Ebook

Bagaimana membuat pelaburan Emas di Malaysia

Ditulis pada 21 June 2008 – 4:24 pm | by syukor |


Panduan Pelaburan Emas di Malaysia di www.JutawanEmas.com

Emas merupakan pelaburan yang amat baik untuk jangkamasa sederhana dan panjang.

Ini kerana nilai emas sentiasa meningkat dari tahun ke tahun.

Sebagai contoh,

- harga untuk 1 ounce (31.10 gram) syiling Kijang Emas pada:

>> 18/7/2001 ialah RM1082.00
>> 7/6/2008 ialah RM3048.00 !!!

Ini adalah kenaikan sebanyak 181.70% dalam masa 7 tahun.
atau purata pulangan 25.95% setahun!!

Namun tahukah anda bagaimanakan cara untuk anda membuat pelaburan emas di negara kita? apakah pelaburan yang terbaik? dimana mendapatkannya? blog Jutawanemas.com akan menjawab persoalan ini untuk anda.

Saya akan membuat analisa dari masa ke semasa tentang kebaikan/keburukan dan perkembangan emas di Malaysia.

Terdapat beberapa cara membuat pelaburan emas di Malaysia.

Antaranya ialah:

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan



Saya akan menghuraikan secara terperinci satu persatu peluang pelaburan emas ini dari masa ke semasa. Semoga ia dapat memberikan panduan kepada anda bagaimana membuat pelaburan emas.

.

Pesanan 1: Jangan lupa untuk melanggan newsletter JutawanEmas.com Blog ini sentiasa diupdate dengan panduan dalam pelaburan emas. Pastikan anda menjadi orang pertama mendapat update. Cuma masukkan email anda didalam kotak sebelah kanan laman web ini :)

.

Pesanan 2: Nantikan kemunculan ebook saya yang bertajuk “Peluang Pelaburan Emas di Malaysia – Bagaimana membuat pelaburan emas yang menguntungkan” .
Ianya mengandungi panduan, fakta-fakta, tips berkenaan pelaburan emas. ianya adalah PERCUMA!!
Semoga ia akan membantu anda mendapatkan kekayaan sebenar .

.

Hadiah dari blog Jutawanemas PERCUMA!

Nak hadiah FREE preview ebook "Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas" sebanyak 94 mukasurat untuk anda?

Juga tips-tips pelaburan emas yang menguntungkan terus ke-email anda.

Anda cuma masukkan nama dan email anda ke dalam kotak di bawah.

Nanti hadiah anda akan sampai kat dalam email :)

Related Posts

Put your related posts code here
  1. 51 Responses to “Bagaimana membuat pelaburan Emas di Malaysia”

  2. By Kilau Emas on Jun 22, 2008 | Reply

    Saya rasa berminat untuk membuat pelaburan emas.

    Soalan saya bilakah masa yang sesuai untuk membeli emas dan bila waktu yang memungkinkan harga emas akan jatuh?

    reply: Masa terbaik untuk membeli emas ialah sekarang.

    Anda tak perlu menunggu harga emas jatuh sebelum membeli. Ini kerana prinsip pelaburan emas ialah simpanan jangkamasa panjang.

    Anda beli sekarang dan lihat harga emas naik dalam jangkamasa panjang.

  3. By dian on Jun 22, 2008 | Reply

    sekadar untuk berkongsi

    kalau saya buka internet pasti berkunjung ke

    1. http://www.igdexchange.com 9.16

    2. dinar emas kelantan 9.17

    3. publicbank investment gold ni emas 9.99

    mmg seronok sbb saya memiliki 4 dinar emas dan 1/2 dinar igdexchange, 1 dinar yang dikeluarkan oleh swarnabhumi. setiap satu berharga RM 280 pada tahun nov 2005, RM 284 dan Rm 336. now berharga RM 431 wow.

    kalau nak simpan beli dinar emas kelantan, harga lebih rendah dpd igd, susutnilai just 5% igd antara 15 ke 20% or publicbank cuma 3%

    koperasi saya ada 150.5 grm yang dibeli pada sept 99 emas 99.9(24k) masa beli nilai RM 6000 sekarang dah nilai lebih RM 14000

    seronok bila ada koleksi emas ni

    reply: dian,

    anda telah mempunyai kesedaran tentang kepentingan memiliki emas. Tahniah!

    Berdasarkan cerita anda, memang memiliki emas ini amat menguntungkan dalam jangka masa panjang.

    Tentang 150.5 gram emas koperasi anda pula, sekarang nie harga emas adalah RM111 se gram. maksudnya emas itu bernilai RM17157.00 pada 21/6/2008.

    Kenaikan 185.95% atau purata pulangan 20.66% setahun :)

  4. By azam on Jun 24, 2008 | Reply

    Salam…

    Tahniah & terima kasih atas perkongsian maklumat.

    Banyak info aku dapat especially psl emas Etika

    Aku memang nak beli sangat2 tp xbole sebab skang kat oversea

    tengah study…so tahan sabar je la.

    Klu bole balik cuti ujung tahun nh gerenti aku beli.

    cheers..

    reply: takper.. kumpul duit dulu.. nanti balik Malaysia contact saya :)

  5. By fadzila on Jun 25, 2008 | Reply

    setuju dgn azam.. mmg byk info berguna kat website ni..

    maybe lepas ni.. en syukor blh letak harga emas dlm RM yg terkini setiap hari… ni cuma cadangan.. sbb mesti ramai yg nak tau bape harga emas dlm RM coz kat kitco.com tu cuma tunjuk dlm USD.. :)

    reply: Memandangkan harga emas kat Malaysia nie berbeza-beza ikut institusi, maka saya tak terdaya nak letak satu-satu, tapi saya dah tulis artikel pasal bagaimana mengira harga emas di Malaysia.

  6. By zulygbaik on Jun 26, 2008 | Reply

    emas?? best2…skg ni mmg sesuai beli emas la…klu nk tggu harga jatuh, rasanya mmg susah. lain la klu beli kereta kancil ker..hari ni beli RM20k, esok dah jatuh RM17k…huhuhu (pngalaman aku nie) lagipun dlm Al-quran ada sebut, "Emas dan Perak…."

    skadar share pendapat jer..

    reply: betul tu zulyg baik :) kereta bukanlah kekayaan sebenar, sebab harganya pasti jatuh. Emas pulak, lagi teruk ekonomi, makin naik harganya…

  7. By orangjauh on Jun 28, 2008 | Reply

    Saya ni mmg tak suke pakei barang kemas hehe. So, memang tak suke emas. Tapi bila baca kelebihan pelaburan emas, terus teruja. Jatuh cinta ngan emas hehe. Skrang kumpul duit dulu, nanti balik Malaysia boleh la mula melabur. Nanti saya contact En. Syukor ye untuk maklumat lanjut. Bleh ke?

    reply: Takder masalah … saya sendiri sebenarnya terdedah dengan emas sejak 2005, tapi tak tahu cara melabur.. now dah pandai dah :) sebab tu buat jutawanemas.com nie..

  8. By zue hamid on Jul 11, 2008 | Reply

    Nampaknya saya telah ketemu dengan apa yang saya cari sejak beberapa bulan yang lepas. Tak sabar rasanya nak memulakan pelaburan emas ini. Sebelum ini, saya nampak melabur dalam MUTUAL FUND amat menguntungkan. Apabila terbaca tentang pelaburan DINAR EMAS, saya rasa ia lebih terjamin dan menguntungkan. Jadi, apa langkah pertama yang saya harus buat ?

    terima kasih

    Jawapan: Senang jer… first sekali kumpul duit. bila dah cukup then buatlah pelaburan melalui kaedah-kaedah yang saya terangkan. Kalau suka emas fizikal, maka boleh beli emas Kijang Emas atau Dinar Emas atau Etika Emas atau beli jongkong emas kat kedai emas. Kalau nak gold saving, maka boleh buat kat maybank atau Public Bank

  9. By Asrul Nizam Ali on Jul 14, 2008 | Reply

    Info yang amat berguna dari en syukor. Saya pon setuju dengan cadangan fadzilla, en syukor boleh letak harga semasa emas dalam web ni. sure lagik top. :-).

    Baru-baru ni ada hamba Allah yang menjual emas lama kepada saya dalam bentuk jongkong dengan harga yang lebih murah dari harga semasa. Seeloknya nak kena polish balik ke emas tu?

    saya nak ke kl next week. nak try etika emas.

    jawapan: Harga emas semasa nie saya tak letak sbb tak larat nak update hari-hari. Anda boleh refer website Bank Negara dan juga Maybank utk rate harian emas (gold saving dan Kijang Emas).

    Tentang orang nak jual emas jongkong nie… kalau saudara kenal dan boleh caya orang tu then ok, boleh proceed. Kalau tak kenal, better test emas tu dulu samada kat bank atau kedai emas.

  10. By ishak abdullah on Jul 19, 2008 | Reply

    akhirnya jumpa yang di cari ! selama ni saya cuma jumpa website tentang pelaburan wang saja..bicara jutawan azizi dan irfan saja…dah lama saya tahu keuntungan pelaburan emas ni tp tak tau mcm mana nak labur…rasa beruntung sangat dpt baca website emas ini! memang betul nilai akan mengecil di sebabkan inflasi..emas tidak. tq bery much

    reply: U are welcome. semoga info yang berguna ini dapat anda kongsikan bersama-sama rakan-rakan lain.

    Selamat membeli emas :)

  11. By fazli on Jul 25, 2008 | Reply

    salam

    Thanks sbb buat blog ni.semoga berjaya.kelmarin 23/7/08 saya di beritahu oleh kenalan mengenai etika emas.kawan saya ada 12jongkong..pulangan everymonth rm1200…peh..sedap mc ada org bayar gaji…so xsentuh la duit ni….saya pun ambil masa 2 jam cari maklumat mengenai etika emas.walaweh…superb betul..alih2 jumpa blog saudara….nx day 24/7/08 terus call etika emas kat bdr baru ampang(cawangan)..en othman…terus beli satu unit jongkong emas dgn harga rm116.41/g total rm11,641.00…kira mahal la jgk tp nak nak buat camna mmg dah meleleh tgk gambar saudara pi beli emas aritu bln 4 pon baru rm10500.tp x per…aku harap harga emas sure naik lg ke rm200/g…..baru best jual beli disamping etika emas bagi rm300 setiap bln diatas gadaian 3 jongkong emas kat ar rahnu ampang….anyway good luck

    Reply: Alhamdulillah, saya gembira mendengar blog nie membantu meyakinkan anda utk membeli dan menyimpan emas. Tahniah! beli emas tak rugi :)

  12. By zul on Jul 26, 2008 | Reply

    Tuan,

    I ada jumpa laman web http://www.avafx.com, depa juga ada buat biz online secara aktif (realtime), amacam tuan bagaimana biz dijalankan, minta tunjuk ajar?.. Thanks

    reply: Saudara zul, http://www.avafx.com ialah forex trading platform. Nie kalau nak main forex boleh ler…

    tapi kalau belum ada ilmu, jauhkan diri dari forex nie. kejap je burn duit saudara.

    saya cadangkan saudara belajar dulu ilmu forex nie sebelum terjun. Sahabat saya Shufaad nie boleh ajar forex. boleh dikatakan terrer jugak lah… anda boleh tengok laman web dia kat <a href="http://www.melakafx.com” target=”_blank”>www.melakafx.com

  13. By Anonymous on Mar 6, 2009 | Reply

    Saya berminat untuk lebih memahami penerangan tentang pelaburan ini. Dimanakan saya boleh hadir untuk mendengar ceramah yang diberikan. Saya tinggal di Kuantan, Pahang

    Tel:019-2755660

  14. By koie on May 18, 2009 | Reply

    alo kawan semua aku teringin buat perlabuaran enas nie…tapi tak tau cara…idea plz…

  15. By taufik on May 18, 2009 | Reply

    koie dh bc ker semua posting abg syukur kt website nih?

    semua posting mmg bgs untuk pelaburan emas

  16. By d.perba on May 24, 2009 | Reply

    terima kasih banyak..aku bace website ni dengan hati yang teruja…harap2 bile aku main emas nnt aku akan rase teruja jugak..insya'ALLAH..

    reply: InsyaAllah, akan teruja :)

  17. By mona on Jun 10, 2009 | Reply

    syaa nak tau lebih lanjut mengenai pelaburan emas

    reply: Baca semua artikel saya kat blog nie.

  18. By ieja on Jun 10, 2009 | Reply

    masih baru dan keliru.. en syukor blh bantu? kalau dlm tgn ada rm10k apa yg saya blh buat?

    reply:

    Kalau nak beli emas, beli Public Gold 50 gram dan 20 gram 2 keping. Simpan ajer.. tunggu harga naik.

  19. By faizal on Jul 14, 2009 | Reply

    kat mana nak jual emas untuk dapatkan harga paling tinggi. adakah emas kijang boleh dijual semula kepada bank.

    reply: Kijang emas jual semula pada maybank. diorang ambil harga tinggi.

  20. By cikgu azrul on Sep 1, 2009 | Reply

    salam,

    Saya sudah membeli 3 keping kijang emas 1oz, 2 keping 1/2 oz dan 1 keping 1/4 oz apabila membaca website jutawanemas ini..

    Saya pernah membeli sekeping kijang emas 1/4 oz pd thn 2007 dgn hrga Rm618. last week saya beli sekeping dah cecah RM918…

    Skang nak beli dan baca ebook EMAS-EMAS YANG HILANG pula semoga ebook ini dapat meyakinkan saya untuk beli EMAS lagi banyak.

    Cikgu Azrul

    reply: Tahniah sebab telah memulakan pelaburan emas anda… sedara akan untung di masa hadapan, sebab harga emas akan naik.

    Tentang ebook saya pula, ia adalah pelaburan yang paling berbaloi sekali sebab banyak ilmu dan teknik-teknik menjana keuntungan daripada emas yang ada di dalamnya.

  21. By salleh batu pahat on Sep 6, 2009 | Reply

    En. Syukur, terima kasih jwb tel sy ari2 ttng secara ringkas perniagan emas. siang mlm sy bca blog tuan (mcm yg en. syukur suruh). Sebnrnya sy minat jadi agen public gold. Rm30K nk jd agen sy dh ade, extrakn lagi Rm20K agak2 blh cari mkn x? dg modal segi2. Sy dngr en. syukur kata ari2 xde risiko, 2yg sedap dngr. Dh bnyk sy kne dek mcm2 skim, rasanya puluh ribu hangus…

    Klu en. syukur brpndngan baik dgn rancngan sy ni, blh sy jumpe bincang lbh lnjut. Masa/tmpt en. syukur tentu sbb sy dh brsara 24 jm free. Sy duduk di Batu Pahat klu sudi cal 0137718319 (salleh) klu xsmpt just emailkn je atau sms. Batu Pahat – Melaka xjauh pn… Tq.

  22. By cikgu azrul on Sep 30, 2009 | Reply

    saya tiap2 hari buka jutawanemas. skang saya tambah lagi 20gram emas PG dan 1 dinar kelantan. best la labur dlm emas nie. tq

    reply: Tahniah cikgu Azrul :)

  23. By rezuan on Oct 20, 2009 | Reply

    saya harap encik dapt bagi tip2 pelaburan emas ni,,

  24. By fiza on Oct 24, 2009 | Reply

    bila waktu sesuai nk beli emas?

  25. By shamsul Anuar on Oct 24, 2009 | Reply

    salam fiza… waktu yg sesuai nak beli emas ialah bila ada duit. tak rugi beli emas ni. harga emas akan naik lagi. tak caya study ler graf kat kitco tu. Kalu nak beli emas murah2 layari http://www.goldcrestpavilion.com

  26. By jal on Dec 4, 2009 | Reply

    saya ni baru seminggu buka blog ni baru tahu tta pelaburan emas nampaknya mmg berminat nk beli , kalau en syukur ada progrm kt muar contactlah saya , saya nk beli 1 dinar dulu

  27. By dahlan on Dec 9, 2009 | Reply

    mana lebih untung beli banyak terus atau sikit-sikit

  28. By shamsul Anuar on Dec 9, 2009 | Reply

    salam dahlan… ikut kemampuan nak beli emas ni. kalu ada modal banyak beli ler banyak2. tak rugi simpan emas ni.
    http://www.goldcrestpavilion.com

  29. By kavi on Dec 30, 2009 | Reply

    By ieja on Jun 10, 2009 | Reply

    masih baru dan keliru.. en syukor blh bantu? kalau dlm tgn ada rm10k apa yg saya blh buat?

    reply:

    Kalau nak beli emas, beli Public Gold 50 gram dan 20 gram 2 keping. Simpan ajer.. tunggu harga naik.

    _____________________________________________________

    NAK TANYA KENAPA PUBLIC BANK BUKAN MAYBANK? APA BEZANYA?

  30. By mddy770 on Dec 30, 2009 | Reply

    Salam

    Public Fine Gold International Sdn Bhd

    50grm dan 20 grm 2 keping

    Public Bank Bhd

    Buku Emas simpan ajer…

  31. By cendol on Dec 30, 2009 | Reply

    bila nk buat road show di JB

  32. By ILHAM on Jan 7, 2010 | Reply

    Salam Saudara Syukur,
    saya baru mengikuti pelaburan emas. byk yg saya kurang faham, tapi saya dah buat bank loan ( bank rakyat) dan duit tu saya beli emas 916 sebanyak 800gram pada harga RM130 segram. dan saya simpan kat Ar-rahnu. tak tau betul atau tidak tindakan ni, tapi ikut gerak hati dan sekarang baru nak belajar pasal emas. apa pun seronok ada emas beza dengan aset yg lain.

    reply: Kalau kurang faham jangan buat benda tu. kasik faham betul-betul. nak pajak dan rolling mesti bersebab. kalau setakat nak simpan, maka simpan kat safe deposit lebih bagus sebab murah.

  33. By bdkbarublaja on Jan 10, 2010 | Reply

    Assalamualaikum sdr syukor,
    Tq kerana menyediakan website spt ini utk kami2 yg br nk berjinak2 dgn emas ni.. sy dah mula mencari sesuatu yg mnarik ttg emas ni since 2 weeks ago.. Alhamdulillah jumpa wbsite ini.. by the way, sy akan baca keseluruhan artikel2 dlm wbsite ini.. InsyaAllah.. Wslm

    reply: Well, sama-sama saudara ismail. semoga ilmu yang dikongsikan disini akan memberikan manfaat kepada saudara. kongsikan ilmu ini dengan orang lain. semoga semua orang mendapat manfaatnya.

  34. By Hamsi on Jan 15, 2010 | Reply

    1st time baca ni….menarik gak

  35. By irene on Jan 16, 2010 | Reply

    salam. sy ada byk brg kemas yg tidak digunakan. perlukan sy lebur atau bagaimana? apa langkah seterusnya untuk membuat pelaburan emas ini?

  36. By mddy770 on Jan 17, 2010 | Reply

    dari muda sampai ke tua

    emas tetap dipandang mulia

    wah… wah manyak untun u ya

    jangan lebur kasi simpan la

    hidup mesti jauh pandang

    Kalau nak rasa hidup beresipi

    kasi emas simpang sekalang

    usd2500 satu oz mahu datang lagi

    banyak ke mas u?? kalau saya buat macam ni (jangan tiru kalau tak setuju).

    100 persen emas fizikal.

    50 persen buat pekasam (harta karun).

    50 persen emas fizikal buat enterprise sendiri. 2/5 kasi tukar jadi kertas…. kasi simpan kat PB atau Maybank Emas. 2/5 kasi simpan rahnu punya tempat. 1/5 kasi sendiri pakai (backup)

  37. By juliana on Jan 28, 2010 | Reply

    macam mana cara untuk membuat pelaburan emas.

  38. By juliana on Jan 28, 2010 | Reply

    macam mana cara untuk membuat pelaburan emas.cara permulaan

  39. By apis on Jan 28, 2010 | Reply

    to juliana…untuk pemulaan ko beli jer emas fizikal

  40. By anis on Feb 2, 2010 | Reply

    masih baru mendalami ilmu ini. en syukor blh bantu? kalau dlm tgn ada rm3000 je apa yg saya blh buat?

  41. By a.v on Feb 14, 2010 | Reply

    salam…en.syukur blog sedara amat membantu terutama pd mrk yg baru brjinak dgn plaburan emas ni..nk tanya skit…beli emas..bli emas jugak nak simpan emas d tmpat yg slamat kat mane? kalu kat umah x slamat kot..

  42. By sham on Feb 14, 2010 | Reply

    kalau rasa simpan di rumah tak selamat, boleh simpan di bank berdekatan yang ada perkhidmatan safe box.

  43. By YAN on Mar 3, 2010 | Reply

    saya tinggal di Taiping perak.jadi saya nak tahu dimana saya boleh membeli dinar emas dan modal yang saya ada lebih kurang RM1000.

  44. By Mattop on Mar 3, 2010 | Reply

    Salaam…

    aku ni dah lama tahu tentang pelaburan emas.. cuma baru-baru ini je mula membeli emas… masa beli harga agak tinggi, apapun permulaan yg baik… dan sentiasa nak beli emas klu ada duit lebih..

    cuma nak tanya En Syukur?? apa nasihat En. Syukur pada saya yg baru2 mula menceburi pelaburan emas ni… Tq

  45. By usop on Apr 5, 2010 | Reply

    saye nak tanye…cmne bajet dibwh 1000…boleh dpt ke dinar emas tuh

    reply: Boleh, sbb harga 1 dinar RM500 ++ sahaja

  46. By marzuqi on Apr 24, 2010 | Reply

    saya agen public gold berada di selama perak,bagi YAN utk dptkan dinar emas boleh hubungi saya ( 0139320985 )

  47. By Azad on Apr 24, 2010 | Reply

    1st time baca artikel tentang emas ni, terus tertarik di buatnya. Byk artikel cerita tentang wang saja. Selepas baca artikel website ni, terus beli emas 20g (RM2,828.00) Huhuhu.. Mahal gak. Rabu ni nak beli Emas 100g (RM13,500.00) Agak2 encik Syukor, berbaloi tak harga emas tersebut skrg ni.

    reply: Ya, sudah tentu berbaloi sbb harga emas akan naik dalam jangka masa panjang.

  48. By Cikgu Asar on Apr 24, 2010 | Reply

    Salam , bagi warga Johor dan Singapura yg bermnat dengan pelaburan Emas boleh hubungi saya di 017-7675446 Azrul

  49. By ARCHON on Apr 26, 2010 | Reply

    salam En Syukor dan rakan-rakan emas sekalian, saya ingin bertanya dan kepastian apakah kelebihan membeli emas (barang kemas)yang dilelong di bank rakyat Ar Rahnu. Saya lihat harganya boleh tahan murah dan cuba register untuk beat harga. Adakah emas ini akan dikira emas terpakai dan jika jual di kedai emas pasti akan ditawarkan harga yg murah. Jadi relevankah membeli emas lelong tersebut untuk tujuan pelaburan. terima kasih

    reply: Ya, relevan

  50. By ARCHON on Apr 26, 2010 | Reply

    Salam, baru je pihak bank rakyat telefon kata saya gagal untuk dapat emas tu, X de rezki nampaknya

  51. By hj.k on Jul 30, 2013 | Reply

    nak contact bos mcm mana tu?

  52. By muizz on Dec 7, 2013 | Reply

    assalamualaikum . saya ingin bertanya . saya kosong tentang emas atau pelaburan ni . tp saya teringin untuk mendedahkan diri dlm pelaburan emas. saya nak bermula dari mane ? ape basic yg perlu saya tahu ?

Post a Comment

*
syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim, Admin Jutawanemas.com
SMS/Whatsapp me@ 013-2126999

Pesanan: Untuk mendapat artikel terbaru, anda boleh melanggan newsletter blog ini. ianya FREE! Masukkan e-mail anda di dalam kotak di bawah:

Langgan Newsletter blog Jutawanemas.com PERCUMA!

Saya@TV9 interview


Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas


Jutawanemas FB Page

Be MyFriend@Google+




Komen Pembaca