Ebook

Buku-buku menarik tentang pelaburan emas

Ditulis pada 20 August 2008 – 2:36 am | oleh syukor |


Nota ringkas:
Saya telah letakkan chatbox (sembang-sembang emas) kat blog nie.
Anda boleh berinteraksi dengan saya ataupun pengunjung lain
mengenai pelaburan emas. Jom kita sembang-sembang.

Salam sejahtera kepada semua pembaca.

Sekarang saya sedang tumpukan perhatian saya membaca 3 buah buku mengenai pelaburan emas. Ini kerana salah satu cara terpantas untuk anda memperolehi ilmu ialah dengan membaca buku betul tak? Lepas dah dapat ilmu nie, saya akan kongsikan dengan anda dalam blog nie.

Walaupun saya surf internet untuk mendapatkan maklumat, tapi membaca buku nie lebih fleksibel.

Memandangkan bagusnya info-info yang terdapat di dalam buku-buku ini, maka saya ingin cadangkan kepada anda supaya mendapatkannya. Lepas baca, gerenti bertambah ilmu anda. Anda boleh menjadi pelabur yang berilmu dan sofistikated.

 Anda akan dapati pelaburan di dalam emas bukan sekadar membeli dan menyimpan, tetapi boleh sampai tahap anda melabur menggunakan ‘option’; salah satu cara mudah mendapatkan kekayaan dalam pelaburan emas

Untuk pengetahuan anda, tak banyak buku-buku berkenaan pelaburan emas di kedai-kedai buku di Malaysia. Jadi, jalan terbaik ialah mendapatkan buku-buku ini melalui internet. Biasanya saya akan beli daripada www.amazon.com . Ini kerana terdapat banyak tajuk buku mengenai pelaburan emas disana.

Walaupun ada maklumat tentang pelaburan emas boleh anda perolehi daripada internet, namun jika anda serius untuk memahami subjek ini, maka saya cadangkan agar anda beli buku. Ini kerana sesebuah buku pelaburan emas ditulis oleh orang yang pakar di dalam bidang ini. Buku juga mudah dibawa kesana ke sini. Kalau free, boleh baca sambil sambil minum kopi 🙂

Antara buku yang saya dah beli dan baca ialah:

1. The ABCs of Gold Investing: How to Protect and Build Your Wealth with Gold oleh Michael J. Kosares. (harga kat amazon.com USD10.17 kos pos dari US pula USD10)

Isi kandungan buku ini (sila klik untuk besarkan)

          

     Muka 1               Muka 2              Muka 3

Buku ini menarik untuk dibaca terutama bagi mereka yang baru nak berjinak-jinak dengan emas. Untuk membelinya anda perlukan kad kredit. Lepas order, biasanya buku ini akan sampai kepada anda dalam tempoh 2 minggu. Kalau nak tahu packaging amazon.com, tengok gambar dibawah.

Untuk pengetahuan anda saya memang selalu membeli buku dari www.amazon.com . Sebabnya ialah amazon.com mempunyai banyak koleksi buku. Nak cari tajuk pun pun senang. Pakai function search ajer..

Memang mudah dan tiada masalah. Recommended!

2.  Precious Metals Investing For Dummies by Paul Mladjenovic. Harga kat MPH RM83.80

Isi kandungan buku ini (sila klik untuk besarkan)
       
  muka 1       muka 2       muka 3       muka 4        muka 5

        
  muka 6       muka 7       muka 8       muka 9        muka 10

Buku nie memang best. Saya beli pun kat Malaysia. Kedai buku MPH Mahkota Parade, Melaka. Paul Mladjenovic merupakan seorang perunding kewangan dan konsultan pelaburan. Gaya penulisan yang bersahaja, kelakar dan menyelitkan cerita sebenar klien beliau membuatkan buku ini menarik. Isi kandungan pula merangkumi kaedah pelaburan di dalam logam berharga, bukan sekadar emas dan perak.

Melalui buku ini, anda akan dapati banyak cara melabur dalam emas. Antaranya ialah menggunakan ‘option’. ‘Option’ nie saya tengah study lagi.

Memandangkan saya tak khatam lagi buku nie, maka tak dapat berkongsi banyak kat sini. Apa pun saya cadangkan anda beli buku ini sekiranya anda serius untuk membuat pelaburan emas atau sekadar nak tahu cerita pasal emas.

3. Buku ketiga, Buy Gold Now: How a Real Estate Bust, our Bulging National Debt, and the Languishing Dollar Will Push Gold to Record Highs by S. McGuire 

Isi kandungan buku ini (sila klik untuk besarkan)
    
    Muka 1                         Muka 2

Yang nie saya tak recommend sangat. Tapi kalau anda suka membaca, boleh beli buku nie.

By the way, harga emas turun banyak bulan nie (turun 20% daripada harga tertinggi 1000USD/Oz) … dan sekarang nie nampaknya harga emas dah start naik. Masa terbaik untuk anda membeli emas 🙂

Jika ada soalan, boleh letakkan kat bahagian komen atau sembang-sembang emas.

Artikel berkaitan:

Comments

comments

syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim (PG000012)
Public Gold Official Speaker
PG Dealers trainer and Gold consultant.
Anda boleh WhatsApp saya di 013-2126999

**Laporan percuma. Klik gambar untuk download**


Follow FB saya...


Langgan newsletter PERCUMA di sini.

Langgan RSS


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas



Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas