Ebook

Archive for the ‘reading’ Category

Tambahkan Ilmu Pelaburan Emas Anda Dengan Melanggan Newsletter Casey Research, Goldsilver.com dan Livegoldprices.com

Wednesday, June 8th, 2011 |

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian?

Saya doakan anda semua sihat, ceria dan bahagia adanya. Maklumlah, sekarang musim cuti sekolah, mungkin ada yang mengambil kesempatan bercuti-cuti bersama keluarga ūüôā

Dalam jangka masa terdekat saya akan keluarkan jadual seminar bulan 6. Bulan nie saya akan buat seminar peluang perniagaan emas bersama Public Gold dan juga Seminar Analisis Teknikal untuk pasaran emas. Nantikan posting terbaru saya.

Baiklah, salah satu cara terpantas mendapat ilmu mengenai pelaburan emas dan perak serta isu-isu semasa mengenai dunia pelaburan adalah dengan melanggan newsletter yang berkaitan. Kebanyakan newsletter ini ditulis oleh individu berpengalaman atau firma penyelidikan.

Kali ini saya akan berkongsi dengan anda beberapa newsletter FREE yang boleh membantu meningkatkan lagi ilmu anda mengenai pelaburan emas dan perak. Ia juga membolehkan anda mengetahui isu-isu semasa yang boleh mempengaruhi harga emas dan perak dunia.

Saya sudah lama subscribe newsletter ini dan mendapat manfaat yang sangat banyak daripadanya. Justeru, anda pun boleh mendapat manfaat yang sama dengan melanggan newsletter ini.

3 FREE newsletter yang ingin saya syorkan kepada anda ialah:

1. Casey Research (caseyresearch.com)
2. Goldsilver.com (goldsilver.com)
3. Shaun Connell (LiveGoldPrices.com)

Newsletter Casey Research.

Casey Research merupakan sebuah firma penyelidikan dan analisis. Mereka membuat analisa mengenai peluang-peluang pelaburan yang menguntungkan untuk pelanggan newsletter mereka. Apa yang menarik Casey Research mempunyai newsletter yang dikhaskan untuk pelaburan emas dan perak yang dinamakan Big Gold.

Casey research menawarkan newsletter percuma dan juga berbayar. 3 newsletter percuma mereka yang terkenal adalah:

1. Casey’s Daily Despatch
2. Conversations with Casey
3. Ed Steer’s Gold & Silver Daily


Newsletter FREE daripada Casey Research.

Ketiga-tiganya newsletter ini sangat bermanfaat. Anda boleh mendapat banyak input-input semasa mengenai pelaburan, pasaran kewangan dan isu-isu semasa dunia. Untuk melanggan newsletter ini, sila klik sini http://www.caseyresearch.com/free-publications

Setelah melanggan newsletter ini, anda akan mendapat update di dalam email anda.

Newsletter www.goldsilver.com

Newsletter kedua yang ingin saya syorkan ialah daripada Michael Maloney www.goldsilver.com 

Beliau merupakan penulis buku Guide to Investing in Gold and Silver


Mike Maloney dan buku tulisannya.

Beliau seorang pelabur yang berpengalaman dan menumpukan perhatian kepada pelaburan emas dan perak. Jika anda mengunjungi kedai buku seperti MPH, Popular atau Kinokuniya maka anda boleh membeli buku ini. Sangat best!


Langgan newsletter goldsilver.com sekarang.

Anda boleh melanggan newsletter beliau dengan melawati link ini http://goldsilver.com/join-our-newsletter/

Setiap kali beliau menghantar newsletter maka anda akan mendapatnya secara PERCUMA di dalam email anda.

Newsletter Shaun Connell (LiveGoldPrices.com)

Satu lagi newsletter yang saya syorkan adalah daripada Shaun Connell, beliau merupakan seorang pelabur dan menumpukan kepada pelaburan emas dan perak secara fizikal.


Website livegoldprices.com

Untuk melanggan newsletter ini, anda boleh lawati website beliau di sini www.livegoldprices.com

Cadangan daripada saya.

Jika anda mendapat newsletter yang menarik dan bermanfaat, saya cadangkan kepada anda untuk mengambil tindakan berikut:

1. Cetak artikel tersebut dan failkan untuk bacaan lanjut.
2. Copy dan paste ke dalam bentuk Microsoft word dan simpan kat dalam komputer.


Artikel yang menarik perlu dicetak dan disimpan untuk memudahkan rujukan.

Lagi satu, jangan lupa melanggan newsletter daripada blog jutawanemas.com. Ianya FREE. Anda akan mendapat update setiap kali saya menulis artikel terbaru. Jadi anda boleh mengetahui tarikh seminar dan isu-isu semasa mengenai pelaburan emas. Masukkan emel anda di dalam kotak di penjuru kanan blog ini.


Langgan newsletter blog jutawanemas.com untuk mendapat update. FREE ajer.

Kesimpulan.

Jika anda ingin mendapat ilmu pelaburan emas dengan pantas, anda perlu banyak membaca. Samada membaca blog ini sampai habis atau pun membeli buku-buku yang berkaitan pelaburan emas.¬†Namun cara paling mudah dan cepat untuk mengetahui ¬†paling mudah ialah dengan membeli ebook saya yang bertajuk “Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas(klik sini)

Mari kita kongsikan ilmu emas ini dengan rakan-rakan anda. Klik ikon facebook dibawah. InsyaAllah akan membawa manfaat kepada rakan-rakan anda.

.

Tambahkan Ilmu Emas Anda di www.kitco.com

Wednesday, April 21st, 2010 |

logoAssalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar pembaca sekalian? Saya doakan anda semua sihat dan ceria adanya.

Saya kat sini Alhamdulillah sihat sahaja. Baru balik dari kunjungan ke Kelantan dan Terengganu.

Tujuan utama ke sana ialah untuk buat kajian mengenai industri emas, perak dan batu permata.

Saya telah meluangkan masa pusing-pusing¬†sekitar bandar Kota Bharu dan Kuala Terengganu¬†mencari kedai emas dan tokey emas ūüôā

Memang best.

Kalau takder aral melintang, saya akan kongsikan dengan anda pengalaman saya disana.

Baiklah, untuk posting kali ini, saya ingin berkongsi dengan anda satu laman web yang sangat terkenal dengan info mengenai emas, perak dan juga komoditi yang lain iaitu www.kitco.com

Saya akan menerangkan bagaimana anda boleh memanfaatkan maklumat dan servis yang ditawarkan oleh kitco. InsyaAllah pengetahuan anda mengenai emas, perak dan komoditi  akan lebih mendalam selepas membaca artikel ini.

Apa itu kitco.com?

Untuk pengetahuan anda, kitco adalah salah satu penjual terkemuka dunia untuk logam berharga. Pejabat mereka mereka letaknya di Kanada dan mempunyai cawangan di Amerika.

Laman web mereka sangat terkenal dengan harga semasa emas, perak serta komoditi-komoditi yang lain.

tn_kitco_website

laman web kitco.com

Antara ilmu yang menarik dan boleh di perolehi di laman web kitco adalah:

1. Anda boleh mengetahui kenapa harga emas naik atau turun.
2. Rekod harga emas dari tahun 1833
3. Mendapat graf / banner harga emas untuk website anda
4. Forum perbincangan mengenai logam berharga (precious metals)

Ok, mari kita lihat satu persatu ilmu-ilmu ini:

1. Bagaimana mengetahui kenapa harga emas naik atau turun?

Setiap pembaca yang berminat tentang emas sudah pasti pernah melihat graf harga kitco bukan? Contoh graf kitco tersebut adalah seperti dibawah.

Memandangkan harga emas naik dan turun setiap masa, jadi apakah faktor yang menyebabkan kenaikan dan penurunan harga emas ini? Well anda boleh dapat jawapannya kat kitco.

contoh_graf_harga_kitco

Tapi sebelum itu, anda perlu tahu bahawa terdapat 4 faktor utama yang mempengaruhi kenaikan dan penurunan harga emas iaitu:

1. Permintaan dan penawaran emas di dalam pasaran
2. Kekuatan dan kelemahan US Dollar
3. Situasi politik dunia
4. Situasi ekonomi dunia

Jadi, 2 daripada faktor berkenaan dinyatakan di dalam laman web kitco iaitu.

1. Kekuatan dan kelemahan US Dollar
2. Faktor permintaan dan penawaran pasaran

Jadi, setiap kali anda melihat graf kitco, anda boleh ke laman web mereka untuk mendapatkan info kenapa harga emas naik @ turun.

huraian_kenapa_harga_naik

Bila USD lemah maka harga emas naik.

 kitco_price2

Bila USD kuat maka harga emas turun.

Jadi, kalau ada orang bertanya kepada anda “Eh, kenapa harga emas naik or kenapa harga emas turun ye?” Maka anda tengok ajer kat kitco untuk jawapannyer ūüôā

2. Sejarah harga emas/perak.

Website kitco juga menyediakan sejarah harga emas dan perak serta beberapa logam lain.

Rekod sejarah harga emas adalah dari tahun 1833 dan perak pula sejak tahun 1792.

chart

chart2

Anda boleh check kat sini.

http://www.kitco.com/charts/ 

Anda boleh melihat pergerakan harga emas harian, bulanan, tahunan, 3 tahun dan 10 tahun.

chart_yearly

Contoh graf harga emas yang dipaparkan (harga tahunan)

Data yang diberikan sangat menarik dan bermanfaat. Jadi, jika anda melihat sendiri bagaimana kenaikan harga emas dari tahun ke tahun, sudah pasti anda akan kagum dengan trend kenaikan harga emas ini ūüôā

3. Mendapat graf harga emas.

Jika anda mempunyai blog atau laman web dan berminat untuk meletakkan graf harga emas (macam kat blog jutawanemas nie) maka anda boleh menggunakan kod html yang disediakan oleh kitco.

free_chart

¬†Graf ini adalah percuma ūüôā

Ini adalah contoh banner yang boleh anda gunakan.

tn_bannner
contoh banner

bannner2
contoh banner

Anda boleh ambil kod tersebut di sini dan copy paste ajer kat blog anda.

http://www.kitco.com/price/ (banner)

http://www.kitconet.com/ (carta)

4. Forum perbincangan mengenai pelaburan logam berharga.

Salah satu tempat yang menarik untuk dikunjungi di web kitco ialah forumnya.

Ini adalah link untuk ke forum kitco (https://www.kitcomm.com/index.php)

kitco_forum 

Info yang boleh diperolehi daripada forum kitco tersebut amatlah banyak dan berguna.

Saya sarankan anda untuk mengujungi forum kitco ini untuk mendapat pendedahan yang lebih meluas mengenai precious metals investments dan juga komoditi yang lain.

Kesimpulan:

1. Laman web kitco sangat bermanfaat bagi mereka yang berminat mendapatkan info mengenai emas, perak dan juga komoditi yang lain.
2. Anda boleh melihat sendiri sejarah kenaikan harga emas kat kitco.

p/s: Jika anda masih baru mengenai pelaburan emas, sila baca semua artikel
  saya disini (klik sini)
2. Jika anda berminat untuk mendapatkan ilmu pelaburan emas di Malaysia
  dengan pantas, sila dapatkan ebook saya yang bertajuk
  "Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas" (klik sini)
3. Jika anda berminat untuk mendapatkan emas fizikal Public Gold untuk
  tujuan pelaburan, anda boleh membelinya daripada agen yang berhampiran
  dengan tempat anda (klik sini)
4. Langganlah newsletter jutawanemas.com. Anda akan menjadi orang pertama
  mendapat update daripada blog ini. Ianya percuma. Selain itu
  anda akan menjadi orang yang pertama mendapat special offer saya :)
  Cuma masukkan emel anda di dalam kotak di penjuru kanan blog ini.

Ok then.. selamat membaca n selamat memburu ilmu ūüôā

.

Happy Birthday Jutawanemas.com – Dari meja admin

Monday, June 22nd, 2009 |

me_small_picAssalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian?

Saya doakan anda semua sihat, ceria dan senyum selalu.

Saya kat¬†sini sihat dan ceria… dan sibuk memanjang… ūüėÄ

Untuk pengetahuan anda, pada 21/6/2009 Рblog Jutawanemas telah mencecah usia setahun.

hehehe.. Happy Birthday Jutawanemas.

Pejam celik-pejam celik dah masuk setahun saya menulis pasal pelaburan emas. Kejap ajer rasanya.

Saya nampak blog jutawanemas telah berkembang daripada blog pasal pelaburan emas  kepada sebuah komuniti peminat-peminat emas. Terima kasih kepada semua.

Sepanjang saya menulis blog nie saya berharap semua artikel kat sini akan membuka minda anda mengenai kepentingan menyimpan emas.

Itulah tujuan utama saya sebenarnya: berkongsi ilmu tentang emas.

Selain itu, saya berharap anda telah mendapat keuntungan daripada teknik-teknik yang saya tulis kat blog nie.

Dah untung banyak ke? Nanti jawab kat pool di bawah tu ek ūüėÄ

Mengapa saya berkongsi maklumat ini?

Ilmu dan sejarah emas merupakan sesuatu yang sangat menarik.

Banyak ilmu-ilmu yang saya perolehi samada melalui pembacaan dan seminar memberikan pengetahuan yang tidak ternilai harganya.

Kalau saya simpan ilmu ini¬†sendiri pun tak bagus… so baik kita kongsikan bersama-sama betul tak? Semua orang dapat manfaat.

old_civilizationUntuk pengetahuan anda semua, emas mempunyai sejarah yang sangat penting di dalam kehidupan manusia.

Selama ribuan tahun manusia telah menggunakan emas dan perak sebagai wang dan menikmati kemakmuran.

Sejarah juga menunjukkan bahawa sesebuah tamadun yang hebat dan berjaya akan menggunakan emas dan perak sebagai matawang.

Ini kerana wang merupakan elemen yang sangat penting bagi mengembangkan ekonomi sesebuah negara.

Dengan adanya wang maka perdagangan, sistem cukai, sistem gaji dan sistem hutang dapat dijalankan dengan mudah. Wang yang stabil membolehkan tamadun manusia berkembang.

Namun, apabila manusia lari dari sistem wang emas dan perak, contohnya menggunakan kertas sebagai wang, maka banyak masalah akan berlaku. Ini kerana wang kertas boleh dimanipulasikan. 

Ia boleh dicetak sesuka hati.  Akhirnya nilai wang kertas akan merosot.

Inilah realiti dunia kita sekarang.

Dunia wang kertas.

Di dalam dunia wang kertas, nilai wang semakin merosot. Tetapi nilai emas akan semakin melambung tinggi.

Oleh sebab itu, sekarang merupakan masa yang paling penting untuk kita menyimpan emas.

gold_vs_dollar
Carta: Nilai emas menaik, nilai USD semakin menurun.

Selain daripada menyimpan emas, aset yang paling bernilai untuk seseorang manusia pada masa kini ialah kepintaran kewangan. Dengan menambahkan kepintaran kewangan InsyaAllah anda akan berjaya dari segi kewangan.

Duit dan aset anda akan menjadi lebih banyak.

Kat mana nak dapat ilmu emas?

Selain daripada membaca artikel kat blog nie ataupun kat forum jutawanemas, kalau nak dapat ilmu, kena rajin membaca buku.

Namun kat Malaysia nie tak banyak buku-buku pasal emas. Susah betul nak dapat.

Jadi kebanyakan buku-buku mengenai pelaburan emas saya beli dari www.amazon.com – kedai buku online terbesar di dunia.

Jika anda berminat mendalami ilmu emas, saya recommend anda beli buku-buku kat sana.

tn_my_books
Koleksi buku berkenaan emas, wang dan sistem kewangan saya. 

Setiap pengarang mempunyai perspektif yang tersendiri.

Ada yang menulis dari sudut sejarah, ada yang menulis dari sudut kewangan, ada yang menulis dari sudut pelaburan, sudut keagamaan dan lain-lain lagi. Jadi, dengan membaca buku-buku ini, kita dapat melihat fungsi emas secara menyeluruh.

Bila kita dapat melihat fungsi emas secara menyeluruh, kita akan rasa emas nie sangat best.

Bagi yang sudah ada ilmu, maka rajin-rajinlah berkongsi ilmu dengan orang lain, semoga kita kan mendapat manfaat daripadanya. 

Soalan: dah untung ke belum?

Ok, meh nak¬†buat survey¬†sket…bagi pembaca yang start buat pelaburan emas. Dah untung ke belum?

[poll id=”5″]

Sila berikan undian anda ūüôā

Soalan: Boleh jadi jutawan ke dengan emas nie?

thoughtSamada emas nie akan menjadikan anda jutawan atau tidak, bergantung kepada ilmu dan tindakan anda.

Kalau anda buat pelaburan dengan beli ketika harga rendah dan jual ketika harga tinggi.. untung jugak lah.. tapi sikit ajer.

Begitu juga kalau buat loan dan beli emas.

Tapi, kalau anda ambil peluang buat business emas, contohnya jadi agen Public Gold.. maka untung lebih lagi lah.. sebab jual emas dapat komisyen.. tak perlu tunggu harga tinggi baru untung.

Kalau anda jadi master agen Public Gold, buka kedai emas.. pergh.. lagi lah untung besar… memang sah jutawan emas nie ūüôā

Nampak tak? nak untung besar, usaha pun kena besar lah…

Dari masa ke semasa saya akan terus berkongsi ilmu dan maklumat berkenaan emas.

Semoga kita kaya bersama-sama. Amin.

Apa komen anda?

Ok, sempena setahun umur blog nie, saya perlukan feedback daripada pembaca semua.. mungkin ada cadangan bagaimana nak perbaiki blog nie. Semua cadangan anda saya akan nilai dan buat. InsyaAllah..

Semoga blog ini akan terus memberikan maklumat yang lebih berguna.

Terima kasih kepada semua pembaca dan pengiklan.

p/s: Jangan lupa melanggan newsletter jutawanemas.com.
Anda akan menjadi orang pertama mendapat update daripada saya.

 

Tambahkan Kepintaran Kewangan dan Kekayaan Anda.

Wednesday, May 20th, 2009 |
Nota Admin: Saya dah selamat menghabiskan cuti-cuti Malaysia.
Terima kasih kepada mereka yang datang berjumpa, saya amat gembira.
Kalau dah berminat nak jadi tokey emas boleh SMS saya di 013-3819901.TQ
________________________________________________________________________

financial_iqAssalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian? Saya doakan anda semua sihat sejahtera. Saya kat sini alhamdulillah.. sihat dan sibuk seperti biasa.

Sepanjang saya menulis blog jutawanemas nie, saya selalu menerima pertanyaan seperti berikut:

1. Macammana boleh untung dengan emas nie?
2. Kalau saya gadaikan emas, bagaimana
    saya boleh hasilkan keuntungan
3. Untung ke kalau saya beli emas sekarang?

Sebahagian daripada jawapan tersebut boleh diperolehi jika anda membaca artikel-artikel terdahulu (klik sini).

 Well, saya harap posting kali ini menjawab lebih banyak persoalan anda.

Jawapan kepada soalan-soalan tersebut.

Banyak mana keuntungan yang anda boleh generate daripada emas, samada sikit ker.. banyak ker.. adalah bergantung kepada ilmu pengetahuan anda dan tindakan yang anda ambil setelah mengetahui maklumat tersebut.

Semakin banyak ilmu yang anda anda, maka makin banyaklah kreativiti dan keuntungan anda. Emas tu cumalah alat sahaja. Blog jutawanemas ini penyedia maklumat sahaja.

Saya ingin berkongsi maklumat mengenai sebuah buku yang ditulis oleh Robert Kiyosaki yang bertajuk “Increase Your Financial IQ – Get Smarter With Your Money”.

rich_dadRobert Kiyosaki merupakan pengarang yang terkenal dengan bukunya “Rich Dad Poor Dad” yang diterbitkan pada tahun 1997.

Kedua-dua buku nie sangat best…

Adalah penting bagi anda menambah kepintaran kewangan anda. Ini kerana dunia sekarang sangat mencabar dan tidak seperti dahulu. Justeru, anda perlu membaca buku “Increase Your Financial IQ – Get Smarter With Your Money”

Hanya orang yang mempunyai kepintaran kewangan mampu hidup mewah dan mengekalkan kekayaan. Bagi mereka yang tidak mempunyai kepintaran kewangan, mereka akan menghadapi masalah.

Fakta sejarah yang perlu diketahui.

Robert Kiyosaki menyatakan bahawa kebanyakan daripada masalah ekonomi global bermula daripada tahun 1971… apabila Presiden USA ketika itu Richard Nixon telah menamatkan standard emas daripada US dollar.

Ini bermakna US dollar tidak lagi boleh ditukar kepada emas. Ia 100% menjadi wang fiat (tidak disandarkan kepada aset nyata seperti emas dan perak).

21
Petikan daripada belakang buku Increase Your Financial IQ

Sejarah telah membuktikan, jika sesuatu kerajaan menamatkan standard emas ke atas matawang maka situasi haru biru akan berlaku. Ini kerana tanpa standard emas wang boleh dicetak sesuka hati oleh kerajaan. Maka banyak wang akan berada di dalam pasaran.

Akibatnya inflasi akan berlaku. Nilai wang akan merosot dan bila nilai wang merosot dengan banyak, maka rakyat akan menolak wang tersebut. (contohnya di Zimbabwe)

Inilah yang sedang berlaku kepada US dollar. Nilainya sedang menurun.

Kalau anda membaca mana-mana buku pasal sejarah wang, perkara nie ada dinyatakan. 

Selamat datang ke dunia wang fiat.

fiat_moneyUntuk pengetahuan anda semua, kita sekarang berada di dalam dunia wang fiat.

Welcome to fiat money world ūüôā

Wang kertas @ fiat = juga dipanggil currency.

Di dalam istilah Bahasa Inggeris wang kertas dipanggil currency. Kata dasar untuk currency ialah current yang bermaksud arus atau aliran. Dalam bahasa mudah wang kertas perlu sentiasa bergerak.

Jika wang kertas berhenti bergerak, nilainya akan mula merosot.

Contoh paling mudah.. anda ambil RM10,000 dan letakkan di dalam almari. Biarkan selama 10 tahun. Tengok apa yang akan terjadi? Sudah pasti wang RM10,000 itu akan merosot nilainya. Terjejas akibat inflasi.

Itu adalah kelemahan currency.

Contoh kedua. Anda ambil seketul jongkong emas bernilai RM10,000 dan letakkan kedalam almari. Biarkan 10 tahun. tengok apa yang terjadi? Sudah pasti harganya akan naik walaupun ia tak bergerak. Mana ada kena inflasi.

Itu adalah keistimewaan money.

Di dalam dunia wang  fiat, nilai wang semakin mengecil.

peningSemua orang tahu kuasa beli wang kertas semakin lama semakin mengecil.

Kononnya ini adalah inflasi.

Harga barangan makin meningkat. Hidup semakin susah. Ramai yang menjadi mangsa, terutamanya golongan berpendapatan rendah. Ini kerana pendapatan mereka adalah kecil. Inflasi akan memberi tekanan yang tinggi kepada hidup golongan ini.

Wang yang sama setahun dahulu tidak mencukupi untuk membeli barangan dan perkhidmatan yang sama. Kalau gaji naik pun, bukan menjadi semakin senang sebaliknya cuma mampu mengekalkan cara hidup yang sedia ada.

Memang pening kepala kalau jadi orang yang berpendapatan rendah. Betul tak?

Jadi, bila kita faham tentang dunia dan wang yang kita gunakan sekarang, kita boleh merangka strategi untuk berjaya dari segi kewangan.

Robert Kiyosaki memberitahu bahawa kegunaan currency adalah untuk mendapatkan aset-aset yang mempunyai nilai intrinsik seperti emas, perak, rumah, tanah dan perniagaan. Aset-aset ini pula biarlah yang boleh menjana aliran tunai dan juga naik dari segi nilai dalam jangka masa panjang.

Itu barulah dinamakan¬†strategi mengumpul kekayaan ūüôā

Apa nak buat?

Jika kita sedar bahawa wang kertas sentiasa susut nilainya, apa yang perlu kita lakukan?

Well, inilah pentingnya kepintaran kewangan. Inilah yang akan diajar oleh Robert Kiyosaki di dalam buku ini.

Isi kandungan buku nie lebih kurang macam nie:

Topik 1:  Apakah itu kepintaran kewangan?
Topik 2: 5 kepintaran kewangan
Topik 3: Membuat banyak wang
Topik 4: Melindungi wang anda
Topik 5: Rancang perbelanjaan anda
Topik 6: Leverage kan wang anda
Topik 7: Memperbaiki maklumat kewangan anda
Topik 8: Integriti wang
Topik 9: Membangunkan genius kewangan anda
Topik 10: Membangunkan IQ Kewangan anda

Jadi, saudara saudari sekalian. Cepat-cepat pergi kedai buku Popular ke.. MHP ke… dapatkan buku ini dan baca betul-betul betul. Saya gerenti anda akan mendapat ilmu yang sangat berguna.

Bagaimana saya menjana wang dengan ilmu emas?

Oklah, kat sini saya nak share sikit dengan anda. Bagaimana ilmu membantu saya generate income.

1. Jadi agen Public Gold. saya boleh dapat untung runcit dengan menjual emas
    Public Gold. Dapat komisyen. Tak perlu tunggu harga emas naik baru untung.
    Untung tetap dapat (baca sini).

2. Bercerita kepada orang lain tentang emas. Kemudian mereka akan tertarik
    untuk membeli emas. Ada yang nak jadi agen PG. Dapat insentif.

3. Beli emas Public Gold, pajak.. dapat duit.. beli emas Public Gold lagi..lagi..
¬†¬†¬†¬†jual.. dapat komisyen.. untung komisyen beli emas lagi… jual lagi….
¬†¬†¬†¬†repeat the cycle. Pergh banyak untung tu…

4. Beli ketika harga rendah, jual ketika harga tinggi untuk mendapat untung kapital.

5. Dividen ASB yang berjumlah 15K + saya keluarkan untuk tambah stok emas
    Public Gold. Ia boleh generate lebih banyak untung (baca sini)

6. Tulis artikel pasal emas… dapat duit.. ini jer dah ribuan ringgit.
    Itu belum tulis buku lagi. Boleh dapat royalti.

7. Tulis artikel yang berguna untuk blog jutawanemas.com –
    dapat ribuan/ratusan pengunjung sehari. Then boleh jual iklan.

Inilah pendapatan hasil dari pengetahuan mengenai pelaburan emas saya.

Kalau saya boleh buat anda pun boleh juga.
 

Kepentingan berkongsi ilmu.

knowledge1Jika anda ada ilmu yang bermanfaat, kongsilah dengan orang lain. Kalau saya ada seringgit dan anda ada seringgit, kalau kita bertukar-tukar.. masing-masing cuma ada seringgit aje akhirnya.

Tapi kalau saya ada satu ilmu dan anda ada satu ilmu, kalau kita bertukar-tukar maka setiap seorang ada 2 ilmu.. kan cantik dan untung.

Kalau anda mahukan ilmu emas, anda kenalah rajin membaca. Kalau anda baca semua artikel saya dengan minat (kat sini), maka anda akan mendapat banyak ilmu. kalau anda baca sepintas lalu, ilmu yang dapat pun sepintas lalu. Kalau baca lompat-lompat, maka ilmu yang anda dapat pun ialah ilmu lompat-lompat.

Kemudian, anda tidak akan faham dan akan sms/tanya saya soalan-soalan yang sangat remeh. So baca lah ye…

Ok then selamat menimba ilmu dan membuat kekayaan ūüôā

Sejarah wang USA: Ianya adalah emas dan perak

Wednesday, December 3rd, 2008 |

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian? Saya doakan anda semua sihat sejahtera.

Baiklah, hari ini saya ingin berkongsi satu fakta yang menarik mengenai wang. Apa itu wang dan mengapa wang mempunyai nilai. Untuk memahami perkara ini kita kena belajar daripada sejarah. Ini kerana sejarah tidak pernah menipu.

Untuk itu, kita perlu menonton satu video yang sangat menarik. Ianya berkisar tentang sejarah matawang USA. Ia menarik kerana ianya membuktikan bahawa wang yang sebenar ialah emas dan perak.

Ia juga membuktikan bahawa penggunaan wang fiat (wang yang tidak disandarkan pada aset bernilai) akan merosakkan ekonomi sesebuah negara dalam jangka masa panjang.

Money – A Brief History Of The American Dollar

Daripada video ini kita dapat belajar beberapa fakta berharga:

1. Wang yang sebenarnya ialah emas dan perak.

2. Wang kertas yang dikeluarkan dahulu sebenarnya disokong oleh emas dan perak.

3. Wang kertas yang disandarkan dengan nilai emas dan perak adalah sangat stabil.
    Inflasi tidak akan berlaku kerana bilangan emas dan perak yang terhad.

4. Apabila wang kertas tidak lagi disandarkan dengan emas dan perak,
    maka nilai wang akan jatuh. Ini kerana wang kertas boleh dicetak
    sewenang-wenangnya menyebabkan banyak wang kertas yang akan masuk
    kedalam pasaran.

5. Penggunaan wang fiat memang akan memudaratkan ekonomi dan masyarakat
    dalam jangka masa panjang.

Oleh yang demikian, kita boleh membuat kesimpulan bahawa kekayaan sebenar terletak pada emas dan perak, bukannya wang kertas.

Oleh sebab itu, saya menyeru pembaca sekalian untuk menyimpan emas. First choice, beli emas fizikal dan simpan. Kemudian, baru buat simpanan melalui gold investment account. Kalau anda pembaca yang baru kat blog nie, rajin-rajinlah membaca artikel-artikel terdahulu berkenaan pelaburan emas di Malaysia.

Dengan menyimpan emas, kita sebenarnya menyimpan kekayaan sebenar.

Jika ada komen, sila letakkan di bahagian komen atau pun kita boleh berbincang di dalam forum jutawanemas.com

p/s: Jangan lupa melanggan newsletter jutawanemas.com
Anda akan menjadi orang pertama mendapat update blog ini.
Terima kasih

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas