Ebook

Pengalaman memajak emas di Ar-Rahnu

Ditulis pada 17 December 2008 – 1:59 pm | by syukor |


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian? harap-harap anda akan sihat dan ceria semua.

Nampaknya kita sudah menghampiri hujung tahun 2008. Tak lama lagi tahun 2009 akan tiba.

Jadi marilah kita sama-sama berdoa agar tahun 2009 ini akan membawa lebih banyak keberkatan, kekayaan dan juga kebahagiaan.

Ok! sekarang mari kita bercakap pasal emas pula :)

Salah satu kelebihan emas fizikal ialah ianya boleh digadaikan. Dengan kata lain emas ini boleh disandarkan sebagai cagaran untuk mendapatkan pinjaman. Pinjaman ini boleh digunakan samada untuk:

1. Membuat pelaburan jangka pendek yang lebih menguntungkan.
2. Sebab sesak nak pakai duit untuk jangkamasa pendek.

Jadi, bagi pembaca yang nak mengetahui cara-cara menggadai emas, saya akan menceritakan pengalaman saya memajak emas di Ar-Rahnu bank Rakyat dan Ar-Rahnu Agro Bank.

Tapi sebelum itu, mari kita lihat sistem pajak gadai yang terdapat di Malaysia.

Sistem pajak gadai di malaysia.

Untuk pengetahuan anda semua, terdapat 2 sistem pajak gadai di Malaysia iaitu:

1. Sistem pajak gadai konvensional
2. Sistem pajak gadai berkonsep Islam (Ar-Rahnu)

Sistem pajak gadai konvensional biasanya dikuasai oleh orang bukan Islam dan tertakluk kepada Akta Pajak Gadai 1972. Pajak gadai konvensional boleh mengenakan faedah/riba keatas pinjaman sehingga 2% sebulan bagi tempoh maksima pajakan 6 bulan. Maksima pinjaman pula ialah RM5000.00

Saya tiada pengalaman memajak emas di pajak gadai konvensional. Lagipun pajak gadai konvensional menggunakan sistem faedah/riba yang jelas bertentangan dengan Islam.

So saya tak recommend lah….

Sistem pajak gadai berkonsep Islam Ar-Rahnu.

Kebaikan sistem pajak gadai Islam berbanding pajak gadai konvensional ialah:

1. Tidak mengenakan faedah/riba sebaliknya menggunakan konsep upah simpan.
2. Wang lebih gadaian dipulangkan jika emas yang tidak ditebus dilelong.
3. Cas perkhidmatan yang rendah
4. Tiada unsur penipuan semasa membuat penimbangan.
5. Tempoh membayar balik yang munasabah
6. Kalau emas hendak dilelong, notis akan diberikan kepada penggadai.

Di Malaysia, diantara bank yang menawarkan perkhidmatan Ar-Rahnu ialah Bank Rakyat dan Agro Bank.

Memandangkan saya pernah memajak emas di kedua-dua bank, maka saya akan tumpukan kepada bank-bank ini.

1. Ar-Rahnu Bank Rakyat:
Maklumat lanjut tentang skim Ar-Rahnu Bank Rakyat boleh baca kat sini:
http://bankrakyat.com.my/web/guest/arrahnu 

2. Ar-Rahnu Agro Bank:
Maklumat lanjut mengenai skim Ar-Rahnu Agro Bank boleh dibaca kat sini
http://www.agrobank.com.my/article.cfm?id=711

Pengalaman memajak emas di Bank Rakyat.

Saya ada memajak 6 ketul emas PAMP Suisse 100 gram di Bank Rakyat Melaka.

Untuk pengetahuan anda, terdapat 2 jenis rate pajak iaitu barang kemas dan juga gold bar.

Jika anda hendak pajak gold bar, anda perlu membawa sijil gold bar berkenaan atau resit pembelian gold bar tersebut. Tapi untuk barangan kemas, tak perlu bawa sijil.

gold_bar_PAMP_Suisse
Emas PAMP Suisse 100gram yang digadai

Memajak emas di Bank Rakyat sangat mudah.

Dalam 15-20 minit aje dah selesai.

Apa yang perlu dibawa ialah emas dan kad pengenalan.

Kalau ada resit pembelian emas, saya cadangkan anda membawanya. In case pegawai Bank Rakyat minta tengok.

Emas yang biasa digadaikan ialah emas 999 (24K) dan emas 916 (22K)


Pegawai bank akan menguji berat dan ketulenan emas.

Bank Rakyat akan memberi pinjaman 65% daripada nilai keseluruhan emas.

Rate harga emas pula berubah-ubah setiap hari berdasarkan harga emas pasaran.
kalau nak tahu rate, kena telefon atau kunjungi cawangan Ar-Rahnu Bank Rakyat.

Tempoh simpanan ialah 6 bulan. Anda boleh tebus awal kalau nak.
Anda akan dapat diskaun jika menebus awal.

Selepas tempoh 6 bulan, anda boleh terus menyimpan lagi 6 bulan, tapi dengan syarat anda kena jelaskan upah simpan untuk 6 bulan yang terdahulu.

Upah simpan Ar-Rahnu Bank Rakyat

Upah simpan yang dikenakan oleh Bank Rakyat bergantung kepada nilai harga emas yang disimpan ( dipanggil nilai marhum).

Macam kes saya nie, nilai emas (marhum) ialah RM64,500.

Jadi, saya boleh pinjam 65% daripada nilai marhum iaitu bersamaa RM41,900.00

Memandangkan nilai gadaian melebihi RM5000, ia dah masuk kategori Az-Zahab
(Az- Zahab adalah skim lanjutan kepada Ar-Rahnu. Ia menawarkan pembiayaan lebih tinggi dan tempoh bayaran balik lebih lama daripada Skim Pajak Gadai-i Ar-Rahnu. Ar-Rahnu untuk nilai marhum RM5000 ke bawah)

Pengiraan:

Nilai emas yang disimpan = RM64 500.00

Nilai pinjaman yang diberikan  = 65% x RM64 500.00
= RM41 925.00  (dibundarkan jadi RM41 900.00)

Upah simpan = 0.75% x RM64 500.00 (nilai marhum)
= RM483.00 sebulan (tapi kena bayar RM485.08)

Jumlah upah simpan 6 bulan = RM485.08 x 6 
= RM2910.45

.


Ini adalah resit pajakan emas di bank Rakyat.

 Kebaikan:

1. Proses gadaian mudah dan cepat
2. Boleh pajak sehingga nilai maksimum RM50,000
3. Bank Rakyat boleh keluarkan terus RM50,00 kepada pemajak
4. Upah simpan dibayar semasa nak tebus emas tersebut

Kelemahan:

1. Emas yang ada gambar binatang dan manusia tak diterima. Ini kerana Ar-Rahnu
    ialah produk Islam, jadi ia perlu menepati kehendak syarak.
2. Semakin tinggi nilai gadaian, semakin tinggi rate upah simpan

Pengalaman memajak emas di Agro Bank.

Saya ada memajak emas PAMP Suisse 50gram (plastik biru) dan Kijang Emas 1Oz di Agro Bank Melaka.

Ini kerana Agro Bank boleh menerima gold bar yang ada gambar untuk dipajakkan.


PAMP Suisse 50gram yang digadai

 


Kijang emas yang digadai

Prosesnya pun mudah juga. Dalam 20 minit selesai urusan mengisi borang dan menguji ketulenan emas. Pegawai Agro Bank meminta saya sertakan resit pembelian emas untuk disimpan.

Bagi Agro Bank, anda boleh memohon untuk mendapat 50% atau 60% atau 70% daripada nilai gadaian.

Semakin tinggi nilai gadaian, maka semakin tinggi upah simpan yang dikenakan kepada penggadai.

Bagi kes saya, saya ambil 70% :)

Ini adalah resit gadaian emas Agro Bank


Klik untuk besarkan

 Kebaikan:

1. Emas yang mempunyai gambar haiwan/orang boleh diterima.
2. Nilai gadaian maksimum ialah RM50,000.
3. Boleh gadai dengan nilai 50%, 60% atau 70% dari nilai emas.
4. Upah simpan emas dibayar sewaktu nak tebus emas berkenaan.
5. Proses gadaian yang mudah dan cepat.

Kelemahan:

1. Sehari Agro Bank boleh keluarkan RM10,000 sahaja. Kalau anda nak dapat 50,000
    kena berulang-alik ke Agro Bank 5 hari berturut-turut lah..
2. Semakin tinggi nilai gadaian, semakin tinggi upah simpan.

Kesimpulan:
Menyimpan emas memang menguntungkan. Ini kerana nilai emas akan meningkat dalam jangkamasa panjang. Jadi apabila nilainya meningkat, maka nilai gadaian juga akan meningkat. Justeru, jika anda memerlukan wang dengan kadar segera, emas anda boleh digadaikan dengan mudah.

Apa tunggu lagi.. mulakan simpanan emas anda sekarang! untuk long term memang berbaloi :)

Lain-lain fakta:

Institusi lain yang menawarkan perkhidmatan Ar-Rahnu (setahu saya):

Jika anda ada sebarang komen, letakkan di bahagian komen. Jika ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pelaburan emas, jemput ke forum jutawanemas.

Sekian terima kasih.

Hadiah dari blog Jutawanemas PERCUMA!

Nak hadiah FREE preview ebook "Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas" sebanyak 94 mukasurat untuk anda?

Juga tips-tips pelaburan emas yang menguntungkan terus ke-email anda.

Anda cuma masukkan nama dan email anda ke dalam kotak di bawah.

Nanti hadiah anda akan sampai kat dalam email :)

Related Posts

Put your related posts code here
  1. 105 Responses to “Pengalaman memajak emas di Ar-Rahnu”

  2. By eyyla on Dec 17, 2008 | Reply

    salam…

    sy nak tahu macamana cara2 nak tebus semula emas tu di bank rakyat & argo bank tu? berapa kos yg kita kena tanggung? adakah hanya upah simpan tu sahaja?

    tq

    reply: Bawa surat pajak, wang gadaian + upah simpan ke bank berkenaan. Then tunjuk surat dan bayar semua kepada bank. Lepas tu emas anda akan dipulangkan :)

  3. By niksawo on Dec 18, 2008 | Reply

    salam bos, x kan dapat 50k projek buat senyap2 jer. kongsilah apakebenda pelaburan bernilai 50k tu. manalah tahu sama2 untung sabut timbul.

    reply: Macam-macam. Invest dalam GIA dan buat modal untuk jadi agen Public Gold.

  4. By Khairuddin on Dec 18, 2008 | Reply

    Nak tanya,kalau gadai dinar emas atau bunga raya Poh Kong,sampul plastiknya itu kena buka tak?

    reply: Ya, kena buka sarung emas sebab bank akan uji ketulenan emas tu dengan precious metal tester.

  5. By Hasbullah Pit on Dec 18, 2008 | Reply

    nanti,

    setiap kali nampak kertas hijau, nampak macam surat pajak

    reply: Hehehe.. kebetulan diorang print atas kertas kaler hijau.

  6. By freeziy on Dec 18, 2008 | Reply

    syukor..kalau tak silap saya ada satu lagi institusi yg menawarkan pajak gadai secara islamik nie.. iaitu YAPEIM..

    boleh access di link ni –> http://www.yapeim.net.my

    reply: Terima kasih atas makluman

    satu soalan nak tanya..

    dlm resit agrobank tu ada dinyatakan ansuran bulanan sebanyak RM875.00..adakah ini amount yg kita kena bayar bulan2 ke bank agro selama enam bulan?

    reply: Upah simpan selama 6 bulan bagi pajakan diatas cuma RM337.71

    RM875 tu ditulis kerana untuk menjumlahkan keseluruhan upah simpan pajakan saya di Agro Bank. Ada 2 lagi pajakan atas nama saya kat Agro Bank. Tapi saya letak kat sini satu resit jer…

    tidak bolehkah di lupsum kan nilai gadaian tu sekaligus apabila kita nak tebus balik emas kita tadi?..

    Reply: RM5250.00 tu adalah lumpsum nilai gadaian.

    semoga syukor dpt menjawab kemusykilan saya ni..terima kasih..

  7. By Yasin on Dec 18, 2008 | Reply

    En Shukor, thank you for sharing. For info. saya baru nak berjinak dengan investment emas ni. Baru 2 minggu invest dalam PB GIA dan as of today pulangannya dah hampir 2%, not bad (hari nie harga emas melambung naik, esok ikut kitco will spike again).

    Dekat melaka dah ada agen public gold ke ? Ingat nak beli physical gold pulak dan gadai kat bank rakyat, ok ka.

    reply: Memang beli emas nie tak rugi Yasin. Beli ajer…

    Kalau nak beli physical gold Public Gold boleh contact saya :)

    start jual minggu depan 22/12/2008, available 20 gram n 50 gram sahaja.

  8. By cikgusekolah on Dec 18, 2008 | Reply

    En. Yasin, mmng berbaloi kalau beli fizikal dan pajak.. bile ader kenaikan harga gi kat bank bwk surat pajak dan tukar surat pajak yg baru. lebihan marhum tadi dpt kat en yasin.. mudah kan?

    reply: Yup, betul tu :)

  9. By Hasbullah Pit on Dec 18, 2008 | Reply

    Aku sebenarnya pelik la dgn bank rakyat.

    Polisi penerimaan emas dia macam mana sebenarnya?

    Aku pernah dengar sebelum ini di cawangan lain, emas jenis bukan barang kemas tidak diterima, tapi kau boleh pula terima

    Jadi aku pernah modify kijang emas jadi loket, Bank Rakyat Jalan Hang Tuah juga yg terima. Tapi ia tetap ada binatang.

    Aku dah 2 kali gadai kat bank Rakyat , kertas dia memang hijau.

    reply: En. Sebol, memang polisi Ar-Rahnu Bank Rakyat nie ada bertukar-tukar. Kejap itu, kejap ini.. so kena rajin-rajin tanya pegawai Ar-Rahnu Bank Rakyat Melaka, En Saiful.

  10. By Rafhan on Dec 18, 2008 | Reply

    Tambahan No.3 Kelemahan Bank Rakyat

    Wujud unsur penipuan secara tersembunyi terutama semasa membuat penimbangan.

    Berani saya kata macam tuh sebab pernah terjadi pada diri sendiri.

    Saya pernah menghantar surat kepada Berita Harian dalam ruangan Surat Pembaca pada 9 September 2008 bertajuk Mesin timbang pajak Islam lari sukatan

    Lihat >

    http://www.2rcreative.net/emas/Mesin timbang pajak Islam lari sukatan.pdf

    http://www.ibfim.com/index.php?option=com_content

    Beli Emas 916 berat 12.18 gram di KT dan pajak emas 916 kat Bank Rakyat baca 750 dan berat 12.15g Lepas tu saya pajak kat Agro Bank baca 916 dan berat 2.18g.

    Surat Beli Emas http://www.2rcreative.net/emas/Image0002.jpg
    Bank Rakyat http://www.2rcreative.net/emas/Image0004.jpg
    Agro Bank http://www.2rcreative.net/emas/Image0003.jpg

    Perkara diatas saya tak perasan. al-maklum nak guna duit cepat.

    Lepas tuh kecoh ar-rahnu terkenal di Kelantan kena rompak. Tiba2 terfikir berapa kita dapat lebihan dari margin pinjaman. Beli emas 916 dan pajak 750 mesti beza rate dia.

    Kalau ikut rate emas 16/12/2008

    916 Gold : RM105.00/gm

    750 Gold : RM87.00/gm

    Beza RM18/gm. Kalau12.18g dah beza RM219.24.

    Berbalik kes saya dengan Bank Rakyat. Bank Rakyat balas dengan pos surat ke alamat rumah (tidak berani jawab balik guna akhbar). Dah jawab 2 bulan kemudian.

    http://www.2rcreative.net/emas/ar-rahnu.jpg

    Anda boleh baca dan nilai sendiri. Jelas terbukti berat pun salah kira timbangan. Tapi Bank Rakyat mati-matian pertahankan tindakan dia.

    Moral disini. Hati-hati setiap kali berurusan walaupun anda yakin pajak gadai guna nama Islam. Jangan jadi mcm saya. Kena tipu bulat2.

    Jangan anggap perkara diatas sebagai remeh. Fikirkan kalau emas anda 50g. Beza 1 gram 916 dengan 750 RM18. Anda rugi RM900.

    Reply: Well, ini adalah pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan mengenai mesin precious metal tester nie.

    Mesin nie sangat sensitif kepada pengaruh cuaca, suhu dan persekitaran. Ia boleh mempengaruhi bacaan. Sebagai contoh, pernah emas PAMP Suisse 100 gram saya semasa ditimbang dapat bacaan 24K. Tapi pada hari yang lain, emas yang sama menunjukkan bacaan 23K oleh mesin berkenaan.

    Jadi saya ada bertanya perkara ini kepada pegawai bank. Itulah jawapan yang diberikan.

    Namun samada pegawai bank tu nak ambil rate 24K atau 23K adalah bergantung kepada budi bicara beliau.

    Namun yang pasti, mereka perlu membuat ujian tersebut di hadapan pemajak. maksudnya saudara kena lihat sendiri proses timbangan dan ujian ketulenan itu dan kalau tak puas hati saudara boleh batalkan hasrat memajak.

    Saya percaya masalah yang berlaku kepada saudara bukan disengajakan Bank Rakyat, sebaliknya mesin tersebut ada masalah pada waktu itu (faktor persekitaran) dan untuk mengambil jalan selamat, pegawai tersebut mengambil rate 750 untuk emas saudara.

  11. By z@ph on Dec 18, 2008 | Reply

    Kenapa emas yg ada gambar binatang dan manusia tak diterima oleh pihak bank. Apakah justifikasinya.

    reply: Ar-Rahnu adalah produk berlandaskan Islam, jadi perlu Syariah compliance. Gambar binatang dan orang adalah tidak menepati kehendak syarak. Itu adalah jawapan seorang pegawai bank Rakyat yang saya tanya.

  12. By z@ph on Dec 18, 2008 | Reply

    hu hu hu En Syukor bawak 41 ribu cash keluar dari bank. tak takut kena rompak ke. Saya bawak keluar dekat 5 ribu pun rasa cuak. Cepat2 masuk kereta dan terus start enjin. iyalah banyak kes2 org kena rompak sebaik sahaja keluar dari bank. Kena lebih berhati2.

    reply: Ya, kena hati-hati :)

  13. By Rafhan on Dec 18, 2008 | Reply

    Terima kasih atas pandangan En Shukor.

    Tidak pasti sengaja atau tidak disengajakan Bank Rakyat. Hal ini terjadi bukan sekali je. Setiap kali berurusan dengan Bank Rakyat mesti bacaan 750. Ada 1 brg baca 835. Tidak pernah 916. Kenapa tidak dapat baca yang hampir 21k ke. Ini 18K. Jauh beza.

    Jika Bank Rakyat mengambil jalan selamat mengambil 750. Adalah suatu tidak adil dan berat sebelah pihak sahaja.

    Selaku bank yang menjalankan perbankan Islam perlu sensitif terhadap sebarang ketidaktelusan pada mesin timbangan.

    Firman Allah SWT di dalam Al-Quran, maksudnya "Dan betulkanlah cara menimbang itu dengan adil, serta janganlah kamu mengurangi barang yang ditimbang." (Surah ar-Rahman: ayat 9).

    Di dalam surah lain Allah SWT berfirman, maksudnya "….. Sempurnakanlah sukatan dan timbangan dengan adil, dan janganlah kamu kurangkan manusia akan benda-benda yang menjadi haknya dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi." (Surah Huud: 85).

    Pihak bank mengambil jalan selamat mengambil rate 650 tidak selari dengan firman Allah sendiri kata "betulkanlah cara menimbang itu dengan adil, serta janganlah kamu mengurangi barang yang ditimbang". (huhu beli emas 916 berat 12.18 g tp bank timbang 750 berat 12.15g)

    Selain itu, siapa buat spot gold 916 tapi baca 750. Rugi sebab rate 750 rendah.

    reply: Well, saya pun susah nak cakap dalam perkara ini. Ini kerana saya pun tak tahu niat sebenar pegawai yang menimbang emas saudara Rafhan. Ini kerana kalau beliau menipu pun bukannya beliau mendapat keuntungan peribadi apa-apa daripada transaksi berkenaan.

    Kalau betul mesin tersebut bermasalah, pihak Bank Rakyat perlu menukar mesin tersebut. Itu yang terbaik bagi menyelesaikan permasalahan ini.

  14. By dian on Dec 18, 2008 | Reply

    pengalaman pajak emas di arrahnu- dinar igd di arrahnu bank rakyat Ampang Point- tak terima, alasan bukan barang kemas. mereka suruh tambah telinga= jadi loket, saya tak minat dengan anjuran mereka. akhirnya dapat di gadai di arrahnu kop iman. tapi msalah lain timbul, dari 6 keping (5 dinar igd 1 dinar swarnabhumi-GAKUB) hanya swarnabumi menepati timbangan dan jenis emas- Igd tidak dari 22k kepada 21k, 20k dan 18K so nilai timbangan pula ada yang lebih antara 4.23g(sepatutnya 4.25g) kepda 4.26 dan tertinggi 4.27. mmg untung berat hingga 0.06gm tapi jenis emas rugi hingga tahap 750(18k)

    pernah timbang di kedai emas .berat 1dinar cuma 4.24gm.

    pernah juga hampir ditipu kedai emas baik dalam timbangan dan jenis emas. penipuan yang sangat melampau.

    mmng ada araahnu tak terima emas yang bukan bertaraf barang kemas, baru ni tanya yapiem dan arrahnu lain(tak ingat) tak terima gold bar.

    reply: Terima kasih kerana berkongsi maklumat disini. Semoga ianya membantu pembaca lain.

  15. By zul on Dec 18, 2008 | Reply

    info yg berguna.. thx en. syukor

    reply: Sama-sama zul :)

  16. By Ishak on Dec 19, 2008 | Reply

    ade ke jual beli emas secara online?

    reply: Kalau nak beli emas fizikal secara online, boleh order kat publicgold http://www.publicgold.com.my

  17. By cikgusekolah on Dec 20, 2008 | Reply

    Saya ada bertanyakan kepada pegawai ar rahnu BR semalam ketika membuat redeemtion mengapa tidak blh memajak emas yg ader "rupabentuk" seperti patung atau sebagainya dan jawapan yang diberikan adalah kerana ini adalah Ar-Rahnu berlandaskan islam. itu yg sy dapat berkngsi dgn anda semua..

    reply: Ya, memang betul, saya dah tanya pegawai Bank Rakyat berkenaan perkara ini. Tq for the info.

  18. By fitflex on Dec 21, 2008 | Reply

    hari tu sy ada tgk komen economist.tp x sempat baca habis le.mcam mana nak tgk komen yg lama2.??

    reply: Cuba cari pakai "search" function kat atas sana.

  19. By SepulTura on Dec 22, 2008 | Reply

    Bila sebut BR tak accept emas yg ada rupabentuk 'orang' & 'binatang' nie… loket yg saya dapat drpd bidding emas lelong di BR bulan lepas, ada potrait orang kat satu bhgn. Macamana plak yg dikatakan BR tak terima emas yg cam tu? Pelik… pelik! Nanti berkesempatan saya akan bawak pi BR balik emas tu. Cuba nak gadai… boleh ke tak. Nanti saya updates!

    reply: Orang yang dimaksudkan ialah orang yang sempurna. Kalau setakat kepala sahaja macam kepala Queen Elizaberth still ok lagi.

  20. By faiz on Dec 26, 2008 | Reply

    salam,

    en shukor, nak tanya camne nk beli emas PAMP tu? beli online ker? sori kalau lari dari tajuk asal… terima kasih…

    reply: Kalau yang 100 gram beli kat Habib Jewel atau AFA Gold (En. Azreen Fadzli 018-3719766). Kalau PAMP plastik biru, beli kat kedai emas biasa. Online tak jual.

    Then cuba bandingkan harga-harga tu dengan gold bar Public Gold. Pilih yang paling murah..

  21. By org_jauh on Dec 26, 2008 | Reply

    Assalamualaikum,nak kongsi pengalaman pajak.beli emas ngan PG and then pajak.mula2 pegi arrahnu Yapeim,terima hanya dlm bentuk coin saje,gold bar tak terima.and then gi BR,Alhamdulillah terima dua2 bentuk and setakat ni 50gramx6 keping semuanya tepat timbangannya : ) . tapi tak sempat nak beli emas BR lelong : (

    Reply: OK, terima kasih atas perkongsian pengalaman anda.

  22. By azam on Dec 27, 2008 | Reply

    k…..en2 pikir kan lah…

    klu p beli gold bar atau coin and pajak kan emas tu….pastu bulan2 nk kena byr bunga atau upah simpan…k…jd kt mner untung nyer…klu beli rm 1000 pajak dapat 650rm jer…pastu nk tgu emas naik harga tkmungkin bleh cover duit yg kite beli emas td…silap2 rugi jer…

    reply: Strategi pajak nie boleh digunakan kalau pemajak tahu apa yang dia nak buat dengan duit tersebut. Kalau duit tu nak invest, pastikan keuntungan daripada pelaburan itu melebihi upah simpan.

    Kalau tak tahu apa nak buat dengan duit pajakan tu. Better jangan pajak. Nanti rugi.

  23. By azam on Dec 27, 2008 | Reply

    ala…setakat 0.02grm bper sangat rm nyer…en tau tak berat 0.01 tu brape ringan nyer benda tu…sama mcm abuk jer…tau….kadang2 timbang mmg lari ckit….tpi tk la sampai 1grm atau…0.1grm…beza kan….nk comen tu p la trai timbang dulu….cube tiup ngn mulut kt timbang tu….kena angin pon dah naik jd 0.10grm…tau..

    stekat 0.01 tu biase la..tkbleh untung pon….sbb pajak bnk rakyat kan biler tebus en boleh ambik balik brg tu ngn selamat…

    reply: :)

  24. By azam on Dec 27, 2008 | Reply

    betul2….tpi klu der saper nk jual emas gold bar ke..coin ke saye beli…lagi tinggi dari dari harga emas semas susut nilai 20% sahaja bleh bincang lagi hanga tu….

    reply: En. Azam better bukak topik kat forum. Lebih mudah berbincang kat sana berbanding reply kat komen nie. Senang orang nak cari kalau nak jual emas.

  25. By rafhan on Dec 28, 2008 | Reply

    sdr azam….

    jangan sesekali mempersenda hukum Allah… cakap jangan nak lepas. nak saya ulangi….

    Firman Allah SWT di dalam Al-Quran, maksudnya “Dan betulkanlah cara menimbang itu dengan adil, serta janganlah kamu mengurangi barang yang ditimbang.” (Surah ar-Rahman: ayat 9).

    Di dalam surah lain Allah SWT berfirman, maksudnya “….. Sempurnakanlah sukatan dan timbangan dengan adil, dan janganlah kamu kurangkan manusia akan benda-benda yang menjadi haknya dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi.” (Surah Huud: 85).

    walaupun beza 0.002 atau 0.000000001 gram sekali pun. habuk tetap habuk…. jangan anggap berat habuk sama dgn emas.

    walaupun 0.01 gram sdr anggap biasa dan tak boleh untung… memang tak boleh untung tetapi kalau begini saudara berurus jual beli tak kira apa skali bisnes pun dengan menganggap beza 0.01 gram sebgai biasa.. rasanya Islam tidak mengajar kita dalam sistem muamalat begini. fikir-fikirkanlah apa saudara katakan.

    Maaf… saya bukan nak berceramah agama disini.. cuma nak berkongsi info bersama.

  26. By azam on Dec 28, 2008 | Reply

    akum….en rafhan….kenapa plak nk risau pasal ar-rahnu and timbang lari 0.01grm sbb ar-rahnu kan pajak jer…kan kite pemajak bleh ambik blik brg kemas tu….pasal timbang brg tu…cube en pikir betul2….tkan la staf bnk tu nk tipu…aper la yg dierr dapat…..klu en kaji pasal hukum agama byk lagi kes2 yg haram manusia buat terang2 en p la tegur…maaf saye bukan nk main2 kan pasal agama…cuma kite pikir kan lah bersama2….tq

  27. By rafhan on Dec 28, 2008 | Reply

    terima kasih pandangan sdr azam…

    maaf… bukanlah saya nih alim @ ustaz… kes2 haram manusia buat tuh biarlah ulama @ mufti yang tegur.

  28. By army on Dec 29, 2008 | Reply

    ERMM… SATU PERBINCANGAN YANG MENARIK,DAN ADA JUGA PERDEBATAN YANG BERMANFAAT BAGI ORANG YANG BARU CAM SAYA NIE,APA APA PUN MMG BEST GILER LA WEB NIE THANK'S

  29. By boyak on Dec 30, 2008 | Reply

    Saya rasa lebih baik Ar Rahnu Koperasi Jurukur Tanah Berlesen Berhad (KOJUTA) bagi 80% upah simpan 1%.

  30. By ajis on Jan 10, 2009 | Reply

    Saya sokong boyak,

    Ar Rahn Kojuta ni senang! (10 minit aje!) Syiling kijang dieorg terima….

    margin 80%. (awek cun lagi yg jaga kaunter!)Tapi ingat semua….upah dier 1% sebulan( bersamaan 12% setahun)… Ini murah sikit jer dari kad kredit (18% setahun!)….personal loan plak 5-6% setahun! Coorect me if im wrong!

    Saya nak guna duit pajak ni untuk bayar kad kredit dan bayar kos nak gi Umrah….Amiin!

    reply: Kojuta punya limit pajak ialah RM5000 per nama. Selain itu upah simpan kena bayar siap-siap semasa memajak. Just for your info.

  31. By nzf on Jan 14, 2009 | Reply

    Assalamualaikum En. Syukur,

    Saya nak tanya kalau kita disenaraikan blackliat oleh pihak bank,

    adakah kita boleh membuat gadaian barang kemas dikedua-dua bank tersebut.

    reply: Boleh. no problem

  32. By Ajis on Jan 15, 2009 | Reply

    Alamak…

    Upah simpan tu kalu bayar awal sikit….Kojuta diskaun sikit kan?

    Pasal nama tu, patutla….ada kawan dia pajak kali kedua guna nama orang lain! Bcoz dah terlebih kut

  33. By ajis on Jan 26, 2009 | Reply

    Slm En. Syukor,

    Nak tanya sama ada plan saya ni 'feasible'….

    Mana lebih baik, Kalu saya ada 10 ketul kijangmas(berharga 3000 satu)….

    a. Saya simpan selama setahun dengan andaian harga emas naik 25% jadi saya dapat untung 30000(0.25)= 7500atau

    b.saya gadai… dapat 70% dgn upah 12% setahun kemudian saya beli 7 ketul lagi kijang kemudian saya tunggu (10 + 7 kijang) selama setahun….Jadi saya dapat …. 3000(0.25)(10+7) – 0.12(30000)= 9150

    (dengan andaian gadaian boleh dibuat selama setahun)

    Saya dah pikir 2-3 mlm ni! Betul tak cadangan b. lebih untung???

  34. By mahmood KM Masai bra on Feb 5, 2009 | Reply

    Asslamualaikum saya agensi Masai (Etika Emas) sapa2 nak beli emas bolih jumpa atau phone . Utk makluman saya dh berada didlm pelaburan emas ni nk hampir setahun alhamdulillah hhhh lah…..

    saya ingin mengajak semua buat pelaburan emas segera….

  35. By cigu on Feb 16, 2009 | Reply

    Saya nk kongsi pengalaman saya pajak kat BR. Saya dh tanya peg.arrahnu BR, BR ambil tak kijang emas,dengan jelas BR ckp tak sebab ada gambar penuh binatang. Bila saya dh beli kijang minggu lps, saya cuba negotiate dan bagitau,hukum haram kalau gambar tu kita buat perhiasan di rumah,or kita pakai..Gadai kita simpan je bukan pakai.. Dia terima pulak kijang saya,tapi dia pakai rate lain..masa tu.. 24K rm125.41/gm. Dia ambil kijang saya rm111/gm, less by 11.5% lbh krg. Alasan nye,cuma,memang rate koin/bar/jongkong lain. Dia ckp,dia dh call KL,asal ada resit, takpe ada gambar penuh ..bengang!!! Tak kisah le,yg penting dia terima kijang.. Kalau betul la apa yg rafhan ckp pasal BR menipu…adakah perbezaan rate koin krn koin ada certificate or resit yg dh tercatat gram..and BR tak boleh nk kelentong??? Saya tk berani nk tuduh BR menipu,mbe betul mesin tu tak tepat..wallahua'lam,serah dgn Allah je nk menghukum kalau BR tipu. Tapi,saya nk tanya en.syukur, pernah tak hadiri lelong BR? Saya dgr,BR tak open to all,staf BR je yg beli..dia org boleh buat apa saje,sbb lelongan tu tk open. Kita isi borang dan letak harga,3hari lps tu baru dia call kalau kita letak harga tertinggi.. Emmmm.. macam tak aci je.. Maknanya, dia org boleh bid rm1 je lbh dr kita,dia org dh dpt.. Betul ke apa yg saya dgr ni…staf BR sendiri yg beli..sbb nk kayakan staf BR.. Sebab tu BR tak hebahkan tarikh lelongan.. Yg staf BR tk beli baru dia bagi org awam??? Brpa harga yg patut kita Bid yek?

  36. By SepulTura on Feb 16, 2009 | Reply

    En cigu,

    Sila refer pd forum tentang emas lelongan BR… Dah panjang lebar saya explain kat situ… Saya rasa cam tak tepat aje info tentang lelongan awam brng kemas BR tu yg en cigu sebut tu…

  37. By cigu on Feb 17, 2009 | Reply

    Sbnrnya,org yg bekerja kat BR sendiri yg ckp,biasanya staf sendiri yg ambik..lebih baru bg kat org awam..Well,whatever la..HQ tahu tak apa cwgan dia buat yek? Mbe dia org ambil borong,so kalau harga yg kita bid tu tinggi,depa boleh ambik untung dari situ… Depa beli sendiri,and jual kat kita pd harga bid kita tu,byk untung tu.. Tak tahu lh saya..tp dari forum yg saya baca,dan maklumat yg saya sendiri perolehi dari BR sendiri, mcm ada something fishy going on dlm B.Rakyat ni…kalau ada staf BR baca,mbe boleh justify.

    Ttg arrahnu pula,saya pun pelik.Saya dpt penerangan dari B.R HQ dan beberapa cwgan lain,depa kata,takde harga lain utk koin,bar/jongkong,sama je,BR nilai ikut apa result tester,bkn berdasarkan bentuk fizikal emas.. Tp tpt saya gadai kijang pula ckp,BR memang ada rate special utk Koin dsbnya.. Mula ckp tk terima kijang,pas tu,boleh pulak asal ada resit. Padahal alasan dia HARAM> Boleh halal pula bila ada resit.

    Maknanya,kalau ikut mklumat saya dpt dr khidmat telefon BR, BR kena ikut tester tu walaupun kita ada sijil mengatakan 24K… Kalau mcm tu,kalau bukan BR yg menipu,Bank negara le yg menipu…. Sbb kijang dikeluarkn bank Negara and BR boleh cakap bukan 24K… So I think there's something going on here…. Tak tahu le HQ tahu tak apa yg staf buat,or memnag ni arahan HQ B.rakyat!!!!

  38. By Majezan Yaacob on Mar 20, 2009 | Reply

    Kalau emas yg tamat tempoh gadaian,kenapa dijual terus ke pembeli Cina sahaja,sdgkan kalau kita nak masuk tender pun,yg dpt akhirnya,pembeli Cina,sbb mereka sudah diberi tip maklumat ttng gadaian.Org Cina pembeli ni akan dtg lepas tamat serahan borang tender,dan pasti yg dia yg dpt.Bazir beli borang tender saja.Kalau tk percaya pergilah tanya di cawangan Tmn.Melawati.Dulu saya tertipu dan tak nak halalkan kesalahan bank itu,sbb dia lebihkan org bukan Islam dari org Islam

    Salahlaku mcm ni,bukan dibawah bidang kuasa bank negara,tapi bawah majlis tempatan,2×5=10,tak ikut syariat pun!!!!

  39. By EPUL on Mar 26, 2009 | Reply

    saya xbrape pham keuntungan kita beli emas n pajak kt ar-rahnu. mcne untungnye? kdar upah simpan pun awak kene RM2910.45 bagi 6 bulan. brape untungnye? brape purata harga emas naik bg setiap 6 bulan?

  40. By IRSA on Mar 27, 2009 | Reply

    NK KAYA DGN CARA HALAL EPUL…

  41. By ajid on Mar 27, 2009 | Reply

    salam selua.sy nk bertanya pada yg tahu pasal gred2 emas ni.sy ade gelang emas nenek sy.tulisan bawah gelang tu 22k-p .adakah itu emas?yg sy tahu 24k 22k 21k….yg sy punye ni 22k-p

    reply: Saya rasa emas saudara ialah 916 (22k)

    p itu biasanya bermaksud purity (ketulenan)

  42. By Farniah Az on Mar 28, 2009 | Reply

    Untuk yang nak melabur dengan Etika Emas. Kira dulu break even untuk dapatkan balik modal. Kemudian baru pertimbangkan.Saya boleh terangkan disini.

    Contoh:

    1 jongkong emas bernilai 127.83 per 100 gram pada 26.03.09.

    Etika charged 15% = 127.83 X 5% = 134.22. (RM6.3915 kos yang anda kena bayar).

    Jika beli 6 jongkong emas, anda kena bayar RM134.22 X 600 gram.

    = RM80,532.90 (Modal berserta kos anda)

    Harga asal sepatutnya RM127.83 X 600gram = RM76,698

    Kos 5% = (127.83 X 5%) = RM6.3915 X 600 = RM3,834

    Setiap bulan Etika akan bayar RM300 untuk 100gram.

    Jadi utk 600 gram, etika bayar hibah = RM300 X 600gram = RM1,800

    Selama 6 bulan anda akan dapat RM10,800.

    Now selepas 6 bulan, Etika akan bayar balik duit yang dipajak dan duit upah simpan emas di Ar Rahnu. Anda terima balik 6 ketul emas, Etika ambil balik 6 ketul emas dorang.

    Ingat, jika 6 bulan akan datang, anda ingin menjual emas itu semula ke Etika, anda mestilah pastikan harga emas ketika itu tinggi untuk mendapatkan break-even sebab Etika akan tolak 3% dari harga semasa nak jual tu.

    So, kira untuk nak dapat modal campur hibah, harga semasa lepas 6 bulan mestilah mencecah RM139 per gram. Kalau kita jual balik ngan EE, mereka tolak 3%, harga tinggal RM134.83.

    Kira balik,

    RM134.83 X600 gram = RM80,898.

    Barulah dapat balik modal RM80,532 tu dan juga RM10,800 sebagai hibah.

    Tapi jika masa nak jual tu harga cuma RM129.58 (sbg contoh).

    anda akan dapat RM129.58 tolak 3% (iaitu 3.8874) = RM125.69

    So, RM125.69 X 600 gram = RM75,415.56.

    Kat situ modal anda dah berkurang dari RM80,898 ke RM75,415.56.

    Beza = RM5,117

    So maknanya dari RM10800, anda sebenarnya hanya memperolehi RM5,683 dalam masa 6 bulan.

    Itu saja, melaburlah cara bijak untuk mendapat keberkesanannya. Tak kira dengan sape anda melabur…. HIGH RISK HIGH RETURN… itu pasti ada. Yang penting rezeki kan dari Allah… Untong Rugi tu adat kehidupan…. Berani mencuba, berani tanggong…. jangan menunding jari…. cari penyelesaian utk kebaikan semua pihak…. Kalu tak apa gunanya pelaburan emas cara ISLAM ini diujudkan…. Sepatutnya lama dah diujudkan…. utk kesenangan umat islam jugak….

    SELAMAT MELABUR….

  43. By Farniah Az on Mar 28, 2009 | Reply

    Saya explain tadi untuk jawap soalan Epul yang tanya macamana beli emas dan pajak kat Ar Rahnu dan macamana dapat keuntongannya. Soalan keuntungan adalah selepas perniagaan itu berjalan. Biasanya dlm perniagaan pun tak semua mendatangkan keuntongan. Yg pasti, anda punya modal dan ingin melabur.

    Saya nasihat, lebih baik modal yang hendak dilaburkan itu adalah dari duit simpanan kita yang beku dlm mana2 akaun simpanan. Bukan pinjaman dari mana2 pihak…. Itu yang jadi punca masalah nanti.

  44. By Iyyad on Apr 7, 2009 | Reply

    Saya bersetuju dgn komen dari cigu 16 feb

    Sya telah memajak kijang sy di Ar Rahnu BR.. Kijang itu diterima tapi bacaan oleh BR ialah Kijang tu bukan 24K seperti mana yg diwar2kan dikeluarkan oleh Bank Negara (BN) 99.99 (24K) menyebabkan nilai marhumnya berkurangan walaupun dlm resit menunjukan harga utk eamas 24K. Dalam situasi ini sama ada pihak BN yaang salah atau BR yg menipu dari bacaan kandungan emas. 6 keping kijang yg sy gadai di Ar Rahnu hanya 3 shj yg 24k , 3 keping lagi syiling 22k. di mana silapnya? Bank Negara atau BR…. keciwa

  45. By nasuha on Apr 8, 2009 | Reply

    salam…

    saya pun setuju ngan ape yg iyyad katakan tu…

    bln lpas sy pun ada gadaikan emas sy kt BR..

    sya beli emas tu kat kdai cina, emas tu emas 916(22K)

    tapi bila di test oleh staff BR emas tu jadi emas 20K,

    tak tau la siapa yang menipu,..

    samada BR ataupun kdai cina tu….geram gak…..

  46. By adi on Apr 8, 2009 | Reply

    Soalan :-

    1.- Bagaimana nak dapatkan emas fizikal ?

    reply: Beli kat Maybank, UOB Bank, Kedai Emas dan agen Public Gold

    2.- Boleh tak beli dgn menggunakan kad kredit ?

    reply: Kedai emas boleh pakai kad kredit. Public Gold boleh, tapi kat Penang.

    Mohon reply ke email sya yg diberikan, harap dapat jawapan segera.

    Terima kasih.

    Wassalam …

  47. By lochoe on Apr 12, 2009 | Reply

    saya just nak jawab iyyad dan nasuha, bank biasanya menggunakan testing emas lain dari ujian biasa, bank kata ujian mereka tepat, mungkin timbang air kot, bukan guna asid seperti biasa.. bank memang akan declare some of item anda below karat mereka, but dont worry, kalau anda jual di pasaran emas di luar, item anda masih dikira 24k, mungkin masa testing ketulenan emas saudara, bacaannya kurang dari 99.9%, maybe 98.7%, so BR ambil jalan mudah turunkan grednya kepada 22k..

    admin http://www.hafizjewel.com

  48. By taba on Apr 18, 2009 | Reply

    itu sumer perkara biasa,ada yang lagi pelik pernah terjadi,emas 916,dia kata emas999.9,,apa kes??,,tp last2 ntah apa dia pebetul,jd 916 balik,kalu idak,kaya raya pakcik

  49. By Booodak on Apr 20, 2009 | Reply

    Salam… saya berminat jugak nak join.. tapi nak tanya

    i) yang mana untung kalau kita pajak guna emas (subang,rantai etc) berbanding dengan PG.

    ii) BR terima kedua2 yang atas dengan rate yang sama ke?Sebab kalau gelang2 ni dah siap berukir dll,mksdnya harga dah termasuk upah tukang emas, bukan harga emas semata2..tetapi sebaliknya bagi PG kan..takde design2..ke macamana ?

    Sori saya budak baru belajar, kalau salah tolong ajarkan..he.he..

  50. By plzzzz on Apr 20, 2009 | Reply

    ala..saya memang nak tahu sangat jawapan dr soklan booodak..plz syukor…

  51. By shamsul on Apr 20, 2009 | Reply

    Barang kemas rate arrahnu lebih tinggi sket drpd coin,gold bar atau jongkong.

  52. By booodak on Apr 21, 2009 | Reply

    Oooo ye ke shamsul..so kenapa orang cibuk2 nak beli gold bar baik beli brg kemas..boleh jgk bagi bini kita pakai…ke macamana???

    Still tak dapat bt keputusan samada nak beli brg kemas or PG an than pajak dkt BR ??

  53. By dian on Apr 21, 2009 | Reply

    kedua2 bagus.

    barang kemas boleh bagi bini pakai, gi Arrahnu harga tinggi

    tapi ianya cuma 916. pas tu lama2 old fashion….

    yang bleh pakai bini je, kalau nak gadai kat arrahnu bini bagi ke…

    kalu gold bar, pastinya bini x pakai. contoh bini aku aku bagi 1/2 dinar dulu dia x jaga. aku simpan le. cuba brg kemas, dah tentu pakai.

    x de duit, gi arrahnu le…

    menyimpan cara arrahnu. kena kumpul duit dlm masa 6 bulan utk tebus balik.

    miliki goldbar, coin dan dinar – hubungi 0133422330

  54. By atie on Apr 21, 2009 | Reply

    Salam. Saya rasa lebih untung beli gold bar coz takde caj minting yg melampau. Harga barang kemas lebih mahal coz ada caj minting. Lgpn spread jual beli PG=5%-6% je. Kalo barang kemas, bile nak jual kt kedai emas, dia tolak 15%-25% dr harga semasa. Ini sekadar pemahaman sy ttg emas. Kalo salah tolong tunjukkan.

  55. By booodak on Apr 21, 2009 | Reply

    OoOooooO..itu macam ka atie..em..bag0s..bag0s..dah nampak sikit jalan dia..

  56. By cikjune on Apr 21, 2009 | Reply

    maksud atie tu sy rasa bukan caj minting tapi workmanship, upah buat barang kemas….gold bar PG tu minting caj saja :)

  57. By atie on Apr 22, 2009 | Reply

    THANX CIK JUNE. Sori la salah bahasa. Bukan pandai sgt pn bab2 emas ni, tp rasanye… betul la beli gold bar lg untung, kan?

  58. By SepulTura on Apr 22, 2009 | Reply

    Kalau nak beli brng kemas, bid aje emas lelong kat bank rakyat. Tak payah bayar caj workmanship dah… rega pun murah! Cuma x blh le pilih ikut citarasa – pilih apa yg ada kat display je!

    reply: kekeke.. betul tu :)

  59. By nzf on Apr 26, 2009 | Reply

    salam…
    Penambahan, selain institusi-institusi dinyatakan yang menawarkan perkhidmatan ar rahnu. Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) juga menawarkan perkhidmatan ar rahnu. Untuk matlumat lanjut : http://www.yapeim.net.my/ar-rahnu.htm

    reply: Terima kasih atas makluman :)

  60. By dian on Apr 27, 2009 | Reply

    ye betul, malangnya dulu mereka x terima dinar or coin, hu hu institusi islam x terima produk islam, malang betul

    reply: Kekadang susah nak paham dengan institusi Ar-Rahnu nie… ikut suka hati diorang ajer..

  61. By ida on May 7, 2009 | Reply

    sy nk tye..kt br lh ke gdai emas yg murah..sy xphm pasl emas ni..emas tu sy bli hrg 400 je..so lh ke br trime

    reply: Saya tak faham soalan nie.

  62. By cikjune on May 7, 2009 | Reply

    ida kena pegi cek kat BR , emas tu jenis apa 916 ker atau kurang… jgn terus cakap nak cek…. kena cakapkat pegawai tu cadang nakgadai boleh tolong cek tak…. dah tau purity cakap kat dia "nanti saya fikir dulu boleh…."( mestiler boleh kan… takkan dia nak paksa soh gadai plak…kekeek) :)

    reply: Terima kasih atas jawapan :)

  63. By yati on May 9, 2009 | Reply

    Nak tanya kalau barang kemas ada campuran emas merah & emas putih diterima ke x?

    reply: Senang ajer.. gi terus ke Ar-Rahn dan check. Diorang yang akan beritahu samada terima atau tidak.

  64. By arrahnu on Jul 1, 2009 | Reply

    Petang tadi saya tanya kar ar-rahnu yapeim sg besar…memang diaorang tak ambik dlm bentuk coins. Dia orang cuma ambik barang kemas aje

  65. By matcantik on Jul 1, 2009 | Reply

    salam..

    fahamam saya dari bacaan diatas adalah merugikan jika kita membuat gadaian emas

    contoh:

    anda gadai emas dan membuat pinjaman sebanyak rm41900
    dng nilai tersebut anda dikehendaki membayar rm485.08 sebulan sebagai caj simpanan
    untuk simpanan 6 bulan anda membayar rm2910.48 jika anda sambung lagi 6 bulan maka anda membayar rm5820.96

    anda membayar lebih dari 15% setahun adakah ini menguntugkan ??

    reply: Untung atau tidak bergantung kepada apa yang anda buat dengan hasil pajakan tersebut. Kalau hasil pajakan tak buat apa-apa memang confirm rugi.

  66. By riz on Jul 6, 2009 | Reply

    nk tny skitlah, sy ada rantai milik emak sy nih. tp xde bukti pembelian. so cmn?boleh dpt ke?

    reply: Barang kemas tak perlu bukti pembelian. Boleh terus gadai

  67. By ownz on Jul 23, 2009 | Reply

    salam.. saya budak baru blaja.. berdasarkan komen kat atas ni saya konpius, sebenarnya BR terima ke tak gold bar atau coin dinar? tak kirala ada gambar ke takde.. & ada yg bg komen boleh ada jugak kata tak boleh.. & kalau x boleh nak gadai kat BR, kat mana lagi tempat yg sesuai utk gadai gold bar atau coins dinar ni? kalau gadai dekat pajak gadai mmg tak digalakkan… so, walaupun kita beli emas tu tanpa kos upah rekabentuknya kita tetap rugi jugak.. yela tak boleh nak buat apa².. & sepuluh thn ke depan bila harga emas naik menggila & nak gadai still takleh sbb tu bukan barang kemas tapi gold bar/coins.. cara penyelesaiannyer cuma boleh jual jer ker? saya kalau dah beli mmg tak suka jual.. lebih senang gadai & duit gadaian tu beli emas lagi takpun buat pelaburan lain. dpt untung tebus balik & buat perkara yg sama ulang².. (harga emas sentiasa meningkat so nilai gadaian jugak akan meningkat) lagi untung.. kalau jual sekali jer dpt pastu abis..nak tunggu harga turun tahap skrg utk 10 thn akan dtg.. rasa tak mungkin.. so mcm mana dgn pandangan pakar² kat sini.. & masalah problem ttg gold bar & coins.. harap dapat penjelasan..

    reply: Well, sebenarnya Ar-Rahnu Bank Rakyat nie polisi tak sama dari satu branch dengan branch yang lain.

    Ada Ar-Rahnu yang ambil kijang emas, dinar, gold coin, lady fortuna. janji emas.

    Sebagai contoh, saya gi pajak kat Ar-Rahnu exchange Ampang. Semua dia terima (lady fortuna, kijang emas, gold bar public gold, dinar emas logam mulia).

  68. By Anonymous on Jul 23, 2009 | Reply

    askm.sy nak tanye bagai mane cara nak mulakan pelaburan emas ni?ap yang perlu kita tahu?macam mane dgn modal permulaan?

    pelabuaran emas ni memang menarik.x sabar rasanye nak pegang jongkong emas.tapi masalahnye modal x banyk.macam mane nak buat ye.tunjukkan jalan pada yang tak tahu ni.

  69. By Anonymous on Jul 25, 2009 | Reply

    Salam tuan.

    saya budak baru belajar.

    nak bertanya berkaitan dengan harga turun naik jual beli PB GIA dan Maybank GIA. Try tengok kat website nak tau performance for the past 1, 2 tahun harga jual/beli. Yang ada current status untuk jual beli

    yang ada di PB GIA beza harga jual beli +-rm5, maybank plak +-rm7. Tapi tu berdasarkan pengamatan untuk harga hari ni. Nak tengok dalam masa selepas 6 bulan adakah harga jual esok tu boleh mengatasi harga beli 6 bulan sebelum. sebab dalam pembacaan saya dalam blog ni graf kenaikan harga emas dipaparkan secara general, takde specific untuk harga jual beli bagi specific product samada PB atau maybank. kat mana boleh dapat ini data tuan?

  70. By e_zan army on Jul 25, 2009 | Reply

    askm..disini sy ingin bertanyakn tentang pelaburan emas yg dibuat oleh bank rakyat tentang Sistem pajak gadai berkonsep Islam Ar-Rahnu..

    so boleh tak terangkn kpd sy bagaimana cara untuk memulakn pelaburan ini.. apakah langkah pertama yang perlu sy buat dan berapakah modal yg perlu untk skim ini ??? apa lg yg perlu sy tahu tentang skim ini..?? tq

  71. By taufik on Jul 26, 2009 | Reply

    e_zam army…

    pertama sekali Ar-rahnu xbt skim pajak gadai.. rsnya ni mesT de bc kt internet psl skim pajak gadai yg biasa org guna ms mempromosi etika pada awal2 dl.. kalu e_zam g kt Ar-rahnu BR, e_zam mungkin akan de bc notis perkenaan pekara ini.

    BR hanya sediakan kemudahan untuk mengadai barang mengikut sistem islam..

  72. By intan on Aug 3, 2009 | Reply

    Salam…
    saya baru berjinak-jinak dalam pelaburan emas…just nak share, ada satu Koperasi di Metro Business Centre, Bandar Tasik Selatan bukak kedai pajak gadai Ar-Rahn. dulu amik 50%, skang 65%. Kedai ni bawah KOTANI (Koperasi Pegawai Kementerian Pertanian) Baru sethn beroperasi, kalau nak gadai sana boleh la cuba, bantu depa generate income…

    reply: terima kasih atas makluman.

  73. By min on Sep 9, 2009 | Reply

    boleh ceritakan atau beri contoh..membeli emas dan pajak di ar rahnu kerana upah simpan agak mahal..bagaimana nak untung?

    reply: Boleh, nanti saya cerita.

  74. By adik baru blaja on Oct 2, 2009 | Reply

    nak tahu apa beza antara pajak dan gadai….adakah ianya benda sama? minta bagikan istilah sebenar

  75. By crew on Oct 7, 2009 | Reply

    salam

    emas yg ada gambar binatang etc tidak boleh diterima oleh bank rakyat atasa alasan berlandaskan islam tapi yg penuh dinding kat bank tu dgn gambar agong perdana menteri menteri besar etc etc boelh pulak di terima?

  76. By Azhar Nordin on Oct 8, 2009 | Reply

    Salam,sy benar2 kagum dgn ilmu yang saudara miliki.Semoga Allah melimpahkan lagi rezki d atas ilmu yang diperturunkan.Alhamdulillah selama 4months sy study e-book n website yang saudara n rakan2 hasilkan sy cukup bersyukur Allah menurun manusia yg benar2 genius dlm pelaburan emas ni.Cuma komen saya dalam e-book sblm ni contoh pergiraan purata bagi menunjukkan keuntungan yg diberi ada sedikit error.Anyway,Encik Syukor bila lagi nak buat motivasi n kursus dalam pelaburan emas ni kalau boleh nnt dapat juga berjumpa n mendapatkan sedikit nasihat sementara sy lama d Malaysia ni.Semoga Allah panjangkan umur n murah rezki kepada crews yang menghasilkan website jutawan emas ni.

    All the best

  77. By suhaidah on Oct 11, 2009 | Reply

    salam.

    en, saya teringin untuk melabur emas tapi saya masih tak faham bagaimana caranya pelaburan itu memperolehi keuntungan selain daripada menggadaikan emas tersebut. boleh jelaskan tak? terima kasih.

  78. By warga_emas on Oct 13, 2009 | Reply

    pls update this…plzzzz

  79. By din6464 on Nov 2, 2009 | Reply

    Syukor, saya baca e-book, salah satu kelebihan emas – Mempunyai spread yang rendah (2.5% – 19.6%). what that mean…

  80. By kaydevil on Nov 7, 2009 | Reply

    menarik….hehe

  81. By upsis on Nov 22, 2009 | Reply

    saya xpaham, kenape beli n pajak untung?leh jelaskan…pening2

  82. By muazam on Dec 3, 2009 | Reply

    nak tanya bagaimana menjana keuntungan dengan pinjaman ar-rahnu, bayaran bulanan berapa???

  83. By Deen on Dec 3, 2009 | Reply

    salam..

    ptg td sy pergi arrahnu bank rakyat jerteh utk gadai PG.. tunggu la dekat 40 minit turn sy.. bila sampai giliran tu pegawai tu cakap PG (saya punya yg 20g) tu dia dah x boleh terima.. katanya dah sampai memo dr hq pukul 1 tgh tadi.. pastu dia cakap kalu sebelum pukul 1 tadi xpe, dia terima lagi… masa tu pukul 3.. so, saya balik ngan tertanya2 laa..

  84. By ahyie on Dec 11, 2009 | Reply

    mcm2 psl plaburan emas ni…

    benda baik bleh untung kn org islam dh jd bencana oleh tgn org islam sndri…

    mmang dnia da akhir zman..

    yg kaye mkin kaye..

    yg miskin mkin miskin..

    msing2 sibuk bina bngunan tinggi2(mmbina kkayaan)

    institusi kwngan amik ksmptn

  85. By nana on Dec 30, 2009 | Reply

    en…

    saya ingin bertanya..sekiranya kita telah menyimpan emas di bank rakyat dan kita belum menebus balik..bolehkah dalam tempoh tersebut kita menyimpan lagi emas yg lain..maksudnya..nilai tersebut tidak melibihi nilai maksimum? terima kasih

  86. By ariana on Mar 3, 2010 | Reply

    saya ada buat pajakan di BR tapi lewat bayar upah simpan..sebulan lewat pun dah publish nak kena lelong…strict jugakle padahal barang kita..

  87. By hanafi on Mar 25, 2010 | Reply

    di ar-rahnu bank rakyat boleh ke menerima dinar untuk dipajak? Jika tidak, di mana bank yang sesuai untuk melakukan proses tersebut? (Terutama di kawasan KL / Selangor)

    reply admin: Boleh pajak kat Agro bank

  88. By Hanisah on Apr 29, 2010 | Reply

    Adakah Ar rahnu terima untuk menyimpan saja emas dan kita bayar upah simpan tapi tak ambil apa-apa pinjaman?
    Mungkin satu masa hadapan bila kita perlukan duit, kita boleh terus minta pinjaman atas gadaian yang dah sedia ada?

    reply: tak sesuai buat camtu. better simpan kat safe deposit kalau tanak pakai wang.

  89. By awalwah on Jun 27, 2010 | Reply

    En. Shukor,

    Ada agen kata sekarang ni. Ar Rahnu Bank Rakyay atau AgroBAnk tak ambil goldbar lain selain Kijang Emas dan Public Gold.

    Saya pemilik PamP Suisse Goldbar tak leh pajak or gadai!

    Macam mana policy Bank Sekarang?

    reply: Daripada percaya cakap agen, apa kata awalwah pergi sendiri ke arrahnu dan tanya sendiri. Lebih tepat dan lebih puas hati.

    p/s: Agrobank terima apa sahaja jongkong tapi bank rakyat tak terima jongkong. So, sila verify semula dgn agrobank terdekat.

  90. By AZMANOR72 on Jul 9, 2010 | Reply

    buat masa ini agrobank masih lg menerima jongkong untuk gadaian…

    reply: Ya, betul.

  91. By sharipahothman on Jul 16, 2010 | Reply

    En.syukor, saya nak tanya apa cara yg paling baik untuk melabur emas ini? kalau ikut pendapat saya, beli emas fizikal tak selamat nak simpan kat rumah tetapi utgnya nampak lebih manakala klau dlm buku GSPA pula ianya selamat tetapi untungnya kurang pula !dan tak dapat nak rasa aura emas!! Lama dah saya fikirkan boleh tak tlg bagi idea! sb duit dah ada ni hanya fikiran tak menentu. Ada pula org offer beli mas kat dia, tapi rasa takut kena tipu pula (emas tiruan ke?) tanpa gi ke Public Gold. maklumlah kita org susah kalau dah kena tipu nanti siapa nak bayar loan bank.

    reply: Well, beli emas fizikal, then sewa safe deposit box. simpan semua emas tu dalam dafe deposit box. senang. utk senarai safe deposit box, sila ke http://www.publicgold.com.my dan tengok bahagian resources.

  92. By meorshukri on Sep 12, 2011 | Reply

    Satu perkongsian yg menarik. Cuma dlm contoh yg anda bagi tu, pelaburan RM64500 tu, boleh tak cover upah simpan 6 bln sebanyak RM2910 tuu…Jika ada keuntungan, share kan sekali berapa keuntungan tersebut. I'm really interested! TQ

  93. By G on Sep 12, 2012 | Reply

    kalau di Agro Bank, barang tak dituntut akan dilelong. Dan orang yang gadai itu akan disenarai hitam ke di C-cris atau C-Tos?

  94. By laila on Oct 24, 2012 | Reply

    Assalam. Nak tanya, harga barang kemas dan gold bar, dinar dll berbeza walaupun beratnya sama. jadi klu kite gadai arrahnu ikut harga mcm mana? tq

  95. By syiffa on May 17, 2013 | Reply

    Sekadar nak tahu… jika x de cash utk beli emas, so beli pakai kad kredit. Pd pndapat tuan, adakah ini berbaloi.

  96. By zue on Jun 16, 2013 | Reply

    salam,berkenanaan pajakan emas Ar_Rahnu- bukan ke "upah simpan" & "cas perkhidmatan" tu dikira sebagai RIBA juga?

  97. By iskandar on Jun 17, 2013 | Reply

    Semua percuma untuk android device . iOS saya cuba buat juga nanti . semak harga emas , chart live dan lainpk

    Kalkulator pinjaman ah rahnu http://www.appsgeyser.com/490119

    harga update PG gold http://www.appsgeyser.com/489845

    harga update GCP gold http://www.appsgeyser.com/489817

  98. By rohana on Jun 24, 2013 | Reply

    saya pun ada pengalaman diagro bank spt itu…fahamlah saya mengapa alat penimbang dibank baca emas saya sebagai 23k walaupun saya beli sbagai 24k.

  99. By ramli on Aug 1, 2013 | Reply

    Susah Sikit Ar Rahnu Ni. Sbb nama Akan Naik ccris, Nk Beli Kancil pun x boleh sbb nama ada kat ccris. tp betul juga org bank tu cakap org ssh je yg buat pajakan..

  100. By azlan on Oct 3, 2013 | Reply

    boleh ker buat bayaran secara ansuran selama 6 bulan atau dalam masa 6 bulan tu kene bayar sekaligus

  101. By helmi on Nov 13, 2013 | Reply

    saya setuju dgn tuan syukor,,,

  102. By maznah on Jan 1, 2014 | Reply

    salam. saya ada memajak emas di arrahnu bank rakyat dan tarikh luputnya pada 26/12/13. Masalahnya dalam kesibukan kerja saya lupa dan juga tidak menerima surat tarikh luput tu. boleh lagi tak kalau saya nak tebus esok.

  103. By syukor on Jan 3, 2014 | Reply

    insyaallah masih boleh lagi puan. baru ajer luputnyer.

  104. By allen on Feb 14, 2014 | Reply

    Jaminan 100% Pinjaman tawaran memohon
    Kami menawarkan pinjaman kepada mereka yang memerlukan kewangan untuk menyelesaikan masalah mereka. Jika anda memerlukan
    kewangan, hubungi kami melalui
    e-mel: morrisdeborah827@hotmail.com

  1. 2 Trackback(s)

  2. Oct 8, 2009: Bagaimana Menjana Keuntungan Dengan Pinjaman Ar-Rahnu? | Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: beli emas, etika emas, kijang emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook.
  3. Jan 19, 2010: Tips: Membuat keuntungan dengan emas fizikal | Jutawanemas.com - Pelaburan emas di Malaysia: beli emas, etika emas, kijang emas, dinar emas, gold saving, gold saving passbook.

Post a Comment

*
syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim, Admin Jutawanemas.com
SMS/Whatsapp me@ 013-2126999

Pesanan: Untuk mendapat artikel terbaru, anda boleh melanggan newsletter blog ini. ianya FREE! Masukkan e-mail anda di dalam kotak di bawah:

Langgan Newsletter blog Jutawanemas.com PERCUMA!

Saya@TV9 interview


Public Gold free report Ebook teknikal analisis Peluang berniaga emas


Jutawanemas FB Page

Be MyFriend@Google+




Komen Pembaca