Ebook

Bagaimana saya nak mulakan pelaburan emas?

Ditulis pada 3 August 2008 – 2:12 pm | by syukor |


Salam sejahtera pembaca semua.

Saya seringkali menerima pertanyaan daripada pembaca blog jutawanemas.com bertanya tentang pelaburan emas manakah yang terbaik.

Memandangkan tiada jawapan yang khusus untuk soalan ini, maka saya berikan panduan umum berkenaan pelaburan emas yang baik/sesuai untuk anda. Harap-harap lepas nie terjawablah semua persoalan anda :)

Antara persoalan-persoalan yang perlu anda ketahui sebelum membeli emas/membuat pelaburan emas ialah samada anda suka emas fizikal atau tidak? Modal anda besar atau kecil? Ada masalah menyimpan tak?

Posting ini adalah panduan asas semata-mata, anda boleh ubahsuai mengikut aspek-aspek lain seperti jarak institusi jualan emas tersebut dengan tempat anda, cara pembayaran samada cash atau credit card etc, modal anda, kemudahan menyimpan emas dan sebagainya.

1. Panduan pertama: Emas fizikal atau bukan fizikal?

Jawapan: Kalau anda suka emas fizikal dan tak ada masalah untuk menyimpan, maka pelaburan terbaik untuk anda ialah:

1. Syiling emas
2. gold bar.

Jika susah nak simpan, maka saya cadangkan anda buka akaun simpanan gold saving Public Bank atau Maybank.

Pilihan pertama – Syiling Kijang Emas (1 Oz)
Sebab: Modal yang tidak tinggi, kualiti emas 999.9, mudah dibeli dan dijual balik.


Syiling Kijang Emas
.

Pilihan kedua – Syiling emas UOB bank (1 Oz) .
Anda boleh membeli mana-mana syiling-syiling emas ini samada:

– Canadian gold Maple Leave
– Australian Nugget
– Singapore gold coin


Syiling-syiling emas yang dijual UOB Bank
 
 
 

Pilihan ketiga:
a) Syiling Emas/gold Bar Public Gold
b) gold bar (PAMP Suisse atau Poh Kong Bunga Raya)

Sebab: Kualiti emas 999.9 (24K)
Bagi gold bar PAMP pula, ia jenama yang terkenal di seluruh dunia.
Mudah diperolehi di kedai emas.


Syiling emas Public Gold 50 gram (24K)
.
.

Gold bar Public Gold 20 gram dan 50 gram (24K)

 

 
.
Ini gambar PAMP Suisse gold bar:
.
 
.
 

gambar gold bar Poh Kong Bunga Raya
. 
Pilihan keempat- Dinar Emas Kelantan (1 Dinar)
Sebab: Kos yang murah, kualiti emas 22K. Mudah dibeli dan dijual.
.
Gambar Dinar Emas Kelantan
.


p/s: Kalau anda minat emas fizikal tapi modal anda kecil,
saya cadangkan anda beli Dinar Emas Public Gold/Kelantan sebagai pilihan pertama. .

.

2. Anda tak minat emas fizikal atau risau nak simpan emas.

Jawapan: Kalau anda tak minat emas fizikal atau risau emas hilang, saya nasihatkan anda membuka akaun simpanan emas.

Terdapat 2 jenis akaun simpanan emas yang terdapat di malaysia iaitu:

1. Public Bank Gold Investment Account
2. Maybank Gold Saving Passbook Account

Pilihan pertama – Public Bank gold saving passbook.
Kebaikan: Harga Harga jual beli yang rendah (beza RM3.00)

Pilihan kedua – Maybank Gold saving passbook
p/s: Harga jual beli Maybank adalah lebih tinggi berbanding Public Bank.

Posting ini hanyalah panduan semata-mata. Anda boleh ubahsuai mengikut citarasa dan kemudahan anda. No problem. Kalau ada persoalan, maka letakkan soalan anda di forum jutawanemas atau pada ruangan komen kat bawah. InsyaAllah saya akan cuba bantu.

Sekarang nie saya nak buat survey sikit, saya minta semua pembaca ambil bahagian dalam survey nie ok!

[poll id=”1″]

p/s: Kongsikan maklumat mengenai pelaburan emas dengan rakan-rakan anda. Beritahu mereka tentang website jutawanemas.com ini. Ajak mereka vote sekali kat sini. Kita tengok pandangan orang Malaysia pasal pelaburan emas nie :)

Bacaan berkaitan:

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan
6. Membeli syiling emas/gold bar Public Fine Gold.

 

 

Hadiah dari blog Jutawanemas PERCUMA!

Nak hadiah FREE preview ebook "Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas" sebanyak 105 mukasurat untuk anda?

Juga tips-tips pelaburan emas yang menguntungkan terus ke-email anda.

Anda cuma masukkan nama dan email anda ke dalam kotak di bawah.

Nanti hadiah anda akan sampai kat dalam email :)

Artikel berkaitan:

Related Posts

Put your related posts code here
  1. 121 Responses to “Bagaimana saya nak mulakan pelaburan emas?”

  2. By Fida on Oct 20, 2009 | Reply

    Wassalam. Tahniah atas maklumat dlm blog ni. Sangat berminat dengan Public Gold. Dah ada banyak barang kemas dan suka beli barang kemas sebelum ini. Adakah berbaloi jika saya tukar barang kemas tu dengan Public Gold sekarang ni. Emas macam tengah mahal aje sekarang ni.

  3. By idris_7011 idris_701 on Nov 2, 2009 | Reply

    salam en syukor,saya berminat untuk menjadi ajen PG,masalahnya

    adakah barang emas akan dihantar kat sabah atau kita ambil sendiri?

  4. By Izwan Ismail on Nov 7, 2009 | Reply

    Assalamualaikum En. Syukur,

    saya cuma dpat tahu dari seorang kawan saya yang baru 3 tahun dgn pelaburan emas. Dia maklumkan pada saya sukar untuk menjual semula bagi pemilik gold bar 100gram. Dia cadangkan belilah gold bersaiz kecil sebab ia mudah dijual. Soalnya benarkah kenyataan itu?

    reply: Tak juga.. kalau beli gold bar Public Gold 100 gram, boleh jual balik bila-bila masa samada kat Public Gold atau agen

  5. By Lah on Nov 20, 2009 | Reply

    salam. Maaf sy org baru dan perlukan ilmu. Sy sungguh tertarik dgn plbran ni..

  6. By Lah on Nov 20, 2009 | Reply

    Minggu2 lepas sy tgok tv3 dlm bijak wang mengenai pelaburan emas dan mereka mgalakkan buat pelaburan emas. maka saya cari web mengenai pelaburan emas. tq

  7. By nasaruh on Nov 22, 2009 | Reply

    Saya dapati harga emas tak turun2 pun… adakah harga emas akan kekal tinggi?

  8. By ed_eagle on Nov 24, 2009 | Reply

    emas djagka naik….

  9. By mattpest on Nov 24, 2009 | Reply

    thun depan hg emas dijka naik rm200>gm,kaya la kita bro…

  10. By Amie on Dec 4, 2009 | Reply

    Salam.

    En syukor…

    selepas beli e-book, saya decided utk apply Maybank Gold Saving passbook….saya dah survey di Maybank….masalahnye dr infor yg saya tau….Kalu saya nak jual balik….diaorg kate kena ikut 'Buying price'….which is not as per current market price on that day….so macamane tu…walaupun utk melabur murah saja…tapi harga jual tidak ikut market price…betul ke?…duit dah ade ni…tapi infor pulak very confusing…

  11. By cikjune on Dec 4, 2009 | Reply

    salam Amie…, memang tak ikut current market price sebab Maybank pun ada amik untung jugak , so buying price tu ikut maybank sendiri.. dalam +/- 6% camtu….bila dorang buy back

  12. By Amie on Dec 4, 2009 | Reply

    oo..itu ke yg encik syukur maksudkan spread/perbezaan harga jual beli gold passbook kat maybank…ingatkan dah blh start melabur…rupanye ilmu tak cukup lagi….so i kena survey kat Public bank pulak…saya plan nak beli physical gold…tapi takut lak pulak kena curi kalu simpan kat rumah…sbb baru2 ni rumah saya kena masuk pencuri….

  13. By abdrazak68 on Dec 31, 2009 | Reply

    Saya ni berminat utk menjadi agen Public Gold , berapa RM yang perlu saya sediakan. Kalau saya beli sikit2 boleh tak jadi agen

  14. By profesor klon on Jan 9, 2010 | Reply

    harga emas belegar antara rm120 ke 125 harga di jangka naik pada bulan february pada linkungan rm130 ke140

  15. By apis on Jan 24, 2010 | Reply

    kawe pun takut gok nak simpan emas kat rumah tp hari tue ada tanye kat maybank,diaorang ada buat peti simpanan utk pelanggan tapi kene charge lah skit..

  16. By fiza on Feb 5, 2010 | Reply

    salam,

    nak tanya ckit,apa beza emas 999 dan 916.kalau melabur guna emas 916 bole tak?kalau beli rantai atau apepun barang kemas xbole melabur balik ke?

  17. By sirhafeez on Mar 25, 2010 | Reply

    916 = 22 karat

    999= 24 karat

    beli yg mana 1 pon tetap untung, amik dinar lg berat =) soalan ke2 tu xsure

  18. By azfar on Apr 13, 2010 | Reply

    ley sye tau lebih lnjut tntang modal jutawan emas nie x?
    coz sye bru jew abis study, bnyak nk pkai duit….. nk beban kn keluarga jew x elok gak….. first gaji ciput jew…. rm700 sbulan

    reply: cari jln utk banyakkan income dulu..pastu br beli emas

  19. By shah on Apr 28, 2010 | Reply

    Salam smua, saya baru surf lamanweb ni, memang minat nak membeli emas. So berapa perlu saya bayar skrg ni. Klu nak beli di bank, kena buka account dulu ke?

    reply: Well, baca semua artikel kat blog nie. pastu beli ebook. InsyaAllah akan dapat ilmu dan cara start.

  20. By shahrul05 on Oct 4, 2011 | Reply

    ebook masih dijual lagi tak?

    reply: Ya masih ada dan dijual sampai bila-bila

  21. By sham on Sep 18, 2013 | Reply

    saya nak buat loan rm100k pahtu beli mas cover hutang bank rm1111/month ngan jual mas sekeping sebulan ok ke cara tu?

  22. By syukor on Sep 18, 2013 | Reply

    Saya tidak menggalakkan tuan berbuat demikian kerana ia akan menyusutkan aset emas tuan. Make sure tuan boleh bayar loan dengan wang lain sementara menunggu harga emas naik.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim, Admin Jutawanemas.com
SMS/Whatsapp me@ 013-2126999

Pesanan: Untuk mendapat artikel terbaru, anda boleh melanggan newsletter blog ini. ianya FREE! Masukkan e-mail anda di dalam kotak di bawah:

Langgan RSS

Dapatkan panduan PERCUMA tentang pelaburan emas! Klik gambar.


Dapatkan panduan PERCUMA pelaburan emas fizikal. Klik gambar.


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas




Facebook saya

Be MyFriend@Google+




Komen Pembaca