Ebook

Nak Buat Business Emas? Baca Tips Ini.

Ditulis pada 5 May 2009 – 12:36 pm | by syukor |


tipsAssalamualaikum dan salam sejahtera.  Apa khabar semua? Saya doakan anda semua sihat sejahtera.

Untuk pengetahuan anda semua, saya selalu dapat soalan-soalan berkenaan business emas.

Ada orang tanya saya cammana nak jadi tokey emas, ada yang minta pendapat saya tentang business model emas dan macam-macam lagi…

Untuk posting kali ini, saya ingin memberikan panduan bagaimana anda boleh memulakan perniagaan emas. Bagi mereka yang nak panduan berniaga emas maka artikel ini boleh membantu.

Perniagaan emas.

Rasulullah pernah bersabda, 9/10 daripada rezeki datangnya daripada perniagaan. Best tu…

pikiaq21Sekarang cuba bayangkan…

Anda mempunyai perniagaan emas sendiri… bila orang beli emas anda dapat duit.. orang beli emas dapat lagi duit… dan duit itu pula datang sepanjang masa.. kekadang pagi.. tengahari…petang… malam… hari bekerja..hari cuti… semuanya duit.

Best tak?

Perniagaan emas ialah perniagaan yang sangat menarik dan menguntungkan.

Ini kerana:

1. Minat manusia terhadap emas tidak pernah pudar. Makin bertambah ada lah….
2. Orang tetap akan beli emas walaupun harga tinggi atau rendah.
3. Kalau anda simpan stok emas, nilainya akan naik dalam jangkamasa panjang.
4. Senang  jual dan beli. Bila pelanggan tahu anda jual emas, diorang yang akan cari
    anda untuk beli… nak jual pun diorang akan cari anda.

Tips perniagaan emas yang berjaya:

Berdasarkan kajian saya, terdapat 5 perkara yang sangat penting kalau anda nak jadi peniaga emas yang berjaya:

1. Anda mempunyai pembekal (supplier) yang baik.
2. Anda mempunyai pembeli yang baik
3. Banyak cash (lagi banyak lagi bagus)
4. Sifat amanah dan boleh dipercayai
5. Banyak ilmu berkenaan emas.

Ok, mari saya huraikan satu persatu:

1. Pembekal yang baik.

1. Boleh memberikan stok emas dalam kuantiti yang anda kehendaki.
2. Kalau boleh dapat stok segera lagi bagus. Kalau kena tunggu lama then susah lah..
3. Supplier mesti mampu memberikan emas ketika harga emas naik ataupun turun.
    Kalau supplier anda boleh supply ketika harga emas naik tapi takder stok waktu
    harga turun, then anda akan hadapi masalah nak buat business.
4. Sanggup membeli balik emas pada spread yang kecil. Bukan setakat jual lepas tu
    tak nak ambil balik emas diorang ataupun potong sampai 10% keatas.

2. Pembeli yang baik.

Selain daripada pembekal yang baik. Anda perlukan pembeli yang baik. Pembeli yang bermasalah akan memeningkan kepala anda dan boleh merugikan masa dan perniagaan anda.

1. Pembeli mesti membayar cash bila beli emas ataupun semasa lock harga emas.
    Emas nie tak boleh beli secara hutang atau ansuran. Hukumnya haram  (baca sini)
2. Pembeli anda mesti jujur. Kalau dah bersetuju untuk membeli atau “lock” pada
    harga tertentu, maka kenalah ikut harga yang dipersetujui.
    (p/s:  lock bermaksud pembeli dan penjual bersetuju membeli dan menjual emas
    pada satu harga yang dipersetujui bersama).

Dalam business ini anda akan jumpa pembeli yang tidak jujur dan pentingkan diri sendiri. Mula-mula setuju untuk ‘lock’ harga, tetapi bila harga emas turun daripada harga yang dia booking… maka jadilah adegan drama minta diskaun lah… takut rugilah… nak lock harga baru lah…nak batalkan pembelian lah.. telepon tak angkat lah..dan macam-macam lagi…

3. Banyak cash (lagi banyak lagi bagus)

1. Dalam business emas, lebih banyak cash lebih bagus. Anda boleh simpan banyak
    stok.  Tambahan pula kalau stok dibeli pada harga murah dan dijual pada harga
    tinggi.  Anda menggandakan keuntungan.
2. Cash diperlukan untuk membeli balik emas daripada pelanggan jika mereka nak
     jual balik emas mereka. So cash kena ada banyak.
3. Kalau dalam business emas terpakai memang banyak tunai diperlukan.

4. Sifat amanah dan boleh dipercayai.

1. Dalam business emas, sifat amanah, jujur dan boleh dipercayai sangat penting.
    Bila pelanggan bank-in duit, kita kena hantar emas.
2. Jangan mungkir janji atau tipu pelanggan. Kalau ada masalah,
    just beritahu pelanggan. Jangan nak sembunyi-sembunyi.
3. Kalau order emas dari supplier.. jangan batalkan.
    Kalau dah lock harga dengan pelanggan, kita kena ikut harga tu..

5. Banyak ilmu tentang emas.

1. Lebih banyak ilmu dan pengetahuan mengenai emas yang anda ada,
    maka pelanggan lebih yakin terhadap anda.
2. Lebih yakin pelanggan anda terhadap anda, lebih banyak jualan anda.
3. Anda pun akan lebih yakin apabila berhadapan dengan pelanggan.
4. Nak dapat ilmu emas? baca dan print semua artikel blog jutawanemas (klik sini)
5. Banyakkan bertanya kepada orang yang tahu.. contohnya tanya saya.
6. Banyak baca buku, website, artikel dan lain-lain.

Saya sendiri memiliki banyak koleksi buku-buku berkenaan emas. Kat Malaysia nie buku-buku pasal pelaburan emas amat terhad. Kalau anda berminat, boleh order daripada www.amazon.com atau gi tengok kat kedai buku Popular atau MPH.

books1
Sebahagian dari buku-buku berkenaan emas dan sistem kewangan milik saya.

Soalan: Saya berminat nak buat business emas nie. Cammana ye?

pg_opisCara yang termudah menceburi business emas dengan modal yang kecil ialah dengan menjadi agen Public Gold.

Saya pernah menulis tentang peluang perniagaan emas Public Gold di sini (klik untuk baca)

Modal yang diperlukan hanyalah RM30,000.

Semua modal nie pulak digunakan untuk membeli stok emas satu set (gold bar 100 gram, 50 gram dan 20 gram, 1 dinar, 5 dinar dan 10 dinar) dan termasuk kotak letak emas.

Kalau harga set ini kurang dari RM30,000 maka Public Gold akan berikan tambahan emas sehingga belian hampir RM30,000.

Jadi, RM30,000  yang dikeluarkan tu semuanya kita gunakan untuk membeli emas. So memang tak rugi.

pg_box_big
Kalau tunjuk kat bakal pembeli, berpinau mata diorang :)

Memandangkan saya sendiri buat business emas Public Gold, maka saya dapat berkongsi kebaikan menjadi agen Public Gold ini.

Kebaikan menjadi agen Public Gold.

1. Stok sentiasa ada.

Public Gold mengeluarkan produknya sendiri. Jadi stok sentiasa ada. Pelanggan boleh lock harga emas ikut harga website Public Gold. Samada harga naik atau turun, anda boleh order emas. Confirm dapat. Berbeza dengan Kijang Emas Maybank dan UOB gold product, biasanya stok susah nak dapat especially waktu harga emas turun. Harga cantik tapi tak boleh nak beli.

2. Harga emas yang rendah.

Bandingkan harga emas Public Gold dengan harga emas kat kedai emas. Memang boleh nampak harga emas yang jauh berbeza. Harga Public Gold lebih murah. Boleh tengok kat website Public Gold kat www.publicgold.com.my dan harga kedai emas (FGJAM)

3. Produk yang hot dan menarik.

Produk yang dijual adalah emas pelaburan iaitu gold bar dan dinar. Gold bar (20 gram, 50 gram dan 100 gram), dinar ( 1 dinar, 5 dinar dan 10 dinar). Memang hot product dan senang jual.

4. Perbezaan harga jual beli yang rendah.

Perbezaan antara harga belian dan jualan emas Public Gold adalah rendah. Untuk gold bar, perbezaan hanyalah 5% – 6%. Jadi ia menguntungkan pembeli.

5. Public Gold merupakan pakar emas.

Satu masalah kalau beli Kijang Emas atau kat UOB Bank atau kat Poh Kong ialah emas tak boleh calar, bengkok, tak boleh bukak plastik pembalut dan bermacam-macam ragam lagi. Silap-silap tak akan diterima, kalau kedai emas pulak akan kena potong sampai 25%. pergh.. (baca kat sini)

Mr. Ng, Chairman Public Gold pula memberikan jaminan akan membeli balik emas mereka walaupun calar, kemek, bengkok dan sebagainya asalkan berat tak hilang. Ini baru betul-betul berniaga emas.

6. Bantuan promosi diberikan.

Agen akan dapat pamplet, fail dan bimbingan yang boleh  membantu mereka membuat business emas nie…

pamplet

InsyaAllah, kalau tambah dengan usaha diri sendiri anda boleh berjaya.

Komisyen agen ialah 1.5% daripada jumlah jualan.

Dengan strategi yang betul, jadi agen Public Gold memang boleh dapat sehingga 5%-6% keuntungan. Tapi yang itu saya akan cerita kat orang yang jadi agen ajer lah…

Kesimpulan.

Perniagaan emas ialah perniagaan yang menguntungkan dengan risiko yang sangat minima. Ini kerana emas itu sendiri merupakan produk yang disukai manusia.

Jika berminat nak jadi agen Public Gold, anda boleh hubungi saya melalui contact form (klik sini) atau sms 013-3819901. Saya akan rasa gembira sekiranya dapat berkongsi pengalaman dengan anda dan membimbing anda.

Kalau saya terlewat atau terlupa hubungi anda balik, harap ingatkan saya, sms balik atau e-mailkan semula. Maklumlah… memanjang sibuk :)

Ok then, selamat menjadi usahawan emas.

Hadiah dari blog Jutawanemas PERCUMA!

Nak hadiah FREE preview ebook "Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas" sebanyak 94 mukasurat untuk anda?

Juga tips-tips pelaburan emas yang menguntungkan terus ke-email anda.

Anda cuma masukkan nama dan email anda ke dalam kotak di bawah.

Nanti hadiah anda akan sampai kat dalam email :)

Related Posts

Put your related posts code here
  1. 51 Responses to “Nak Buat Business Emas? Baca Tips Ini.”

  2. By dinsabak on May 5, 2009 | Reply

    diharap dengan info terbaru dari Bro Syukor dapat menaikkan lagi semangat bakal-bakal tokew emas"JUMPA ANDA DIPUNCAK KEJAYAAN"ciplak ayat power multi level marketing

    reply: tui! see u at the top :)

  3. By eye on May 5, 2009 | Reply

    tersangat la menariknya..tp apakan daya modal x berapa nk ada

  4. By maya on May 5, 2009 | Reply

    artikel yang sangat berguna dan bermanfaat …
    tukarkan fiat money anda ke emas… mungkin esok atau lusa, duit RM10k tak akan bernilai walaupun untuk membeli sebuku roti …

    p/s:
    abg syukor , boleh top upkan emas maya ??

    reply: Betul, fiat money nie bukanlah wang sebenar. baik tukar kepada emas. bab top up emas nie … er….susah nak jawab nie..

  5. By paklong97 on May 6, 2009 | Reply

    info yang menarik,lengkap dan padat…..tgh kumpul modal utk jadi agen pg…..tq sifu….

    reply: Terima kasih paklong :)

  6. By naem on May 6, 2009 | Reply

    Baru beli seketul, teringin nak beli sekotak..hoho…

    insyaAllah, nak tambah 1 lagi visi utk tahun ni . Nak jadi agen PG jugak..

    ps: abg syukor, ada beza tak harga antara agen dengan pembeli biasa ?
    ikut harga sekarang ,1 kotak tu lebih kurang RM 25660.

    reply: tahniah kerana memulakan pelaburan emas pertama naem :)
    Kalau jadi agen, maka setiap sales yang dibuat akan mendapat komisyen jualan sebanyak 1.5% . So untung tu…

  7. By Ameen on May 6, 2009 | Reply

    Saya berminat untuk beli emas public gold, boleh x recommend kan dealer/agent kat Shah Alam… tq

  8. By noor on May 6, 2009 | Reply

    info yg sgt menarik nie…

    sy pun brminat gak nak jadi ejen PG tp apakan daya ongkos nya nggak cukup da…

    tuan admin,

    klau ada customer nk jual rantai ke gelang ke kat kite, mcmane kite nak test dlu emas die tu,, nk kene ada alat tester tu ke?… tq

  9. By Rahman Yassin on May 6, 2009 | Reply

    En Ameen,

    Saudara boleh telefon saya Rahman Yassin -012 2865797. Saya adalah agen PUBLIC Gold.

    Salam

  10. By Saiful Nazri on May 6, 2009 | Reply

    Salam, Sesiapa yang berminat utk membeli PG, leh hubungi saya, 0126513775

  11. By suasa on May 6, 2009 | Reply

    salam Admin….
    info yang diberi ringkas dan padat dan berinfomasi…

    so kengkawan emas …apalagi ambil peluang yang ada…..samada nak jadi pelabur emas atau peniaga emas ..pilihan ditangan anda..apapun kedua -dua situasi ini menguntungkan ….

    p.s .sapa2 nak beli Bar Gold dan Dinar PG dari sabah tu bleh beli ngan suasa . HP 0138529000.

    reply: Ya, sesiaper yang berminat.. hubungi suasa ek! :)

  12. By Along on May 7, 2009 | Reply

    sape yang nak bli PG area Puchong/kinrara leh call abg Saiful Nazri (0126513775)

    reply: Ya, sesaper nak beli PG gold bar.. contact saudara Saiful ye…

  13. By nesloais on May 9, 2009 | Reply

    alhamdulillah saya telah berjaya membeli 1 dinar public gold (walaupon masa tu harga tinggi sikit drp harga skrg ni). ingin kumpul duit untuk membeli public gold bar pula..

    reply: Tahniah saudara nesloais.. semoga tercapai hasrat nak beli gold bar :)

  14. By SepulTura on May 9, 2009 | Reply

    Sapa ejen area lembah klang yg boleh uruskan jual balik gold bar nie? Camno prosedur dia… Ada extra charges ke kalau jual pd ejen or still ikut rate buying PG dlm web?

    reply: Harga belian balik adalah berdasarkan website PG. Tak ada extra charges. Buyer kasik gold bar.. agen kasik duit. Kalau nak jual dengan saya pun boleh.. no hal.. saya terima.

  15. By pokli on May 10, 2009 | Reply

    salam

    tak rugi melabur dalam emas nih…..

    kalau berminat nak beli Public Gold boleh call/sms saya

    pokli

    area Lembah Kelang / Seremban / Melaka

    019 3561748

    0192282404

    pokli77.blogspot.com

    reply: Ya, sesiapa yang berminat nak beli gold bar Public Gold , hubungi pokli.

  16. By Pakcik Hin on May 14, 2009 | Reply

    salam Admin,

    Saya difahamkan untuk menjadi ejen kecil dgn modal permulaan RM30K, kita kena jual minimum target bulanan RM20k, soalan saya apa akan jadi kalau ejen tidak dapat mencapai target jualan rm 20k/mth itu.susah juga bagi ejen baru tambah lagi dalam keadaan ekonomi semasa yang tidak menentu ini. tolong jelaskan ye!, t/kasih

  17. By cikjune on May 14, 2009 | Reply

    salam Pakcik Hin,

    Minimum target 20k tu kalau tak cukup… pihak PG akan accumulate sampai capai 20k then baru komisyen akan dikeluarkan itu sahaja…

    contohnya kalau bulan nie sales 10k maka komisyen tak dikeluarkan dulu so kena tambah buat sales lagi hingga capai 20k

  18. By paklong97 on May 14, 2009 | Reply

    salam ukhwah semua…..sapa2 nak beli Gold Bar dan Dinar PG dari johor & singapura tu bole beli dengan paklong ye…. . HP 019-7421006

  19. By Pakcik Hin on May 14, 2009 | Reply

    Salam dan terima kasih Cikjune,

    Ooo! maknanya target RM20K tu bukan setiap bulanlah kalau bolih accumalate.

  20. By cikjune on May 15, 2009 | Reply

    Yer Pakcik Hin

    kalau boleh dapat 20k lagi bagus laaa…hehe…

  21. By faridfadhly on May 15, 2009 | Reply

    salam tuan punya blog,

    saya dapati taste buku kita sama, saya ada buku web of debt, theft of nation dan shadow money lenders tu..

    saya juga ada banyak paperwork and research mengenai topic yang sama..money, banking etc…bolehla kalau nak share n sembang2..

    anyway kalau nak cagar gold bar PG ni kat mana ye recommended?

  22. By pokli on May 17, 2009 | Reply

    semua org nak beli public gold……..kalau korang dah ada nak pakai duit boleh contact pokli…pokli pun boleh beli balik Public Gold Anda……beli jgn beli…jual jangan tak jual…..best aaaa simpan emas nih…..pokli77.blogspot.com

    019 3516478

  23. By naem on May 17, 2009 | Reply

    ketul emas kedua sy thn ni…hehehe..esok abg pokli akn tlg hantarkan..

    Tahun ni azam nak beli 1 kotak…aminnnn

    ps: thn depan jadi agen..aminnnn

  24. By AZMANOR72 on May 28, 2009 | Reply

    bagi teman2 yg berada di sekitar kuala terengganu , berminat nak beli emas PB sila hubungi 096316880/0169869800 (azman/mila) …tq

  25. By wanz on Jun 3, 2009 | Reply

    bro syukor.. alhamdulillah.. akhirnya hamba telah berjaya membeli emas dari public gold..:)

  26. By wanz on Jun 3, 2009 | Reply

    insyaAllah akn jadi agent jgak nt..

  27. By RA Pro Active on Jun 5, 2009 | Reply

    Cham na nak jadi agen PG ni, kena ada introducer ke ?

    Kat BBBangi ada sesapa agen PG ?

  28. By safuwan on Jun 10, 2009 | Reply

    Agen kat area penang sapa?

  29. By fitflex on Jun 10, 2009 | Reply

    safuan duk area mana?kalau sberang prai tengah mai beli ngan saya pun xpa.

  30. By selumbarkayu on Jun 11, 2009 | Reply

    nak tnye ni public gold ni boleh di jual di singapura ker…….

    reply: Boleh

  31. By Gpang69 on Jun 16, 2009 | Reply

    Salam,,

    Saya mmg berminat dlm bisness emas ni…tapi bukanlah sampai nak jadi ajen….setakat nak buat pelaburan jer….Skrg ni byk sgt sykt yg tawarkan perniagaan emas….payah nak pilih mana satu yg terbaik…Ape pendpat sdr Syukor ttg Sykt Etika Emas???

    reply: Etika Emas adalah syarikat yang menawarkan skim pelaburan emas. Saya nasihatkan saudara utk mendapatkan maklumat berkenaan risiko yang dihadapi. Boleh refer kat forum jutawanemas.com

    Dari segi pengalaman peribadi, saya pernah join tahun lepas, tapi kat quit.. sekarang tak join.. just jual emas fizikal Public Gold ajer..

  32. By z0mbie_ on Jun 18, 2009 | Reply

    1) harga semasa satu set (20gm, 50gm 100gm, 1 dinar, 5 dinar & 10 dinar) tu sy kira2 ikut harga hari ini = rm 26534..

    kalau harga emas naik atau turun pun kita tetap kena bayar 30k?

    reply: Ya, kena bayar RM30k. then Public Gold akan tambah lagi apa-apa emas yang patut sehingga jumlah belian RM30k.

    2) boleh tak kalau nak tukar 1 x 100gm bar dgn 5 x 20gm bar? atau tukar antara dinar dgn dinar?

    reply: Boleh, tapi saya cadangkan amik satu set. jangan ubah-ubah. In case customer nak tengok.

    3) kalau dealer nak tambah stok kena ambil di mana?

    reply: Kita akan order dengan Public Gold. nanti dia akan hantar.

  33. By z0mbie_ on Jun 19, 2009 | Reply

    kalau order tu kena bayarankan utk penghantaran?

    reply: Gold bar ada delivery charges. RM30 utk 100 gram, RM20 utk 50 gram dan RM10 utk 20 gram.

    Dinar takder delivery charges.

  34. By Wan on Jun 21, 2009 | Reply

    Salam ,

    Nak tanya , kalau saya jadi agen , beli 30K tapi lepas tu saya

    pajak kat al rahnu. Blh ker…Kira beli emas dulu kemudian pajak .Sebab boleh beli emas lagi atau boleh pakai duit.

    Kalau pajak al rahnu bape kos simpanan dia..T.Kasih

    reply: Boleh jugak buat camtu.

    Kos simpanan boleh baca kat sini:
    http://www.bankrakyat.com.my/web/guest/arrahnu

  35. By redcarpet on Jul 8, 2009 | Reply

    salam aza… sy rasa elok aza baca artikel2 sebelum nie dalam web nie….. so nanti boleh buat perbandingan macam mana nak mulakan pelaburan emas… sebab banyak cabangnya….terpulang pada individu nak pilih yang mana…dgn ilmuyg admin share kat sini aza akan dapat tips2 yang berguna….:)

    reply: Haah, betul tu.. rajin membaca banyaklah ilmu…

  36. By rose bt abdul aziz on Jul 15, 2009 | Reply

    as kom.. saya teringin sangat nak biz emas… masalahnya camne nak tau untung rugi dan pulangan, kalau tak kaw2 untung mane ada orang nak biz emas.

    reply: Haah betul tu.. tengok kat sekeliling kita banyak tak kedai emas? Kalau banyak maksudnya biz emas nie untung.

  37. By cikjune on Jul 15, 2009 | Reply

    kalau rose minat boleh jadi agen Public Gold jugak…. klick kat link bawah
    http://jutawanemas.com/v1/public-gold/peluang-kee

  38. By beth on Jul 16, 2009 | Reply

    salam utk semua…berminat juga dgn pelaburan emas ni..nmok senang tapi kena juga faham betul2…

    reply: Betul tu.. nak buat apapun biarlah dengan ilmu.

  39. By masaizam on Aug 31, 2009 | Reply

    berminat nak jadi agent..kalau modal 20k dan saya beli dahulu kemudian tambah 10k boleh tak….

    reply: Boleh, no problem. sms saya 013-3819901 utk maklumat lanjut.

  40. By asraz on Aug 31, 2009 | Reply

    tn admin,

    boleh ke mcm apa yg masaizam nk buat tu….menarik tu…

    Kalau la jadi agen PG bleh bayar installment….kan best tu…

    reply: Boleh, tapi kena bincang dulu. contact saya utk maklumat lanjut.

  41. By Pokding on Aug 31, 2009 | Reply

    kotak untuk display emas tu mmg dpt sekali masa beli emas ke?

    reply: Kotak tu harganya RM100. akan dikira sekali dengan pembelian emas agen baru Public Gold.

  42. By emir on Sep 1, 2009 | Reply

    Salam Tuan,

    Kalau taknak kotak ble ke? cam mahal je RM100

    Berapa lama stock bole dapat lepas kita order?

    Kalau terus g ofis kat Penang tu boleh dapat terus ke lepas bayar?

    TQ

    reply: Kalau tak nak kotak pun takper.. tapi nampak tak presentable la..

    kalau self collect kat penang boleh dapat terus. kalau tunggu diorang datang then opis public gold akan telefon kita dulu.

  43. By Zulkffli Salleh on Sep 9, 2009 | Reply

    Saya tinggal di Barcelona Sepanyol. Sya ingin membuat pelaburan emas lebih kurang modal yg saya ada adalah rm30K..boleh sesiapa contact saya dan beri penerangan?

    reply: Well, saya tak sure cammana nak buat pelaburan emas kat Barcelona. sedara cuba check dengan orang kat sana. biasanya pelaburan emas kat luar negara nie berbentuk syiling emas terkemuka dunia seperti krugerrand, gold maple, gold eagle atau philharmonic.

  44. By isa ppj on Sep 9, 2009 | Reply

    Salam.. tuan admin.. saya mmg berminat untuk jadi agen.. cuma tunggu loan lulus ajer nie… Apa pendapat tuan admin jika saya beli emas pada masa ini..(harga tengah tinggi). Jika ikut pembacaan saya bulan Sept ni adalah bulan kemuncak kenaikan dan akan mula menurun pada bulan Oktober dan akan menaik semula.. Syor tuan admin patutkah saya beli sekarang atau tunggu pada bulan oktober ?

    mohon khidmat nasihat dari tuan admin..
    issa_ibi09@yahoo.com.my

    reply: Kalau nak jadi agen, start sekarang. tak perlu tunggu harga turun.

  45. By puteramirmo puterami on Sep 24, 2009 | Reply

    dengar mmg lah menarik..tp modalnye nk cari kat mane…

  46. By rocketeer99 on Oct 5, 2009 | Reply

    salam

    sy baru je beli PG 50gm melalui otai jutawanemas ni sendiri (En.Shukor) di PG cawangan Sunway, sy jg berkesempatan bersalam dgn CEO PG sendiri, Mr. Branson time tu

    soalan sy,

    adakah bleh sy menjadi agen PG tp byr ansuran? smpi cukup 30k baru bleh collect emas tu?

    kalau ansuran plak ikut rate cmner? ade interest ke?

  47. By mama82 on Oct 10, 2009 | Reply

    salam,sy ade 5k.teringin nak beli emas pg tapi x berani takut hilang,sy rase nak buat saving cam GIA n maybank, pendapat cik syukor mane yg better, gia ke atau maybank

    reply: Better GIA utk spread yang rendah.

  48. By mohd zamanuri on Oct 11, 2009 | Reply

    salam en shukor?

    saya dh beli ebook berkaitan emas, tp sy minta penjelasan lanjut berkaitan konsep gadai di Ar-rahnu

    1. bila waktu sesuai untuk gadai?

    2. bagaimana untuk tebus balik emas yang digadai jika wang hasil gadaian diguna untuk beli emas yang baru?

    terima kasih atas jawapan.

    reply: Semua soalan tersebut boleh difahami jika anda membaca artikel ini:
    <a href="http://jutawanemas.com/v1/pelaburan-emas/bagaimana-menjana-keuntungan-dengan-pinjaman-ar-rahnu/
    ” target=”_blank”>http://jutawanemas.com/v1/pelaburan-emas/bagaimana-menjana-keuntungan-dengan-pinjaman-ar-rahnu/

  49. By azri on Oct 12, 2009 | Reply

    minggu lepas gadai jongkong emas 50 gram bank rakyat port kelang tak terima tunggu 2 jam lepas pihak bank cakap tak terima jongkong cuma barang kemas je

  50. By ZUIKAFLY on Nov 11, 2009 | Reply

    Asalamualaikum dan salam sejahtera,sesiapa yang nak beli atau jual emas PG sila hubungi saya 0164904601 atau 045224348 harga bolih dirunding.

  51. By Mohd Aziz on Nov 14, 2009 | Reply

    Assalamualaikum. saya agen baru PG bagi kajang/Bangi/Seremban. hubungi 0199389045 untuk mendapatkan emas anda.

  52. By rizan hashim on Nov 15, 2009 | Reply

    assalamualaikum ..saya nak tanya ..sekarang masih lagi ke RM30k untuk jadi agen…bagaimana nak jadi agen jika saya tidak cukup duit..tapi tak la banyak 5 ribu lagi saja..boleh bantu ceritakan cara lain kepada saya dak? mungkin ada cara lain..(maaf saya bukan nak pinjam duit..heheh)

Post a Comment

*
syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim, Admin Jutawanemas.com
SMS/Whatsapp me@ 013-2126999

Pesanan: Untuk mendapat artikel terbaru, anda boleh melanggan newsletter blog ini. ianya FREE! Masukkan e-mail anda di dalam kotak di bawah:

Langgan Newsletter blog Jutawanemas.com PERCUMA!

Saya@TV9 interview


Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas


Jutawanemas FB Page

Be MyFriend@Google+




Komen Pembaca