Ebook

Membeli Dinar Emas / Dinar emas Kelantan

Ditulis pada 6 July 2008 – 2:10 pm | by syukor |


Tahukah anda? Antara cara termudah membuat pelaburan emas ialah dengan cara membeli dinar emas. Memandangkan dinar emas memang dijual di Malaysia, maka saya ingin berkongsi dengan anda bagaimana membuat pelaburan emas menggunakan dinar emas.

Terdapat 2 jenis dinar emas yang dijual di Malaysia iaitu:

1. Dinar Emas Kelantan
2. Dinar Emas keluaran Islamic Mint Sdn bhd.

.

Gambar: Dinar Emas IGD dan Dinar Emas Kelantan

1 dinar merujuk kepada syiling emas 22 Karat (emas 916) yang beratnya 4.25 gram manakala

1 dirham merujuk kepada syiling perak tulen (999.9) yang beratnya 2.975 gram

.

1. Dinar Emas Kelantan.


Gambar Dinar Emas Kelantan (1 Dinar)
.

Dinar emas Kelantan telah dilancarkan pada 20 September 2006.

Laman web Dinar Emas Kelantan ialah http://www.dinarkel.com/

Antara saiz Dinar Emas yang dijual adalah:

– 2 Dinar
– 1 Dinar
– 1/2 Dinar
– 1/4 Dinar

Bagaimana nak beli Dinar Emas Kelantan?

Jika anda berminat untuk membeli Dinar Emas Kelantan, anda boleh mendapatkannya di kedai Ar-Rahn di sekitar Kelantan.

Untuk lokasi kedai Ar-Rahn, sila rujuk http://www.dinarkel.com/wtb.html

Bagi mereka yang tinggal di kawasan KL dan Selangor, anda boleh mendapatkan dinar emas kelantan di Ar-Rahn berikut.

Ar-Rahn Kajang
No. 10 Jalan Raja Harun
43000 Kajang
Selangor
Tel: 03-87361517
Fax: 03-87367552

Ar-Rahn Raja Laut
No. 44G, Jalan Raja Laut,
50350 Kuala Lumpur.
Tel : 03-26933433
Fax : 03-26933431

Ar-Rahn Rawang
No. 49, Jalan Maxwell,
48000 Rawang, Selangor.
Tel : 03-60928441
Fax : 03-60928429

Bagaimana check harga dinar emas Kelantan?

Harga belian dan jualan dinar emas Kelantan boleh disemak
di laman web http://www.dinarkel.com/ .
Tengok kat penjuru kiri, bawah sikit, ada jadual seperti di bawah:

 

harga_dinar

Bagaimana menjual kembali dinar emas kelantan?

Jika anda hendak menjual semula dinar emas kelantan, anda boleh menjualnya di Ar-Rahn yang sama. Berdasarkan pengiraan saya pada laman web http://www.dinarkel.com/ didapati perbezaan antara harga belian dan jualan dinar emas kelantan adalah RM20 untuk 1 Dinar, RM10 untuk 1/2 Dinar dan RM5 untuk 1/4 Dinar.

.

2. Dinar Emas keluaran Islamic Mint Sdn bhd.

Islamic Mint Sdn Bhd adalah salah sebuah institusi yang mengeluar dan mempromosikan dinar emas dan juga dirham. Laman web utama syarikat ini ialah http://www.islamicmint.com.my

Bagaimana membeli dinar emas Islamic Mint Sdn. bhd.?

Anda boleh membeli dinar emas Islamic Mint Sdn bhd. di institusi yang dinamakan wakala.

Terdapat banyak wakala di Malaysia yang menjual dinar emas nie.
Untuk senarai penjual dinar emas di tempat anda sila rujuk disini:

https://www.medinamarket.com/map.html

Nampaknya negeri Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu tidak ada wakala lagi, jadi susah sket kalau nak beli dinar emas :(

Pengalaman saya.

Untuk tujuan mendapatkan maklumat berkenaan dinar emas ini, Saya telah pergi ke wakala di Melaka iaitu Singgahsana Emas Sdn. Bhd. Lokasinya di G-09 Plaza Usahawan, Jalan Hang Tuah, Melaka. Nombor telefon ialah 06-2846572. Jadi saya ingin kongsikan pengalaman ini dengan anda.

Membeli dinar emas di wakala.

Harga dinar emas dijual mengikut harga emas harian, justeru ianya adalah berdasarkan pergerakan harga emas semasa. Dinar yang dijual pula adalah 1 dinar sahaja. Singahsana Emas tak jual 1/2 atau 1/4 dinar. Bayar cash.

Menjual balik dinar emas.

Dinar emas boleh dijual balik di wakala. Pihak wakala akan membeli balik dinar emas anda pada harga semasa -15% ke 17% . Perghh!!!!! tinggi betul.

Kebaikan membeli dinar emas

1. Pelaburan emas dengan kos yang agak murah. Memandangkan berat 1 dinar cuma 4.25 gram, maka harganya adalah sekitar RM400 ++ sekeping (pada 6 Julai 2008).
2. Senang untuk dibeli dan dijual di wakala atau Ar-Rahn
3. Memandangkan emas ini adalah emas fizikal, maka anda boleh gadaikan emas nie kalau nak gunakan wang sementara.
4. Harga belian balik antara RM20, RM10 dan RM5 bagi dinar emas Kelantan adalah rendah dan menarik

Kelemahan dinar emas

1. Dinar emas kelantan banyak dijual di Ar-Rahn sekitar Kelantan dan 3 cawangan di sekitar KL dan Selangor, jadi jika anda di negeri lain maka sukar sikit untuk membeli dan menjual dinar emas Kelantan.
2. Bagi dinar Islamic Mint sdn. Bhd pula, tak semua negeri mempunyai wakala, contohnya Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu.
2. Harga belian balik Dinar emas Islamic Mint Sdn bhd sekitar -15%-18% dari harga semasa menyebabkan ianya tidak begitu menarik.

Kesimpulan.

Dinar emas adalah satu cara termudah dan termurah membeli dan menyimpan emas. Saya amat menggalakkan anda membeli dan menyimpan dinar emas.

Kalau nak beli, cuba beli satu dinar bukan 1/2 atau 1/4 dinar.

.

p/s: Memandangkan harga belian balik yang tinggi (tolak 17% dari harga semasa) oleh wakala kat Melaka nie, saya tak jadi beli dinar. Saya beli dirham je… :) sekeping RM10

.

Gambar depan Dirham (klik untuk besarkan)

Gambar belakang Dirham (klik untuk besarkan)

Jika ada sebarang komen emelkan kepada admin@jutawanemas.com

.

Bacaan berkaitan:

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli syiling emas/gold bar Public Fine Gold.


Hadiah dari blog Jutawanemas PERCUMA!

Nak hadiah FREE preview ebook "Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas" sebanyak 105 mukasurat untuk anda?

Juga tips-tips pelaburan emas yang menguntungkan terus ke-email anda.

Anda cuma masukkan nama dan email anda ke dalam kotak di bawah.

Nanti hadiah anda akan sampai kat dalam email :)

Artikel berkaitan:

Related Posts

Put your related posts code here
  1. 109 Responses to “Membeli Dinar Emas / Dinar emas Kelantan”

  2. By zue ampang on Jun 24, 2009 | Reply

    betul tu..harga jualan dinar kelantan tu tinggi sekarang ni.

    hari ni dah jadi rm43 untuk 1 dinar.

  3. By duan on Oct 16, 2009 | Reply

    aslmkum…sy nk tnye pd sape yg tau..mne 1 syilling@dinar emas yg blh di gadai,pajak atau jual kt mne2 pn..?mne2 trime nye emas tu…

    2.akaun ar-rahn tu kne byr brpe 1thn utk beli smpn situ..xgadai.

  4. By duan on Oct 16, 2009 | Reply

    sy rs mgkn kndungn emasnye byk dr yg biase 91.6%(916) kot…tp klu pkir elok gk 917 dr 916 tu ek..pndpt sy je lh..

  5. By albert on Nov 14, 2009 | Reply

    nak tanya sikit, saya memiliki lebih 30g platinum (scrap), mcm mana saya nak jual???

  6. By Aminhad on Dec 25, 2009 | Reply

    Salam..

    Saya nie baru saja berjinak – jinak dengan pelaburan emas ni.

    Baru sangat rasanya…dalam 2 minggu aje…

    Setakat ni saya dah beli 1 dinar emas PG dan ada 10 gram di

    Maybank. Nak tanya sikit pendapat En Shukor….

    Macam mana caranya untuk menambahkan pelaburan emas bagi

    mereka yang kekurangan modal selain dari membuat pinjaman peribadi…

  7. By askarsufi on Mar 11, 2010 | Reply

    salam..saya nak tanya skit….apakah perkembnagn dinar emas kel skrg ni? kalo nak beli skrg ni mana lebih elok?

  8. By Mohd Nordin bin Sama on Mar 29, 2010 | Reply

    Assalamualaikum,

    Saya sekarang berada di Jordan, bagaimana ingin membeli emas untuk simpanan. Adakah pembelian barang kemas dikira sesuai.
    Nilai emas bari barangan kemas pada 28 Mac 2010 ialah 1 gram:21.70 dinar Jordan bersamaan RM108.5. Mana lebih untung samada dengan menyimpan wang simpanan atau membeli emas. Tunjuk ajar tuan didoakan kejayaan umat Islam.

    reply: Harga 108.5 tu murah. tapi apa kualiti emasnya? 916 ke? pasal wang simpanan or beli emas, bagi saya beli emas lebih untung. sila baca semua artikel saya.

  9. By Eliza on Apr 24, 2010 | Reply

    boleh tak dapatkan senarai nama-nama bank yang memberi perkhidmatan pertukaran wang asing iaitu dari USD ke RM

    reply: Sori, saya tak ada.

  10. By awang on May 25, 2016 | Reply

    hello i want to buy all your gold, what is your terms and condition? my email is awang.m.ikhsan@gmail.com

Post a Comment

*
syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim, Admin Jutawanemas.com
SMS/Whatsapp me@ 013-2126999

Pesanan: Untuk mendapat artikel terbaru, anda boleh melanggan newsletter blog ini. ianya FREE! Masukkan e-mail anda di dalam kotak di bawah:

Langgan RSS

Dapatkan panduan PERCUMA tentang pelaburan emas! Klik gambar.


Dapatkan panduan PERCUMA pelaburan emas fizikal. Klik gambar.


Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas




Facebook saya

Be MyFriend@Google+




Komen Pembaca