimpulannya.

1. Anda boleh memajak emas dan meminjam wang sehingga RM100,000 daripada
   Ar-Rahnu Bank Rakyat. Yes!!

2. Gold bar Public Gold boleh dipajak di Bank Rakyat. No problem

3. Gold bar Public Gold memang dijamin berat dan ketulenannya. Kalau kurang
   0.01 gram tu boleh dikira sebagai sisihan timbang. Public Gold memberi jaminan
   membeli mengikut berat seperti di dalam sijil gold bar tersebut.

4. Nilai pinjaman adalah berdasarkan kepada nilai semasa emas. Jadi, semakin
   lama kita menyimpan emas, nilainya semakin naik dan nilai pinjaman Ar-Rahnu
   juga semakin bertambah.

5. Emas sangat mudah ditunaikan. Proses gadai nie kurang dari setengah jam.

6. Emas fizikal adalah jauh lebih baik berbanding akaun simpan emas. Sebab anda
   boleh gadaikan emas fizikal tanpa perlu menjualnya.

7. Kalau anda pergi gadai emas dan bacaan mesin kurang dari sepatutnya, 
   saya cadangkan anda pergi kat tempat lain. Kekadang mesin yang problem.

p/s:  Jika anda berminat mendapatkan gold bar Public Gold, anda boleh membelinya daripada agen yang berhampiran tempat anda. (klik sini)

Jika anda berminat menjadi agen Public Gold, anda boleh mendapatkan maklumat lanjut disini (klik sini)

Ok then. Selamat membuat pelaburan emas.

Jangan lupa melanggan newsletter jutawanemas.com
Anda akan menjadi orang pertama mendapat update daripada blog ini.

Nak Buat Business Emas? Baca Tips Ini.

Tuesday, May 5th, 2009 |

tipsAssalamualaikum dan salam sejahtera.  Apa khabar semua? Saya doakan anda semua sihat sejahtera.

Untuk pengetahuan anda semua, saya selalu dapat soalan-soalan berkenaan business emas.

Ada¬†orang tanya saya cammana nak jadi tokey emas, ada yang¬†minta pendapat saya tentang business model emas dan macam-macam lagi…

Untuk posting kali ini, saya ingin memberikan panduan bagaimana anda boleh memulakan perniagaan emas. Bagi mereka yang nak panduan berniaga emas maka artikel ini boleh membantu.

Perniagaan emas.

Rasulullah pernah bersabda, 9/10 daripada rezeki datangnya daripada perniagaan. Best tu…

pikiaq21Sekarang cuba bayangkan…

Anda mempunyai perniagaan emas sendiri… bila orang beli emas anda dapat duit.. orang beli emas dapat lagi duit… dan duit itu pula datang sepanjang masa.. kekadang pagi.. tengahari…petang… malam… hari bekerja..hari cuti… semuanya duit.

Best tak?

Perniagaan emas ialah perniagaan yang sangat menarik dan menguntungkan.

Ini kerana:

1. Minat manusia terhadap emas tidak pernah pudar. Makin bertambah ada lah….
2. Orang tetap akan beli emas walaupun harga tinggi atau rendah.
3. Kalau anda simpan stok emas, nilainya akan naik dalam jangkamasa panjang.
4. Senang  jual dan beli. Bila pelanggan tahu anda jual emas, diorang yang akan cari
¬†¬†¬†¬†anda untuk beli… nak jual pun diorang akan cari anda.

Tips perniagaan emas yang berjaya:

Berdasarkan kajian saya, terdapat 5 perkara yang sangat penting kalau anda nak jadi peniaga emas yang berjaya:

1. Anda mempunyai pembekal (supplier) yang baik.
2. Anda mempunyai pembeli yang baik
3. Banyak cash (lagi banyak lagi bagus)
4. Sifat amanah dan boleh dipercayai
5. Banyak ilmu berkenaan emas.

Ok, mari saya huraikan satu persatu:

1. Pembekal yang baik.

1. Boleh memberikan stok emas dalam kuantiti yang anda kehendaki.
2. Kalau boleh dapat stok segera lagi bagus. Kalau kena tunggu lama then susah lah..
3. Supplier mesti mampu memberikan emas ketika harga emas naik ataupun turun.
    Kalau supplier anda boleh supply ketika harga emas naik tapi takder stok waktu
    harga turun, then anda akan hadapi masalah nak buat business.
4. Sanggup membeli balik emas pada spread yang kecil. Bukan setakat jual lepas tu
    tak nak ambil balik emas diorang ataupun potong sampai 10% keatas.

2. Pembeli yang baik.

Selain daripada pembekal yang baik. Anda perlukan pembeli yang baik. Pembeli yang bermasalah akan memeningkan kepala anda dan boleh merugikan masa dan perniagaan anda.

1. Pembeli mesti membayar cash bila beli emas ataupun semasa lock harga emas.
    Emas nie tak boleh beli secara hutang atau ansuran. Hukumnya haram  (baca sini)
2. Pembeli anda mesti jujur. Kalau dah bersetuju untuk membeli atau “lock” pada
    harga tertentu, maka kenalah ikut harga yang dipersetujui.
    (p/s:  lock bermaksud pembeli dan penjual bersetuju membeli dan menjual emas
    pada satu harga yang dipersetujui bersama).

Dalam business ini anda akan jumpa pembeli yang tidak jujur dan pentingkan diri sendiri. Mula-mula setuju untuk ‘lock’ harga, tetapi bila harga emas turun daripada harga yang dia booking… maka jadilah adegan drama minta diskaun lah… takut rugilah… nak lock harga baru lah…nak batalkan pembelian lah.. telepon tak angkat lah..dan macam-macam lagi…

3. Banyak cash (lagi banyak lagi bagus)

1. Dalam business emas, lebih banyak cash lebih bagus. Anda boleh simpan banyak
    stok.  Tambahan pula kalau stok dibeli pada harga murah dan dijual pada harga
    tinggi.  Anda menggandakan keuntungan.
2. Cash diperlukan untuk membeli balik emas daripada pelanggan jika mereka nak
     jual balik emas mereka. So cash kena ada banyak.
3. Kalau dalam business emas terpakai memang banyak tunai diperlukan.

4. Sifat amanah dan boleh dipercayai.

1. Dalam business emas, sifat amanah, jujur dan boleh dipercayai sangat penting.
    Bila pelanggan bank-in duit, kita kena hantar emas.
2. Jangan mungkir janji atau tipu pelanggan. Kalau ada masalah,
    just beritahu pelanggan. Jangan nak sembunyi-sembunyi.
3. Kalau order emas dari supplier.. jangan batalkan.
    Kalau dah lock harga dengan pelanggan, kita kena ikut harga tu..

5. Banyak ilmu tentang emas.

1. Lebih banyak ilmu dan pengetahuan mengenai emas yang anda ada,
    maka pelanggan lebih yakin terhadap anda.
2. Lebih yakin pelanggan anda terhadap anda, lebih banyak jualan anda.
3. Anda pun akan lebih yakin apabila berhadapan dengan pelanggan.
4. Nak dapat ilmu emas? baca dan print semua artikel blog jutawanemas (klik sini)
5. Banyakkan bertanya kepada orang yang tahu.. contohnya tanya saya.
6. Banyak baca buku, website, artikel dan lain-lain.

Saya sendiri memiliki banyak koleksi buku-buku berkenaan emas. Kat Malaysia nie buku-buku pasal pelaburan emas amat terhad. Kalau anda berminat, boleh order daripada www.amazon.com atau gi tengok kat kedai buku Popular atau MPH.

books1
Sebahagian dari buku-buku berkenaan emas dan sistem kewangan milik saya.

Soalan: Saya berminat nak buat business emas nie. Cammana ye?

pg_opisCara yang termudah menceburi business emas dengan modal yang kecil ialah dengan menjadi agen Public Gold.

Saya pernah menulis tentang peluang perniagaan emas Public Gold di sini (klik untuk baca)

Modal yang diperlukan hanyalah RM30,000.

Semua modal nie pulak digunakan untuk membeli stok emas satu set (gold bar 100 gram, 50 gram dan 20 gram, 1 dinar, 5 dinar dan 10 dinar) dan termasuk kotak letak emas.

Kalau harga set ini kurang dari RM30,000 maka Public Gold akan berikan tambahan emas sehingga belian hampir RM30,000.

Jadi, RM30,000  yang dikeluarkan tu semuanya kita gunakan untuk membeli emas. So memang tak rugi.

pg_box_big
Kalau tunjuk kat bakal pembeli, berpinau mata diorang ūüôā

Memandangkan saya sendiri buat business emas Public Gold, maka saya dapat berkongsi kebaikan menjadi agen Public Gold ini.

Kebaikan menjadi agen Public Gold.

1. Stok sentiasa ada.

Public Gold mengeluarkan produknya sendiri. Jadi stok sentiasa ada. Pelanggan boleh lock harga emas ikut harga website Public Gold. Samada harga naik atau turun, anda boleh order emas. Confirm dapat. Berbeza dengan Kijang Emas Maybank dan UOB gold product, biasanya stok susah nak dapat especially waktu harga emas turun. Harga cantik tapi tak boleh nak beli.

2. Harga emas yang rendah.

Bandingkan harga emas Public Gold dengan harga emas kat kedai emas. Memang boleh nampak harga emas yang jauh berbeza. Harga Public Gold lebih murah. Boleh tengok kat website Public Gold kat www.publicgold.com.my dan harga kedai emas (FGJAM)

3. Produk yang hot dan menarik.

Produk yang dijual adalah emas pelaburan iaitu gold bar dan dinar. Gold bar (20 gram, 50 gram dan 100 gram), dinar ( 1 dinar, 5 dinar dan 10 dinar). Memang hot product dan senang jual.

4. Perbezaan harga jual beli yang rendah.

Perbezaan antara harga belian dan jualan emas Public Gold adalah rendah. Untuk gold bar, perbezaan hanyalah 5% – 6%. Jadi ia menguntungkan pembeli.

5. Public Gold merupakan pakar emas.

Satu masalah kalau beli Kijang Emas atau kat UOB Bank atau kat Poh Kong ialah emas tak boleh calar, bengkok, tak boleh bukak plastik pembalut dan bermacam-macam ragam lagi. Silap-silap tak akan diterima, kalau kedai emas pulak akan kena potong sampai 25%. pergh.. (baca kat sini)

Mr. Ng, Chairman Public Gold pula memberikan jaminan akan membeli balik emas mereka walaupun calar, kemek, bengkok dan sebagainya asalkan berat tak hilang. Ini baru betul-betul berniaga emas.

6. Bantuan promosi diberikan.

Agen akan dapat pamplet, fail dan bimbingan¬†yang boleh ¬†membantu mereka membuat business emas nie…

pamplet

InsyaAllah, kalau tambah dengan usaha diri sendiri anda boleh berjaya.

Komisyen agen ialah 1.5% daripada jumlah jualan.

Dengan strategi yang betul, jadi agen Public Gold memang boleh dapat sehingga 5%-6% keuntungan. Tapi yang itu saya akan cerita kat orang yang jadi agen ajer lah…

Kesimpulan.

Perniagaan emas ialah perniagaan yang menguntungkan dengan risiko yang sangat minima. Ini kerana emas itu sendiri merupakan produk yang disukai manusia.

Jika berminat nak jadi agen Public Gold, anda boleh hubungi saya melalui contact form (klik sini) atau sms 013-3819901. Saya akan rasa gembira sekiranya dapat berkongsi pengalaman dengan anda dan membimbing anda.

Kalau saya terlewat atau terlupa hubungi anda balik, harap ingatkan saya, sms balik atau e-mailkan semula. Maklumlah… memanjang sibuk ūüôā

Ok then, selamat menjadi usahawan emas.

Gold Bar Public Gold Mencipta Rekod “The Malaysia Book Of Record”

Thursday, April 23rd, 2009 |

tn_malaysia_book_of_recordAssalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian? Saya doakan anda sihat sejahtera adanya…

Saya nie baru nak sihat. Rupanya sekarang musim demam.. batuk.. selsema dan sebagainya… kalau anda belum kena.. Alhamdulillah.. kalau baru kena…harap bersabar.. kalau dah pulih.. syukur pada Ilahi ūüôā

Baiklah, untuk posting kali ini saya ingin bercerita satu pencapaian pertama di Malaysia oleh Public Gold.

Untuk pengetahuan anda Public Gold telah menjadi syarikat pertama di Malaysia yang mencipta rekod “The Malaysian Book of Record” sebagai:

1. Pengeluar gold bar tempatan pertama mendapat pengiktirafan assayer dari segi ketulenan gold barnya.

Gold bar yang diiktiraf adalah 20 gram, 50 gram dan 100 gram.

Tahniah saya ucapkan kepada Public Gold kerana berjaya mendapat pengiktirafan daripada Malaysia book of Record (klik sini utk melihat gambar sijil)

Mengapa pengiktirafan ketulenan emas penting?

Untuk pengetahuan anda, gold bar yang berjenama kesemuanya diiktiraf oleh Certified Assayer.

Assayer adalah orang yang menguji ketulenan logam berharga. Setelah assayer menjalankan ujikaji terhadap logam berkenaan dan berpuas hati dengan ketulenan berkenaan, maka assayer tersebut akan menandatangani sijil pengesahan ketulenan emas berkenaan.

Contohnya gold bar yang terkenal dan berjenama seperti PAMP Suisse akan mempunyai “Assay Certificate“.

Ini adalah contoh gold bar yang disahkan ketulenannya oleh “Certified Assayer

lady_fortuna
PAMP Suisse lady Fortuna

pamp_tembam
PAMP Suisse dengan pink certificate

credit_suisse
Gold bar Credit Suisse

public_gold_100gram
Sijil ketulenan gold bar Public gold

Dengan adanya “Assay Certificate” maka pembeli boleh merasa yakin dengan kualiti emas yang dibeli.

Teknik Assay Emas

Terdapat beberapa teknik yang digunakan oleh assayer untuk menguji ketulenan emas contohnya Flame Atomic Absorption Spectrometry Technique (bahasa ringkas Fire Assay) dan Induction Couple Plasma, icp-oes or icp-ms.

Untuk gold bar Public Gold, teknik yang digunakan adalah  Flame Atomic Absorption Spectrometry Technique (Fire Assay).

fire_assay

Dalam kaedah ini, sampel gold bar akan diambil, dimasukkan ke dalam ketuhar dan dipanaskan sehingga¬†¬†1064¬į C (suhu dimana emas akan melebur).

Kemudian emas yang melebur ini akan diuji ketulenannya dengan proses-proses tertentu.

(saya tak boleh cerita dengan details sebab teknikal sangat). Tapi anda boleh baca tentang fire assay (kat sini)

Tips: Bagaimana kita boleh menguji ketulenan emas?

Bagi orang biasa cara termudah untuk kita mengetahui ketulenan emas ialah dengan menggunakan mesin precious metal tester. Biasanya mesin ini ada di Ar-Rahnu Bank Rakyat, Ar-Rahnu Agro bank atau mana-mana Ar-Rahnu.

precious_metal_tester
Gambar precious metal tester

Contohnya jika anda membeli emas Public Gold dan mahu menguji ketulenannya,

pg_gold_bar_50gram
Gold bar Public Gold 50 gram

Mudah ajer.. bawa gold bar tersebut ke Ar-Rahnu, kemudian cakap macam nie:

“Saya bercadang nak gadai emas nie.. boleh tak encik tolong kira berapa saya boleh dapat?” jadi, pegawai Ar-Rahnu tadi akan uji emas anda dan beritahu ketulenan emas tersebut dan berapa jumlah yang akan anda dapat. Lepas tu kalau tak nak gadai.. just ucap terima kasih dan cakap… “terima kasih ye.. nanti saya fikir dulu…”

Kalau boleh elakkan daripada cakap macam nie:

“Encik, saya nie baru beli emas nie.. entah tulen.. entah tidak…boleh tak encik tolong test emas nie.. tengok tulen ke tak tulen?”

Kalau cakap macam tu.. most likely pegawai Ar-Rahnu akan keberatan nak uji sebab anda bukan nak gadai kat diorang.

Buang masa diorang ajer…

Kesimpulannya.

First sekali saya ingin mengucapkan tahniah kepada Public Gold kerana telah mendapat pengiktirafan daripada The Malaysian Book of Record. Dengan pencapaian ini, ia sedikit sebanyak menaikkan nama Public Gold sebagai pengeluar gold bar yang berkualiti.

Bagi rakyat Malaysia, ia sedikit sebanyak memberikan keyakinan bahawa gold bar Public gold adalah setanding dengan gold bar terkemuka yang lain seperti PAMP Suisse. Jika anda berminat mendapatkan emas Public Gold, anda boleh menghubungi agen Public Gold yang berhampiran dengan tempat anda (klik sini)

Jika anda berminat untuk menjadi agen Public Gold dan menjual gold bar dan dinar keluaran mereka, sila baca kat sini.

Jika ada soalan, anda boleh letakkan di forum jutawanemas.com atau hubungi saya melalui melalui online form ini (klik)

Ok then… Selamat membuat pelaburan emas.

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas