Ebook

Rahsia Bagaimana Menjana Keuntungan Lumayan Dengan Emas – Versi filem 3 Abdul

Ditulis pada 6 July 2010 – 11:33 am | by syukor |


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar pembaca sekalian? Saya doakan anda semua sihat, ceria dan gembira selalu :)

Baiklah, saya ingin berkongsi satu cerita yang menarik dengan anda. Jika anda boleh memahami cerita ini maka anda akan mendapat jawapan kepada soalan yang sangat penting:

Bagaimana cara membuat keuntungan dengan pelaburan emas?

Okie… ceritanya lebih kurang macam kisah 3 Abdul – cerita P Ramlee tu… tapi versi modified.

3_abdul

Sudah bersedia? :)

Kisah 3 Abdul dan 100 Dinar.

KISAH ini berlaku di Isketambola.  Ahli perniagaan yang terkenal, Ismet Ulam Raja, mempunyai tiga anak lelaki – Abdul Wahab, Abdul Wahib, dan Abdul Wahub.

Pada suatu hari, Ismet Ulam Raja memanggil ketiga-tiga orang anaknya.

“Wahai anak-anakku Abdul Wahad, Abdul Wahib dan Abdul Wahub”.

” Ya bapak” ,  jawab mereka serentak

“Minggu depan bapak akan sambut birthday yang ke 80. Jadi bapak ingin memberi hadiah kepada kamu.

“Bapak akan kasik kamu semua seorang 100 dinar”. Ini kerana bapak bersyukur pada tuhan kerana memanjangkan usia bapak.. hahahahaha…” ketawa si Ismet Ulam Raja dengan gembira.

“Kamu semua bebas untuk membuat apa sahaja dengan dinar ini. Tapi ingat! bapak nak tengok anak-anak bapak pandai guna hadiah daripada bapak nie”.

“Yahoo!… bestnyer… terima kasih bapak!…”  jerit mereka bertiga.

Kemudian Ismet Ulam Raja pun memberikan 100 dinar kepada Abdul Wahab, Abdul Wahib dan Abdul Wahub.

dinar
Maka mereka pun ambil sorang 100 dinar seorang :)

Apa yang berlaku selepas itu? Mari kita tengok satu persatu apa yang dilakukan oleh Abdul Wahab, Abdul Wahib dan Abdul Wahub.

1 . Cerita Abdul Wahab.

Abdul Wahab rasa sangat gembira mendapat 100 dinar tu.. dalam hatinya berkata “Wah.. aku kaya… bestnyer. Aku boleh joli sakan.

Maka Si Abdul Wahab pun joli sakan… beli kereta, beli baju.. pergi night club, berfoya-foya…

Cukup sebulan habislah duit 100 dinar tu.

2. Cerita Abdul Wahib.

Si Abdul Wahib nie pun gembira dapat duit 100 dinar tu. “Wah! pokcik kaya… katanya di dalam hati”.

Memandangkan Abdul Wahib nie seorang yang kedekut maka dia ambil keputusan untuk menyimpan dinar-dinar nie di dalam peti besi. Maklumlah, takut hilang. Nak belanja pulak takut abis…

Abdul Wahib simpan ajer dinar-dinar ini dan tutup peti besi tu…

Jadi, bapak kasik 100 dinar..maka tetap tinggal 100 dinar jugak.

3. Cerita Abdul Wahub

Abdul Wahub – anak ketiga Ismet Ulam Raja adalah yang paling pintar kepala otaknya. 100 dinar tersebut digunakan untuk membuka ladang kambing. Abdul Wahub beli 60 ekor kambing (30 pasang), buat kandang dan mengupah 2 orang pekerja.

kambing
Abdul Wahub: dapat dinar terus buka ladang kambing.

Abdul Wahub tahu kambing nie cepat beranak… selepas itu dia boleh start jual daging kambing, susu kambing, bulu kambing, anak kambing dan baja tahi kambing.

Wah! semua tu mendatangkan pendapatan lumayan kepada Abdul Wahub.

“Hehehehe..pokcik kayo… jerit hati Abdul Wahub.. nanti bisnes kambing ana akan besar..kambing ana makin banyak.. untung ana makin tinggilah :)

Akhirnya.. Abdul Wahub jadi kaya-raya dengan menjadi saudagar kambing.

Apakah kesimpulan daripada cerita diatas?

Daripada cerita diatas, kita akan mendapati rahsia menjana keuntungan lumayan dengan emas sebenarnya bergantung kepada ilmu anda mengenai emas. Keyword: your knowledge will make money for you.

Yang lebih penting ialah apa yang anda tahu tentang emas.

Seperti cerita diatas:

1. Dinar jika dibelanjakan maka ia akan habis.

2. Dinar jika ia disimpan sahaja ia tetap tinggal 100 dinar.

3. Dinar + kepintaran kewangan = lebih banyak dinar.

 

golden_mind
Semakin banyak yang anda tahu tentang emas, semakin banyak teknik-teknik yang anda boleh gunakan bagi menjana keuntungan.

 Kepentingan emas + ilmu yang betul.

Rich_Dads_Conspiracy_of_the_Rich_The_8_New_Rules_of_Money-630041-192x300Saya ingin berkongsi kata-kata Robert T. Kiyosaki di dalam bukunya yang bertajuk Rich Dad’s Conspiracy of The Rich – The 8 new rules of money.

Beliau menulis:

New Rule of Money #1: Money is knowledge. Given the financial crisis we are in today, and with money becoming worth-less and less, a person with a financial education has an unfair advantage over those with a traditional education.

Buku ini sangat bagus untuk dibaca. Beliau menerangkan bagaimana masalah krisis ekonomi yang berlaku di dunia sekarang adalah kesan daripada tindakan President Richard Nixon memutuskan ikatan diantara USD dan emas pada tahun 1971.

Ini telah menjadikan USD dan matawang negara lain secara serentak menjadi wang fiat (tidak bersandarkan kepada apa-apa aset berharga, cuma berdasarkan kepercayaan terhadap kerajaan negara pengeluar wang tersebut.

Beliau juga menerangkan bagaimana kita boleh survive dari segi kewangan dalam situasi pada masa kini. Di dalam buku ini beliau menceritakan bagaimana peranan emas dan perak sebagai penangkis inflasi dan pentingnya anda menyimpan emas dan perak.

Anda boleh mendapatkan buku ini di kedai buku terkemuka seperti Popular, MPH, Borders etc.

Bagaimana menambah ilmu emas anda?

1. First sekali anda kena baca blog jutawanemas.com dari mula sampai habis
   (klik sini). Daripada pembacaan ini anda akan dapat ilmu emas yang sangat
    banyak. Ia boleh menjawab soalan-soalan basic seperti bagaimana cara
    memulakan pelaburan. Apa jenis emas yang nak dipilih, kelebihan dan
    kekurangan setiap jenis emas, bagaimana menjana keuntungan dengan emas
    dan banyak lagi tips-tips mengenai pelaburan emas.

ebook_pelaburan_emas2. Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai pelaburan emas maka anda boleh beli ebook saya “Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas”. (klik sini).

Keluarkan sedikit duit untuk mendapat ilmu emas.

Gerenti menguntungkan.

Sebagai contoh, saya telah menerangkan teknik yang paling menguntungkan di dalam ebook saya dimana harga emas naik atau turun anda tetap mendapat keuntungan. Ini adalah teknik ke 6. Nama teknik tersebut ialah teknik  ______ .

3. Ambil tindakan – beli emas especially emas fizikal.

4. Praktikkan teknik2 yang anda pelajari dari blog ini dan juga daripada ebook saya.

5. Tambahkan ilmu anda dari masa ke semasa. Semoga anda mendapat ilmu seperti
     Abdul Wahub :D

.

p/s: i. Jangan lupa melanggan newsletter blog jutawanemas.com -
    anda akan menjadi orang pertama mendapat update daripada blog ini.
    Ianya PERCUMA! Masukkan email anda kedalam kotak diatas.
ii. Kongsikan aktikel ini dengan kawan-kawan facebook anda.
    Klik ikon Recommend dibawah sana.
iii. Komen anda dialu-alukan. Jika anda ada sebarang komen maka letakkan
     ia di ruangan komen dibawah.
iv. Ok then, selamat membuat pelaburan emas :)

.

Hadiah dari blog Jutawanemas PERCUMA!

Nak hadiah FREE preview ebook "Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas" sebanyak 94 mukasurat untuk anda?

Juga tips-tips pelaburan emas yang menguntungkan terus ke-email anda.

Anda cuma masukkan nama dan email anda ke dalam kotak di bawah.

Nanti hadiah anda akan sampai kat dalam email :)

Artikel berkaitan:

Related Posts

Put your related posts code here
  1. 6 Responses to “Rahsia Bagaimana Menjana Keuntungan Lumayan Dengan Emas – Versi filem 3 Abdul”

  2. By harga emas on Jul 6, 2010 | Reply

    bagusnya cerita ni :) agree, knowledge is the power.. :)

    reply: Yup, correct :)

  3. By sebol on Jul 6, 2010 | Reply

    Aku sambung…

    Abdul Wahub mempunyai seorang pekerja bernama Syawal.

    Tugasnya membawa kambing untuk pergi makan-makan di padang rumput berdekatan.

    Disamping itu boleh menjimatkan kos.

    Suatu hari, Syawal membawa 30 ekor kambing untuk meragut. Sebelum pulang, dia mengira inventori kambung tuan Wahub, supaya cukup.

    Namun, hanya ada 29 ekor kambing.

    Syawal risau lalu pergi mencari kambing itu, sehinggalah sampai ke sebuah gua.

    Kemudian dia terjumpa banyak harta berbentuk emas, perak dan kertas.

    Tiba-tiba ada seekor JIn ketawa…

    Ha ha ha ha

    "Harta itu bukan engkau yang punya!"

    "Harta itu Louis Ng yang punya!"

    "Louis Ng!….."

    Syawal pun pulang, bersama kambing yang dijumpai dan tertanya tanya… "Siapa Loius Ng" ?

    Tiba masanya pula Isteri Syawal melahirkan anak, seorang anak lelaki yang comel.

    Kegembiraan itu seketika sahaja, apabila anaknya itu tak henti-henti menangis.

    Dan ini merisaukan Syawal.

    seminggu tidak henti menangis, sehinggalah mertuanya datang. Pun tak henti menangis.

    Namun apabila mertuanya menunjukkan emas kepada syawal, anaknya berhenti menangis.

    Lalu dinamakan Bayi itu "Louis Ng".

    reply: Ooo.. gitu rupanya cerita asal usul nama Louis Ng. Pandai hang karang cerita sheikh sebol :P

  4. By pok_li on Jul 7, 2010 | Reply

    hahahahhahaha….memang lawak cerita di atas….:-)

    kita tgk siapa yang kena……hangpa kutuk Mr Ng…….Sapa yang beli emas tu…harta dia la…..bukan harta Ng….Dia jual Emas je…….

    mmmm……..yang no 6 tu aku tahu

    Simpan Emas dan Jadi tokey emas….Jadi Agent Pokli.com

    hehehehehehehehhe

  5. By Jaws on Jul 7, 2010 | Reply

    info yg menarik!!!
    trimas kerana berkongsi,

    reply: Terima kasih :)

  6. By maqua24 on Jul 8, 2010 | Reply

    bleh bagi maklumat mcm mn dan di mana nk monitor harga emas?….sorry saya budak baru berjinak-jinak dengan pelaburan emas!!!!…

    regards
    amir penang

    reply: Tengok kat http://www.kitco.com

  7. By AZMANOR72 on Jul 9, 2010 | Reply

    tahniah tuan syukor .. sesuatu yg menarik untuk dikongsi bersama….

    reply: Terima kasih :)

Post a Comment

*
syukorBlog ini bertujuan memberikan anda panduan dan teknik-teknik membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan.

Dengan mengetahui rahsia pelaburan emas, anda akan mempunyai portfolio pelaburan yang selamat dan menguntungkan.(Penulis)

Jika anda pembaca yang baru, sila baca kesemua artikel terdahulu blog ini untuk mengetahui rahsia pelaburan emas (klik sini)

Dari: Syukor Hashim, Admin Jutawanemas.com
SMS/Whatsapp me@ 013-2126999

Pesanan: Untuk mendapat artikel terbaru, anda boleh melanggan newsletter blog ini. ianya FREE! Masukkan e-mail anda di dalam kotak di bawah:

Langgan Newsletter blog Jutawanemas.com PERCUMA!

Saya@TV9 interview: Pelaburan Emas

Saya@TV1 Interview: Potensi Pelaburan Emas

Ingin belajar ilmu emas PERCUMA? klik gambar.




Jutawanemas FB Page

Be MyFriend@Google+




Komen Pembaca