Ebook

Membeli dan menjual emas fizikal melalui syarikat Public Fine Gold International Sdn Bhd.

Ditulis pada 7 October 2008 – 7:49 am | by syukor |


Salam sejahtera kepada semua pembaca. Kita berjumpa kembali selepas cuit raya yang panjang. Bestnyer cuti raya, balik kampung jumpa family. Then bila kembali, kita sambung cakap pasal emas ok :)

Bila bercakap tentang pelaburan emas fizikal, saya selalu mencadangkan supaya anda membeli syiling emas atau gold bar (Kijang Emas, UOB Bank atau PAMP Suisse). Ini kerana perbezaan antara harga beli dan jual yang rendah membolehkan kita mendapat keuntungan yang lebih tinggi apabila harga emas. Tak seperti pelaburan melalui barang kemas yang akan ditolak antara 15% – 20% dari harga emas semasa.

Namun begitu, rata rata pembaca memberi komen yang syiling Kijang Emas dan gold coin UOB bank selalu sold out. Tak boleh nak beli sebab takde stok… ramai sangat orang beli. Kalau ada stok pun tak boleh nak booking, kena cash on delivery dan siapa cepat dia dapat… itu yang susah sikit tu..

Namun sekarang, masalah itu boleh dikurangkan. Sebab saya dah jumpa satu syarikat yang membuat aktiviti menjual dan membeli emas untuk pelaburan dengan harga menarik dan kualiti 24K. Anda boleh membeli emas kat sini :)

Nama syarikat ini ialah Public Fine Gold International Sdn. Bhd.

Alamatnya:

Public Fine Gold International Sdn Bhd
(818840-U)
12E Ground Floor, Jalan Rumbia,
11900 Bukit Jambul, Penang.
Tel : 04-644 9999

Nama pendeknya ialah Public Gold.

Saya telah dimaklumkan tentang syarikat ini pada awal bulan puasa yang lalu. Jadi, saya pun buat research dulu dengan melayari laman web syarikat Public Gold di www.publicgold.com.my

Hmm… nampak menarik

Jadi saya mengambil keputusan untuk melawat syarikat Public Gold nie untuk melihat sendiri syiling emas dan gold bar yang dikeluarkan oleh mereka. So, on the way driving balik beraya ke Kedah, saya singgah sebentar di Bukit Jambul, Pulau Pinang.

Risalah pelaburan emas Public Gold

Apabila tiba di Public Gold, saya diberikan risalah mengenai peluang pelaburan emas yang ditawarkan oleh syarikat ini.


Risalah tentang pelaburan emas dari Public Gold (klik untuk besarkan)
.

Emas yang dijual

Public Gold menawarkan syiling emas dan gold bar kepada pembeli.

Untuk syiling emas cuma terdapat 1 saiz  iaitu 50 gram (emas 24K)

Bagi gold bar pula, ia terdapat dalam saiz 20 gram, 50 gram dan 1 Kg (emas 24K)


Syiling emas dan gold bar yang dijual. Klik untuk besarkan

Syiling emas dan gold bar keluaran Public Gold memang cantik, Ini antara gambar-gambar syiling emas dan gold bar Public Gold yang saya ambil:

Syiling emas 50 gram, emas 24k
 
.
Gold bar 20 gram dan 50 gram (24K)
 
.

Gambar gold bar close-up kat tangan :)
Berkilat betul gold bar nie sampai nampak bayang kamera saya.
 
.

Gambar belakang gold bar
.

Setiap gold bar ada siri nombor dan certificate.
.

Ujian berat dan ketulenan.

Saya telah meminta agar emas ini diuji menggunakan precious metal tester untuk menguji berat dan ketulenannya… of course la.. nak recommend kat orang kena test dulu betul tak? :)

Untuk timbang berat, ini keputusannya:


Berat gold bar 50gram – timbang dapat 50.01gram
.

Untuk ujian ketulenan pula ini hasilnya:


Keputusan: Gold 24K (999.9)

Namun apa yang lebih menarik ialah harganya… 

Harga belian dan jualan.

Anda boleh melihat sendiri harga belian dan jualan emas Public Gold di laman web mereka www.publicgold.com.my

buy_n_sell
Screenshot harga emas di laman web Public Gold

Terdapat kos penghantaran yang perlu ditambah iaitu:

RM10 untuk gold bar 20gram,
RM20 untuk gold bar 50gram 
RM30 untuk gold bar 100 gram.

Cara membeli dan menjual emas.

Syarikat ini berpusat di Pulau Pinang, so untunglah orang-orang Penang nie. Mudah nak beli sebab dekat.

Buat masa ini, jika anda nak beli, anda perlu menelefon pejabat mereka di 04-6449999. Harga semasa akan diberitahu kepada anda, jika berminat, maka Public Gold akan menghantar kontrak melalui emel atau fax kepada anda. Anda perlu tandatangan kontrak ini dan hantar balik kepada Public Gold.

Untuk pembayaran pula, anda boleh bayar 30% deposit daripada harga emas tersebut dan bakinya dijelaskan ketika menerima emas ataupun bayar 100% sewaktu order emas tersebut (bank-in ke dalam akaun bank Public Gold).

Jika anda ada soalan mengenai penghantaran, baik tanya sewaktu nak order bagi mengelakkan masalah.

Untuk keterangan lanjut, anda boleh refer cara membeli di sini: http://www.publicgold.com.my/content/view/39/69/ 

Perancangan jangka panjang syarikat.

Saya dimaklumkan bahawa Public Gold akan mengeluarkan Dinar Emas pada masa hadapan. Konsepnya seperti Dinar Emas Kelantan. Harga belian dan jualan pun lebih kurang sama dengan Dinar Emas Kelantan. Jadi, kita tunggulah kemunculannya di masa hadapan. Kalau Dinar tu dah keluar, saya akan update dalam blog ini.

Selain itu, lebih banyak cawangan Public Gold akan dibuka di seluruh negara.

Ok, ini summary saya:

Kebaikan:

1. Harga emas fizikal yang dijual adalah sangat kompetitif
2. Emas 24K, 999.9 dan Kualiti minting yang cantik.
3. Harga belian balik yang menarik ( cuma -1% dari harga emas semasa)
4. Boleh beli emas pakai kad kredit (tambah 3% dari nilai belian)
5. Laman web syarikat yang informatif tentang emas.
6. Emas nie emas fizikal, so boleh gi pajak kat bank Rakyat or Agro Bank

Kelemahan:

1. Syarikat nie kat Pulau Pinang, so kalau nak melawat kena ke sana.
2. Tak banyak cawangan lagi di seluruh Malaysia.
3. Saiz emas bermula dengan 20 gram. So mungkin agak tinggi bagi sesetengah orang.

Saya berpendapat, Public Gold menawarkan peluang terbaik untuk membuat pelaburan emas fizikal. Dalam keadaan ekonomi dunia yang tidak stabil, membeli emas adalah pelaburan terbaik. So, apa tunggu lagi. Mulakan pelaburan emas anda sekarang.

p/s: Jika anda ingin membeli gold bar Public Gold, anda boleh mendapatkan maklumat lanjut disini (klik sini)

.

Hadiah dari blog Jutawanemas PERCUMA!

Nak hadiah FREE preview ebook "Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas" sebanyak 94 mukasurat untuk anda?

Juga tips-tips pelaburan emas yang menguntungkan terus ke-email anda.

Anda cuma masukkan nama dan email anda ke dalam kotak di bawah.

Nanti hadiah anda akan sampai kat dalam email :)

Artikel berkaitan:

Related Posts

Put your related posts code here
  1. 88 Responses to “Membeli dan menjual emas fizikal melalui syarikat Public Fine Gold International Sdn Bhd.”

  2. By sham on Oct 7, 2008 | Reply

    Terima Kasih di atas info ini.

    Satu berita dan petanda baik bg peminat pelabur fizikal emas.

    reply: Ya! betul tu :)

  3. By bentarabelayar on Oct 7, 2008 | Reply

    peluang yang baik utk melabur lagi ni

    reply: Ya betul, peluang dah ada. kalau ambil teramatlah baik.

  4. By iqbal on Oct 7, 2008 | Reply

    Nak tanya ni syarikat Bumi ke?

    reply: Tak

  5. By beng on Oct 7, 2008 | Reply

    saya br je tebaca ttg blog ni jadi sbg org yg baru saya nak tanya sket. mana yg lebih untung, beli physical gold ke atau investment dlm gold investment account.

    reply: Kedua-dua untung, tapi physical gold untung lagi sebab boleh pajak, dapat duit n beli emas lagi.

  6. By benjol on Oct 8, 2008 | Reply

    Gold bar pamp suisse, kijang emas, telahpun established. Tapi untuk Public Gold ni pulak adalah sesuatu yang baru di pasaran.

    Risau pulak nanti tak boleh jual balik kat tempat2 lain kalau company tu tutup.

    reply: Emas nie boleh jual kat tempat lain, tapi diorang mungkin akan tolak lebih tinggi lagi dari harga semasa. Kalau rasa risau company tutup, boleh beli emas Kijang Emas atau Dinar Emas.

  7. By tina on Oct 8, 2008 | Reply

    cantiknya coin tu…. bersinar2 mata saya… (hahaha :P) macam gambar jambatan pulau pinang ehh kat coin tu…?

    reply: haah.. memang gambar jambatan Pulau Pinang.

  8. By bentarabelayar on Oct 8, 2008 | Reply

    ingat nak beli siang tadi,tapi x sempat harga dh naik balik….tunggu ler harga jatuh skit dlm rm95 nnt…agakx2 leh jatuh smpi rm95 lg ker…

    reply: Selagi harga kurang RM100 / gram. bagi saya dah cukup menarik. Beli ajer….

  9. By geo_metrik on Oct 8, 2008 | Reply

    Mereka boleh terima kad kredit tak? Baru-baru ini tanya di Poh Kong Selayang, dia terima kad kreadit tanpa charge extra. Tapi perbezaan jual beli tak lebih 15% – terlalu tinggi.

    reply: Ya, boleh, tapi kena pi kat office diorang lah.. cuma kredit card ada surcharge 3% dari harga emas tersebut.

    Perbezaan jual beli kat Poh Kong memang tinggi 15%, so, tak payah beli kat sana utk pelabura

  10. By tina on Oct 8, 2008 | Reply

    bleh beli cash tak?

    reply: Sudah tentu boleh.

  11. By rizzmerr on Oct 8, 2008 | Reply

    macam menarik….jual beli jer la yerr…..special own trade mark….

    reply: Memang menarik.

  12. By cikgusekolah on Oct 9, 2008 | Reply

    design yang cantik. Uji pun dh diuji ketulenannya. caj yg rendah. memang berbaloi… mesti org rumah suka

    reply: Ya, sudah tentu :)

  13. By z@ph on Oct 9, 2008 | Reply

    Ada tanya pasal stok tak. Manalah tau nanti call asyik bagitahu sold out aje.

    reply: Ada tanya juga, diorang punya stok dari Hong Kong gold market. Should be ok.

  14. By bijan on Oct 11, 2008 | Reply

    gold bar publicgold ni boleh pajak di Ar-Rahnu @ Bank Rakyat tak? kalu boleh best gak nih :)

    reply: tentulah boleh. saya gerenti.. memang sah boleh :)

  15. By geo_metrik on Oct 11, 2008 | Reply

    Menurut graf harga emas 1976-2008 di http://www.kitco.com/charts/historicalgold.html. Nak tanya apa terjadi pada harga emas tahun 1976-80 dari usd 105 ke usd 850 kemudian merudum hingga usd 270 (2001). Selepas 2001 barulah harga emas naik seperti sekarang ini. Adakah sejarah akan berulang? Nampak Emas tidak berkadar dengan Inflasi. Harap dapat penerangan.

    reply: ini nak kena buka kitab balik nie.. tunggu ye, saya check.

  16. By bijan on Oct 11, 2008 | Reply

    Tuan website dah bli ka emas dr publicgold ni? Lagi satu nak tanya pasal pajak kat Bank Rakyat..rate dia ikut cam rate biasa bank rakyat @ dia ikut spesis? contoh kijang emas lain dinar emas lain dan publicgold lain? Ataupun guna rate emas 999 ? maaf ler banyak tanya..minat nak bli nih..

    reply: Saya tak beli, gi tengok jer.. semua duit saya dah beli emas awal-awal lagi :)

    Ini just pegi buat edisi siasat kat Public Gold, tengok betul ke tidak.

    Pasal pajak kat bank rakyat, dia ada 2 kategori iaitu emas ketul atau barang kemas. Kemudian tengok pula samada emas 24K (999) atau 22k (916).

  17. By bijan on Oct 12, 2008 | Reply

    ok..tq tuan tanah..nanti leh p serbey..

    reply: a'ah.. nanti gi ler survey.

  18. By dynn on Oct 16, 2008 | Reply

    aku aku tengok Public Gold ni macam ada related dengan Public Bank..sebab price untuk GIA sama dengan price dekat Public Gold.

    reply: Ya betul. Sbb tu better beli emas kat Public Gold. sebab dengan harga yang sama boleh dapat emas fizikal :)

  19. By shi on Oct 16, 2008 | Reply

    kalu cm tu… nnti emas fizikal tu.. leh la g pajak kat memana bank kan…

    reply: Ya, boleh pajak, tapi bukan semua bank ada program pajak gadai Ar-Rahnu, cuma Bank Rakyat dan Agro Bank jer yang ada.

  20. By shoba on Oct 18, 2008 | Reply

    Saya org baru nak tanya, kalau nak beli PAMP Suisse gold bar, di kedai atau retailer mana blh saya membelinya? Saya orang KL. Kalau ada tempat kat KL atau PJ, boleh beritahu kat mana tak?Kalau ada nombor telefon kedai, i sungguh appreciate feedback you. terima kasih.

    Reply: Kalau PAMP Suisse nie, boleh beli kat habib jewel.

    Refer http://www.habibjewels.com/web/

    tengok kat bahagian showroom.

  21. By syafa on Oct 19, 2008 | Reply

    bila nak buka cawangan di kuala lumpur…

    reply: Katanya dalam bulan 12/2008

  22. By ayie on Oct 19, 2008 | Reply

    br2 nie sy ade menghubungi pihak Public Fine Gold berkenaan cawangan mereka di KL..menurut info yg diberi, pihak mereka menjangkakan ia akan dibuka pd akhir tahun ini..bukan shj di KL tetapi beberapa lagi di sekitar Selangor..just perkongsian yg saya terima..thanks..

    reply: Ya, betul tu. hujung tahun nanti.

  23. By syafa on Oct 20, 2008 | Reply

    kalau mcm tu ok lah, dah ada kat kl mudah sikit…….snang nak borong. hehehhe

    reply: :) selamat memborong!

  24. By buddygold on Oct 22, 2008 | Reply

    kalau nk jadi agensi or agen boleh ke dan mcmana?

    reply: Boleh, takder masalah, modalnyer RM250,000

    lepas tu kena tengok location. Kalau tempat tu dah ada agen, u kena pilih location lain.

  25. By syafa on Oct 27, 2008 | Reply

    peh boleh buka francais ni dah sudah bagus……tak da networking ke??? francais pn dah bagus…….tak sabar syarikat nak buka cawangan di kl.

    reply: Networking tak ada

  26. By syafa on Oct 27, 2008 | Reply

    boleh tak tuan tanah tanya kan semua soalan apa2 yg patut yg boleh menambah pendapatan melalui PUBLIC GOLD……..

  27. By pocoyo75 on Oct 28, 2008 | Reply

    Public Gold ni ada kaitan ke ngan Public Bank..jangan saja org comfius..apapun ia satu bentuk pilihan yang menarik..

  28. By raufjaffar on Oct 28, 2008 | Reply

    En othman tu wakil jualan public gold kat kl. Public gold tiada kena mengena ngan public bank. harap maklum

  29. By mni on Nov 4, 2008 | Reply

    Kalau kita beli emas physical nie , kat mana tempat paling selamat nak simpan ? kat bawah tilam bahaya wooo.

    tempat yg selamat dan cost yg ok ?

  30. By smz on Nov 5, 2008 | Reply

    Mengenai pembelian emas fizikal ( public gold, kijang emas, etc )…macamana nak kira profit kalau kita beli n pajakkan kat bank2 berkaitan ( bank rakyat atau agro bank )…adakah berbaloi atau sekadar kita simpan dan bila harga naik kita jual?saya masih kabur roadmap untuk program macam ni…boleh tolong perjelaskan…

  31. By aidee_G on Nov 7, 2008 | Reply

    profit if pajak in BR is 65% from nilai marhum gold itself… Agro is 70%!!! simple… kalo simpan sendiri then jual mase gold price naik mmg untung tapi it takes timelah… tapi nak kan advise u can call direct agent jualan public gold in KL area>>>Mr.othman 2….Col Jgn x col…available at any time…huhu

  32. By aidee_G on Nov 7, 2008 | Reply

    mni>>>> beli lah ngan etika emas… penah dgr??? u beli, u get profit,yg lain sume dorang setlle… xla penin pale dok simpan bawah tilam… haks…

  33. By gldsnpr on Nov 7, 2008 | Reply

    Etika? Penah..penah… eheh

  34. By rizzmerr on Nov 7, 2008 | Reply

    ko penah dengar camner tu ek snpr…kekekkek

  35. By aidee_G on Nov 7, 2008 | Reply

    gldsnpr..rizzmerr.. cam ade pengalaman misteri je ngan etika..share ler..ngat nk invest gaks..aderler member dok jet.. tgh pikir lg pro n cons.. tpi pfg dah try.. emm.. camne ek.. pls advise..

  36. By syafa on Nov 9, 2008 | Reply

    wh dah ada agen public gold……saya pun berminat utk menjadi agen ada sesiapa yg boleh terangkan….

  37. By dynn on Nov 10, 2008 | Reply

    Informasi yg ada adalah berdasarkan kajian atau pengalaman penulis sendiri atas tujuan untuk berkongsi dengan para pengunjung lain..percaya atau tidak percaya terpulang kpd individu…pada masa yg juga anda perlu membuat penyelidikan sendiri bagi menambahbaikan ilmu yg ada…ingat lain org lain cara…lain org lain rezekinya.

  38. By puteri on Nov 10, 2008 | Reply

    perompak pun ade rezeki merompak…sume halal n haram je.

  39. By dynn on Nov 10, 2008 | Reply

    hello puteri, apa masalah dengan pelaburan emas fizikal?

  40. By puteri on Nov 10, 2008 | Reply

    xde pape masalah pun…mcm berniaga..beli harga rendah jual harga tinggi.

  41. By niksawo on Nov 10, 2008 | Reply

    E3, untuk saya okey. malah, saya target insyaallah 10 ketul dgn hibah 3k sebulan. tolong doakan saya yer…. untuk 'saka' anak-anak….

  42. By mazlan on Nov 11, 2008 | Reply

    kalau nak jadi agen 250K…bagaimana dgn kos2 lain mcm kedai, latihan dan pengalaman?

  43. By john on Nov 28, 2008 | Reply

    aku ada beli ngan publicgold..memang cun lah..

    aku beli pada harga rm86.92/gram..ok jer no hal lah..

  44. By lah on Dec 16, 2008 | Reply

    awat banyak sangat publik gold kenakan kos minting la, kos hantar dan satu lagi tu apadia taktau. Kalau macam ni untung tak banyak la. Dah la beli kena cas, nakjual pon kena cas jugak.

    reply: Public Gold cuma salah satu alternatif pelaburan emas. Kalau nak mudah cuba cari Kijang Emas ke, UOB Bank gold coin ker.. atau Dinar Emas Kelantan ke…

  45. By Azlan on Dec 31, 2008 | Reply

    Nak tanya,

    Pelaburan dengan emas fizikal atau account saving emas bagaimana dengan hukum zakatnya. Tolong beri penjelasan ikut hukum Islam

    reply: Baca kat sini:
    http://www.e-zakat.com.my/baru/k-zakat/emasperak….

  46. By catrie on Jan 20, 2009 | Reply

    nampak menarik…camner pula dgn yg ni…. .http://www.vcgold.net/ ada jual beli emas…tapi nampak macam meragukan jer….mohon pandangan…

    reply: vcgold lebih kepada skim pelaburan emas. refer posting saya pasal skim pelaburan emas.

  47. By salleh on Feb 23, 2009 | Reply

    mcmane klu sy wat refinancing kete atau rumah & beli emas fizikal & simpan dalam bank berbaloi ke pulanganya nt. Simpan kat bank mcm Fix deposit ke & dpt duit tiap bulan, cmane ek cube terangkan sy tak faham

    reply: Boleh buat, tapi ilmu kena mantap dulu..

  48. By zetty on Feb 23, 2009 | Reply

    ok sangat la tu cik salleh skrang ni blr tengah bayar monthly rendah and kita dapat simpan emas ada dua jenis aset dalam tangan kita. i dah buat stail ni memang ok. tapi kna long term

  49. By cGIera on Feb 24, 2009 | Reply

    nape dinar kelantan & dinar PB lain warna sdgkan same kategori 916

    ke 916 ni ada level gak? adkh rate dinar sama dgn rate brg kemas klu digadai, jika lain nape jd camtu..

    reply: Warna berbeza adalah kerana logam campuran yang ditambah kedalam emas. Kalau campur perak akan jadi kuning. kalau campur perak dan tembaga maka akan jadi warna oren.

  50. By ec on Feb 24, 2009 | Reply

    tahun lepas kwn beli dinar kelantan warnanya kekuning-kuningan.skgr ni dah jadi kemerah-merahan ala dinar pg lak.apapun kwn pasti kandungan emasnya tetap sama…

    reply: Emas yang dicampur perak akan berwarna kekuning-kuningan. Kalau campur tembaga dan perak akan jadi jadi warna oren. Tapi yang penting kandungan emas mesti 916.

  51. By hery on Feb 25, 2009 | Reply

    nape sye beli emas public dinar xada sijil pn..

    reply: Sekarang diorang dah keluarkan sijil… jadi cuba hubungi agen anda.

  52. By cGIera on Feb 25, 2009 | Reply

    sy bru bli PB Dinar admin bgtau sykt x kuar lg cert. bile kuar nati dia akn bg kmdn….katanyalh wallahua'lam..make sure dpt resit as a proof..

    reply: Ya, sekarang nie dah diberikan sijil. Dulu sijil tengah print.

  53. By deen on May 3, 2009 | Reply

    salam…

    saya berminat untuk anjurkan satu prgram brkaitan dinar emas…sebagai contoh seminar dinar emas…apa yang menjadi masalah bagi saya sekarang ialah untuk mendapatkan sponser penaja bagi program tersebut…jadi, persoalan saya adakah syarikat publicgold sedia menaja prgram2 seperti ini dan jika syarikat publicgold bersedia sebagi penaja bagaimana prosidur2nya….untuk pengetahuan saya merupakan pelajar salah sebuah ipt…mintak respon..

    reply: Kalau camtu kena hantar surat terus kepada Public Gold. Nanti diorang respon.

  54. By GoldMember on May 5, 2009 | Reply

    salam,

    kalau beli emas bar 10gm dlm bentuk loket, adakah nilai pajaknya sama seperti pajakan barang kemas?

    reply: Most likely, ya.

  55. By inamohamed on Jun 3, 2009 | Reply

    Salam En Admin,

    Saya nie dah merata-rata rayau internet nak cari peluang meniaga/melabur. Alhamdullillah, terjumpa En admin punya site. Memang menarik bisnes nie dan confident sikit.

    Nak beli emas dari en admin boleh tak? Setakat 100gm tu, insyaAllah mampu.

    reply: boleh, no problem.

  56. By izzat on Aug 31, 2009 | Reply

    boleh ke mintak public gold penang tu pos terus ke rumah walaupun hanya beli 20g? kalau boleh, macam mana?

    reply: Emas nie kena self collect. tak boleh pos. sebab kalau hilang susah nanti..

  57. By warga_emas on Sep 11, 2009 | Reply

    saya pun ada marri minat agan public gold…area trg ada link x?

  58. By warga_emas on Sep 12, 2009 | Reply

    emas yg public gold jual ni 100% tulen @ ada campur bijih besi ke apa2@…

    reply: emas PG memang tulen. 24 karat.

  59. By Nuruddeen on Sep 19, 2009 | Reply

    Saya berminat untuk jadi ajen public gold. Tapi saya nak tahu ips bagaimana nak simpan emas ni. Kalau buat dari rumah boleh?

  60. By Lyn on Sep 28, 2009 | Reply

    saya memang berminat nak buat pelaburan emas ni. mane yang lebih menguntungkan pelaburan emas, or business emas? saya akan selalu menikuti blog ni untuk tambah ilmu tentang pelaburan emas ni.

    reply: Of coz business emas lebih untung. kalau nak details pasal business emas sila dapatkan ebook saya :)

  61. By ah on Oct 1, 2009 | Reply

    salam,

    saya lihat harga emas dunia menurun tapi harga di publicgold terus naik, kenapa ek?

    saya tgh tggu duit saya ni, kalo naik lg rasenya tak mampu kot nk beli pg goldbar…

  62. By Jutawan_Ns on Oct 7, 2009 | Reply

    Salam Admin,

    Minta Pandangan. Mlm Semlm Sy Dihubungi Oleh Seorg Kwn Minta Turun Ke Alor Gajah Bejmpa Dgn Beliau. Bersama Beliau Ada Seorg Leader MLM Drp Penang. Beliau Ajak Sey Join 1 Sykt Baru Baru Iaitu http://www.iisis-international.com / http://www.iisis-international.blogspot.com

    Prdknya Emas 24K 99.9 Pamp Suisse Gold 10 gram & 20 gram. Tp Katanya Sykt Tu Tak Jual Emas n Emas Tu Sekadar Cenderahati Drp Sykt. Nak Dpt 10 gm Emas 24K Itu Kena Join USD1000 @ RM4000 + Sykt Byr ROI 10.5% Drp USD1000 = USD105 x 15 bln = USD1575. Kalau Join Max Pakej VIP USD50,000 @ RM200,000 = Dpt Emas 24K 99.9 Pamp Suisse Gold – 500 gram + ROI 12% = USD6000 x 15 bln = USD90,000 x 3.5 = RM315,000.

    Teruja Jg Sey. Apatah Lg Bila Leader Tu Tunjuk Real Emas 24K Pamp Suisse Gold Tu.

  63. By nam on Oct 13, 2009 | Reply

    http://www.iisis2u.com tak boleh dipercayakan, mereka itu money game punya company, saya tau kerana saya buat website dengan mereka,

    http://cforum5.cari.com.my/viewthread.php?tid=175

    website ini belum dipayar, dan CEO mereka Arthur itu macam tikus, tak berani jawab call saya. kalau ada saudara, kawan nak join, sila nasihatkan mereka supaya tidak join mereka, kerana company buat investment gold tak mampu bayar rm2800 utk website itu memang tak boleh dipercayakan.

  64. By duan on Oct 16, 2009 | Reply

    dinar kelantan boleh pajak,gadai kt mne lg yer…???berminat tol ni..

  65. By farin on Nov 4, 2009 | Reply

    kami menjual siling emas lama, hubungi kami segera..

  66. By farin on Nov 4, 2009 | Reply

    kami menjual siling emas lama

  67. By sudin on Nov 10, 2009 | Reply

    Assalamualaikum……

    Soalan saya..

    1. Sekiranya saya membeli emas dari Public Gold atau ejenya bolehkah saya menjualkan emas tersebut kembali pada Public Gold atau ejenya? Berapa peratus keuntungan yang diambil oleh PG atau ejenya dari harga pasaran?

    2. Andainya saya ingin menjual pada pihak lain disebabkan keperluan kewangan yang mendesak , bagaimanakah caranya?

  68. By azmanor on Nov 10, 2009 | Reply

    sauadara sudin

    x perlu jual kpd pihak lain , jual kpd agen public gold yg terdekat , nanti bincang la dgn agen yg berkenaan …..tq

  69. By azmanor on Nov 10, 2009 | Reply

    encik warga emas ,

    sila jenguk la agen2 PG kt Trg tu , kn dah ramai jd agen col la mane2 yg berkenaan dihati….. tq

  70. By suib bin sab on Jan 11, 2010 | Reply

    saya nak tanya untuk jual beli emas pg .jika saya beli atau jual emas .saya kena bayar caj spread atau tidak, apabila kita jual beli emas pg,ini persoalan yang saya tidak faham,dapat en beri penerangan sedikit sekian terima kasih

    reply: senang sahaja. sedara tengok harga emas kat website pg.
    we sell = harga emas pg jual pada customer
    we buy = harga pg beli balik emas daripada customer.

  71. By mizighazali on Feb 8, 2010 | Reply

    salam..ade x agen2 PG kt k.trg ni?

  72. By azmanor on Feb 10, 2010 | Reply

    saudara mizighazali,

    cntact me azmanor 0169864800 tq.

  73. By kifly alhaj on Feb 11, 2010 | Reply

    ASALAMUALAIKUM KPD SEMUA SEMUA SAUDAGAR EMAS. JANGAN TERLALU GHAIRAH BELI JUAL EMAS SAMPAI BERGOLOK GADAI.TINGGALLAH SIKIT HARTA ATAU WANG FIAT TU UNTUK BELANJA HARIAN.YANG BERJAYA TU JANGAN LUPA BAYAR ZAKAT. BANYAK ORANG SUSAH DIKELILING ANDA.

  74. By kifly alh on Feb 11, 2010 | Reply

    Soalan untuk semua pakar emas, mengapa saya beli emas pump suisse drp kedai emas terkenal , 100 g ketlinan 999.9 tapi bila timbang kat mesin ar rahnu drop jadi 850 sahaja. sijil ketulinan ada saya simpan. apa patut saya buat .tlg beri jawapan/?.

  75. By mddy770 on Feb 12, 2010 | Reply

    salam semua

    apa beza otak dan akal

    oh yaaa… lu fikirlah sendiri

    cuba cari sumber yang asal

    hanya ini dapat kawan beri

    ada sejarah memang jadi fakta

    perlu baca aduhai malasnya aku

    semua sebab ada bersandarannya

    cubalah selidik status al rahnu itu

    Sumber pengalaman di Al Rahnu di Bank Rakyat

    (Kajian kes Etika Emas Estet Sdn Bhd : Mengapa Pelabur Mengalami Kerugian?)

    By ebizz on Jan 31, 2010 | Reply

    Salam.

    Sesiapa yg membeli surat pajak dikehendaki berhati2…takut terkena emas kurang bermutu akibat kecuaian pegawai pemajak..dah ada ore terkena hatta barang kemas BR sekali pun….hanya manikan yg mengenal muniandi…..hahhahaa…belajar, belajar, belajar…

    By Rosdi on Feb 3, 2010 | Reply

    Bank Rakyat tahun 2010 ni telah turunkan Gred emas. 24K jadi 23K, 22K jadi 21K dan seterusnya. Sistem online komputernya ke mesin ketumpatan telah diejas. Itu pasallah emas 24K seperti syiling kijang emas, emas oub dan jongkong tak dapat masuk. Sebab emas 24K mesti diuji untuk dapatkan emas 24K mengikut buku panduan terbaru mereka. Kalau kekawan tak caya, pergilah ke BR yang terima syiling emas dan ujilah emas 24K kekawan. Kalau online mesti tak dapat punya, so suruh pekerjanya tutup online ke komputer, barulah dapat 24K (999.9). Saya dah buat dah, selepas kes saya tertipu dgn lelongan BR tempoh hari. Sekarang dah buat laporan POLIS, dah buat lopuran ke Ketua Jabatan Ar- Rahnu di tingkat 14 Bgn PERKIM Jln Ipoh KL. Dah 1 minggu tunggu……….tak tahulah apa ceritanya!……..

  76. By xoxo on Feb 14, 2010 | Reply

    betul tu … kan dah ada fatwa jual beli jual beli emas dlm jangka pendek itu haram … sama macam forex, merosakkan financial system. so, emas disimpan sebagai pengganti fiat money untuk security masa depan

  77. By Reimei on Feb 16, 2010 | Reply

    Salam,

    Sekadar berkongsi pandangan mengenai simpan atau labur emas ni, silalah ke http://gold2emas.blogspot.com/ bolehlah komen apa2 yg patut.

  78. By mawi on Feb 17, 2010 | Reply

    saya nak tanya soalan , saya ada gold bar 999.9 swiss , masalah utamanya kenapa kalau nak jual pasaran susut hampir 20%.ader tak tmpt beli ngan harga yang tinggi.nak tau

  79. By harmunis on Mar 3, 2010 | Reply

    salam en syukor,
    menarik blog ni, very informative. saya tgh mencari pelaburan alternatif…alhamdulillah rezeki saya berjumpe dgn blog ni. antara gold dinar dgn public gold, mana satu lebih untung utk melabur? baru2 cuba nak menjejakkan kaki ke dunia pelaburan emas.
    tkbb

    reply: Terima kasih banyak2 Harmunis. bagi saya 100 gram gold bar lebih untung sebab spread dier 5% sahaja.

  80. By aers99 on Jul 11, 2010 | Reply

    Slm En Syukor,
    Terus terang sy katakan sy dah terbukak hati untuk menyimpan emas. Sebelum ni sy anggap labur kt asb lg untung. Tp sebaliknye rupenye. Sy x stat lg beli, sy still mentelaah jutawanemas smpi khatam.
    Sy akan jdkan web ini sbg panduan untuk hari2 seterusnye…

    reply: Ya, teruskan membaca n ambil tindakan. InsyaAllah akan untung.

  81. By ery on Feb 20, 2011 | Reply

    salam en syukor

    public gold terima x emas yg bukan dr public gold (cthnya barang2 kemas yg dah patah) @ kijang emas yg dah calar balar (ye la kn…maybank pun x dah kn kijang tu). kalo boleh la kn brape spread yg public gold bagi???

    reply admin: ya public gold terima emas lain, tapi better call mereka utk tahu spread.

  82. By AZMANOR72 on Apr 18, 2011 | Reply

    s/ri ery,

    if barang kemas rujuk je mana2 peraih emas yg dikenali , then bincang harga utk jual . if yg maybank (kijang) sila ke caw maybank yg berhampiran lagi baik….TQ

  83. By buck on May 22, 2013 | Reply

    Saya adalah peminat gold bar Public Gold tetapi ada beberapa perkara penting perlu diperbaiki oleh Public Gold.
    -di Main Page Public Gold sepatutnya dinyatakan adanya kos penghantaran supaya pelanggan yg kali pertama dapat info yg jelas.
    -di bahagian 'Order Placement' –> quantity unit telah dimasukkan dan button 'update chart' ditekan tetapi 'Transportation Fee' masih kekal ZERO.
    -Pelanggan hanya mengetahui Transport Fee dikenakan setelah 'check out'.
    -Sebagai pelanggan yg kali pertama membeli ia sedikit mengecewakan kerana adanya HIDDEN CHARGE. Tapi boleh juga dianggap ada unsur penipuan sewaktu pembelian. -pelanggan sepatutnya berhak mendapat info yg jelas tentang kos atau caj yg dikenakan sebelum proceed ke pembelian.
    -Sewaktu collection emas di cawangan, untuk mendapatkan emas selepas penyerahan 'Purchase Of Gold Product' memakan masa yg agak lama. Saya terpaksa menunggu hampir sejam sedangkan hanya ada 2 org pelanggan yg hendak mengambil emas pada ketika itu. Public Gold perlu ingat, Masa juga adalah EMAS

  1. 6 Trackback(s)

  2. Oct 11, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: beli emas, etika emas, kijang emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Membeli syiling Kijang Emas
  3. Oct 11, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: beli emas, etika emas, kijang emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Simpanan Gold Saving Passbook di Maybank dan Public Bank
  4. Oct 11, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: beli emas, etika emas, kijang emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Membeli emas fizikal daripada UOB Bank
  5. Oct 11, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: beli emas, etika emas, kijang emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Bagaimana saya nak mulakan pelaburan emas?
  6. Oct 13, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: beli emas, etika emas, kijang emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Buat loan bank untuk beli Emas. Untung ke?
  7. Nov 4, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: beli emas, etika emas, kijang emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Peluang menjadi agen Public Gold di seluruh Malaysia.

Post a Comment

*
syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim, Admin Jutawanemas.com
SMS/Whatsapp me@ 013-2126999

Pesanan: Untuk mendapat artikel terbaru, anda boleh melanggan newsletter blog ini. ianya FREE! Masukkan e-mail anda di dalam kotak di bawah:

Langgan Newsletter blog Jutawanemas.com PERCUMA!

Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas


Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas


Jutawanemas FB Page

Be MyFriend@Google+




Komen Pembaca