Ebook

Membeli Dinar Emas / Dinar emas Kelantan

Ditulis pada 6 July 2008 – 2:10 pm | by syukor |


Tahukah anda? Antara cara termudah membuat pelaburan emas ialah dengan cara membeli dinar emas. Memandangkan dinar emas memang dijual di Malaysia, maka saya ingin berkongsi dengan anda bagaimana membuat pelaburan emas menggunakan dinar emas.

Terdapat 2 jenis dinar emas yang dijual di Malaysia iaitu:

1. Dinar Emas Kelantan
2. Dinar Emas keluaran Islamic Mint Sdn bhd.

.

Gambar: Dinar Emas IGD dan Dinar Emas Kelantan

1 dinar merujuk kepada syiling emas 22 Karat (emas 916) yang beratnya 4.25 gram manakala

1 dirham merujuk kepada syiling perak tulen (999.9) yang beratnya 2.975 gram

.

1. Dinar Emas Kelantan.


Gambar Dinar Emas Kelantan (1 Dinar)
.

Dinar emas Kelantan telah dilancarkan pada 20 September 2006.

Laman web Dinar Emas Kelantan ialah http://www.dinarkel.com/

Antara saiz Dinar Emas yang dijual adalah:

- 2 Dinar
– 1 Dinar
– 1/2 Dinar
– 1/4 Dinar

Bagaimana nak beli Dinar Emas Kelantan?

Jika anda berminat untuk membeli Dinar Emas Kelantan, anda boleh mendapatkannya di kedai Ar-Rahn di sekitar Kelantan.

Untuk lokasi kedai Ar-Rahn, sila rujuk http://www.dinarkel.com/wtb.html

Bagi mereka yang tinggal di kawasan KL dan Selangor, anda boleh mendapatkan dinar emas kelantan di Ar-Rahn berikut.

Ar-Rahn Kajang
No. 10 Jalan Raja Harun
43000 Kajang
Selangor
Tel: 03-87361517
Fax: 03-87367552

Ar-Rahn Raja Laut
No. 44G, Jalan Raja Laut,
50350 Kuala Lumpur.
Tel : 03-26933433
Fax : 03-26933431

Ar-Rahn Rawang
No. 49, Jalan Maxwell,
48000 Rawang, Selangor.
Tel : 03-60928441
Fax : 03-60928429

Bagaimana check harga dinar emas Kelantan?

Harga belian dan jualan dinar emas Kelantan boleh disemak
di laman web http://www.dinarkel.com/ .
Tengok kat penjuru kiri, bawah sikit, ada jadual seperti di bawah:

 

harga_dinar

Bagaimana menjual kembali dinar emas kelantan?

Jika anda hendak menjual semula dinar emas kelantan, anda boleh menjualnya di Ar-Rahn yang sama. Berdasarkan pengiraan saya pada laman web http://www.dinarkel.com/ didapati perbezaan antara harga belian dan jualan dinar emas kelantan adalah RM20 untuk 1 Dinar, RM10 untuk 1/2 Dinar dan RM5 untuk 1/4 Dinar.

.

2. Dinar Emas keluaran Islamic Mint Sdn bhd.

Islamic Mint Sdn Bhd adalah salah sebuah institusi yang mengeluar dan mempromosikan dinar emas dan juga dirham. Laman web utama syarikat ini ialah http://www.islamicmint.com.my

Bagaimana membeli dinar emas Islamic Mint Sdn. bhd.?

Anda boleh membeli dinar emas Islamic Mint Sdn bhd. di institusi yang dinamakan wakala.

Terdapat banyak wakala di Malaysia yang menjual dinar emas nie.
Untuk senarai penjual dinar emas di tempat anda sila rujuk disini:

https://www.medinamarket.com/map.html

Nampaknya negeri Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu tidak ada wakala lagi, jadi susah sket kalau nak beli dinar emas :(

Pengalaman saya.

Untuk tujuan mendapatkan maklumat berkenaan dinar emas ini, Saya telah pergi ke wakala di Melaka iaitu Singgahsana Emas Sdn. Bhd. Lokasinya di G-09 Plaza Usahawan, Jalan Hang Tuah, Melaka. Nombor telefon ialah 06-2846572. Jadi saya ingin kongsikan pengalaman ini dengan anda.

Membeli dinar emas di wakala.

Harga dinar emas dijual mengikut harga emas harian, justeru ianya adalah berdasarkan pergerakan harga emas semasa. Dinar yang dijual pula adalah 1 dinar sahaja. Singahsana Emas tak jual 1/2 atau 1/4 dinar. Bayar cash.

Menjual balik dinar emas.

Dinar emas boleh dijual balik di wakala. Pihak wakala akan membeli balik dinar emas anda pada harga semasa -15% ke 17% . Perghh!!!!! tinggi betul.

Kebaikan membeli dinar emas

1. Pelaburan emas dengan kos yang agak murah. Memandangkan berat 1 dinar cuma 4.25 gram, maka harganya adalah sekitar RM400 ++ sekeping (pada 6 Julai 2008).
2. Senang untuk dibeli dan dijual di wakala atau Ar-Rahn
3. Memandangkan emas ini adalah emas fizikal, maka anda boleh gadaikan emas nie kalau nak gunakan wang sementara.
4. Harga belian balik antara RM20, RM10 dan RM5 bagi dinar emas Kelantan adalah rendah dan menarik

Kelemahan dinar emas

1. Dinar emas kelantan banyak dijual di Ar-Rahn sekitar Kelantan dan 3 cawangan di sekitar KL dan Selangor, jadi jika anda di negeri lain maka sukar sikit untuk membeli dan menjual dinar emas Kelantan.
2. Bagi dinar Islamic Mint sdn. Bhd pula, tak semua negeri mempunyai wakala, contohnya Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu.
2. Harga belian balik Dinar emas Islamic Mint Sdn bhd sekitar -15%-18% dari harga semasa menyebabkan ianya tidak begitu menarik.

Kesimpulan.

Dinar emas adalah satu cara termudah dan termurah membeli dan menyimpan emas. Saya amat menggalakkan anda membeli dan menyimpan dinar emas.

Kalau nak beli, cuba beli satu dinar bukan 1/2 atau 1/4 dinar.

.

p/s: Memandangkan harga belian balik yang tinggi (tolak 17% dari harga semasa) oleh wakala kat Melaka nie, saya tak jadi beli dinar. Saya beli dirham je… :) sekeping RM10

.

Gambar depan Dirham (klik untuk besarkan)

Gambar belakang Dirham (klik untuk besarkan)

Jika ada sebarang komen emelkan kepada admin@jutawanemas.com

.

Bacaan berkaitan:

1. Membeli emas di kedai Emas
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membeli Emas fizikal di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di maybank dan Public bank
5. Membeli syiling emas/gold bar Public Fine Gold.


Hadiah dari blog Jutawanemas PERCUMA!

Nak hadiah FREE preview ebook "Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas" sebanyak 94 mukasurat untuk anda?

Juga tips-tips pelaburan emas yang menguntungkan terus ke-email anda.

Anda cuma masukkan nama dan email anda ke dalam kotak di bawah.

Nanti hadiah anda akan sampai kat dalam email :)

Artikel berkaitan:

Related Posts

Put your related posts code here
  1. 108 Responses to “Membeli Dinar Emas / Dinar emas Kelantan”

  2. By zan on Jul 7, 2008 | Reply

    salam,bagus info2 sini,saya juga baru saja lepas beli emas dari etika emas sebyk 2 bar:)..semoga semuanya berjalan lancar,mengenai branch ar-rahn di luar kelantan,saya ada juga mula2 bercadang nk beli dinar dari ar-rahn sbb modal die murah sikit,tapi hanya kelantan saja boleh dibeli,tapi tgk2 ada 1 branch di kajang,limitation dia,hanya boleh beli tapi tak boleh simpan,kena simpan sendiri atau di bank.:(

    reply: Terima kasih kerana berkongsi maklumat. Boleh berikan alamat branch Ar-Rahn kat kajang? saya nak letak dalam blog ini.

  3. By razif on Jul 9, 2008 | Reply

    Salam,

    Boleh tanya, kenapa harga silver dirham tu tinggi mcm tu? campur komisyen sekali ke? saya buat kira2, nilai semasa 1 dirham lebih kurang RM6.50,

    Harga silver semasa (USD) gram * 3 gram (dirham) * 3.2 (MYR) = Nilai 1 dirham dalam Ringgit

    reply: Harga yang dibayar memang agak tinggi. Mungkin campur untung diorang sekali.

    Tapi saya tak galakkan beli dirham sebab tak boleh jual balik kat wakala. Nak buat koleksi jer ok la….

  4. By anje on Jul 9, 2008 | Reply

    tapi kan, yg emas etika tuh…kita beli emas then gadaikan. tak ke ada tempoh gadaian…if tak selesai bayar dlm temph tuh kira barang gadai tu terlepas la kan….tak ke rugi nanti. Lg pun kita mana tau etika tu bayar ke tak kat bank tuh nanti kan.

    jawapan: Tempoh gadaian ialah 6 bulan. lepas tu etika akan bayar semua upah simpan dan juga wang gadaian kepada bank. etika emas akan contact pembeli sebelum agreement tamat utk gi bank selesaikan bayaran upah simpan.

  5. By shufaad on Jul 10, 2008 | Reply

    Salam

    Thanks kepada semua yang telah menghubungi saya by phone. last week sebuk sikit sebab ade urusan dengan MDEC. So sori ye kalau jawapan yang di berikan tu agak kurang memuaskan! hehe..rase nya macam ok jek…Anyway, jemput2 la beli emas. Future investment untuk mid to long term. Next week (Isnin) sy akan ke Etika Emas. Kalau ada ape2 kemusykilan, roger saya. saya akan sampaikan sebarang soklan kepada mereka supaya kita same2 clear. ok!

    Btw, ImamMuhriz…kite kawan sekolah ek? Sekolah kat Permas Jaya ke Sains Johor?

  6. By nasya on Jul 14, 2008 | Reply

    salam.. tumpang tanya sket.. hrap dpt beri pndpt, antara urusniaga dinar emas compare ngan urusniaga emas di pb,maybank @ uob, yg mana lebih menguntungkan (utk org2 yg x brp nak ada modal joint etika emas nih).. tq..

    jawapan syukor: Paling senang beli syiling Kijang Emas dulu. Lebih untung. kalau UOB lebih dekat, then beli gold coin kat UOB

  7. By sanjoe on Jul 16, 2008 | Reply

    1.saya nak tahu lebih lanjut tentang dinar emas kelantan berapa harga bagi setiap saiz?

    2.tempat jual balik,adakah laku dijual di bank rakyat ,pajak gadai atau hanya diambil harga tinggi ditempat yang kita beli?

    jawapan: Harga harian dinar emas kelantan boleh diperolehi kat web http://www.dinarkel.com

    2. Jual balik cuma kat Ar-Rahn. tapi kalau nak gadai, kat Ar-Rahn pun boleh, bank rakyat pun boleh, agro bank pun boleh. harga ambil biasanya standard 65% atau 70% daripada harga emas tu.

  8. By mirej on Jul 17, 2008 | Reply

    Salam,

    Selain dari dirham kelantan, di mana lagi saya boleh membeli perak tulen 99.9? Terlalu tinggi harga dirham kelantan yg ditawarkan.

    1)Adakah bank negara turut mendagangkan perak?

    2)Adakah terdapat peluang lain pelaburan perak di Malaysia?

    Setakat ini saya menyimpan syiling perak (dengan nilai muka rm50), dikeluarkan oleh Bank Negara (syiling keluaran khas).

    3) Bagaimana syiling itu dinilai sekarang? Adakah berdasarkan nilai muka atau nilai harge perak semasa atau berdasarkan nilai estetika syiling peringatan tersebut?

    jawapan:

    1. Perak tulen boleh dibeli kat ebay.com atau amazon.com

    2. bank negara tidak menawarkan jual beli perak.

    3. Pelaburan silver merupakan salah satu pelaburan yang mendatangkan pulangan yang menarik. namun agak malang bagi kita di Malaysia kerana pelaburan perak ini boleh dikatakan tidak wujud. Kita tiada mekanisme pelaburan silver. Peluang terhampir pun ialah membuka akaun silver saving account di singapura. sila rujuk website UOB bank http://www.uob.com.sg/pages/personal/deposits/sav
    4. Tentang nilai syiling perak tu, saya tak pasti nilainya. mungkin kena lelong dulu baru tahu berapa nilainya. Most likely nilainya adalah berdasarkan nilai estetika syiling berkenaan.

  9. By Mohd Nazri Johari on Jul 17, 2008 | Reply

    Salam,

    Saya tak berape faham dengan pelaburan emas ni… bolehkah pelaburan ini memberikan keuntungan? adakah keuntungannya lebih baik daripada pelaburan unit trust?

    Sekian

    Terima kasih

    Jawapan: Emas disimpan berdasarkan nilainya yang semakin meningkat. Keuntungan akan diperolehi apabila harga emas meningkat dan emas tersebut dijual. Emas tidak memberikan sebarang pulangan dividen/interest sebaliknya memerlukan kos penyimpanan (kalau simpan kat bank).

    Sebaiknya emas nie dijadikan sebahagian daripada portfolio pelaburan bersama-sama unit trust, saham dll (dalam 30%).

    Dari segi pulangan, ada unit trust yang memberikan pulangan yang lebih tinggi daripada % kenaikan harga emas dan ada unit trust yang lebih rugi dari pelaburan emas.

  10. By mirej on Jul 20, 2008 | Reply

    Maaf salah taip. syiling peringatan perak keluaran bank negara mempunyai nilai muka 25ringgit.

    Thanks En.Syukor. Memang belum ade lagi trading perak di malaysia.

  11. By rashid on Jul 24, 2008 | Reply

    Assalamualikum w.r.t

    Lokasi saya – untuk saya membeli DINAR EMAS adalah jauh lebih mudah berbanding untuk membeli KIJANG EMAS.

    Merujuk kepada jawapan En. Syukor pada Response di atas, beli kijang Emas lebih UNTUNG. Ini membuat saya serba salah. Boleh explainkan sket tak apa yang untungnya beli Kijang Emas berbanding dgn Dinar Emas. Adakah disebabkan margin selling dan buying kijang emas itu lebih kecil? Atau adakah sebab2 yang lain? Sekian, terima kasih

    Reply: Dinar emas ker dinar emas kelantan? Kalau dinar emas kelantan, ok. kalau dinar islamic mint, premium dier tinggi.

    Kelebihan Kijang Emas

    1. Margin buying and selling yang rendah (utk 1 Oz)

    2. Emas 24K

    Kalau lebih mudah dapatkan dinar emas, maka encik simpan dinar pun tak apa. janji simpan emas dah ler…

  12. By rosli on Jul 25, 2008 | Reply

    Apa khabar en.syukor…..harap sihat hendaknya..saya ada seperkara yg ingin dikongsikan bersama iaitu pasal pulangan pelaburan yg ditawarkan pihak etika….saya terbaca diwebsite ust. zaharruddin.net …mana-mana pelaburan yg menjanjikan pulangan secara berjadual (fixed profit) adalah terbatal dari segi syarak…..anyway boleh cx kat http://www.zaharruddin.net bab pelaburan ….wallahhualam…

    reply: Terima kasih atas makluman, saya nak minta tolong sket kat saudara rosli, boleh tak tolong dapatkan link tersebut. saya dah pergi tengok, banyak sangat isu/topik kat dalam web tu.. tak terjumpa pula topik berkenaan. saya perlu baca dan faham sebelum reply apa-apa.

  13. By zacko on Jul 28, 2008 | Reply

    Mana lebih untung? beli dinar emas atau 1/2 dinar atau 1/4 dinar? memang dari segi modal, untung beli 1 dinar, tetapi margin 1 dinar lebih besar dari margin 1/4 dinar. so, kalau harga naik, bila jual nampak macam lebih menguntungkan 1/4 dinar.. tak gitu?

    reply: Mari kita lihat pengiraan. Dinar emas kelantan punya perbezaan harga belian dan jualan bukan dari segi peratus harga tapi dah fix dari segi RM iaitu:

    Beza harga belian dan jualan 1 dinar Emas ialah RM20

    Beza harga belian dan jualan 1/2 dinar Emas ialah RM10

    Beza harga belian dan jualan 1/4 dinar Emas ialah RM5

    saya ambil contoh harga pada 28/7/2008:

    Monday, July 28, 2008 from http://www.dinarkel.com

    DINAR BUYING SELLING

    1 Dinar 415.38 435.38

    1/2 Dinar 213.22 223.22

    1/4 Dinar 112.61 117.61

    Memandangkan 1 Dinar bersamaan 4 keping 1/4 Dinar,

    maka perbezaan harga jualan dan belian antara 1 Dinar dan 1/4 Dinar

    ialah RM20 tu kira memang saksama.

    Tapi, kalau tengok dari segi harga pula, yang mana lebih baik?

    beli 1 dinar atau beli 4 keping 1/4 dinar?

    1 Dinar = RM435.38

    4 keping 1/4 Dinar = RM117.61 x 4 = RM470.44

    Perbezaan harga = RM35.06

    So, adalah lebih menguntungkan membeli 1 keping Dinar berbanding 4 keping 1/4 Dinar.

  14. By zacko on Jul 29, 2008 | Reply

    er… cuba tengok kira-kira saya buat ni,

    berdasarkan harga semalam dan hari ini untuk dinar emas kelantan..

    andainya saya ada 1 keping dinar emas, dan 4 keping 1/4 dinar emas, dan nak jual semua tu:

    Monday, July 28, 2008

    DINAR BUYING

    1 Dinar 415.38

    1/4 Dinar 112.61

    Tuesday, July 29, 2008

    DINAR BUYING

    1 Dinar 416.50

    1/4 Dinar 112.90

    kalau saya jual 1 dinar emas hari ini berbanding semalam, saya untung rm1.12 (416.5 – 415.38)

    kalau 1/4 dinar emas pula, saya untung rm1.16 (112.90 – 112.61 X 4)

    lebih 4sen..

    kalau dalam kuantiti yang banyak, seperti 10 dinar emas dengan 40 1/4 dinar emas, saya dapat 11.2 dari jualan 10 dinar emas, sebaliknya 11.6 dari jualan 1/4 dinar emas, untuk perbezaan sehari..

    memang dari segi modal, kita belanjakan lebih untuk dapatkan yang 1/4 dinar berbanding 1 dinar. tetapi nampak macam untung lagi bila jual beli.

    berbeza dengan 1/4 kijang emas, yang tak untung berbanding jual beli 1 kijang emas, ikut kaedah yang sama tadi..

    p/s: sorry kalau nampak kelakar kiraan ni, tapi sebab mengira tu kerana 1 dinar cepat habis dulu, tinggal yang 1/2 dan 1/4 je

    1 Dinar = RM435.38

    4 keping 1/4 Dinar = RM117.61 x 4 = RM470.44

    Perbezaan harga = RM35.06

    Reply: Pengiraan zacko memang betul, kalau soalannya tentang beli dinar emas, maka lebih untung beli 1 dinar berbanding 4 keping 1/4 dinar.

    Kalau soalan berkenaan menjual dinar, maka jual 4 keping 1/4 dinar lebih untung :)

  15. By azam on Jul 29, 2008 | Reply

    salam,

    sorry en syukor…takpe ye sy jawap soalan en rosli. saya nk kongsi sket pasal hibah nh. Sefaham saya yg dibayar oleh Etika selama 6 bulan itu adalah DISKAUN berjadual, kita beli emas dgn etika dan diberi diskaun yg dibayar secara ansuran selama 6 bulan pada kadar RM1 setiap gram. berbeza dgn keuntungan tetap dari pelaburan. Lebih tepat, skim itu adalah skim beli emas…bukan labur pada pendapat saya.

  16. By Mazmi on Jul 29, 2008 | Reply

    Web jutawanemas ini amat baik untuk kita memahami konsep pelaburan emas. Sebelum ini sy memang jahil tentang pelaburan emas ini tapi sekarang dah rasa menyesal kerana tak libatkan diri dari dulu lagi. Kepada semua kekawan yang menyimpan emas sy ucapkan tahniah kerana pulangan yang menguntungkan. Dikesempatan ini saya nak war-warkan bahawa kepada sesiapa yang berminat untuk membeli Kijang Emas disekitar Negeri Pahang dan Terengganu bolehlah berhubung dengan saya di talian 019-4108802. Syarikat SMI-Q Resources Sdn. Bhd menjalakan urusniaga emas pada setiap hari. Pulangan yang amat memberangsangkan. Kepada sesiapa yang ada wang yang lebih, tukarlah wang anda kepada emas yang dijamin tidak akan jatuh harganya. Insyallah..

  17. By mambo on Jul 30, 2008 | Reply

    salam…

    Ada org ckp, emas yg jual kat kedai emas kelantan tak sama yg dijual dikedai emas kat KL..kenapa ye?Awak tau x?..Ada yg kata emas kelantan lebih elok dan ada yg kata x elok…yg mana satu betul?

    tq

    reply: Emas nie sebenarnya bergantung kepada jenis yang anda beli samada 24K, 22K, 18K dan sebagainya. Itu jer perbezaan emas. 24K tu yang paling tulen, takder campuran, yang lain-lain tu dikira emas yang dicampur logam lain untuk menguatkannya.

    Emas dari Kelantan atau mana-mana di seluruh dunia semuanya adalah sama.

  18. By En Khairul Nizam on Jul 31, 2008 | Reply

    Etika Jahat Emas Estet Sdn Bhd – Tipah Tertipu Lagi?

    (Imej ini dari laman ini yang mana nombor siri emas nya agak sama dengan nombor siri gambar bar emas di laman web Etika Jahat Emas Estet Sdn Bhd .. ooopps!)

    (Ini gambar emas dari laman web Etika Jahat Emas Estet Sdn Bhd)

    Diberitakan satu syarikat bernama Etika Jahat Emas Estet Sdn Bhd menawarkan konsep pelaburan diskaun berjadual. Wah apa tu? Bunyi macam best saja!

    Plan A:

    Anda beli 100g emas dan syarikat beri diskaun RM100 selama 6 bulan.

    Plan B:

    Simpan emas di Ar-Rahnu.

    Anda beli 100g emas dan syarikat beri tambahan 200g lagi dan anda terima diskaun RM300 selama 6 bulan.

    Wah gila apakah syarikat Etika Jahat Emas Estet Sdn Bhd ini? Jual emas dan kemudian beri diskaun. Alangkah baiknya jika syarikat jual kereta guna modus operandi seperti ini, beli kereta dan dapat diskaun sebanyak RM5000 sebulan selama 6 bulan. Ha ha ha! Ha ha ha! Jangan jadi rambang mata. Siasat dulu sebelum terkena. Susah payah orang mendulang emas di Mersing, syarikat ini senang-senang beri diskaun pula. Sebab beli bulk ke? Wah.. sejak bila pembelian emas dah jadi macam belian bulk baju bundle dari Jepun sampai boleh ada diskaun sebegitu banyak?

    Oooo yea, kalau tak salah kami, dulu pun ada pembelian berdiskaun macam ini..ceritanya produk nya dulu ialah kad topup prepaid ye? Seminggu dua masih ada stok, bila dah banyak, delay seminggu, sebulan..lepas tu senyap kan? Ha ha ha! Ha ha ha! Jangan jadi bodoh. Jangan pisang berbuah dua kali. Maaf, kad topup bukan dijual oleh Etika Jahat Emas Estet Sdn Bhd. Tapi caranya agak sama.

    Pasal bisnes emas dari Etika Jahat Emas Estet Sdn Bhd ini, ada beberapa kemusykilan yang bermain di benak kami:

    1. Laman web syarikat ini saling tak tumpah seperti laman web HYIP, siap dengan Pelan 1 & 2, kenapa ya? Mudah sangat ke buat pelaburan di Malaysia. Beli emas ke labur emas? Laman web warna hitam (biasanya laman web korporat berwarna cerah), mungkin hitam itu mencerminkan hati si pencipta peluang kekayaan ini? Hitam legam. Ha ha ha!

    2. Laman web berdaftar Julai 2007, belum sampai setahun. Khabarnya program seperti ini sudah 40 tahun dijalankan di Eropah. Lama sangat ke teknologi dari Eropah nak sampai ke sini hingga perlu ambil masa selama 39 tahun? Ha ha ha! Ha ha ha!

    3. Betul ke syarikat beroleh harga emas yang rendah kerana beli secara bulk? Entahnya dapat bulk macam kad prepaid topup tak? Diskaun virtual saja, guna duit pembeli yang lain untuk beri diskaun pada pembeli yang lebih awal. Ha ha ha! Ha ha ha!

    4. Betul ke tidak ada risiko? Kalau tak ada risiko kenapa 65% cagaran yang dikeluarkan oleh Ar-rahnu perlu beri pada syarikat? Kalau syarikat bankrap atau cabut, mana duit itu untuk tebus emas dari Ar-rahnu?

    5. Untuk Pelan ke-2 HYIP ini, sorry, pelaburan ini, kenapa pula perlu syarikat menambah emas itu dengan 2 kali ganda? Tidak kah bermakna 65% itu hanyalah duit syarikat? Kalau duit syarikat, apa perlunya peranan pembeli? Pusing duit sendiri sajalah kalau macam tu. Ha ha ha! Ha ha ha! Oh kau memancing dengan umpan besar ye?

    6. Kalau bisnis menjual mesti ada produknya pak! Mesti ada gambarnya juga. Tapi di mana yah? Di laman web kamu cuma ada gambar jongkong emas yang biasa dilihat di mana-mana laman web juga. Gambar ini sudah lama pak! Jika belian dalam bulk, mestinya gambar nya juga emas yang bulk. Ha ha ha! Ha ha ha!

    7. Contact nya di mana? Laman web syarikat dengan bisnes sebegini besar tidak ada profail syarikat dan ahli pengurusannya. Takut dirompak kah?

    8. Ada 250 website lain dalam server di etikaemas.com. Dengan kata lain, shared hosting. Tidak ada kesalahan di sini, tetapi bagi syarikat yang mementingkan bisnes nya, imej agak penting. Malu lah!

    9. Etika Jahat Emas Estet Sdn Bhd beroperasi dari hotel? Data whois menunjukkan domain etikaemas.com didaftarkan dari alamat Holiday Villa, Ampang. Syarikat begini besar tak berani dedahkan alamat sebenar semasa register domain?

    10. Pendaftaran domain menggunakan anonymous identity. Cara biasa digunakan scammer?

    Kami berpendapat, peratusan program ini bertukar menjadi scam agak tinggi. Sekiranya anda telah terjebak dengan syarikat ini, maka cepat-cepatlah minta untuk emas itu dijual semula dan dapatkan wang anda kembali seberapa segera. Sekiranya anda tidak terjebak, tetapi tahu ada rakan yang lain turut terjebak, sekurang-kurangnya forward kan artikel ini untuk membantu sesama Melayu. Kenapa Melayu? Kami tahu hanya Melayu yang terjebak dengan skim sebegini.

    Pssst! Satu-satunya cara untuk memastikan anda tidak tertipu ialah dengan COD. Bayar duit, dapat emas. Pegang emas tu, bawak balik, jangan tengok je. Jangan tunggu minggu depan. Bayar dan ambil emas on the spot. Jangan delay. Pergi test sendiri di Bank Rakyat atau kedai emas. Kemudian simpan sendiri emas tu, jangan bagi syarikat tolong simpan. Method ini terpakai untuk Pelan A. Itu baru membeli namanya. Kalau beli hari ni dapat minggu depan, itu dah nak jadi prepaid topup scam. Ha ha ha! Ha ha ha! Dan pastikan kawan-kawan lain yang membeli pun dapat emas mereka on the spot. Jangan tukang promote je yang dapat.

    Berhati-hati, do you smell something fishy?

    "Belia Benci Scam"

    ambil di sini

    http://mungkinscam.blogspot.com/2008/06/etika-jah

    reply: Saya dah baca dah posting nie. Kalau tanya pendapat peribadi saya, posting nie adalah anonymous, kita tak tahu siapa pengarangnya, jadi siapa yang nak bertanggungjawab kalau ada unsur-unsur fitnah kat sini?

    Walau bagaimanapun, pengarang berniat untuk mendidik pembaca tentang kesedaran dan ilmu yang diperlukan utk mengelakkan kena scam.

  19. By wan on Jul 31, 2008 | Reply

    Tapi ada benarnya apa yg di bgtau oleh pengarang tu.Sbb cthnye adalah website com nampak too simple..Saya at first place x begitu yakin dgn company ni punya status.That one of the reason knapa sy end up dgn Pbank.

    reply: yup, memang simple.

  20. By fiq on Aug 1, 2008 | Reply

    maybe shukor boleh tolong design website diorg kasi cantek sikit…

    artikel dari mungkinscam tu mmg byk poin dia tak tepat dan boleh argue…tp malas lak nak ulas kat sini…

    tih..tih..tih

    sy pun masih hold lg niat nk beli di etika…

    satu soal kompeni yang belum ada track record yg pjg

    yg kedua soal rate bank rakyat yang berlainan dr rate kitco,

    cuba try g forum cari hangat jugaak kat situ

    mungkin boleh ulas komen sy yg saya tertinggal ke..:)

    Reply: Actually, saya nie tak berapa minat develop website. Diorang boleh hire web developer sendiri.

    Pasal rate bank rakyat yang berlainan dengan Kitco, saya dah buat posting berkenaan benda nie
    http://jutawanemas.com/v1/?p=129

  21. By fiq on Aug 1, 2008 | Reply

    berkenaan rate tu memang sy dah bandingkan harga kijang emas, PB dan Maybank…

    ketiga2 institusi menunjukkan penurunan tetapi tidak pada rate bank rakyat

    copy paste dr cari

    =================================

    pada 24/7 emas ditutup pada lebih kurang 920usd/oz dan rate bank rakyat pada keesokan harinya(25/7) ialah RM113.26

    semalam emas ditutp pada 919usd/oz, rate bank rakyat pulak RM115…lebih tinggi RM2 dr 25/7

    dan hari ni pulak emas ditutup pada 905.4usd/oz (byk tu turun ) tapi rate bank rakyat RM 113.58 tinggi 20 sen berbanding 25/7 yg ditutup pada lebih kurang 920usd/oz

    so soalannya

    bank rakyat ni guna rate sehari sebelumnya ke utk hari ni?

    maknanya buyers yang berminat kena tunggu esok utk beli pada rate yang sepatutnya digunakan utk hari ni?

    atau jual/beli emas ni pun kena tolak inflasi jugak?

    -======================================

    biasanya memang saya guna harga di kitco(tutup pada 515 NY) sebagai rujukan untuk buat anggaran harga pasaran Malaysia pada keesokan hari…

    selalunya memang begitula…

    pasaran di Malaysia turun kalau harga yg ditutup di NY turun n vice versa

    reply: Well, ini pendapat peribadi saya berdasarkan maklumat yang saya ada.

    First sekali, harga emas nie tiada kawalan, so berapa rate institusi nak letak pun tak pe.

    Bank Rakyat letak rate tinggi supaya orang suka gi pajak emas kat dia. So, ini mungkin strategi pemasaran dan nak control market. Lagipun business dia bukan jual emas, tapi pajak gadai.

    Contoh, kalau ada 2 money changer berhampiran. Kita nak tukar RM kepada USD, money changer mana yang kita nak pilih? sudah tentu yang menawarkan rate yang terbaik betul tak?

    Berdasarkan interview saya dgn tokey emas, banyak tokey-tokey emas nie prefer gi pajak emas kat bank rakyat atas 3 sebab:

    1. Rate emas dia lebih tinggi dari tempat lain

    2. Maksimum RM yang dia boleh bagi untuk seorang pemajak ialah RM50K.

    3. 50K tu boleh ambil terus pada hari yang sama.

    Tak seperti Agrobank yang cuma bagi RM10K max sehari, kalau nak 50K kena pi gadai emas selama 5 hari.

  22. By bobby on Aug 1, 2008 | Reply

    Saya berasa musykil juga , bagaimana etika emas boleh bertahan dan dapat memberikan pendapatan bulanan yg tetap ? Lebih2 lagi

    kalau pelabur menyambung urusan lebih dari empat tahun……….ini adalah dlm perkiraan saya .

    Mana mungkin dengan belian emas borong semurah 65% dari harga asal dapat memberikan keuntungan yg berkekalan ? Saya rasa pelabur yg terkemudian akan menghadapi masaalah dan terpaksa menebus semula emas yg digadaikan ……seandainya etika emas gagal dlm menjalankan kontraknya . Jadi bersedialah backup nya jika tidak ….terpaksa menanggung sedikit kerugian ..

    reply: Kalau nak baca pasal risiko, boleh refer posting nie:
    <a href="http://www.carigold.com/portal/forums/showpost.php?p=1810959&postcount=245
    ” target=”_blank”>http://www.carigold.com/portal/forums/showpost.php?p=1810959&postcount=245

  23. By fiq on Aug 1, 2008 | Reply

    ok pendapat yg boleh diterima…

    patutla boleh buat untung etika ni…

    tapi tak patutla bank rakyat guna rate yg tak selari dgn harga pasaran dunia..

    kalau harga pasaran dunia turun patutnya rate pun turun jugak…

    tp sy nak tengok rate bank rakyat esok utk test hipotesis sy sebelum ni(ceh)

    nnt sy update di sini lagi

    bobby,

    menurut agen memang dia guna konsep rolling

    so kesan yg awak sebutkan tu mungkin boleh berlaku…

    so spare duit sikit utk tebus emas tu kalau terjadi sesuatu pada etika

    byk benda boleh berlaku yang memungkinkan etika tidak dapat membayar hibah, tebus balik, kos simpan di ar-rahnu…

    so perkara2 ni perlu diambil kira sebelum turut serta program di etika

  24. By zacko on Aug 1, 2008 | Reply

    nak bertanya, bagaimana kalau betul Etika tidak berjaya meneruskan operasinya (tutup).. ok, emas yang dipajakkan di bank kita kene tebus sendiri. tetapi selepas itu di mana nak kita jualkan emas etika ini?

    hari tu tanya satu kedai POh Kong, terima ke gold bar / coin yang dibeli dari tempat lain selain Poh Kong?

    dia kata, kami tak beli emas kalau bukan dari Poh Kong, kalau tukar dengan barang kemas kami boleh la…

    maknanya? di mana kita nak jualkannya kalau etika sudah tidak wujud? berapa pulak susut nilainya kalau ada yang sanggup nak beli?

    Reply: Boleh jual kat orang yang beli emas terpakai, ataupun sesiapa sahaja yang nak beli emas. Sebenarnya jual emas tak susah. Kalau kat kedai, akan tolak sekitar 15% ke 20%. Kalau pandai cari buyer, boleh dapat sekitar 8% ke 10% sahaja. Ini kerana emas tersebut ada brand dan sijil.

  25. By fiq on Aug 1, 2008 | Reply

    rate bank rakyat hr ni turun 112.78..

    so konfirm diorg pakai rate sehari sebelum untuk transaksi harian

  26. By bobby on Aug 2, 2008 | Reply

    OK kita sambung…bicara . Kalau kita beli 1 bar – Campur etika 2 bar ..

    Jadi Etika jual pada pelabur ..katakan Rm 10,000 – 1 bar.

    Etika sudah untung sebanyak Rm 3,500 sebabnya harga borong oleh Eika ia lah 65 % dari pembekal .( Rm 6,500 ) – Andaian sahaja .

    Apabila digadai Rm 30,000 – 3 bar – Dapat Rm 19,500 Tolak upah simpan gadaian selama 6 bulan RM 500 , Jadi tinggal Rm 19,000 .

    Etika akan dapat membeli 2-bar lagi dengan harga Rm 18,000 dan begitulah seterus nya ……selebihnya Rm 1,000 Tak tau nak kata !!!!!!!

    Jadi kalau lah Etika ada mempunyai pelaburan perkilangan , pertanian atau sebarang perkhidmatan dan melaburkan semula keuntungan dari urus niaga diatas kepada perniagaan tersebut ,

    saya rasa boleh terima…….dan boleh mencuba tapi……..wallahu aallam .

    Banyak lagi yang perlu dianalisa ………apakah kegiatan Etika Emas ini .

    Beringat dahulu sebelum terkena …….kadang2 terfikir juga Public Gold account …..ada trillnya………….jelas dan sahih .

  27. By bobby on Aug 2, 2008 | Reply

    Maaf pembetulan…………………

    Etika akan dapat membeli 2-bar lagi dgn harga Rm 13,000 dan selebehnya Rm 6,000 ……….tak tau nak kata !!!!!!!!!!!

    ……………………………….

    ……………………………….

  28. By wan5579 on Aug 2, 2008 | Reply

    salam…saya ni org baru la……byk bende lg yg tak faham ttg emas ni..tp saya sgt2 minat pelaburan emas ni..hrp anda semua dpt bantu…leh tak terangkan apa beza (maksudnya) dinar selling & buying (merujuk pd web dinar emas kelantan)……kalau saya baru nk beli emas tu, saya kene guna harga dinar buying atau selling…?

    reply: Kalau nak beli dinar emas, tengok kat harga selling.

    kalau nak jual balik, tengok harga buying

  29. By fiq on Aug 2, 2008 | Reply

    wan selling maksudnya harga yang perlu kita bayar untuk dapatkan emas( harga jualan pihak bank)

    buying (harga belian oleh pihak bank) jumlah yang kita dapat bila kita jual balik…

    banyakkan explore site ni…

    byk info berguna ada dlm ni

  30. By bobby on Aug 2, 2008 | Reply

    Wan…..

    Harga jual / selling tu lebih tinggi …biasalah syarikat ambil untung .

    Harga beli / buying pula mestilah rendah …syarikat ambil untung juga

    Jadi kalau u nak beli kenalah pada harga ..selling oleh pehak syarikat .

    Jadi kalau kita nak jual balik…kenalah tunggu dahulu sehingga pada harga buying tu naik !!!!!

    Katakan ….Selling pada .RM 100 .00

    ….Buying pada . RM 97.00

    Jadi tunggulah dulu harga "buying" tu naik katakan ..RM 101.00

    Barulah ada untung …RM 1.00 .

  31. By wan5579 on Aug 2, 2008 | Reply

    tq fiq dan bobby atas info yg diberi…..mmm betul ke ade org kata emas ni bergantung pd harga getah & minyak & kelapa sawit..??!?

    reply: secara umum, emas, minyak, getah, kelapa sawit adalah komoditi. Apabila USD lemah, maka harga komoditi akan naik. bila USD kukuh maka harga komoditi akan jatuh. Ini kerana hampir keseluruhan pasaran komoditi di dagangkan di dalam USD. Ini kerana USD adalah matawang paling utama dunia.

  32. By azam on Aug 2, 2008 | Reply

    Saya syorkan tuan2 yg minat nak tau pasal Etika pergi la sendiri ke opis etika nh dan tanya.

    Etika nh ada banyak pesaing dan pihak yang cemburu..Kalau tuan2 bernasib baik jumpa orang teratas etika dan tanya la apapun.

    Saya dah pergi last week dgn masa saya yg terhad dan semua persoalan saya terjawap. Ada banyak yg tak sesuai diceritakan diweb.

    Berkenaan wbsite…memang etika nampak lemah kat situ sebab mereka lebih suka bersemuka dgn pembeli. mereka dah buka lebih banyak opis (lebih 10) di seluruh negara dgn belanja yg besar. Itu beza etika dgn scam ponzi skim. Ponzi skim satu opis pun takde…bos pun tak tau.

    Memang beli emas etika COD…dan dapat pegang. Kalau nak simpan terus pun boleh. Tak payah join plan ar-rahnu…tak pikir risiko lg.

    Saya sedikit terkilan dengan serangan liar kepada etika emas. Pergila sendiri ke opis etika dan nilai lah sendiri.

    ps: saya hanya pembeli takde kena mengena dgn etika emas nh.

    reply: terima kasih kerana berkongsi maklumat.

  33. By bobby on Aug 2, 2008 | Reply

    Saya setuju………………pergi sendiri dan faham …kadang2 kita ini banyak andaian ….

    Terima kaseh .

  34. By Pokli on Aug 3, 2008 | Reply

    Saya ada cadangan kpd sapa2 yg nak melabur dalam etika emas…kalau xde back up besar jika etika tutup.saya cadangkan saudara2 bayar je upah simpan lg 6 bulan…x de la mahal sgt…sbb saya pon dah beli 2 ketui jongkong emas…so x de duit nak tebus sbyk +- rm38k…byr jela upah kat bank rakyat sebyk 400sbln x 6bln=2400…..maybe insyaallah kalau beli mas 3 hb ogos..akan tamat januari 2009…tambah lg rm2400 utk 6 bln…insyallah harga pg june 2009 dah meletup..mana tau pd masa tu harga emas dlm usd1000…sekadar berkongsi…saya pun risau jgk dah meleburkan duit sbyk rm23k utk beli 2 ketul gold bar…apa komen saudara syukur

    reply: risiko ada tapi sikit. bukan semua duit kita burn. tentang bayar upah simpan tu memang cadangan yang bernas. saya pun akan buat camtu kalau ada masalah dengan etika emas. lagipun kalau harga emas naik, kita boleh pergi buat spot gold kat bank rakyat :)

  35. By Pokli on Aug 3, 2008 | Reply

    Saya cadang nx week saya nak beli emas kat etika dlm 4 ketul lg.skrg dah pajak kt ar rahnu 2 ketul.elok saya pajak or simpan?tq

    reply: kalau nak untung lebih pokli gi pajak.

    kalau nak keselamatan lebih, pokli simpan sendiri :)

  36. By geo_metrik on Aug 3, 2008 | Reply

    En Rosli,

    Saya rasa itu bukan profit, Ia nya adalah upah untuk kita bersetuju menyimpat dalam Al-Rahnu . Itupun bergantung kepada apa kontraknya. Yang saya tak pasti adalah mereka sanggup membeli semula emas dengan harga asal jika harga jual lebih murah dari dari harga asal – (capital protected) adalah ini dibenarkan dalam Islam. Tq.

  37. By geo_metrik on Aug 3, 2008 | Reply

    jawapan syukor: Paling senang beli syiling Kijang Emas dulu. Lebih untung. kalau UOB lebih dekat, then beli gold coin kat UOB.

    Soalan: kenapa gold coin UOB lebih popular dan digalakan dari kijang emas.

    reply: Secara mudah, pelaburan emas termudah, tak berapa tinggi modal, emas 24K dan mudah ditunaikan ialah syiling emas. Di Malaysia sekarang cuma ada 2 bank yang jual syiling emas iaitu Maybank dan UOB. Bagi saya, yang mana satu lebih dekat dengan anda, gi beli kat situ, tak kisahlah UOB atau Maybank.

  38. By Ain on Aug 3, 2008 | Reply

    Saya rasa berminat juga untuk tahu berkenaan Etika Emas nie…….

    Masaalah nya pendapatan tu tetap…..apakah ” Halal ” hukum nya .

    Boleh Poklie kita beri penerangan ?…………..

    Reply: Ini adalah jawapan dari Poklie (admin tolong copy paste)

    Saudari ain.
    Halal sbb etika adalah urusan jual beli emas,etika ni bkn tempat pelaburan spt ASB.rm100 yg diberikan setiap bulan adalah diskaun.kita beli emas 100g dpt diskaun berjadual rm100 sebulan…kalau pajak etika bg rm300 sebulan..kira okla…sbb kita bukan simpan duit kat etika…mcm asb..tp kita pg beli brg kat etika dpt diskaun.etika buat untung sbb diaorg beli mas dlm kuantiti byk..jual harga pasaran…..maybe harga dia murah…sama ngan habib..sbb diaorg jual beli emas yg sama…habib pun buat untung 30%-40%…..tp habib bg diskaun awal2 lg rm7/g….saya ada member jd branch manager habib…sekadar pendpt

  39. By kuantani on Aug 4, 2008 | Reply

    harap semua leh bagi pendapat….saya ada modal RM2ribu je..so pelaburan emas yang macamane yg terbaik utk saya mulakan dlm waktu terdekat….

    reply: Saya cadangkan sekeping Kijang Emas 1/2 Oz dan sekeping Dinar Emas Kelantan.

  40. By Fazli on Aug 4, 2008 | Reply

    Pendapat saya buat ain.

    Beli emas kat etika emas & habib jewel adalah sama…emas yg sama PAMP S.A…boleh tgk gambar kat sini…kalau beli kat habib dia bagi harga rm10,900/100g..cash….kredit card rm11,100/100g…simpan dan tunggu 3-5 thn baru jual…utk beli kat etika..harga mengikut pasaran/semasa bank rakyat/ar rahnu.kalau last friday 1/8/2008 harga dlm rm11,300/100g…dpt diskaun berjadual rm100 selama 6 bln.lebih kurang harga rm11,300-rm600=10,700.00..kira lebih untung beli kat etika la…

    reply: Kalau beli kat Etika Emas memang untung, tapi sikit ajerlah, sbb kita terpaksa bayar duit agreement RM100. Kiranya total cost ialah RM10,800.00 (based on pengiraan Fazli).

  41. By Ain on Aug 7, 2008 | Reply

    Terima kaseh Poklie…atas penerangan !!!!!

    Namun saya masih berasa sangsi…atas dasar apakah Etika Emas boleh bertahan andai kata pelabur terus menyambung kontrek melebihi 3 tahun ……adakah Etika Emas terus memberi hibah ? Dan pada masa yg sama pelabur baru berkurangan ???? Saya jangka

    akan ada masaalah disini….kecuali Etika Emas ada biz lain selain

    borong emas !!!!!!!!!

    Terima kaseh.

  42. By fiq on Aug 7, 2008 | Reply

    kalau tak yakin cari la alternatif lain…

    'kijang emas tu pun memang berbaloi…

    untung sikit takpe jgn rugi terus:)

    reply: Haah, Ain tak payah pening-pening. banyak lagi pelaburan emas yang awak boleh joint dan tak pening kepala. pilihlah yang mana satu idaman kalbu :)

  43. By azam on Aug 7, 2008 | Reply

    salam Ain…

    saya dah beli emas di Etika atas keyakinan bahawa Etika mmg mampu utk bayar walau berapa tahun sekali pun kita sambung kontrak. Ada banyak cara mereka buat untung, antaranya spot gold iaitu redeem kat bank setiap kali ada kenaikan harga emas min RM5. Ikot kiraan kasar setiap kenaikan RM5 Etika dapat anggaran RM600 bagi setiap 200g yg dipinjamkan pada pembeli selepas ditolak upah simpan dan bonus 25% kepada pembeli.

    Cuba check turun naik harga emas nh…at least 1-2 kali mesti berlaku pergerakan harga yg lebih RM5 nh dalam masa 6 bulan. Malah ada sampai lebih RM11.

    Kalau harga emas turun Etika bole beli stok pada harga murah dan jual bila harga naik. Masa harga murah jugak ramai berebut2 beli emas, So samada harga turun atau naik Etika tetap boleh buat untung.

  44. By fiq on Aug 7, 2008 | Reply

    soalannya betulke etika dapat beli dengan harga borong?

    yeke emas ni boleh beli pukal mcm kita beli barang mydin atau pemborong lain

    mungkin setahun dua operasi pihak syarikat tak mempunyai masalah utk beri hibah pada pelanggan (modus operandi yg terpakai untuk kebanyakan skim cepat kaya, MLM utk tarik lebih ramai pelabur)

    yg ni memang sy setuju dgn poin yg ditanya oleh blogger mungkinscam tu

    rugi tu satu hal…

    yg ditakuti kalau pihak berkuasa gegar syarikat etika mcm yg terjadi pada Jai Network…

    semua aset dibekukan termasukla duit2 pelabur yg ada dlm akaun jai tu…

    kalau dapat balik modal tak apa

    so renung2kan dan selamat beramal

  45. By kuantani on Aug 8, 2008 | Reply

    nak tanya…kalau kijang emas ni kat kedai emas kita boleh jual tak? kalau nk pajak?

    reply: Ya, boleh jual dan boleh pajak.

  46. By Hanz on Aug 8, 2008 | Reply

    sdr Fiq,

    Saya cuma nak mencelah sedikit tentang statement sdr tuh…..

    Boleh ke emas beli secara borong atau pukal? Jawapannya dgn persoalan nie, Kenapa Kedai Emas boleh beli emas banyak untuk dijadikan bentuk barang kemas seperti kedai ternama Habib, dll mampu memberi tawaran istimewa belian brg kemas ? Agak2 sdr dah dapat jawapannya….

    Sdr kena studi case dulu sistem antara bisness Jai Network dengan Etika… Jangan kita dapat RM300 sebulan sudah dikira seperti Skim Cepat Kaya… Harus kita mengkaji dahulu perbezaan kedua-dua sistem tersebut.

    Di dunia tiada yang kekal malah beberapa syarikat gergasi negara pun tumbang… rugi… seperti Bank Islam, MAS… terpaksa berusaha memulih balik syarikat.

    Seperti Bank memberi pinjaman peribadi sehingga RM100K…. Apa jadi sekiranya peminjam gagal membayar balik…. Tentu bank ada cara… takkan bank berani bagi duit mcm tuh….

    Dalam kes etika nih…. program ini adalah sistem bercagar… emas dicagar atas nama pembeli. Jika apa2 berlaku emas tetap atas nama pembeli malah emas disimpan di Ar-Rahnu Bank. Kalau emas kita dirompak di Bank… Bank tetap membayar balik nilai marhum yg disimpan tuh.

    Etika ini adalah usaha membantu rakyat malaysia menyimpan emas dan diberi imbuhan (hibah) sebagai sokongan.

    Jika anda tidak yakin, anda boleh mulakan dengan simpanan sendiri emas….. beli n simpan sendiri. Dari situ anda mempelajari kepentingan emas selepas anda menyimpan lama emas yang anda beli.

  47. By fiq on Aug 8, 2008 | Reply

    salam hanz

    kalau nak buat perbandingan, mestila kena compare apple dgn apple, jgn bandingkan apple dgn oren, strawberi dsb, lain result yang keluar nnt..

    kihkihkih…

    syarikat2 yang saudara kata tu semuanya well known n established, punya rekod performance yang panjang dan dah lama bertapak dalam bisnes di Malaysia

    dr segi economies of scale pulak dah tentula kompeni2 besar ni mendapat kelebihan2 tertentu berbanding dgn kompeni2 kecil yang lain

    katala saudara nak beri pinjaman kat dua orang/syarikat atau entiti yang berbeza untuk menjalankan perniagaan mereka,

    syarikat A dah berpuluh tahun menjalankan perniagaan dan telah terbukti mempunyai kedudukan kewangan yang baik serta performance yang sangat baik tetapi tidak menjanjikan apa2 pulangan yang lumayan tetapi hanya boleh menjamin keselamatan pelaburan pelabur2 mereka

    syarikat B baru setahun jagung menjalankan bisnis, tidak diketahui kedudukan kewangan mereka, profil syarikat kerana dikhuatiri boleh dimanipulasikan oleh pesaing mereka. Cuma syarikat berjanji memberi pulangan berpuluh2 persen setahun. Wow!!

    rasa2nya syarikat mana yang saudara akan pilih?

    dan akhirnya lebih ramai memilih syarikat A berbanding syarikat B.

    unless kalau saudara mempunyai duit untuk dibakar demi meraih keuntungan 300 sebulan yang tidak diketahui sampai bila boleh bertahan

    tp jgn bila dah terbakar nnt cakap orang tak bg amaran,

    salahkan pihak berkuasa itu ini

    apapun semua pelabur berhak untuk tentukan ke arah mana pelaburan mereka

    jgn anggap pendapat saya untuk halang orang dari beli di etika

    so renung2kan dan selamat beramal

    p/s sy bukan agen pesaing etika emas :-)

  48. By cikgu eko on Aug 8, 2008 | Reply

    salam..dalam etika sistem apa yang di pakai???setahu saya kalau keuntungan tetap tak boleh dalam islam. kalu rugi sama2 rugi kalu untung sama untung..saya minta penjelasan???untuk lebih jelas

    Reply: Ini adalah jawapan dari Poklie (admin tolong copy paste)

    Halal sbb etika adalah urusan jual beli emas,etika ni bkn tempat pelaburan spt ASB.rm100 yg diberikan setiap bulan adalah diskaun.kita beli emas 100g dpt diskaun berjadual rm100 sebulan…kalau pajak etika bg rm300 sebulan..kira okla…sbb kita bukan simpan duit kat etika…mcm asb..tp kita pg beli brg kat etika dpt diskaun.etika buat untung sbb diaorg beli mas dlm kuantiti byk..jual harga pasaran…..maybe harga dia murah…sama ngan habib..sbb diaorg jual beli emas yg sama…habib pun buat untung 30%-40%…..tp habib bg diskaun awal2 lg rm7/g….saya ada member jd branch manager habib…sekadar pendpt

  49. By fiq on Aug 8, 2008 | Reply

    setahu saya sebelum ni dipanggil hibah (pemberian tanpa apa2 balasan) tapi atas nasihat Bank Negara mereka tukar sebagai diskaun berjadual. menurut kata bakal ajen sy :-)

    reply: Saya dengar camtu jugak. Hibah nie lebih berbau 'pulangan pelaburan'. So etika emas kena elakkan.

  50. By fiq on Aug 8, 2008 | Reply

    etika bukan pusat, agen pelaburan atau kompeni yang mengambil deposit orang ramai secara halal mahupun haram..

    Etika Emas cuma sebagai platform untuk pembeli membeli emas (dengan harga yang lebih murah)

    so kemungkinan untutk syarikat dikenakan tindakan undang-undang kerana kesalahan mengambil deposit dari orang ramai adalah hampir 0%

    kalau kesalahan2 lain di bawah akta BAFIA, ALMA atau undang2 lain saya tak berani nak komen kerana kekurangan ilmu..

    dan takde siapa yang mampu untuk predict masa depan…

    jadi kita cuma mampu harapkan yang terbaik untuk pelaburan masing2

    anyway harga emas semalam ditutup pada 871usd dan dah pecah 860 usd…

    satu perkembangan yang baik

    so harap semuanya dapat bersabar dan berdoa menanti entri yang lebih baik..

  51. By mkz on Aug 8, 2008 | Reply

    salam….

    Satu pertanyaan kepada saudara fiq…..statement beliau buat saya confious…anda di side mana…di satu tahap seolah2 saudara menghentam Etika…tp…di tahap yg lain saudara seolah2 menyokong Etika….Persoalan nyer…anda di sebelah mana?

    Walauape pun….saya suka jugak kadang2 cara saudara kerana mewakilkan org2 yg nk bertanya tapi tak tau ape nak ditanya berkenaan urusniaga emas ni…..

  52. By fiq on Aug 8, 2008 | Reply

    saya bukan di pihak mana-mana

    saya minta maaf kalau posting sy membuatkan anda keliru

    saya menyokong usaha yang dijalankan oleh pihak etika menggalakkan orang ramai membuat pelaburan dan memiliki emas

    apatah lg ia dimiliki oleh bumiputera lagila saya berbesar hati untuk membantu mereka mengembangkan operasi syarikat ini (melalui pajakan dan pinjaman wang cagaran)

    saya juga minat nak belajar pasal emas setelah diperkenalkan oleh agen etika..

    hampir 2 bulan saya mengikuti perkembangan syarikat, dan sehingga kini saya masih lg memantau, sampaikan agen etika dah bosan tunggu keputusan sy :-)

    cuma saya taknak dan takut bangsa2 saya ni ditipu sekali lagi melalui program2 kewangan seperti ini..

    saya sayangkan bangsa saya

    yela saya faham orang kita ni bila sebut pasal memartabatkan ekonomi ummah, ekonomi bangsa semuanya teruja, tanpa mengambil kira kesan2 jangka panjang terus melabur dalam pelbagai program2 kewangan yang ada ni

    duit bukannya senang nak dicari…

    lainla kalau duit boleh gali belakang rumah ke

    kita anak sultan/raja dapat elaun tiap2 bulan ke tak kesah sgtla kalau setakat 12,20 k hangus mcm tu sj

    tujuan saya untuk membuka mata bakal pembeli supaya mereka dapat menjangkakan risiko2 yang mungkin boleh berlaku, dan saya taknak mereka lihat pada keuntungan semata-mata

    apabila semua pembeli dah memahami risiko2 yang ada, bulatkan tekad pergila jumpa mana-mana agen di etika di samping bersedia menghadapi sebarang risiko2 yang bakal berlaku

    sekali lagi saya ingatkan di sini, jangan jadikan pendapat saya atau pendapat orang lain sebagai penghalang atau membantutkan niat anda untuk menyertai skim pemilikan emas di etika

    cuma anda yang berhak menentukan portfolio pelaburan anda…

    orang di sekeliling hanya boleh bagi pendapat (sama ada betul atau tidak Wallahualam)

    jangan biarkan orang lain manipulasikan hidup anda

    sama-samala kita doakan yang terbaik setiap pelaburan yang kita lakukan

    renung2kan dan selamat beramal:-)

  53. By zul on Aug 8, 2008 | Reply

    kat ar-rahn ni die ade beli emas juga ke..maksud saya mcm kijang emas, emas ketui ke…..atau untuk pajak saje

    Reply: Ar-Rahnu ialah pajak gadai Islam, setahu saya mereka cuma terima emas utk pajak tapi tak menbeli emas.

  54. By Hanz on Aug 10, 2008 | Reply

    Sdr Fiq,

    Terima kasih statement sdr yg pjg tuh…. Intipati yang menarik. Klu nak buat perbandingan mesti apple dengan apple kan… tapi klu apple tuh jenis gergasi dan satu lagi apple jenis kecil…so mcm mane nak buat perbandingan sedangkan jenis sama…? takpe ler sdr sudah ada jawapannya….

    Sdr byk memberi pandangan tentang risiko. Bagus jugak bg ingatan kepada kita sebelum menyertai program pelaburan yang tidak pasti sampai bila dapat bertahan.

    Paling mudah.. beli emas n simpan sendiri… sekurang-kurangnya kita menyimpan emas untuk masa depan. Opss… tak pasti jugak, klu kita simpan emas sendiri selamat tak… risiko jugak… kan kena curi…. berisiko jugak… 10K tuh hangus mcm tuh sebab kena curi.. itu klu kena curi ler…

    So sendiri tepuk dada tanya hati masing2…..

    p/s: sy bukan agen etika

  55. By mohd on Aug 14, 2008 | Reply

    Salam,

    Baguslah website org kg ku nie…….

    anyhow aku dah invest 30g utk poh kong,but lps nie aku nk bli kt maybank pulak, bukan aper perang nnt senang,

    reply admin: bagus ler dah start :)

  56. By heryporter on Aug 26, 2008 | Reply

    sye nk tnye..kalu sye beli dirham,yang seprti encik kate..en lg suke membeli dirham iaitu satu dirham sepuluh ringgit kn..dirham 2 boleh dijual blek ke?cm ne sye nk tau harga dirham 2,xada pn sye tgk…

    reply: Jangan beli dirham. sebab dirham tak boleh jual balik. mereka tak terima. saya beli dirham untuk suka-suka sahaja. kalau untuk tujuan pelaburan kena beli dinar emas.

  57. By heryporter on Aug 27, 2008 | Reply

    sye nk tnye..adakah berbaloi sye beli dirham…n boleh bg link tuk harga perak x..

    reply: Buat masa nie, pelaburan dalam perak tak ader kat Malaysia. link pun tak ader.

  58. By heryporter on Aug 27, 2008 | Reply

    kalu modal sye dalam seribu ape yang encik sarankn…

    reply: Saya sarankan beli Dinar emas atau Kijang emas 1/4 Oz.

  59. By Fong on Oct 12, 2008 | Reply

    Hi Syukor,

    I'd like to ask about the dirham (silver).

    Where can I purchase them? You mentioned wakala. Is is some sort of Islamic Bank? If so, is it open for non-musilim?

    If you sell gold and silver, what are the tax implications?

    Thanks

    Fong

    reply: Wakala is like a shop. not islamic bank and everybody can purchase dirham. No problem.

    if you earn money from the purchase, most likely it only involve your income tax. there's no other tax implication involved from this buyin and selling gold n silver.

  60. By Fong on Oct 12, 2008 | Reply

    Thanks for the quick reply. The reason I asked about dirham is that there is no other types of silver available in Malaysia. Popular silver bullion like silver eagles or maple leaf silver is non-existant. Even in the US out of stock or in waiting period.

    i tried to google "silver or perak in Malaysia" but can't find anything except your blog on dinar and dirham. I have a few questions, but I want to share something about silver.

    Although I would like to buy gold, I'm also interested in silver because silver is also a precious metal.

    You mentioned that shops or banks don't accept silver. Maybe because it is cheap. But silver and gold have good relationships. If gold goes up, then silver will go up as well. And the world have less silver than gold right now according to the book I read (Rich Dad's Guide to Investing Gold & Silver). I'm sure you have read that. If not I recommend you buy it.

    I don't know about others but I'm very worried right now that the US dollar will eventually crash. And when it crash, all currencies will crash as well, including the ringgit. And we know that US will keep on printing it more.

    Singapore is now officially on recession. I don't know whether Malaysia will be next. Imagine all the US dollar Malaysia is holding is worthless!!!

    I'm a long term investor so I plan about investing in 3-5 years, maybe more. That makes gold & silver a good investment for the long term.

    So back to my question

    1)If the shops or banks don't accept or buy back silver, then what if I sell it overseas? I'm not sure about the dirham though.

    2)Does the dirham follows the kitko silver exchange rate. Or is there a special exchange rate just for dirham?

    Thanks for sharing all about gold & silver, and I've just subscribe to your newsletter.

    Fong

    reply: Hi Fong,

    Actually I've done a research about silver investing in Malaysia. Unfortunately we don't have that facilities. Sad but true. The only nearest opportunity to invest in silver is to open a silver savings account in Singapore.

    http://www.uob.com.sg/pages/business/treasuryserv

    event UOB Bank in Malaysia didn't offer this account. But to open that account you must be introduced by UOB customer who have current account with them for at least 6 years.

    Btw, I've read the Rich Dad's Guide to Investing Gold & silver and it is a good book.

    Don't buy physical dirham in Malaysia since the price is very expensive compared to silver spot price.

    The price is fixed to RM10 for 2.975 gram of 999 silver (RM3.361/ gram) so it didn't follow silver sport price. Wether it can be sell overseas, I don't know wether there are going to be any takers or not.(answer to your question 1 and 2)

    Anyway, there's a website that offer you service to invest in dinar which is
    http://www.e-dinar.com/html/

    I have an account with them but didn't put any money. All of my money go to gold investment. So you might want to have a look there.

    I'm aware about the current economic situation and the best way to protect your wealth is to involve in precious metal.

  61. By MOKHTAR on Oct 13, 2008 | Reply

    SETELAH AKU BUAT KIRA2 MMG BELI 1/4 LAGI UNTUNG

    BEZA HARGA BELI DAN JUAL ADALAH SAMA RM35.20 BAGI DINAR 1/4

    RM11.20 BAGI 1/2

    JADI JIKA BELI 4X1/4 KITA AKAN ADA BEZA RM35.20 DARI 1 DINAR

    DAN BEGITU JUGA APABILA JUAL

    KITA AKAN DAPAT LEBIH RM35.20 JUAL 4X1/4 DARI JUAL SEKEPING 1 DINAR

    KEPUTUSANNYA UNTUNG LAGI BELI 4X1/4 DARI BELI 1 DINAR SEKEPING

    SEBAB KITA AKAN DAPAT SEMULA PERBEZAAN RM35.20 TADI BILA JUAL SEMULA

    ATAU PUN AKU RASA IA SAMA SAHAJA CUMA KENA KELUA DUIT LEBIH BILA BELI TU JE

    DAN NAMPAK CANTIK SIKIT BILA BANYAK DAN BUAT HANTARAN MA KAHWIN

    KALAU SEKEPING JE NAMPAK MACAM SIKIT

    APA PUN BAGI AKU BELI IKUT KESESUAIAN

    NAK WAT HANTARAN BAIK BELI 4 KEPING 1/4

    NAK SIMPAN BAIK BELI 1 KEPING 1DINAR TU

    reply: Janji beli emas dah ler… kalau buat hantaran lagi bagus..

  62. By Fong on Oct 18, 2008 | Reply

    Hi,

    Fong again.

    You mentioned you have an account with e-dinar. I'm interested in opening one too. My questions:

    1) What are the documents you need to provide?

    2)The website mentioned documents must be certified by third party. How do you open your account?

    Thanks

    Fong

    reply: I scanned and print my passport in color. Then I ask 1 bank officer (branch manager) to certify the document. I scanned it back and send it to e-dinar. After 1 hour, my account is verified.

  63. By NM on Oct 20, 2008 | Reply

    askm nak tanya… kalau kijang emas and dinar kelantan laku ke kalau dijual di kedai2 emas biasa??

    reply: Sudah semestinya laku :) tapi kalau nak profit lebih, better jual balik kat tempat yang kita beli.

  64. By gabanz on Oct 24, 2008 | Reply

    askum…

    apamacam ngan etika emas nie ye..bagus lagi ke

    aku pun dah lama dari luar je…takut gak nak join

    kang jatuh terkakang plak..yang dah joint tu upp la sikit news die..

    kurang-2 nya dapat gak info…

    sekian

  65. By jasmin on Nov 27, 2008 | Reply

    salam..saya baru berminat dan mengenali dinar emas ni..adakah di masa skrg ni lebih menguntungkan melabur dlm dinar emas berbanding pelaburan unit trust? jika saya mempunyai modal yang kecil (mampu untuk membeli 1 dinar emas shja setiap bulan) adakah berbaloi untuk membuat pelaburan? harap dapat membantu

    reply: Long term return memang emas menguntungkan. cuma tak boleh nak compare directly dengan unit trust sebab unit trust nie pun ada banyak kategori.

    Tentang pembelian satu dinar sebulan, ianya sangat baik. sangat berbaloi.

  66. By yi kb on Nov 28, 2008 | Reply

    Assalamu'alaikum semua,

    Harga emas mungkin agak tinggi sekarang. Mungkinkah sekarang bukannya masa yg baik untuk membeli? Antara syiling emas kat UOB dgn dinar kelantan mana baik utk pelaburan?

    reply: Kedua-duanya baik

  67. By yusoff on Dec 2, 2008 | Reply

    menyimpan dinar emas ni tak kena bayar zakat ke?

    reply: Bila cukup syarat, kena bayar zakat.

  68. By dian on Dec 2, 2008 | Reply

    kena bila lebih 20 dinar. cukup haul dan nisab(20dinar)

  69. By Ekonomist on Dec 16, 2008 | Reply

    Beberapa fakta harus ditimbangkan jika anda ingin melabur dalam komoditi emas:

    1. Emas adalah pelaburan jangka panjang. Maksudnya jika anda mempunyai RM 50,00 simpanan yang akan digunakan 3 bulan lagi, saeloknya anda tidak patut melabur dalam emas, Ini karena dalam masa 3 bulan harga emas mungkin turun atau pun naik sedikit tetapi tidak melebehi komissi peniaga emas saperti bank dsbnya , yakni harga penjualan anda tidak melebehi harga pembelian anda satelah ditolak komissi.. Jika anda telah membeli emas kijang emas pada awal 2005, harga waktu itu untuk 1 oz ialah RM 1700 , sekarang sekitar RM 3,000. Ini bukti keuntungan pelaburan jangka panjang. Walau bagaimanapun, tidak semestinya jangka panjang emas akan naik . Saya ada membaca satu artikel penganalisa kewangan yang meramalkan emas akan naik pada tempoh dua tahun dari sekarang tetapi akan turun pada sekitar 2012. Tapi ini hanya satu ramalan sahaja.

    2. Emas amat berharga ketika keadaan ekonomi separa gawat . Tetapi jika keadaan ekonomi dunia amat tenat mungkin emas tidak mempunyai nilai karena siapa mahu beli emas ketika semua orang sedang tenat. Pembelian emas dunia ketika ini ialah 60% dari Asia khusunya India dan China. Tetapi jika kedua negara ini tenat mana akan ada permintaan? Diwaktu itu wang tunai adalah lebih berharga (yakni jika tiada krisis matawang). Emas banyak digunakan didalam industri pembuatan saperti computer dsbnya , tetapi jika industri ini tergencat , mana akan ada permintaa

    3. Jika anda ingin melabur dalam emas, pastikan anda membeli nya secara fisikal bukan sijil emas(gold certificate) yang dijual oleh bank atau syarikat emas.Ini termasuklah Bank gold passbook . Ini kerana sijil emas diterbitkan dengan kaedah konsep " fractional reserve banking" . Ini bermaana jika syarikat emas mempunyai satu jongkong emas, mereka akan menerbitkan sijil denganr nisbah 1:10 . Di negara barat nisbah ini mencecah 1:40

    Lama kelamaan jika anda ingin menukarkan sijil dengan fisikal akan berlaku 'default ' yakni syarikat akan mungkir. Ini dijangkakan akan berlaku tak lama lagi di negara barat khususnya USA. . Begitu juga jangan membeli emas berdasarkan 'future delivery' karena tiada jaminan anda akan melihat emas anda dimasa mendatang.

    4. Jika anda membeli emas fizikal , eloklah anda simpan sendiri dan jangan sekali menyimpan dengan syarikat emas , Ini karena emas anda akan dipusingkan saperti saya sebut diatas, dengan syarikat menerbitkan sijil emas bersandarkan emas anda.yang mereka simpan Ia akan membuat anda menaggung risiko ketiadaan emas untuk dituntut kelak. Keadaan harga emas yang menurun sekarang ini disandarkan kepada kegiatan penerbitan sijil emas ini oleh syarikat/penyimpan emas negara barat(COMEX, Royal Mints dsbnya)

    5. Saya terbaca ada yang menyarankan, supaya bertemu muka dengan pengelola syarikat peniaga emas untuk penjelasan lanjut. Saya tidak setuju kerana ,Harus berhati2, karena jika ianya syarikat 'scam', pengelola syarikat 'scam' ini amat bijak berbicara dan mudah sekali mempengaruhi orang2 yang hijau dalam pembelian emas. Cuba gunakan akal yang logik dan jangan mempunyai perasaan tamak . Perhubungan syarikat tempatan dengan syarikat luar negeri tidak bermakna penipuan tidak boleh berlaku. Banyak syarikat negara barat yang sudah bengkrup atau pun 'default' dalam perniagaan komoditi saperti minyak sawit, minyak mentah dsbnya sekarang ini. Dan ia nya boleh berlaku dengan emas juga.

    Cuba renungkan fakta diatas, semoga anda selamat.

    reply: Perkongsian maklumat yang berguna. terima kasih banyak2.

  70. By sha on Jan 9, 2009 | Reply

    bila baca mengenai pelaburan emas nie…rasanya nak juga buat pelaburan,saya dekat area muar…mana yang dekat yek nak beli dinar emas nie?bole ker beli 1 keping jer dulu ?

  71. By sekretariat_pmkum on Feb 4, 2009 | Reply

    SEMINAR DINAR EMAS (DINAR '09)

    Anjuran Persatuan Mahasiswa Kelantan Universiti Malaya (PMKUM).

    Maklumat berkenaan seminar tersebut adalah seperti berikut:

    Tarikh : 21 Februari 2009 (Sabtu)

    Masa : 9.00 pagi – 5.30 petang

    Tempat : Dewan Kuliah Utama, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya

    Tema : Revival of Gold Dinar – Duty of the Ummah

    Pembentangan kertas kerja oleh :

    1. Associate Professor Dr Ahamed Kameel Mydin Meera

    Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)

    2. Pn Nik Mahani Mohamad

    Ahli Jawatankuasa Dinar Kelantan

    3. Profesor Umar Ibrahim Vadillo

    Perintis dalam Pengenalan Semula Dinar

    4. YB Datuk Paduka Haji Husam Musa

    Exco Kerajaan Negeri Kelantan Darul Naim

    Yuran Penyertaan RM50 sahaja (Mahasiswa UM hanya RM35) -PENYERTAAN TERHAD

    DIKHUSUSKAN UNTUK MAHASISWA DAN PENSYARAH UNIVERSITI. PENYERTAAN DARI ORANG RAMAI DIALU-ALUKAN….

    Untuk sebarang penyertaan sila hubungi Ainie: 017-4233014

    atau layari http://dinarpmkum.blogspot.com

    "Kebajikan Teras Perpaduan"

  72. By uwais alqarni2 on Feb 4, 2009 | Reply

    Slm,

    Kiteorg berat la nak berseminar-seminar ni….maklumlaa kejer kami pagi makan pagi…….seminar2 ni biarla golongan intelek2, profesor2 (mmg core busines dierorg ni), org muda aje yg pegi!

    Tapi kami dah beli dinar tuuu…takyah berseminar pun!

    Selamat berseminar….huwaa

  73. By Mohd Salmizam Abd Ra on Feb 4, 2009 | Reply

    Salam,

    saya ada simpanan dinar yg banyak di rumah. Camna nak sewa peti kebal kat bank? Ada syarat2 nilai ke simpan?

    reply: Saudara kena hubungi bank yang tawarkan peti simpanan keselamatan. then better declair kat bank yang saudara simpan emas kat peti besi diorang.

    tapi kalau pandai sembunyikan dinar tu.. kira ok jugak la… tak payah peti kebal.

  74. By cikjune on Feb 4, 2009 | Reply

    untuk cik sha diatas nak beli dinar boleh contact saya….

    june 016-227 3797 …. saya kat melaka

  75. By mizanis on Feb 5, 2009 | Reply

    Assalammualaikum….

    nak tanye kalu saya ada barangan kemas lebih kurang 400 gram boleh ke tukar jadi dinar emas

    reply: Kena tolak dululah barang kemas tu… dapat duit then baru beli dinar emas.

    But since barang kemas nie pun emas 916. saya cadangkan mizanis simpan ajer… ia pun bagus jugak.

  76. By anakku_tonet on Feb 6, 2009 | Reply

    apa bezanya dinar emas dan dinar kelantan? yg man lebih mudah nak dipajak/dijual..

  77. By anakku_tonet on Feb 6, 2009 | Reply

    salam sume..antara emas dan berlian..mana satu lg berbaloi simpan??

    reply: Setahu saya emas nie memang boleh jadi pelaburan, senang dijual dan boleh dipajak. berlian nie susah sket…

  78. By mfazli on Feb 7, 2009 | Reply

    salam semua,

    semalam saya ada pegi ar-rahnu Bank Rakyat kat tempat saya, try nak pajak syiling dinar kelantan kat BR ni..masa pegawai BR buat ujian ketulenan di dpt result syiling dinar kelantan ni emasnya 850

    jadi sy nak tny mengapa dinar kelantan ni ketulenannya tak sama dengan emas 916 yang dinyatakan oleh pihak ar-rahn yang menjualnya.

  79. By ina on Feb 11, 2009 | Reply

    saya nak tanya…kita dah beli banyak2 dinar emas ni…kita nak simpan kat mane?

    reply: belajar-belajarlah sembunyikan emas nie ina :)

  80. By ina on Feb 11, 2009 | Reply

    satu lagi nak tanya…kalu kita beli kat maybank/oub kita boleh jual balik kat derang je ke?kalu nak jual kat kedai emas boleh ke?

    reply: utk pulangan maksimum, jual balik kat diorang lah.. kalau jual kat kedai emas, nanti diorang tolak banyak. around 15%

  81. By akun on Feb 12, 2009 | Reply

    bleh je nk jual kt kedai emas biase kalo syiling uob/maybank..tp diorang ambik murah je r.. -20% hrga semasa kot..x pn lg murah..

  82. By lochoe on Mar 12, 2009 | Reply

    kepada sesiapa yang dh membeli emas/melabur didalam emas fizikal, berita baik, hafizjewel akan membeli emas anda pada harga tertinggi.. serious.. hubungi hafiz0123349940 atau layari laman web http://www.hafizjewel.com,

    x rugi ekk, membeli dan melabur didalam emas, anytime boleh dicashkan..dengan segera…

  83. By zoux on Mar 28, 2009 | Reply

    dlm artikel ni penulis bgtau ada 2 jenis dinar emas yg dijual di malaysia iaitu dinar emas kelantan & dinar emas islamic mint. bagaimana pula dengan dinar emas public dinar, adakah sama?

  84. By nizarejab on May 14, 2009 | Reply

    salam,

    Saya berada di Raub. Di sini ada Ar-Rahnu. Saya baru pergi survey dinar emas di situ dan websitenya.

    Daripada pamplet yang saya dapat dan dari website, mutu emasnya adalah 91.7% dan bukannya 99.9%.

    Dan dinar yang dijual di sini, packagingnya tak semenarik seperti yang ditunjukkan dalam websitenya. cuma coin semata2.

    Jadi, apa pendapat anda ?

  85. By saiful on Jun 10, 2009 | Reply

    Salam,

    saya nak tanya sikit, kenapa Dinar Emas Kelantan sekarang harga jualannya lebih daripada RM 20 skrg ni? yg terbaru ni harganya RM 44

  86. By zue ampang on Jun 24, 2009 | Reply

    betul tu..harga jualan dinar kelantan tu tinggi sekarang ni.

    hari ni dah jadi rm43 untuk 1 dinar.

  87. By duan on Oct 16, 2009 | Reply

    aslmkum…sy nk tnye pd sape yg tau..mne 1 syilling@dinar emas yg blh di gadai,pajak atau jual kt mne2 pn..?mne2 trime nye emas tu…

    2.akaun ar-rahn tu kne byr brpe 1thn utk beli smpn situ..xgadai.

  88. By duan on Oct 16, 2009 | Reply

    sy rs mgkn kndungn emasnye byk dr yg biase 91.6%(916) kot…tp klu pkir elok gk 917 dr 916 tu ek..pndpt sy je lh..

  89. By albert on Nov 14, 2009 | Reply

    nak tanya sikit, saya memiliki lebih 30g platinum (scrap), mcm mana saya nak jual???

  90. By Aminhad on Dec 25, 2009 | Reply

    Salam..

    Saya nie baru saja berjinak – jinak dengan pelaburan emas ni.

    Baru sangat rasanya…dalam 2 minggu aje…

    Setakat ni saya dah beli 1 dinar emas PG dan ada 10 gram di

    Maybank. Nak tanya sikit pendapat En Shukor….

    Macam mana caranya untuk menambahkan pelaburan emas bagi

    mereka yang kekurangan modal selain dari membuat pinjaman peribadi…

  91. By askarsufi on Mar 11, 2010 | Reply

    salam..saya nak tanya skit….apakah perkembnagn dinar emas kel skrg ni? kalo nak beli skrg ni mana lebih elok?

  92. By Mohd Nordin bin Sama on Mar 29, 2010 | Reply

    Assalamualaikum,

    Saya sekarang berada di Jordan, bagaimana ingin membeli emas untuk simpanan. Adakah pembelian barang kemas dikira sesuai.
    Nilai emas bari barangan kemas pada 28 Mac 2010 ialah 1 gram:21.70 dinar Jordan bersamaan RM108.5. Mana lebih untung samada dengan menyimpan wang simpanan atau membeli emas. Tunjuk ajar tuan didoakan kejayaan umat Islam.

    reply: Harga 108.5 tu murah. tapi apa kualiti emasnya? 916 ke? pasal wang simpanan or beli emas, bagi saya beli emas lebih untung. sila baca semua artikel saya.

  93. By Eliza on Apr 24, 2010 | Reply

    boleh tak dapatkan senarai nama-nama bank yang memberi perkhidmatan pertukaran wang asing iaitu dari USD ke RM

    reply: Sori, saya tak ada.

  1. 16 Trackback(s)

  2. Jul 6, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: etika emas, syiling emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Simpanan Gold Saving Passbook di Maybank dan Public Bank
  3. Jul 6, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: etika emas, syiling emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Bagaimana mengira harga emas semasa dunia dan Malaysia?
  4. Jul 6, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: etika emas, syiling emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Bagaimana membuat pelaburan Emas di Malaysia
  5. Jul 18, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: etika emas, syiling emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Dah start menyimpan emas ke belum?
  6. Jul 23, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: etika emas, syiling emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Buat loan bank untuk beli Emas. Untung ke?
  7. Jul 24, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: etika emas, syiling emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Membeli syiling emas di Malaysia
  8. Aug 3, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: etika emas, kijang emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive
  9. Aug 3, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: etika emas, kijang emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Membeli syiling Kijang Emas
  10. Sep 19, 2008: Pelaburan Emas « Once A Month Hall Of FAME
  11. Oct 11, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: beli emas, etika emas, kijang emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Membeli emas fizikal di kedai emas
  12. Oct 11, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: beli emas, etika emas, kijang emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Membeli emas fizikal daripada UOB Bank
  13. Oct 16, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: beli emas, etika emas, kijang emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Harga emas akan naik bermula Ogos ini?
  14. Oct 16, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: beli emas, etika emas, kijang emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Faktor yang mempengaruhi harga emas dunia
  15. Oct 16, 2008: Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: beli emas, etika emas, kijang emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook. » Blog Archive » Bagaimana saya nak mulakan pelaburan emas?
  16. Nov 21, 2008: Membeli syiling emas di Malaysia | Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: beli emas, etika emas, kijang emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook.
  17. Jun 2, 2009: JEJARI ACCESS » Sistem gadaian islam

Post a Comment

*
syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim, Admin Jutawanemas.com
SMS/Whatsapp me@ 013-2126999

Pesanan: Untuk mendapat artikel terbaru, anda boleh melanggan newsletter blog ini. ianya FREE! Masukkan e-mail anda di dalam kotak di bawah:

Langgan Newsletter blog Jutawanemas.com PERCUMA!

Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas

Ingin belajar ilmu emas PERCUMA? klik gambar.




Jutawanemas FB Page

Be MyFriend@Google+




Komen Pembaca