Forum
Topic RSS

Gold, Peace and Prosperity : The Birth of a New Currency
Buku ini ditulis pada 1981 oleh Dr Ron Paul yang merupakan ahli kongres Amerika paling lantang membicarakan tentang kepincangan pengurusan sistem kewangan di Amerika Syarikat. Buku ini ditulis bagi memperjelaskan secara asas tentang sistem duit kertas dan kesannya kepada inflasi, perniagaan secara keseluruhan dan pertumbuhan pentadbiran kerajaan. Dr Paul mendedahkan dan mengupas bagaimana Dollar yang dahulunya disandarkan kepada emas telah dimanipulasikan oleh kerajaan Amerika dan Bank Pusat.
Dr Paul juga mengkaji sejarah permulaan Dollar sebagai matawang, bagaimana ianya menjadi pencetus kepada era ‘Fiat Currency’. Penerangan secara terperinci bagaimana wang fiat ini menjadi punca kepada inflasi dan juga menjadi satu kuasa besar kepada para politik dan ahli perniagaan untuk mencorak keadaan ekonomi dunia dan implikasinya. Buku ini juga menerangkan secara panjang lebar mengenai topik matawang terutamanya Dollar tentang bagaimana sistem matawang beroperasi dan permasalahan-permasalahan dengan sistem matawang sedia ada yang berkait rapat dengan polisi-polisi lama dan sedia ada yang direka dan digunapakai selama ini.
Tujuan buku ini ditulis oleh Dr Paul adalah untuk menggesa kerajaan Amerika Syarikat untuk kembali kepada sistem matawang asal yang bersandarkan emas bagi setiap Dollar. Sistem Sandaran Emas ini bermaksud setiap rakyat berhak membawa Dollar untuk ditukarkan kepada emas fizikal pada bila-bila masa kerana secara dasarnya setiap bank sepatutnya mempunyai simpanan emas yang setara dengan nilai Dollar yang diedarkan!
Buku ini juga menyingkap sejarah matawang Amerika Syarikat yang mana bermula dari tahun 1830-an lagi sebenarnya rakyat Amerika sudah menggunakan syiling emas sebagai sistem matawangnya. Bagaimana presiden-presiden lepas menyalahgunakan kuasa mereka merombak system ini bagi kepentingan politik masing-masing.
Buku ini harus dimiliki bagi memahami permasalahan ekonomi sekarang mengenai puncanya dan juga sejarah lepas yang mempunyai jawapan kepada permasalahan ini.
Antara isi kandungan buku ini:
- Budget & Economy
- Depreciating currency is greatest threat to middle class.
- Gold standard avoids need for government promises.
- Gold standard means minimal inflation.
- Dollar as fiat currency only benefits politicians.
- Friedman monetarist policy is better, but still inflationary.
- Corporations
Big business demand for easy money causes inflation.
- Free Trade
- IMF empowers politicians by causing inflation.
- Allow Americans to own gold; end large-scale foreign sales.
- Government Reform
Spending without taxation causes inflation.
- Tax Reform
Inflation is a form of taxation on poor & middle class.
The consequences of monetary destruction are complex, but the solution is not.
Dapatkan eBook ini sekarang dengan harga hanya RM20.00.
Cara Tempahan & Pengesahan
Langkah #1 – Buat Pembayaran
Lakukan bayaran sebanyak RM20 ke akaun bank berikut :
Bank: Maybank Islamic Wadiah Savings Account
Nama: Mohamad Nizam bin Kastor
No. Akaun: 162414033293
Langkah #2 – Buat Pengesahan Pembayaran
SMS pengesahan pembayaran berserta alamat email anda ke 012-6866 550 atau email : ebookkopitiam@yahoo.com
Langkah #3 – Semak Email Anda Untuk Penghantaran
Sila semak email anda setelah menghantar SMS ke nombor seperti yang diberikan dalam tempoh 24 – 48 jam. Anda akan menerima ebook anda dihantar terus ke alamat email seperti yang diberikan di atas. Sekiranya dalam tempoh tersebut, anda masih tidak memperolehinya, sila hubungi saya melalui nombor atau email di atas.
Most Users Ever Online: 64
Currently Online:
21 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
aneopedr: 12419
aldwashmanregin: 11366
ckiesondi: 11347
molaholl: 9445
dealex: 8853
rizzmerr: 634
Member Stats:
There have been 29 guest posters
There are 7506 members
There are 5 moderators
There are 1 admins
Forum Stats:
Groups: 4
Forums: 19
Topics: 1349
Posts: 61322
Newest Members: semi, 8453755mie87, IrfanKelantan, sharudinmusa, suriani76, zuraEmas
Moderators: syukor (466), shufaad (0), cikjune (40), hafiz (105), syukor (0)
Administrators: syukor (466)

Log In
Register
Home
Offline

