Ebook

Tips: Bagaimana Memaksimakan Keuntungan Melalui Pelaburan Barang Kemas.

Ditulis pada 8 August 2011 – 9:10 pm | by syukor |


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar pembaca sekalian? Saya doakan anda semua sihat, ceria dan bahagia hendaknya.

Pertama sekali saya ingin mengucapkan selamat berpuasa. Semoga puasa tahun ini akan memberikan kebahagian kepada anda semua. Amin.

Baiklah, kali ini saya ingin berkongsi tips dengan anda bagaimana memaksimakan keuntungan melalui pelaburan barang kemas.

Ini merupakan soalan favourite yang selalu saya terima sepanjang memberikan seminar pelaburan emas.

Pelaburan emas melalui barang kemas.

Ramai yang bertanya kepada saya “Adakah barang kemas pelaburan yang emas yang menguntungkan?”

Saya akan menjawab:

“Emas adalah aset. Jadi membeli barang kemas sebagai untuk tujuan pelaburan juga menguntungkan. Tetapi ia mengambil masa yang lebih panjang untuk untung berbanding membeli jongkong emas, syiling emas dan juga dinar emas”. Sebab utamanya ialah susut nilai barang kemas adalah tinggi (dalam 25%).

Jadi kalau nak untung cepat, anda perlu memilih barang kemas terbaik.

Jika anda pandai memilih barang kemas, maka anda boleh mendapat keuntungan yang maksima daripada barang kemas tersebut.

Jadi di sini saya ingin berkongsi dengan anda mengenai 3 perkara iaitu:

1. Apakah kelebihan pelaburan emas melalui barang kemas.
2. Apakah kelemahan pelaburan emas melalui barang kemas
3. Tips bagaimana memaksimakan keuntungan melalui barang kemas.

Kelebihan barang kemas.

Berikut adalah senarai kelebihan membeli & memiliki barang kemas.

1. Barang kemas cantik dan boleh dipakai, pasti menceriakan hati pemakainya :)


Makin banyak makin ceria :)


2. Kelebihan dari segi zakat emas (sila klik sini untuk topik zakat emas)

3. Boleh digadaikan di Ar-Rahnu jika memerlukan tunai segera@pusingan modal

 


Barang kemas boleh digadaikan di Ar-rahnu tanpa sebarang masalah.

 

4. Harta warisan yang sangat baik dan boleh memberikan sentimental value yang kuat kepada penerimanya.


Contohnya Mami Jarum, bila dah tua dia boleh wariskan gelang-gelang nie kat anak cucunyer.


5. Boleh memberikan keuntungan bila dijual semula (apabila harga emas meningkat).

 


Tengok graf kenaikan harga emas sepanjang 10 tahun lalu. Best!

 

Kelemahan barang kemas.

Berikut adalah kelemahan-kelemahan barang kemas.

1. Harganya mahal jika anda beli di kedai emas yang ikut harga FGJAM (ada kedai emas yang boleh jual emas di bawah harga FGJAM).

2. Ada kos workmanship (upah tukang). Upah ini pula bergantung kepada design barang kemas tersebut. Semakin sukar bentuk barang kemas tersebut maka upah semakin mahal.

3.  Susut nilai barang kemas jauh lebih tinggi berbanding jongkong (antara 25% sehingga 40%)

4. Boleh rosak (putus, patah, bengkok, berlubang dan kemek). Dah ler tak boleh nak pakai, simpan kena zakat. Kalau tolak kat kedai kena tolak susutnilai 25%.


Contoh: Rantai tangan yang putus.

 


Contoh: Gelang tangan yang berlubang dan akhirnya patah.

 

5. Susah nak gadai di Ar-Rahnu kalau ada batu permata
(sebab tak boleh timbang dengan densimeter)

6. Anda boleh rugi banyak jika menjual balik barang kemas yang ada
banyak batu permata sebab nilai belian cuma dikira berdasarkan berat emas.


Contoh cincin dengan hiasan batu permata. Bila jual balik kedai ambil nilai emas sahaja.

Jadi, sebagai pelabur yang bijak, anda perlu memilih barang kemas yang boleh memberikan keuntungan dan manfaat yang maksimum kepada anda.

Bagaimana memaksimakan keuntungan dengan barang kemas?

Baiklah, di sini saya ingin berkongsi 6 tips dengan anda semua, cara-cara memaksimakan keuntungan dengan barang kemas. Jadi sebelum anda membeli barang kemas ikutilah panduan ini.

Tips 1: Survey samada kedai emas tersebut boleh menjual emas di bawah harga FGJAM (www.fgjam.org.my)
Huraian: Walaupun kedai emas memaparkan harga FGJAM namun bila anda tanya betul-betul diorang boleh kasik harga lebih murah.


Harga semasa di kedai emas biasanya berpandukan harga FGJAM.

 

Tips 2:  Survey kos workmanship untuk design kesukaan anda di 3-4 kedai emas. Kemudian tawar-menawar untuk harga upah.

Huraian: Katakan anda sukakan sesuatu design (contohnya buah loket dibawah), tanya kedai emas tersebut berapa upah tukang (workmanship) untuk design tersebut. Anda jangan terkejut kalau harga tukang antara satu kedai dan kedai lain adalah jauh berbeza walaupun design adalah sama (sehingga 100% perbezaan). Jadi, kalau kos upah lebih murah maka anda akan lebih jimat. Anda boleh tawar menawar upah tukang. Contoh untuk buah loket di bawah, ada kedai emas cas workmanship RM60 dan ada kedai cas RM120.


Kos workmanship untuk design yang sama boleh berbeza-beza mengikut kedai.

 

Tips 3:  Pilih barang kemas dengan gred emas 916 (22k) ke atas.

Huraian: Gred emas biasa untuk barang kemas adalah emas 916. Elakkan membeli barang kemas dibawah gred 916 (contohnya 20 karat atau 18 karat).


Biasanya gred barang kemas adalah 916

 

Tips 4: Pilih design yang padu dan tebal sebab ia tahan lasak. Elakkan design yang nipis @ halus.

Huraian: Kalau anda membeli barang kemas untuk pemakaian sehari-hari, belilah barang kemas yang tahan lasak (lebih tebal dan kasar). Jika anda membeli barang kemas yang nipis, halus atau berlubang maka risiko kerosakan adalah tinggi contohnya putus, kemek, bengkok dan patah. Bila berlaku kerosakan ini, maka barang kemas tu tak boleh pakai lagi. Hati anda sudah tak ceria lagi :(  Nanti terpaksa trade-in kat kedai emas dan kena potong susutnilai 25%.

Satu lagi kelebihan design emas yang padu adalah ia boleh memberikan bacaan ketulenan yang tepat apabila ditimbang menggunakan mesin densimeter. Jadi anda akan seronok kerana boleh mendapat pinjaman daripada ar-Rahnu dengan nilai ketulenan emas sebenar. Kalau barang kemas nipis, kekadang bila ditimbang dengan mesin densimeter akan dapat gred yang lebih rendah seperti 20k ke  18k (walaupun sebenarnya emas tersebut 22k). 


Contoh rantai leher yang padu dan tebal. Tahan lasak

 


Contoh rantai tangan yang padu dan tebal. Tahan lasak

 


Elakkan design yang nipis (mudah patah atau kemek atau bengkok)

 


Elakkan barang kemas yang cantik tapi nipis, nanti kejap ajer pakai dah putus.

 


Barang kemas yang padu memberikan bacaan sempurna bila diuji menggunakan mesin densimeter. 

 

Tips 5: Pilih design yang takder batu permata (emas 100%). Elakkan sama sekali membeli barang kemas dibawah gred 916 dan ada batu permata.

Huraian: Untuk memaksimakan keuntungan, beli barang kemas yang tidak ada batu permata. Ini kerana batu permata mempunyai 2 kekurangan:

a)  Akan ada masalah bila nak gadaikan di Ar-Rahnu sebab mesin densimeter tak boleh timbang dengan tepat.
b)  Bila anda jual balik kedai tak kira berat batu permata. Diorang ambil nilai emas sahaja


Elakkan membeli barang kemas yang ada batu permata. Beli emas penuh. 

 

Tips 6: Pilih kedai yang ambil balik barang mereka dengan nilai yang tinggi.

Huraian: Walaupun susutnilai standard di kedai emas adalah 25%, namun tak salah untuk anda bertanya kepada kedai emas berkenaan “adakah mereka boleh mengambil balik emas yang mereka jual dengan nilai yang lebih tinggi?  Mungkin anda mendapat susutnilai cuma 15% untuk emas kedai berkenaan (resit asal perlu disertakan semasa menjual balik).

 

Kesimpulan.

Emas adalah aset. Walaupun di dalam bentuk barang kemas, ia boleh menguntungkan anda. Namun harus diingat bahawa terdapat beberapa perkara yang perlu anda ambil perhatian sebelum membeli barang kemas.

Jika anda membeli barang kemas dengan betul maka anda boleh mendapat keuntungan dan manfaat yang maksimum. Namun jika anda tersalah langkah maka anda boleh rugi banyak.

Jadi, setelah membaca tips-tips diatas saya berharap anda boleh membeli barang kemas yang terbaik :)

Untuk artikel akan datang, saya akan tunjukkan contoh barang kemas yang boleh memberikan keuntungan maksima kepada anda.

p/s:  1. Jangan lupa berkongsi ilmu emas dengan rakan-rakan anda, klik ikon FB di bawah untuk share artikel ini dengan rakan-rakan FB anda. Mereka pasti berterima kasih kepada anda.

2. Berminat mempelajari ilmu pelaburan emas dan teknik2 menjana keuntungan dengan emas  di Malaysia dengan pantas? dapatkan ebook saya “Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas” (klik sini) . Anda akan mempelajari dengan pantas kaedah membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

2. 

 

 

Hadiah dari blog Jutawanemas PERCUMA!

Nak hadiah FREE preview ebook "Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas" sebanyak 94 mukasurat untuk anda?

Juga tips-tips pelaburan emas yang menguntungkan terus ke-email anda.

Anda cuma masukkan nama dan email anda ke dalam kotak di bawah.

Nanti hadiah anda akan sampai kat dalam email :)

Artikel berkaitan:

Related Posts

Put your related posts code here
  1. 3 Responses to “Tips: Bagaimana Memaksimakan Keuntungan Melalui Pelaburan Barang Kemas.”

  2. By arnizan on Aug 15, 2011 | Reply

    Salam..Saya sgt berminat untuk memulakan pelaburan emas. Masih mencari ilmu di blog tuan. tapi ada pertanyaan;

    1.adakah sesuai untuk saya memulakan pelaburan emas sekarang memandangkan harga emas sekarang naik?

    2.atau pajak emas di ar rahnu.kemudian baru beli emas bile harga emas turun sikit.tapi harga emas turun ke?

    Reply admin: Ya sesuai. Sebab emas masih lagi dalam trend menaik. Tentang teknik pajak tu, memang boleh buat bila harga emas turun. Harga emas memang ada penurunan. Kena pandai tengok graf kat <a href="http://www.kitco.com” target=”_blank”>www.kitco.com

  3. By gforgold on Aug 16, 2011 | Reply

    Salam tuan… saya baru nak berjinak2 ngan pelaburan emas. nak tanya sket:

    1) Boleh tak saya jual gold bar poh kong kat public gold? mcmana ngan harganya jika saya sudah membuka plastiknya?

    2) adakah public gold juga membeli emas perhiasan seperti rantai, gelang, etc…?

    Thanks in advance..

    reply admin:

    1. Ya boleh jual. harga kena check dengan opis PG terlebih dahulu. call mereka.

    2. Ya mereka terima, tapi call dan check harga dulu dengan PG office.

  4. By noor on Sep 5, 2012 | Reply

    sy nk tnya, btl ke akan de susut nilai 25%

    reply admin: tengok kat mana kita jual balik emas tu. ada sesetengah pembeli tolak sampai 25% contohnya kedai emas.

Post a Comment

*
syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim, Admin Jutawanemas.com
SMS/Whatsapp me@ 013-2126999

Pesanan: Untuk mendapat artikel terbaru, anda boleh melanggan newsletter blog ini. ianya FREE! Masukkan e-mail anda di dalam kotak di bawah:

Langgan Newsletter blog Jutawanemas.com PERCUMA!

Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas

Ingin belajar ilmu emas PERCUMA? klik gambar.




Jutawanemas FB Page

Be MyFriend@Google+




Komen Pembaca