Ebook

Bagaimana saya nak mulakan pelaburan emas?

Ditulis pada 3 August 2008 – 2:12 pm | by syukor |


Salam sejahtera pembaca semua.

Saya seringkali menerima pertanyaan daripada pembaca blog jutawanemas.com bertanya tentang pelaburan emas manakah yang terbaik.

Memandangkan tiada jawapan yang khusus untuk soalan ini, maka saya berikan panduan umum berkenaan pelaburan emas yang baik/sesuai untuk anda. Harap-harap lepas nie terjawablah semua persoalan anda :)

Antara persoalan-persoalan yang perlu anda ketahui sebelum membeli emas/membuat pelaburan emas ialah samada anda suka emas fizikal atau tidak? Modal anda besar atau kecil? Ada masalah menyimpan tak?

Posting ini adalah panduan asas semata-mata, anda boleh ubahsuai mengikut aspek-aspek lain seperti jarak institusi jualan emas tersebut dengan tempat anda, cara pembayaran samada cash atau credit card etc, modal anda, kemudahan menyimpan emas dan sebagainya.

1. Panduan pertama: Emas fizikal atau bukan fizikal?

Jawapan: Kalau anda suka emas fizikal dan tak ada masalah untuk menyimpan, maka pelaburan terbaik untuk anda ialah:

1. Syiling emas
2. gold bar.

Jika susah nak simpan, maka saya cadangkan anda buka akaun simpanan gold saving Public Bank atau Maybank.

Pilihan pertama – Syiling Kijang Emas (1 Oz)
Sebab: Modal yang tidak tinggi, kualiti emas 999.9, mudah dibeli dan dijual balik.


Syiling Kijang Emas
.

Pilihan kedua – Syiling emas UOB bank (1 Oz) .
Anda boleh membeli mana-mana syiling-syiling emas ini samada:

- Canadian gold Maple Leave
– Australian Nugget
– Singapore gold coin


Syiling-syiling emas yang dijual UOB Bank
 
 
 

Pilihan ketiga:
a) Syiling Emas/gold Bar Public Gold
b) gold bar (PAMP Suisse atau Poh Kong Bunga Raya)

Sebab: Kualiti emas 999.9 (24K)
Bagi gold bar PAMP pula, ia jenama yang terkenal di seluruh dunia.
Mudah diperolehi di kedai emas.


Syiling emas Public Gold 50 gram (24K)
.
.

Gold bar Public Gold 20 gram dan 50 gram (24K)

 

 
.
Ini gambar PAMP Suisse gold bar:
.
 
.
 

gambar gold bar Poh Kong Bunga Raya
. 
Pilihan keempat- Dinar Emas Kelantan (1 Dinar)
Sebab: Kos yang murah, kualiti emas 22K. Mudah dibeli dan dijual.
.
Gambar Dinar Emas Kelantan
.


p/s: Kalau anda minat emas fizikal tapi modal anda kecil,
saya cadangkan anda beli Dinar Emas Public Gold/Kelantan sebagai pilihan pertama. .

.

2. Anda tak minat emas fizikal atau risau nak simpan emas.

Jawapan: Kalau anda tak minat emas fizikal atau risau emas hilang, saya nasihatkan anda membuka akaun simpanan emas.

Terdapat 2 jenis akaun simpanan emas yang terdapat di malaysia iaitu:

1. Public Bank Gold Investment Account
2. Maybank Gold Saving Passbook Account

Pilihan pertama – Public Bank gold saving passbook.
Kebaikan: Harga Harga jual beli yang rendah (beza RM3.00)

Pilihan kedua – Maybank Gold saving passbook
p/s: Harga jual beli Maybank adalah lebih tinggi berbanding Public Bank.

Posting ini hanyalah panduan semata-mata. Anda boleh ubahsuai mengikut citarasa dan kemudahan anda. No problem. Kalau ada persoalan, maka letakkan soalan anda di forum jutawanemas atau pada ruangan komen kat bawah. InsyaAllah saya akan cuba bantu.

Sekarang nie saya nak buat survey sikit, saya minta semua pembaca ambil bahagian dalam survey nie ok!

[poll id="1"]

p/s: Kongsikan maklumat mengenai pelaburan emas dengan rakan-rakan anda. Beritahu mereka tentang website jutawanemas.com ini. Ajak mereka vote sekali kat sini. Kita tengok pandangan orang Malaysia pasal pelaburan emas nie :)

Bacaan berkaitan:

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli Dinar/Dinar emas Kelantan
6. Membeli syiling emas/gold bar Public Fine Gold.

 

 

Hadiah dari blog Jutawanemas PERCUMA!

Nak hadiah FREE preview ebook "Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas" sebanyak 94 mukasurat untuk anda?

Juga tips-tips pelaburan emas yang menguntungkan terus ke-email anda.

Anda cuma masukkan nama dan email anda ke dalam kotak di bawah.

Nanti hadiah anda akan sampai kat dalam email :)

Artikel berkaitan:

Related Posts

Put your related posts code here
  1. 121 Responses to “Bagaimana saya nak mulakan pelaburan emas?”

  2. By fiq on Aug 3, 2008 | Reply

    poll tu sepatutnya kena tambah satu lg option

    —-masih tunggu saat yang terbaik untuk melabur emas…(saya vote yang ni)

    reply: Ok, dah tambah dah… terima kasih atas cadangan :)

  3. By dukati on Aug 18, 2008 | Reply

    member kata x galakkan sy melabur dlm Public Bank/Maybank gold saving passbook.dia kata premium tinggi.dia cadangkan masuk ar rahnu dulu.apa pendapat anda semua?

    reply: Ar-Rahnu memang menguntungkan. cuma ada sikit risiko jer.. tapi untung.. so bergantung kepada anda. kalau bole terima risiko, then go for ar-rahnu. kalau tak nak risiko, then beli kijang emas :)

  4. By gold on Aug 20, 2008 | Reply

    saya dah survey kat publicb ank dan maybank…. saya rasa sistem yang digunakan oleh maybank bagus kerana kita cuma perlu beli minimum 5gram sahaja berbanding public bank 20gram masa buka akaun first time…. jadi kepada sesiapa yang kurang mampu mereka boleh membeli emas di maybank….pas tu ikut harga pasaran emas samada nak jual untuk dpt untung atau simpan dulu kalau harga rendah….

    p/s : kalau kawan membuka akaun di public bank… lepas 1 tahun kalau kurang dari 10 gram akan dikenakan caj senyak RM 10.00 ….kalau lebih taklah….

    apa yang saya bagitau ini adalah apa yang saya survey di public bank dan maybank…. kepada sesiapa yang ingin melabur survey dulu…. dan cari cara yang mudah bagi anda…..

    semoga berjaya….

    reply: Ya betul cakap saudara. dari segi startup cost, maybank lebih murah dari public bank. bagi mereka yang modal kecil boleh bukak kat maybank. cuma masalah maybank ialah spread harga belian dan jualan yang tinggi merugikan pembeli.

  5. By pelajar ipts on Oct 8, 2008 | Reply

    klu kijang emas cmne lak??

    nk bli kt ne.. n klu dh bli.. nk invest cmne?

    blh terang sket x??

    maaf la.. sy bdk br belajar.. nk tau gak.. mn lah tau blh tmpung

    pblnjaan bulanan..

    reply: Cuba baca artikel saya pasal kijang emas kat sini. harap ia boleh menjawab persoalan anda :)
    http://jutawanemas.com/v1/?p=77

  6. By pelajar ipts on Oct 8, 2008 | Reply

    mcm syiling mas dn gold bar tu.. nk beli kt mn??

    kdai emas biasa de jual ke?

    satu lg.. bl dah bli tu.. kte simpan sndri la yer emas tu?

    ms bl lak nk jual emas tuh?

    reply: Jawapan utk soalan tu pun boleh tengok kat artikel yang telah saya tulis, tengok muka hadapan blog, bahagian kategori.

  7. By sunny on Oct 15, 2008 | Reply

    saya nak beli kijang emas tapi call maybank branch yang menjual ni semuanya takde stok even kat HQ pun takde stok. kat mana lagi ada syiling emas area KL or Selangor? public gold tu ada tak kat KL?

    reply: Cuba advertise kat forum nie, kot-kot ada orang nak jual Kijang Emas. Letak-kat sembang-sembang emas pun boleh.

  8. By niaa on Oct 19, 2008 | Reply

    Saya nak tanya pasal risiko yang diperkatakan dalam comment berikut:

    By dukati on Aug 18, 2008 | Reply

    reply: Ar-Rahnu memang menguntungkan. cuma ada sikit risiko jer.. tapi untung.. so bergantung kepada anda. kalau bole terima risiko, then go for ar-rahnu. kalau tak nak risiko, then beli kijang emas

    Boleh tolong explain apa risiko nya tu? tq

  9. By dekan on Nov 19, 2008 | Reply

    nak tahu tentang syarikat etika emas?

    saya nak buat pelaburan rm12,000 untuk 100gram emas….

    betul ker boleh dapat rm300 tiap-tiap bulan sampai bila-bila?

  10. By student on Nov 19, 2008 | Reply

    Etika Emas Estet Sdn. Bhd. Yup…rm300 every month slagi tak breach contract…nk lebih info col je sy…016-6615156 thanks…

  11. By DAN on Nov 19, 2008 | Reply

    sampai bila-bila dapat 300 sebulan?

    student dah lama tak jenguk opis etika atau update dgn agen anda?

    diskaun dah slash ke RM200.

    please take note.

  12. By niksawo on Nov 20, 2008 | Reply

    sila rujuk ejen anda. RM200 hari tu sementara shj mungkin ramai yg tdk puas hati,jualan menurun. jadi, mrk kembali kpd hibah RM300.

  13. By ann on Nov 20, 2008 | Reply

    yer betui tu.. Bujang kat etika pon cakap camtu maybe sementara saja sebab keadaan ekonomi dan emas yang merudum dan statik jer sekarang ni.. so bersabar dan berdoa je la semoga hibah akan kekal rm 300 .. sekian, tima kasih.

  14. By student on Nov 20, 2008 | Reply

    student dah update ngan dorang ler thats why kiter tulis kt shini…neway, hibah dah goes back to 300 1+1… so, sape2 yg b'minat nk on ngan etika bleh cntct sy… tks…

  15. By ann on Nov 20, 2008 | Reply

    oo yer ker student.. alhamdulilahhhhh.. tq la kat bujang … hehee

  16. By jasmin on Nov 27, 2008 | Reply

    saya tunggu dapat gaji hjg bln ni

  17. By mumtaz on Dec 1, 2008 | Reply

    aritu sy de email kt etika estate investment..diorg btau kalu kite beli 100 gram emas=dia akn byr RM150 permth. keuntungan tu xfixed ek bulan2???

  18. By SYAH on Dec 2, 2008 | Reply

    klu x silap rm 150 X 2 = RM 300 sebab (1 + 1)

    maksudnya :

    RM 150 utk 100g emas yg dibeli dan

    RM 150 utk 100g emas yg Etika beri pinjam…

    dulu 1 gram dia org bagi RM 1 konsep masa tu (1 + 2)

    beli 100g dia org tambah 200g

    maka RM100 + RM200 = RM 300

    still the same, cuma jumlah emas je yg dikurangkn..

  19. By SYAH on Dec 2, 2008 | Reply

    klu dulu 1 gram = RM 1

    sekarang 1 gram = RM 1.50

    klu beli 100gram:

    100g x RM 1.50 = RM 150

  20. By aryzan on Dec 10, 2008 | Reply

    salam saya orang baru kat blog ni tolong beri tunjuk ajar boleh tak ,macam mana kita nak tau harga emas akan turun naik pada masa akan datang.Agak -agak emas sekarang turun harga lagi tak

    reply: Untuk ramalan harga emas, refer kat forum- topik analisis harga emas oleh gldsnpr.

    Buat masa nie trend harga ialah menaik.

  21. By d-la on Dec 12, 2008 | Reply

    Kawan saya ada syiling emas bertulisan GV 916 dan dibelakang gambar kapal. Emas betul ke tu? Kalau saya ada syiling emas macam tu, bleh jual ikut harga pasaran emas tak?

  22. By tanabe07 on Dec 14, 2008 | Reply

    salam..saya nak tanya 1 soalan..

    OK ke kalau buat loan pastu duitnye kita beli emas melalui gold saving passbook?tq

    reply: Should be ok, cuba check posting lama saya, buat loan untuk beli emas, untung ke tak untung.

  23. By walcott on Dec 14, 2008 | Reply

    nak tny skit.ok ke beli emas kat etika emas?etika emas ni ade lesen ker dgn bank negara?

    reply: Jual beli emas tak perlu lesen atau kebenaran bank negara.

    Tapi kalau nak joint Etika Emas nie saya cadangkan saudara dapatkan info dari agen dan juga forum jutawanemas.com

  24. By faba on Dec 15, 2008 | Reply

    Harga emas yg selalu keluar kat TV (berita) itu sama tak dgn KLGMA

    reply: Memang tak sama.

  25. By afsa_au on Dec 16, 2008 | Reply

    Sesiapa yang berminat untuk menyertai AFA Gold Sdn Bhd

    bkn beli emas dapat hibah yg agak menarik shj tetapi dpt insuran dll lg. hubungi 018-3662008 / 012-6519197

  26. By afsa_au on Dec 16, 2008 | Reply

    kalau ikutkan KLGMA tu memang takde lansung. harga itu merujuk pada harga Bank Rakyat

  27. By faba on Dec 19, 2008 | Reply

    boleh share knowledge kenapa harga emas kat TV tu tk sama dgn KLGMA dan mcm mana nak tahu harga emas KLGMA

  28. By nazri on Dec 26, 2008 | Reply

    salam..

    sy nak tanye.

    1. mane elok beli ems kat kedai terkenal seperti poh kong, habib jewel atau kat kedai2 biasa?

    org ckp harga emas kat kedai2 biase lg murah.

    2. klau beli emas kat kedai2 biase bleh jual tak kat kedai lain dan kat kedai terkenal( contoh poh kong, habib jewel) dan sebaliknye?

    3. brape pulak modal minimun untuk memulakan pelaburan ini.?

    sy nak buat untuk emas fizikal, sy lebih suka simpan emas.

    reply: Kalau nak beli emas untuk tujuan pelaburan, better jangan beli kat kedai emas kerana nanti bila nak jual balik diorang akan tolak antara 15% ke 18%.

    Adalah lebih baik saudara Nazri beli Kijang Emas, Gold coin UOB Bank, Dinar Emas Kelantan atau Public Gold Gold Bar.

  29. By lempoyang on Dec 26, 2008 | Reply

    selain dari dinar kelantan,ok tk kl kiter beli dinar emas kedah?

  30. By WAN11 on Jan 2, 2009 | Reply

    salam….

    ingin tahu mana satu belian emas yg menguntungkan dan cepat

  31. By Aini on Jan 28, 2009 | Reply

    Bagaimana nak melabur dalam Dinar Emas Kelantan?

  32. By Ajis on Jan 29, 2009 | Reply

    Cara nak melabur dlm Dinar Emas:

    i. Sediakan duit secukupnya;

    ii. Pergi Ar-rahn terdekat (rujuk http://www.dinarkel.com);
    iii. Baca Bismillah…beli dinar (akad sekali);

    iv. Simpan…………………………………….tunggu harga naik;

    vi. Jual, Insya….dpt untung!

    Sekian.

  33. By razali on Feb 2, 2009 | Reply

    Assalamualaikum..saya nak tanya..ape yang boleh menyebabkan harga emas jatuh? terima kasih..

  34. By warren-minded on Feb 2, 2009 | Reply

    boleh tambah 1 lagi x poll tu..

    :- berdasarkan kajian saya…saya nak tunggu harga emas jatuh dan saya akan melabur…

  35. By IFA on Feb 2, 2009 | Reply

    bila agaknya harga akan jatuh. Saya tdk blh jangka pola graf naik turun, maksudnya harga skrg akan bertahan brp lama, adakah akan makin turun ataupun naik. Saya target akan beli sekiranya harga turun dibwh RM 90, tapi nmpknya semakin jauh die naik. Menyesal betul saya jual habis awal2. Pada yang arif, faktor apa yang mempengaruhi naik turun harga. Boleh kongsi?

  36. By taikunx on Feb 5, 2009 | Reply

    saya pun menunggu masa bila harga nak turun d pasaran ni…sesiapa leh beri pandangan

    reply: Cuba check kat analisis harga emas dekat forum.

  37. By razika on Feb 11, 2009 | Reply

    Nak tanya bagaimana nak memulakan pelaburan ini mengikut step by stepnya. Apa yang perlu dilakukan dan apa nasihat yang boleh diberikan.

    reply:

    1. Cari duit yang mencukupi

    2. Beli emas pelaburan (syiling kijang, uob, public gold, dinar)

    3. Simpan utk jangka masa panjang

    4. Bila nak pakai betul-betul duit, baru jual.

  38. By wan on Feb 11, 2009 | Reply

    salam, nk labur tpi x tau cara…. leh ajar x pd yg berkenaan.. tq.

    reply: Wan cuba baca semua posting ka blog nie dulu…

  39. By AINUL on Feb 14, 2009 | Reply

    Memang harga terus naik je ker? Tak turun2?

  40. By kak ai on Feb 14, 2009 | Reply

    kalau nak harga rendah lagi,tunggu april.

  41. By zetty on Feb 14, 2009 | Reply

    kenapa pula kna tunggu april. calculation ikut pasaran mane?

  42. By shamrin on Feb 18, 2009 | Reply

    Salam

    saya masih baru sangat dalam hal pelaburan emas ni…bagus jugak ada blog ni yg banyak menceritakan hal2 yg berkaitan. harap kawan2 skalian dapat beri tunjuk ajar jika saya perlukan bantuan ye…

    terima kasih

  43. By syukrilan on Feb 22, 2009 | Reply

    Salam yang empunya blog ni…saya berminat dalam pelaburan emas ni…berapa modal minimum untuk saya beli emas maybank kijang ni.

    bolah emailkan saya ..? syukrilan@yahoo.com

  44. By chik on Apr 10, 2009 | Reply

    askum…

    sy org baru pasal emas..

    buat mase skrg nie .. elok tak bukak GIA.. atau juz tggu nx week…

    dt ada skrg tp utk kawin bln 6 nie,,,

    igt nak bukak GIA…

    ape pendapat otai2..

  45. By taufik on Apr 11, 2009 | Reply

    untuk syukrilan… klu nk tgk harga kijang emas bole refer kt web ni..

    http://www.maybank2u.com.my/rates/gold_rates.shtm

    chik ni.. duit y ada skrg 2 nk gn untuk kawen ker?

  46. By Yasri on Apr 13, 2009 | Reply

    bole saya tahu berapa harga(RM) emas paling tinggi dalam sejarah…bila?

  47. By ONE on May 3, 2009 | Reply

    Saya ada RM60k, yang manakah pelaburan emas yang menarik ?

    Saya dah banyak tertipu jadi tak mahu tertipu lagi.

  48. By cikjune on May 4, 2009 | Reply

    senang saja ONE beli emas fizikal, di jamin selamat….beli emas dapat emas…simpan sendiri…takde sapa boleh kacau…..

  49. By ecko1997 on May 5, 2009 | Reply

    Tak faham ler saya nak buat benda ni… nak kena jumpa gak org yang bleh explain benda ni… saya berminat jugak nak buat. tapi ade jugak member2 saya suruh beli jongkong mas ni.. pastu dia ckp bulan2 leh dpt dlm RM450… macam mana tu?

    reply: Memanglah.. mula-mula susah nak paham, tapi kalau dah baca dan fahamkan semua artikel kat bog nie, insyaAllah akan faham. Pasal beli emas bulan2 dapat duit nie.. kalau boleh siasat dulu..apa nama company, skim dier cammana etc.. jangan terjun je..

  50. By pak cik poji on May 16, 2009 | Reply

    syarikat etika estet tu kukuh ker?ramai ke dah jadi jutawan?kalau saya melabur hingga berpuluh ribu ada risiko tak?

  51. By d.perba on May 24, 2009 | Reply

    site yang terbaik..so kpd owner..teruskan..i support 100%..selamat kan malaysia..

  52. By fitflex on May 25, 2009 | Reply

    salam tuan admin.problem yg sllu org takut nak invest fizikal gold

    ni ialah kat mana nak simpan gold tu.cth beli guna duit koperasi kampung ke dlm 2kg.then x kan nak simpan kt umah kut???

    pg ade save box ke?then kalu simpan kat pg brape dia punya cas??

    reply: Kalau kuantiti dah banyak, kena sewa safe deposit box kat bank. Yang ini kena pergi tanya bank2 berdekatan anda. Sewa pun murah ajer sekitar RM140/setahun (minima).

  53. By ayu on Jun 3, 2009 | Reply

    salam..

    saya ayu dr Kuantan..saya ada attend w/shop Dr. Azizan last week,n Dr. Azizan ada cakap yg kalau nak buat ibu duit, buat pelaburan emas di Public Bank/Maybank (b'gantung kepada kemampuan lah)..saya agak berminat dengan statement beliau.

    Jadi pd 1hb Jun saya pergi ke Public Bank utk open Gold Investment Account, ttp atas nasihat Customer Service Officer, saya diberitahu harga emas tgh naik, so kalau nak beli jugak,rugi..

    So, saya nak tanya patut ke saya beli sahaja@open GIA, atau tunggu sampai harga emas turun…?terima kasih

    reply: Kalau nak bukak akaun, tunggu harga emas turun sekitar 930USD kebawah. Tapi kalau nak beli emas fizikal. Beli ajer.

  54. By sam on Jun 5, 2009 | Reply

    Ye btl tu drpd bukak simpanan emas dalam buku better ayu beli jer emas fizikal…

  55. By ayu on Jun 5, 2009 | Reply

    ok..terima kasih…saya baru nk berjinak2 dgn pelaburan emas…tp x tau mcmana nk start…n apa cara yg terbaik setakat ni?harap ada sesiapa yg boleh jelaskan…tq

  56. By RA Pro Active on Jun 5, 2009 | Reply

    Hi, saya orang baru dlm bidang ni, saya telah diperkenalkan oleh sorng agent utk sertai skim 1+1 bulanan dibayar hibah RM514 @ 4 gm (harga yang dibayar RM 12800 utk 100gm PAMP SWISS 999 yakni RM128/gm).

    Yang musykilnya masa pajak kat BR, juru nilai letakkan nilai 950 atau emas 950 (22.8K) tidak sprt sepatutnya emas 999 (24K) yang beza harganya lebih RM653.soalan saya kenapa 2 jenis kiraan sedangkan produk sama cuma satu kotak biru (Lady Fortuna) satu dalam plastik sijil pink.

    ada yang arif dalam hal ni dapat beri nasihat , apa patut saya buat.

    Kepada agent PGold boleh bagi HP anda (area Kjg/BBB)

    thank

  57. By sam on Jun 5, 2009 | Reply

    sy recomend ayu start dgn kijang emas dulu.. kumpul duit dulu pastu baru beli.. klu x dpt 1oz, boleh beli 1/4 oz atau 1/2 oz dulu, harganya pn dlm 800++ ke 1000++ je setiap satu…

  58. By sam on Jun 5, 2009 | Reply

    utk melabur dlm emas perkara penting yg perlu diberi perhatian ialah 'spread' atau perbezaan harga belian dan jualan..

    kalau perbezaan harganya kecil ia akan memberikan pulangan yang tinggi pada pembeli..

    jika besar beza harganya pulangannya rendah

  59. By ayu on Jun 5, 2009 | Reply

    tq 4 ur info….kijang emas 1oz dlm brape RM? then kalau dah beli..simpan sampai bila?jual pada bank semula or boleh di kedai emas?

  60. By Iyyad on Jun 5, 2009 | Reply

    SAUDARI AYU,

    untuk info u, harga kijang pd hari ini 5 jun 2009 ialah untuk 1ozrm3613, 1/2oz rm1840 dan 1/4ozrm 937. untuk dpt stok kijang ni agak susah di maybank tak selalu ada. kalau ada pun hanya saiz 1/4oz.. kalau u berminat leh dapat kn dr saya.. sy nk jual kijang saya. sy beli dulu harga sama dgn harga hari ini. 019-3865166

  61. By sam on Jun 6, 2009 | Reply

    bila dh beli kijang emas simpan la selama mungkin yg boleh.. sbb simpanan emas merupakan pelaburan jangka masa pjg..

    klu nk jual, jual aje kat maybank jgn jual kat kedai emas sbb dia akan tolak antara 15 hingga 20% rugi oooo…

    simpan jerlaa x pyh nk pikir harga turun ke naik.. x rugi simpan emas nie.. teringat pak aziz satar dlm citer ali baba bujang lapok.. dpt syiling emas dr gua penyamun, balik rmh cpt2 korek lantai rumah simpan dlm tanah.. hohoho excited tgk adegan tu..

    so pd sape2 yg nk mula melabur emas tgk2 laa adegan tu byk kali.. mesti teruja nak simpan syiling emas… hehehe

  62. By sam on Jun 6, 2009 | Reply

    satu lg sblm terlupa, ketika beli kijang tu ayu kene check dulu keadaannya, pastikan TAK ADA KESAN CALAR ATAU BENGKOK, sebab bila nak jual balik pd bank nnt takut dia org tak terima atau harganya susut nilai..

  63. By ayu on Jun 7, 2009 | Reply

    Tq so much saudara Sam…byk info sudi dikongsi…last soalan dr saya….patut ker saya beli kijang tu skrang…or tunggu masa harga emas turun?kalo ok Isnin ni saya boleh try cari kat main Maybank Kuantan….

  64. By sam on Jun 7, 2009 | Reply

    sama2..

    emas nie pelaburan jangka masa pjg ayu.. pd sy ayu beli jer..

    turun naik harga perkara biasa..

    pastikan beli dari maybank shj jgn melalui org tgh..

    anggap emas sbg penyimpan dan penyelamat nilai wang kita..

    wang simpanan bwh bantal dgn wang simpanan dlm bentuk emas x akan sama nilainya 10 tahun nnt..

  65. By sam on Jun 7, 2009 | Reply

    sy nak tanya ayu best ke workshop Dr. Azizan tu???

    itu workshop rahsia tarikh lahirkan???

    boleh citer skit tk pengalaman ayu join workshop tu…

  66. By ayu on Jun 8, 2009 | Reply

    haah,w/shop rahsia tarikh lahir….best la,melalui tarikh lahir,kita boleh tau potensi diri,kekuatan,kelemahan kita….then boleh kenalpasti juga perniagaan apa yg sesuai berdasarkan elemen diri kita…Cthnya,mcm ayu elemen api tp perniagaan yg sesuai ialah elemen besi…mcm p'niagaan brg kemas/emas….kalau ikutkan ayu suka internet bisnes,rupanya bisnes tu x sesuai dgn ayu…warna yg sesuai/menyokong….kalau nak tahu lebih lanjut boleh email ayu kat add ni…snffara@gmail.com….@ u boleh bg tarikh lahir u,then ayu tlg huraikan….lg 1 cara penyampaian Dr.Azizan pun bagus…kalau ada peluang,pergilah w/shop tu….x rugi…7,8,9 Ogos ni DR.Azizan ada buat kursus INTENSIF RAHSIA KUASA MINDA JUTAWAN….di Parkroyal Hotel…

  67. By sam on Jun 9, 2009 | Reply

    bunyi mcm best.. amacam dh dh beli kijang tk isnin lepas??

    jgn x beli..

  68. By taufik on Jun 9, 2009 | Reply

    kena add ayu nih… ilmu be ayu nk share

  69. By ayu on Jun 9, 2009 | Reply

    ok….email address snffara@gmail.com

  70. By ayu on Jun 9, 2009 | Reply

    semlm dah pi cek stok kijang kat maybank Ktn, skali ASB plak offline…so hari nak gi beli gak kijang…hg hr ni lg turun,smlm 3551, hari ni 3537 ……

  71. By sam on Jun 9, 2009 | Reply

    pyh gak nk buru kijang nie.. offline laa x de stok laa.. sabar jelah..

    harga plg tinggi 3hb lps rm 3613 sempat laa sembelih/jual 1/4 dgn 1/2 oz..

    sy dh send emel.. tlg tilik2kn ek.. mrh dr. azizan ckp tilik :)

  72. By ayu on Jun 10, 2009 | Reply

    akhirnya dpt gak Kijang sekor….1 Troy ounce….nasib baik sempat,kul 4.15 smpai Maybank..kul 3 baru keluar dr sekolah…..so pas nie,kumpul modal lg,tambah lg….hehe..

    OK….nti ayu reply emel u….jgn terkejut ek..kalau ada yg negatif…hehe

  73. By sam on Jun 10, 2009 | Reply

    1 oz pilihan bijak!!! kami mesti pilih :)

    tahniah cikgu ayu…

  74. By Raja_Unta on Jun 19, 2009 | Reply

    tahniah krn mlabur dlm emas..

    sy plabur PB GIA.. Cdg mmg nk fizikal tp Xberani simpan umh maa..

    jd sy ambil risiko labur dlm GIA je.. Bru lg Xtau cmne invest. Simpan n wt Xtau dulu la.. hrp naik la.. skg nk memburu kijang or yg fizikal bentuk coin plk.. hahaha.. gold bar lum mampu lg sb abis kt GIA..

  75. By Raja_Unta on Jun 19, 2009 | Reply

    thanks byk2 all bro bantu tegur n nasihat anda amat dihargai..

    ada soalan la ckit.. Hmmm.. mane lebih baik utk emas fizikal invest bwh RM3000.. mybe akan tmbah tp wt pmulaan dulu la.. kijang ke, etika ke apa2 la.. yg mana satu idaman kalbu.. ceewaaahh!!

  76. By SepulTura on Jun 20, 2009 | Reply

    Dgn modal rm3k blh beli seketul gold bar 20 gm atau sekeping 5 dinar Public gold… kedua-2nya harga dlm rm2k+. Spread jual beli PG pun tak brp tinggi dlm 5-6%. So, pasti tak de masalah utk jual balik bila harga tinggi.

  77. By daunkering on Jun 25, 2009 | Reply

    sy owang baru dlm pelaburan emas nih. Minat nk bukk GIA kt Public tp sy keliru sket la. GIA nih same cam savings akk biase ker. Kalu simpan 3-4 tahun, ade dividen ker.. Skang rege emas rm100++/gram, kira mahal tuh… patut ke sy bukk GIA skang atau kene hold dulu? bole sesape kat cni bagi pndpt…

  78. By aiman on Jul 5, 2009 | Reply

    saya lagilah baru nak cuba berjinak dgn pelaburan. Mana lagi untung dan mudah. Etika emas ke kat maybank atau public bank? Kalau beli dalam 30K-40 K, pastu nak guna duit terdesak boleh dapat ke?

  79. By wunan on Jul 12, 2009 | Reply

    Bismillahhirahmanirahim.

    Aslmkm……. Semua.

    Saya Baru Terjumpa Website ini ada tak sapa boleh beri tip tentang pelaburan emas ini.saya tengah memahami apa yang terkandung dalam website ini.ia mengubah pandangan saya tentang emas.insyaallah saya akan mengikuti pelaburan ini yang saya fikir ada banyak faedahnya.plz help me. thank u

  80. By zahid on Jul 14, 2009 | Reply

    sy berminat dgn pelaburan belian emas minimum 100g, bulan2 dapat hibah 4g..AFAGOLD.. dgn sape perlu sy berhubung?.. sy di perlis..

    ada ke syarikat lain yang dapat beri hibah yang lebih tinggi?

    cadang la kepada sy.. tq

    sms 019-2233857

  81. By cikgu disiplin on Jul 15, 2009 | Reply

    wah seronok gak membaca…tp msih nk memahami sblm melabur dalam emas…x tau tiba2 terdetik ati arini utk melabur dlm emas ni….kena mintak tunjuk ajar sifu2 kat sini..

  82. By siti on Jul 21, 2009 | Reply

    saye nak tau ler…

    modal dia mcm mana mula2..

    sya ni x pernah nak meniaga…

    baru nak mula… hukhuhuk…

  83. By Ju on Jul 23, 2009 | Reply

    Apa khabar etika emas estate tu ye? kata kena dgn bnm.. saya baru nak join..

  84. By aman on Jul 23, 2009 | Reply

    macamana langkah permulaannya

  85. By aman on Jul 23, 2009 | Reply

    macamana nak mula

  86. By muslim on Jul 29, 2009 | Reply

    salam.. jangan krn mngejar kekayaan, kita lupakan hak org lain. dlm hrta kita, ada ak org, so, berZAKATlah.. – nnti allah tarik smula duit tu..

    then, nk tnya, spnjang perbahasan ni takde pn info pasal hukum dari kaca mata islam.. pndpt2 ulama' ke, dsb.. minta share..

    – em, blh ke dpt pulangan tetap stp bulan, coz keuntungan tdk blh disyaratkan 'tetap' (klu tetap, riba la tu).. -mcmn tu??

  87. By skrol on Aug 1, 2009 | Reply

    assalamualaikum..to all forum's members

    Ader beberapa kemuyskilan..

    Sy ader beli syiling emas Suisse fine gold kat saudi. Syiling nih reconized tak kat Mesia? Susut nilai bnyk tak? Harga kat sini pun cam mahal jek. 140 riyals utk 1 gram

    Sesiapa yg prihatin tolong jelaskan…

    reply: Of coz syiling emas tu akan di recognized kat Malaysia, cuma kalau nak jual susut nilai dia tinggi.

  88. By kakakjutawanemas on Aug 5, 2009 | Reply

    saya pun budak baru belajar kat cni, tp ada sedikit ilmu pasal jualbeli emas ni, dr sudut hukum PBGI dan MBB tu ikut syariat ke, tlg ssapa yg arif.

    reply: So far takder fatwa tentang pelaburan emas melalui akaun simpanan emas. Walau bagaimanapun PBGIA tidak membenarkan pengeluaran dalam bentuk emas fizikal manakala Maybank GSPA membolehkan pengeluaran di dalam bentuk emas fizikal. Bagi sya, the best if beli terus emas fizikal.

  89. By miji on Aug 11, 2009 | Reply

    salam,thniah pd en syukor kerna bjaya mbuat blog yg bg sy membuka mata tentang emas trutamanyer pd org melayu.sblm kt hanye beli emas utk pakai atau wt kawin jer.rpenyer byk lg faedah nyer.solan sy pd sifu, skrg sy nk buka public GIA.

    1) skrg harga sdikit naek,biaser nyer adakah lepas raya,harga emas GIA akn turun?

    reply: Buat masa nie takder hubungan antara penurunan harga dengan tarikh lepas raya.

    2) ader recomend laman web yg blh sy blajar utk predict harga emas?

    reply: cuba try <a href="http://pampsuisse.blogspot.com/” target=”_blank”>http://pampsuisse.blogspot.com/

    3) kl kijang emas,lh tgk different harga dia. GIA sy chek xder.btl ker?

    reply: Harga GIA tengok kat sini:
    <a href="http://www.pbebank.com/en/en_content/personal/rates/goldinvest.html
    ” target=”_blank”>http://www.pbebank.com/en/en_content/personal/rates/goldinvest.html

    tahniah semua..

  90. By trunnion on Aug 24, 2009 | Reply

    salam…

    sy nk minta bantuan sket..sy mmg nk start n dah ade modal pn utk start invest dlm gold ni..sy plan nk ke Public Bank GIA..cuma klu d tgk dr harga tu, mcm tiggi je..

    so sy nk tau, adakah harga emas akn naik lg? cz skrg ni

    Gold Investment Account as at 24/08/09 9:50 AM

    Selling Price Buying Price
    RM 110.0500 RM 105.7500

    so adakah skrg ni ok utk bli? or maybe ade news yg price akn turun?

    sbb klu price turun, bru sy nk bli..takut nye, klu beli skrg, suddenly price turun…

    so cmne?

    sy budak baru..hrp dpt info..uhuhu…

    reply: Go for emas fizikal. or go for the knowledge first.. beli ebook saya utk dapat ilmu emas :)

  91. By kumaresan on Sep 1, 2009 | Reply

    Salam Sejahtera!
    En .Syukor,saya nak tahu, emas yang kita boleh beli dlm bentuk coins di UOB dgn MAYBANK ,boleh dijual di kedai emas tak?

    tq

    reply: Sudah tentu boleh, tapi kita akan rugi banyak sebab susutnilai kat kedai emas biasanya 25% keatas.

  92. By Asma Azham on Sep 2, 2009 | Reply

    Salam…….., saya nak tanye kalau saya beli emas fizikal dengan bank, beli nak jual balik susut macam kita jual kat kedai emas 18 – 25% ke? So, kat mane nak jual balik agar ianye tak susut?

  93. By yusri on Sep 2, 2009 | Reply

    ada minat nak join..tp investment paling rendah berapa n brapa keuntungan yg blh dapat?

    reply: Paling rendah 1 dinar. untung bergantung kepada berapa hara emas akan naik. kalau nak pandai buat duit dengan emas, saya cadangkan buat pelaburan terhadap ilmu terlebih dahulu. beli ebook saya untuk mendapat ilmu pelaburan emas. InsyaAllah akan membuka minda sedara Yusri.

  94. By salim_i on Sep 3, 2009 | Reply

    Salam, Saya pn baru nk belajar cara bagaimana hendak melabur dlm emas ini. Jd sebagai permulaan jenis apakah yg perlu saya mulakan dulu?

    reply: Nie.. ikhlas cakap nie… buat pelaburan ilmu dulu seupaya pandai. lepas tu baru baru buat pelaburan emas. so saya cadangkan beli ebook saya terlebih dahulu supaya dapat ilmu pelaburan emas yang betul.

  95. By Eisha on Sep 3, 2009 | Reply

    I plan nak start pelaburan emas ni… tup2 hrganya tgh naik la plk. Rasanya elok beli bila dah turun ke?

  96. By siputemas on Sep 7, 2009 | Reply

    Assalamualaikum.
    Saya org baru kat sini walaupun agak sudah lama main-main ngan emas ni.
    Saya dapati kebanyakan soalan2 yg diutarakan oleh pembaca nampaknya berulang-ulang kali dan kebanyakannya sudahpun diceritakan panjang lebar oleh tuan rumah dalam penulisan beliau. Jadi pada pendapat saya, lebih baik baca dulu semua penulisan tuan rumah dan perbincangan di dalamnya. Kalau semua dok nganga mulut dok tunggu org suap, susah la tuan rumah.
    Usaha sendiri dulu. Cerita pasal pelaburan masing2 nak untung juta2 tapi usaha tak ada. Tuan rumah atau tuan blog ni buat semua ni secara percuma. Usaha la sikit.
    Kepada En. Syukur…tahniah & terima kasih kerna adakan jutawanemas.com ni.

    reply: Terima kasih atas komen sedara yang ikhlas nie. memang betul, kebanyakan soalan yang ditanya dah pun ada jawapan, cuma malas nak baca orang-orang Malaysia nie… hehehe.. sabar jelah.. nak didik orang pun bukan senang, banyak betul cabarannya :)

  97. By adeq82_polisas adeq8 on Sep 17, 2009 | Reply

    Assalamualaikum En.Syukor…

    Saya nak minta pendapat En.Syukor la…

    Bagi org yg mahu mula & x tahu tentang pelaburan emas ini…setelah saya baca ebook…saya rasa baik saya beli emas public gold/dinar emas berbanding kijang emas…

    Utk membeli emas2 ini,berapa kos pelaburan yg paling minima…klu saya nak buat loan…loan mana biasa org buat utk pelaburan emas ini…

  98. By mimi123 on Sep 29, 2009 | Reply

    InsyaAllah duit raya anak2 nak beli public dinar

    reply: Baguslah.. selamat membeli emas :)

  99. By kamsai on Oct 1, 2009 | Reply

    salam bro… saya dah pun mempunyai gold bar 999.9 sebanyak 100g dan telah pun memajak di bank rakyat.. tapi sejak memulakan permainan ni saya ada sikit kekeliruan dengan permainan ni… apa perbezaan saya memajak dengan saya menggunakan akaun simpanan emas.. boleh tak bro jelaskan permainan ni dengan lebih jelas….(YANG CELARU)

  100. By manok agam on Oct 1, 2009 | Reply

    tahniah. banyak info berguna.

  101. By wawa on Oct 15, 2009 | Reply

    saya nak tanya you all rase kalau kite wat pinjaman semata-mata nak wat gold investment kat public bank bebaloi x?

  102. By Fida on Oct 20, 2009 | Reply

    Wassalam. Tahniah atas maklumat dlm blog ni. Sangat berminat dengan Public Gold. Dah ada banyak barang kemas dan suka beli barang kemas sebelum ini. Adakah berbaloi jika saya tukar barang kemas tu dengan Public Gold sekarang ni. Emas macam tengah mahal aje sekarang ni.

  103. By idris_7011 idris_701 on Nov 2, 2009 | Reply

    salam en syukor,saya berminat untuk menjadi ajen PG,masalahnya

    adakah barang emas akan dihantar kat sabah atau kita ambil sendiri?

  104. By Izwan Ismail on Nov 7, 2009 | Reply

    Assalamualaikum En. Syukur,

    saya cuma dpat tahu dari seorang kawan saya yang baru 3 tahun dgn pelaburan emas. Dia maklumkan pada saya sukar untuk menjual semula bagi pemilik gold bar 100gram. Dia cadangkan belilah gold bersaiz kecil sebab ia mudah dijual. Soalnya benarkah kenyataan itu?

    reply: Tak juga.. kalau beli gold bar Public Gold 100 gram, boleh jual balik bila-bila masa samada kat Public Gold atau agen

  105. By Lah on Nov 20, 2009 | Reply

    salam. Maaf sy org baru dan perlukan ilmu. Sy sungguh tertarik dgn plbran ni..

  106. By Lah on Nov 20, 2009 | Reply

    Minggu2 lepas sy tgok tv3 dlm bijak wang mengenai pelaburan emas dan mereka mgalakkan buat pelaburan emas. maka saya cari web mengenai pelaburan emas. tq

  107. By nasaruh on Nov 22, 2009 | Reply

    Saya dapati harga emas tak turun2 pun… adakah harga emas akan kekal tinggi?

  108. By ed_eagle on Nov 24, 2009 | Reply

    emas djagka naik….

  109. By mattpest on Nov 24, 2009 | Reply

    thun depan hg emas dijka naik rm200>gm,kaya la kita bro…

  110. By Amie on Dec 4, 2009 | Reply

    Salam.

    En syukor…

    selepas beli e-book, saya decided utk apply Maybank Gold Saving passbook….saya dah survey di Maybank….masalahnye dr infor yg saya tau….Kalu saya nak jual balik….diaorg kate kena ikut 'Buying price'….which is not as per current market price on that day….so macamane tu…walaupun utk melabur murah saja…tapi harga jual tidak ikut market price…betul ke?…duit dah ade ni…tapi infor pulak very confusing…

  111. By cikjune on Dec 4, 2009 | Reply

    salam Amie…, memang tak ikut current market price sebab Maybank pun ada amik untung jugak , so buying price tu ikut maybank sendiri.. dalam +/- 6% camtu….bila dorang buy back

  112. By Amie on Dec 4, 2009 | Reply

    oo..itu ke yg encik syukur maksudkan spread/perbezaan harga jual beli gold passbook kat maybank…ingatkan dah blh start melabur…rupanye ilmu tak cukup lagi….so i kena survey kat Public bank pulak…saya plan nak beli physical gold…tapi takut lak pulak kena curi kalu simpan kat rumah…sbb baru2 ni rumah saya kena masuk pencuri….

  113. By abdrazak68 on Dec 31, 2009 | Reply

    Saya ni berminat utk menjadi agen Public Gold , berapa RM yang perlu saya sediakan. Kalau saya beli sikit2 boleh tak jadi agen

  114. By profesor klon on Jan 9, 2010 | Reply

    harga emas belegar antara rm120 ke 125 harga di jangka naik pada bulan february pada linkungan rm130 ke140

  115. By apis on Jan 24, 2010 | Reply

    kawe pun takut gok nak simpan emas kat rumah tp hari tue ada tanye kat maybank,diaorang ada buat peti simpanan utk pelanggan tapi kene charge lah skit..

  116. By fiza on Feb 5, 2010 | Reply

    salam,

    nak tanya ckit,apa beza emas 999 dan 916.kalau melabur guna emas 916 bole tak?kalau beli rantai atau apepun barang kemas xbole melabur balik ke?

  117. By sirhafeez on Mar 25, 2010 | Reply

    916 = 22 karat

    999= 24 karat

    beli yg mana 1 pon tetap untung, amik dinar lg berat =) soalan ke2 tu xsure

  118. By azfar on Apr 13, 2010 | Reply

    ley sye tau lebih lnjut tntang modal jutawan emas nie x?
    coz sye bru jew abis study, bnyak nk pkai duit….. nk beban kn keluarga jew x elok gak….. first gaji ciput jew…. rm700 sbulan

    reply: cari jln utk banyakkan income dulu..pastu br beli emas

  119. By shah on Apr 28, 2010 | Reply

    Salam smua, saya baru surf lamanweb ni, memang minat nak membeli emas. So berapa perlu saya bayar skrg ni. Klu nak beli di bank, kena buka account dulu ke?

    reply: Well, baca semua artikel kat blog nie. pastu beli ebook. InsyaAllah akan dapat ilmu dan cara start.

  120. By shahrul05 on Oct 4, 2011 | Reply

    ebook masih dijual lagi tak?

    reply: Ya masih ada dan dijual sampai bila-bila

  121. By sham on Sep 18, 2013 | Reply

    saya nak buat loan rm100k pahtu beli mas cover hutang bank rm1111/month ngan jual mas sekeping sebulan ok ke cara tu?

  122. By syukor on Sep 18, 2013 | Reply

    Saya tidak menggalakkan tuan berbuat demikian kerana ia akan menyusutkan aset emas tuan. Make sure tuan boleh bayar loan dengan wang lain sementara menunggu harga emas naik.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim, Admin Jutawanemas.com
SMS/Whatsapp me@ 013-2126999

Pesanan: Untuk mendapat artikel terbaru, anda boleh melanggan newsletter blog ini. ianya FREE! Masukkan e-mail anda di dalam kotak di bawah:

Langgan Newsletter blog Jutawanemas.com PERCUMA!

Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas


Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas


Jutawanemas FB Page

Be MyFriend@Google+




Komen Pembaca